
właśnie tylko musimy czekac do końca rejestracji
bedzie powołana grupa do monitoringu wbc i płatności
a dziś przygotuje formularz do sprzedaży na wbc i żywą
a tak aby nie było problemu z płatnosciami i rozliczeniem
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Baraki a waga w gospodarstwie o ile kg rózniła się od sumy wag z uboju? Jeden dzięń je kupili, drugi dzień ubijali a trzeci myśleli jaki wydruk Ci dać.
Już chyba kiedyś pisałem, sprawa dotyczyła bydła, sprzedający kuzyn mój. Pyta kierownika ile wyszły, kierownik mu odpowiada> Cena x waga netto. Kuzyn> przecież miały być na wbc! Kierownik do sekretarki> Baśka zobacz no jak mu tam ostatnie byki wyszły, zrób troche lepiej i wydrukuj . Przy świniach mają troche wiecej pisania.
Baraki przecież na tym rozliczeniu nie masz nawet wagi żywej całej partii, nie mówiąc o wadze każdej sztuki z osobna.
Kilka dni temu pisałeś, że w kl. S i E jest 72 (lub 78%, nie pamiętam) tuczników. Jakoś tego nie widać. Za to widać qq.
Niemcy podobno bez zmian.
Pini czwartek, piątek podniósł przewoźnikom + 0,05 gr
na poniedziałek + 0,10gr

Krzywy Baraki wlkei Ci następną fakturę z innego ZM i wtedy zobaczysz czy widać qq.
Nie rozumiesz że to jest jedna partia z tragicznymi pomiarami po całej serii normalnych rozliczeń??
Najlepiej doszukiwać się winy hodowcy, święte pierdolnięte ZM.
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl

usa tuczą na qq i jest wszystko dobrze
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Niemcy dalej 1,68 eu
właśnie tylko musimy czekac do końca rejestracji
bedzie powołana grupa do monitoringu wbc i płatności
a dziś przygotuje formularz do sprzedaży na wbc i żywą
a tak aby nie było problemu z płatnosciami i rozliczeniem
Witam!
W żadnym przypadku parametry, których rolnik nie może skontrolować (mięsność i wybojowość), nie mogą być podstawą do wyliczenia rolnikowi zapłaty za dostarczone świnie.
Na dobrą sprawę nawet nie wiadomo, czy ktokolwiek w zm kontroluje świniom tatuaże lub kolczyki? A może wszystkie świnie są po prostu pomieszane na parkingu lub na linii ubojowej, a potem parametry są pisane z kapelusza?
Jeśli tak nie jest, to niech zm to udowodnią i dopuszczą kontrolę mięsności i wybojowości przez rolników. Dokładniej – przez przedstawicieli organizacji rolników. Bez warunków wstępnych!
Bo w rzeczywistości nie ma żadnej kontroli!!!!!
To, co się dzieje w zm z wydrukami mięsności i wybojowości, powoduje, że oba parametry praktycznie nie mają żadnej wartości dla rolnika!!
I dopóki nie zostanie to uporządkowane, to jedyną podstawą do rozliczenia zakupu świń powinna być waga żywa na terenie gospodarstwa.
Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski
PKM 6.8-6.85 za E
baraki dostał jak widzę bardzo dobrą cenę bazową jak na zeszły tydzień. I to jest normalna zagrywka animexu! dobra cena-tragiczna wybojowość, lub potrącenia na mięsności.
Kiedyś pisałem jak i mi ewidentnie bardzo dotkliwie obcięli kilka kilogramów na każdej sztuce. Na kolejnych dwóch odstawach byliśmy na linii i okazało się, że część półtusz idzie bez łba! taka sztuka musi zostać RĘCZNIE OZNACZONA NA KARCIE i dopiero potem człowiek odpowiedzialny za kontrolę wagi musi wprowadzić korektę masy!
Dziwnym trafem przy tych dwóch partiach wybojowość i mięsność nie budziła żadnych zastrzeżeń!!
Podobnie to wygląda i w mniejszych ubojniach, gdzie również mają miejsce anomalie wagowo-mięsnościowe!
DUŻE JAK I MNIEJSZE ZAKŁADY ROZLICZAJĄ NASZE ŚWINIE WEDŁUG WŁASNYCH I NIEKONTROLOWANYCH REGUŁ!!

Ja sprzedaje tylko na wagę żywą ibo juz sie przejechałem na tych WBC itd... W zeszłym tygodniu sprzedałem dużą grupe tuczników z jednej chlewni jeden kolczyk miesnosc wychodziła ok 58,5% a u piniego 55,7% dziwne... od 56% jest lepsza cena
U mnie na qq w animexie 59.5-60 miesnosci i 79 wybojowosc u piniego max. 57.6 miesnosc i 79-81 z hakiem wybojowosc.dodatek qq do 60%.
Czyli większość z nas ma takie przeżycia z Pinim. U mnie dokładnie ta sama sutuacja. Jak by ten meteoryt nie na ruskich tylko w moje swinie pier....
Hodowla Zarodowa
baraki dostał jak widzę bardzo dobrą cenę bazową jak na zeszły tydzień. I to jest normalna zagrywka animexu! dobra cena-tragiczna wybojowość, lub potrącenia na mięsności.
Kiedyś pisałem jak i mi ewidentnie bardzo dotkliwie obcięli kilka kilogramów na każdej sztuce. Na kolejnych dwóch odstawach byliśmy na linii i okazało się, że część półtusz idzie bez łba! taka sztuka musi zostać RĘCZNIE OZNACZONA NA KARCIE i dopiero potem człowiek odpowiedzialny za kontrolę wagi musi wprowadzić korektę masy!
Dziwnym trafem przy tych dwóch partiach wybojowość i mięsność nie budziła żadnych zastrzeżeń!!
Podobnie to wygląda i w mniejszych ubojniach, gdzie również mają miejsce anomalie wagowo-mięsnościowe!
DUŻE JAK I MNIEJSZE ZAKŁADY ROZLICZAJĄ NASZE ŚWINIE WEDŁUG WŁASNYCH I NIEKONTROLOWANYCH REGUŁ!!
Jak 6,6 to cena bardzo dobra , to Dudy i Pini 6,3 którą mają w cennikach to prawdziwa ???? i koncu komu wierzyć ????????
6,3 x79 =dobre 5
5,2 i 2% strączki =dobre 5
Muchozola bardzo ładny towar 5,20 a chłopina też pewnie szukał najdrożej
Pabla 5,25 minus strączka też dobre 5 i w dodatku od przyjaciela który mu warchlaczka dowiózł
moje te 4,7 by też do kompletu pasowało
to może te ZM nie są takie złe tylko hodowcy sami nie wiedzą czego chcą
jeszcze parę miesięcy a duzi dostawcy super towaru z duńskich warchlaków będą dostawać taką cenę jak ten na skupie co jedną przywiezie ,do tego zm prowadzą teraz swoja polityke cenowa tak mi się coś zdaje już nie będzie takich rozbierzności cen o złotówkę

5,28bez straczki
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
Stan, nie mów że Tobie strączki nie biorą. Ważą pewnie na swojej wadze elektronicznej i masz drugą strączke.
Spędówa to pewnie 4 % strączki ..
stan, mówię, że dobra cena bo 6,6 bazowa, którą dali barakiemu to jest 45gr więcej o ile dobrze pamiętam jaką mieli wtedy w cenniku. Ełk nie jest skory w normalnych negocjacjach dołożyć aż tyle!! ale jak widać zrekompensowali sobie w inny sposób.

Mam pytanie co sądzicie o ZM Sokołów Pozmeat w Robakowie co wspomniał o niej lukas1982 jak się wychodzi na WBC i jak z płatnościami
Z tym WBC to jakaś parodia jest, jakiś czas temu sprzedałem na WBC do Skiby i sytuacja wyglądała tak: świnie ładowane w poniedziałek rano, zabite we wtorek, mięsność badana w środę. Czy jakieś przepisy regulują to w jakim odstępie czasu od odbioru musi być zabita świnia i w jakim czasie od zabicia musi być badana mięsność?
Stan, nie mów że Tobie strączki nie biorą. Ważą pewnie na swojej wadze elektronicznej i masz drugą strączke.
Oj biorą , biorą , było 4 teraż 2 % ale skup ma to do siebie , że czasem się coś małego albo dużego zmieści
a to niemiecie 1,68 to dostaje farmer ??????? , bo jak po tyle półtusza chodzi to też dobre 5 dostają
jednym słowem huj....... o ale jednakowo
nie rozumie ale ja tu cudów nie widze
http://www.marktprijzen.boerderij.nl/va ... buitenland
stan, mówię, że dobra cena bo 6,6 bazowa, którą dali barakiemu to jest 45gr więcej o ile dobrze pamiętam jaką mieli wtedy w cenniku. Ełk nie jest skory w normalnych negocjacjach dołożyć aż tyle!! ale jak widać zrekompensowali sobie w inny sposób.
Jak chciał po 6,6 to mu napisali , a dali tyle ile wartały
troche to nie ładnie zrobili
myśle że jak by większość prawde pisała , to kasa ta sama , a przynajmniej by się brać świniarska nie wkurwi................ a a tak to narobicie nadzieji , a potem płacz do poduszki
Rozmawjałem niedawno z pośrednikiem który handlował trzodą zmienił tera branże i powiedzial takie slowa przy wysokich cenach świń zakłady oszukuja na wadze i miesności gość który naprawdę byl w temecie handlu świńmi. Jak tanie to jeszcze nie a jak wysokie da ci cene wyższą to ci upierdzieli 3 kg i jeden h...j
Z tym WBC to jakaś parodia jest, jakiś czas temu sprzedałem na WBC do Skiby i sytuacja wyglądała tak: świnie ładowane w poniedziałek rano, zabite we wtorek, mięsność badana w środę. Czy jakieś przepisy regulują to w jakim odstępie czasu od odbioru musi być zabita świnia i w jakim czasie od zabicia musi być badana mięsność?
badanie mięsności odbywa się na końcu linii uboju- pułtusza jest już obrobiona na gotowo- aparat podłączony do wagi wbija się w odpowiednie miejsce i jest wynik który później się zgrywa do komputera. Jak nazwa wskazuje waga bita ciepła
na drugi dzień waga półtuszy wychłodzonej jest o około 3 % niższa
Z tym WBC to jakaś parodia jest, jakiś czas temu sprzedałem na WBC do Skiby i sytuacja wyglądała tak: świnie ładowane w poniedziałek rano, zabite we wtorek, mięsność badana w środę. Czy jakieś przepisy regulują to w jakim odstępie czasu od odbioru musi być zabita świnia i w jakim czasie od zabicia musi być badana mięsność?
Jak wcześniej sprzedawałem na WBC i wozilem sam to wyglądało to tak ;ważone żywe i do oddzielnej klatki zamykane , póżniej wydruk każdej waga , mięsnośc , a jak bili na drugi dzien to +1 %
zawożone rano 80, 5 % wybojowość
zawożone wieczorem 79,5 bo rano mniej nażarte i nikt je nie głodził , jak póżniej sami je zabierali to uszkodzony zabijany był na sanitarce a płacili tyle ile było uzgodnione czyli półtusza bez badania mięsności
a w jakiej będą klasie to widać było jeszcze w chlewiku
mięsność się bada na lini i świnie muszą być nie pomieszane , bo ten co bada by zwariował od czytania numerków
Panowie jak tam ceny ceny wierzejki 4,50 posrednik 4,50
Mam pytanie co sądzicie o ZM Sokołów Pozmeat w Robakowie co wspomniał o niej lukas1982 jak się wychodzi na WBC i jak z płatnościami
Ze dwa lata temu tam sprzedawałem kiedyś krucho było z kasą a oni mieli od 60 kg a sztuki po 100 kg po uboju największy też miał 100kg czyli mieszają coś
U mnie tak wygląda ostatnia sprzedaż:
http://imageshack.us/a/img10/7905/rozli ... nimex2.png
http://imageshack.us/a/img268/9592/rozl ... animex.bmpA tu waga żywa tych tuczników w zestawieniu z wbc:
żywa wbc wydajność
99 68,2 69%
...............
140 110,8 79%
Jak widac najlepjej to nie wygląda, pytanie dlaczego?
Waga brutto 8666
Waga netto 6514,9
Różnica 2151,1 : 86,66 = 24,82 czyli wybicie na poziomie 75% . do 79 brakuje 4% , 4 * 86,66 = 346,64 kg... to trzy tuczniki jesteś w plecy?
Cena bazowa 6.60...dla mnie nie osiągalna , sprzedawane trzy dni prędzej 6,05 + 3% premii , ale wybicie 79% , mięsność 57,4 - oddział Szczecin.
Panowie jak tam ceny ceny wierzejki 4,50 posrednik 4,50
Nie pomyliłeś się przypadkiem ?
za jaki towar ta cena ?
- 11 Fora
- 2,099 Tematy
- 129.8 K Posty
- 0 Online
- 5,387 Członkowie