bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
17 M Widok
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

właśnie tylko musimy czekac do końca rejestracji
bedzie powołana grupa do monitoringu wbc i płatności
a dziś przygotuje formularz do sprzedaży na wbc i żywą
a tak aby nie było problemu z płatnosciami i rozliczeniem

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2013-03-01 11:54
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Baraki a waga w gospodarstwie o ile kg rózniła się od sumy wag z uboju? Jeden dzięń je kupili, drugi dzień ubijali a trzeci myśleli jaki wydruk Ci dać.
Już chyba kiedyś pisałem, sprawa dotyczyła bydła, sprzedający kuzyn mój. Pyta kierownika ile wyszły, kierownik mu odpowiada> Cena x waga netto. Kuzyn> przecież miały być na wbc! Kierownik do sekretarki> Baśka zobacz no jak mu tam ostatnie byki wyszły, zrób troche lepiej i wydrukuj . Przy świniach mają troche wiecej pisania.

 
Opublikowany : 2013-03-01 11:57
(@krzywy)
Posty: 914
Prominent Member
 

Baraki przecież na tym rozliczeniu nie masz nawet wagi żywej całej partii, nie mówiąc o wadze każdej sztuki z osobna.
Kilka dni temu pisałeś, że w kl. S i E jest 72 (lub 78%, nie pamiętam) tuczników. Jakoś tego nie widać. Za to widać qq.

 
Opublikowany : 2013-03-01 12:12
(@rafall)
Posty: 338
Reputable Member
 

Niemcy podobno bez zmian.
Pini czwartek, piątek podniósł przewoźnikom + 0,05 gr
na poniedziałek + 0,10gr

 
Opublikowany : 2013-03-01 13:20
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Krzywy Baraki wlkei Ci następną fakturę z innego ZM i wtedy zobaczysz czy widać qq.
Nie rozumiesz że to jest jedna partia z tragicznymi pomiarami po całej serii normalnych rozliczeń??
Najlepiej doszukiwać się winy hodowcy, święte pierdolnięte ZM.

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 2013-03-01 13:20
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

usa tuczą na qq i jest wszystko dobrze

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2013-03-01 13:28
(@asz52)
Posty: 187
Estimable Member
 

Niemcy dalej 1,68 eu

 
Opublikowany : 2013-03-01 13:35
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

właśnie tylko musimy czekac do końca rejestracji
bedzie powołana grupa do monitoringu wbc i płatności
a dziś przygotuje formularz do sprzedaży na wbc i żywą
a tak aby nie było problemu z płatnosciami i rozliczeniem

Witam!

W żadnym przypadku parametry, których rolnik nie może skontrolować (mięsność i wybojowość), nie mogą być podstawą do wyliczenia rolnikowi zapłaty za dostarczone świnie.
Na dobrą sprawę nawet nie wiadomo, czy ktokolwiek w zm kontroluje świniom tatuaże lub kolczyki? A może wszystkie świnie są po prostu pomieszane na parkingu lub na linii ubojowej, a potem parametry są pisane z kapelusza?
Jeśli tak nie jest, to niech zm to udowodnią i dopuszczą kontrolę mięsności i wybojowości przez rolników. Dokładniej – przez przedstawicieli organizacji rolników. Bez warunków wstępnych!
Bo w rzeczywistości nie ma żadnej kontroli!!!!!

To, co się dzieje w zm z wydrukami mięsności i wybojowości, powoduje, że oba parametry praktycznie nie mają żadnej wartości dla rolnika!!
I dopóki nie zostanie to uporządkowane, to jedyną podstawą do rozliczenia zakupu świń powinna być waga żywa na terenie gospodarstwa.

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 2013-03-01 13:57
(@rafall)
Posty: 338
Reputable Member
 

PKM 6.8-6.85 za E

 
Opublikowany : 2013-03-01 14:55
(@daniel0)
Posty: 421
Reputable Member
 

baraki dostał jak widzę bardzo dobrą cenę bazową jak na zeszły tydzień. I to jest normalna zagrywka animexu! dobra cena-tragiczna wybojowość, lub potrącenia na mięsności.
Kiedyś pisałem jak i mi ewidentnie bardzo dotkliwie obcięli kilka kilogramów na każdej sztuce. Na kolejnych dwóch odstawach byliśmy na linii i okazało się, że część półtusz idzie bez łba! taka sztuka musi zostać RĘCZNIE OZNACZONA NA KARCIE i dopiero potem człowiek odpowiedzialny za kontrolę wagi musi wprowadzić korektę masy!
Dziwnym trafem przy tych dwóch partiach wybojowość i mięsność nie budziła żadnych zastrzeżeń!!
Podobnie to wygląda i w mniejszych ubojniach, gdzie również mają miejsce anomalie wagowo-mięsnościowe!
DUŻE JAK I MNIEJSZE ZAKŁADY ROZLICZAJĄ NASZE ŚWINIE WEDŁUG WŁASNYCH I NIEKONTROLOWANYCH REGUŁ!!

 
Opublikowany : 2013-03-01 15:02
WOJCIECH1236
(@wojciech1236)
Posty: 710
Honorable Member
 

Ja sprzedaje tylko na wagę żywą ibo juz sie przejechałem na tych WBC itd... W zeszłym tygodniu sprzedałem dużą grupe tuczników z jednej chlewni jeden kolczyk miesnosc wychodziła ok 58,5% a u piniego 55,7% dziwne... od 56% jest lepsza cena :lol:

 
Opublikowany : 2013-03-01 15:03
(@piotrek-2)
Posty: 59
Trusted Member
 

U mnie na qq w animexie 59.5-60 miesnosci i 79 wybojowosc u piniego max. 57.6 miesnosc i 79-81 z hakiem wybojowosc.dodatek qq do 60%.

 
Opublikowany : 2013-03-01 15:03
(@jaqbn)
Posty: 483
Reputable Member
 

Czyli większość z nas ma takie przeżycia z Pinim. U mnie dokładnie ta sama sutuacja. Jak by ten meteoryt nie na ruskich tylko w moje swinie pier.... ;)

Hodowla Zarodowa

 
Opublikowany : 2013-03-01 15:58
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

baraki dostał jak widzę bardzo dobrą cenę bazową jak na zeszły tydzień. I to jest normalna zagrywka animexu! dobra cena-tragiczna wybojowość, lub potrącenia na mięsności.
Kiedyś pisałem jak i mi ewidentnie bardzo dotkliwie obcięli kilka kilogramów na każdej sztuce. Na kolejnych dwóch odstawach byliśmy na linii i okazało się, że część półtusz idzie bez łba! taka sztuka musi zostać RĘCZNIE OZNACZONA NA KARCIE i dopiero potem człowiek odpowiedzialny za kontrolę wagi musi wprowadzić korektę masy!
Dziwnym trafem przy tych dwóch partiach wybojowość i mięsność nie budziła żadnych zastrzeżeń!!
Podobnie to wygląda i w mniejszych ubojniach, gdzie również mają miejsce anomalie wagowo-mięsnościowe!
DUŻE JAK I MNIEJSZE ZAKŁADY ROZLICZAJĄ NASZE ŚWINIE WEDŁUG WŁASNYCH I NIEKONTROLOWANYCH REGUŁ!!

Jak 6,6 to cena bardzo dobra , to Dudy i Pini 6,3 którą mają w cennikach to prawdziwa ???? i koncu komu wierzyć ???????? :lol:
6,3 x79 =dobre 5
5,2 i 2% strączki =dobre 5
Muchozola bardzo ładny towar 5,20 a chłopina też pewnie szukał najdrożej
Pabla 5,25 minus strączka też dobre 5 i w dodatku od przyjaciela który mu warchlaczka dowiózł
moje te 4,7 by też do kompletu pasowało :lol: :lol:
to może te ZM nie są takie złe :lol: tylko hodowcy sami nie wiedzą czego chcą :lol:

 
Opublikowany : 2013-03-01 16:05
(@wojce)
Posty: 763
Prominent Member
 

jeszcze parę miesięcy a duzi dostawcy super towaru z duńskich warchlaków będą dostawać taką cenę jak ten na skupie co jedną przywiezie ,do tego zm prowadzą teraz swoja polityke cenowa tak mi się coś zdaje już nie będzie takich rozbierzności cen o złotówkę

 
Opublikowany : 2013-03-01 16:33
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

5,28bez straczki

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 2013-03-01 16:41
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Stan, nie mów że Tobie strączki nie biorą. Ważą pewnie na swojej wadze elektronicznej i masz drugą strączke.

 
Opublikowany : 2013-03-01 17:26
(@vicia1223)
Posty: 1271
Noble Member
 

Spędówa to pewnie 4 % strączki ..

 
Opublikowany : 2013-03-01 17:40
(@daniel0)
Posty: 421
Reputable Member
 

stan, mówię, że dobra cena bo 6,6 bazowa, którą dali barakiemu to jest 45gr więcej o ile dobrze pamiętam jaką mieli wtedy w cenniku. Ełk nie jest skory w normalnych negocjacjach dołożyć aż tyle!! ale jak widać zrekompensowali sobie w inny sposób.

 
Opublikowany : 2013-03-01 18:42
zzetor11441
(@zzetor11441)
Posty: 221
Estimable Member
 

Mam pytanie co sądzicie o ZM Sokołów Pozmeat w Robakowie co wspomniał o niej lukas1982 jak się wychodzi na WBC i jak z płatnościami

 
Opublikowany : 2013-03-01 18:45
(@waldus11)
Posty: 183
Estimable Member
 

Z tym WBC to jakaś parodia jest, jakiś czas temu sprzedałem na WBC do Skiby i sytuacja wyglądała tak: świnie ładowane w poniedziałek rano, zabite we wtorek, mięsność badana w środę. Czy jakieś przepisy regulują to w jakim odstępie czasu od odbioru musi być zabita świnia i w jakim czasie od zabicia musi być badana mięsność?

 
Opublikowany : 2013-03-01 18:46
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Stan, nie mów że Tobie strączki nie biorą. Ważą pewnie na swojej wadze elektronicznej i masz drugą strączke.

Oj biorą , biorą , było 4 teraż 2 % :roll: ale skup ma to do siebie , że czasem się coś małego albo dużego zmieści :lol:
a to niemiecie 1,68 to dostaje farmer ??????? , bo jak po tyle półtusza chodzi to też dobre 5 dostają :lol:
jednym słowem huj....... o ale jednakowo :o

nie rozumie :lol: ale ja tu cudów nie widze :roll:

http://www.marktprijzen.boerderij.nl/va ... buitenland

 
Opublikowany : 2013-03-01 18:47
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

stan, mówię, że dobra cena bo 6,6 bazowa, którą dali barakiemu to jest 45gr więcej o ile dobrze pamiętam jaką mieli wtedy w cenniku. Ełk nie jest skory w normalnych negocjacjach dołożyć aż tyle!! ale jak widać zrekompensowali sobie w inny sposób.

Jak chciał po 6,6 to mu napisali , a dali tyle ile wartały :roll:
troche to nie ładnie zrobili :wink:
myśle że jak by większość prawde pisała , to kasa ta sama , a przynajmniej by się brać świniarska nie wkurwi................ a :lol: a tak to narobicie nadzieji , a potem płacz do poduszki :roll:

 
Opublikowany : 2013-03-01 18:59
(@inzynier)
Posty: 169
Estimable Member
 

Rozmawjałem niedawno z pośrednikiem który handlował trzodą zmienił tera branże i powiedzial takie slowa przy wysokich cenach świń zakłady oszukuja na wadze i miesności gość który naprawdę byl w temecie handlu świńmi. Jak tanie to jeszcze nie a jak wysokie da ci cene wyższą to ci upierdzieli 3 kg i jeden h...j

 
Opublikowany : 2013-03-01 19:02
(@kedzierzawy)
Posty: 265
Reputable Member
 

Z tym WBC to jakaś parodia jest, jakiś czas temu sprzedałem na WBC do Skiby i sytuacja wyglądała tak: świnie ładowane w poniedziałek rano, zabite we wtorek, mięsność badana w środę. Czy jakieś przepisy regulują to w jakim odstępie czasu od odbioru musi być zabita świnia i w jakim czasie od zabicia musi być badana mięsność?

badanie mięsności odbywa się na końcu linii uboju- pułtusza jest już obrobiona na gotowo- aparat podłączony do wagi wbija się w odpowiednie miejsce i jest wynik który później się zgrywa do komputera. Jak nazwa wskazuje waga bita ciepła :wink:
na drugi dzień waga półtuszy wychłodzonej jest o około 3 % niższa

 
Opublikowany : 2013-03-01 19:05
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Z tym WBC to jakaś parodia jest, jakiś czas temu sprzedałem na WBC do Skiby i sytuacja wyglądała tak: świnie ładowane w poniedziałek rano, zabite we wtorek, mięsność badana w środę. Czy jakieś przepisy regulują to w jakim odstępie czasu od odbioru musi być zabita świnia i w jakim czasie od zabicia musi być badana mięsność?

Jak wcześniej sprzedawałem na WBC i wozilem sam to wyglądało to tak ;ważone żywe i do oddzielnej klatki zamykane , póżniej wydruk każdej waga , mięsnośc , a jak bili na drugi dzien to +1 %
zawożone rano 80, 5 % wybojowość
zawożone wieczorem 79,5 bo rano mniej nażarte i nikt je nie głodził , jak póżniej sami je zabierali to uszkodzony zabijany był na sanitarce a płacili tyle ile było uzgodnione czyli półtusza bez badania mięsności
a w jakiej będą klasie to widać było jeszcze w chlewiku :o
mięsność się bada na lini i świnie muszą być nie pomieszane , bo ten co bada by zwariował od czytania numerków :roll:

 
Opublikowany : 2013-03-01 19:14
(@inzynier)
Posty: 169
Estimable Member
 

Panowie jak tam ceny ceny wierzejki 4,50 posrednik 4,50

 
Opublikowany : 2013-03-01 19:22
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Mam pytanie co sądzicie o ZM Sokołów Pozmeat w Robakowie co wspomniał o niej lukas1982 jak się wychodzi na WBC i jak z płatnościami

Ze dwa lata temu tam sprzedawałem kiedyś krucho było z kasą a oni mieli od 60 kg a sztuki po 100 kg po uboju największy też miał 100kg czyli mieszają coś :wink:

 
Opublikowany : 2013-03-01 19:27
(@bezbarwny)
Posty: 239
Estimable Member
 

U mnie tak wygląda ostatnia sprzedaż:
http://imageshack.us/a/img10/7905/rozli ... nimex2.png
http://imageshack.us/a/img268/9592/rozl ... animex.bmp

A tu waga żywa tych tuczników w zestawieniu z wbc:
żywa wbc wydajność
99 68,2 69%
...............
140 110,8 79%
Jak widac najlepjej to nie wygląda, pytanie dlaczego?

Waga brutto 8666
Waga netto 6514,9
Różnica 2151,1 : 86,66 = 24,82 czyli wybicie na poziomie 75% . do 79 brakuje 4% , 4 * 86,66 = 346,64 kg... to trzy tuczniki jesteś w plecy?
Cena bazowa 6.60...dla mnie nie osiągalna , sprzedawane trzy dni prędzej 6,05 + 3% premii , ale wybicie 79% , mięsność 57,4 - oddział Szczecin.

 
Opublikowany : 2013-03-01 19:34
(@marcin1606)
Posty: 224
Estimable Member
 

Panowie jak tam ceny ceny wierzejki 4,50 posrednik 4,50

Nie pomyliłeś się przypadkiem ?
za jaki towar ta cena ?

 
Opublikowany : 2013-03-01 20:00
Strona 866 / 1880
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.