bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

produkcja pasz
 
Notifications
Clear all

produkcja pasz

16 Posty
10 Users
0 Reactions
20.6 K Widok
(@sztuka90)
Posty: 9
Active Member
Topic starter
 

kto zna proporcje mieszanek zboz i koncentratow.aby uzyskac dobre przyrosty trzody.

 
Opublikowany : 2010-01-03 15:25
(@blazej_1737501433)
Posty: 603
Honorable Member
 

Zywieniowec :lol:

gg 673912

 
Opublikowany : 2010-01-03 15:58
(@sztuka90)
Posty: 9
Active Member
Topic starter
 

tak.zuzycia paszy do masy ciala.

 
Opublikowany : 2010-01-03 16:41
(@gratka)
Posty: 206
Reputable Member
 

do tego jest specjalny program... nie da sie od tak ulozyc poprawnych dawek

 
Opublikowany : 2010-01-03 17:53
(@krzysztof11)
Posty: 163
Estimable Member
 

Należy dać zbadać zboża.Potem należy zaprosić kilku żywieniowców z różnych firm najlepiej osobno żeby nie skoczyli sobie do gardeł.Zobaczycie wtedy jakie będą mieli kompromitujące wydruki analiz, komputerowe pasz.

 
Opublikowany : 2010-01-03 19:33
(@jarki)
Posty: 305
Reputable Member
 

w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:

 
Opublikowany : 2010-01-03 19:59
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:

Co to znaczy: inne?
Ile wynosiły różnice i w jakich parametrach?

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 2010-01-04 11:33
(@jarki)
Posty: 305
Reputable Member
 

Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.

 
Opublikowany : 2010-01-04 18:59
(@tomek-majos)
Posty: 108
Estimable Member
 

Panowie spotkał sie ktoś z was z zakwaszaczami do pasz firmy brenntag jeśłi tak to proszę o opinie. worek 25 kg cena ok 130 zł

tomy 311

 
Opublikowany : 2010-01-04 19:23
(@mcrobb)
Posty: 140
Estimable Member
 

Brenntag to firma handlowa - jedna z większych. Za tą cenę dostaniesz jedynie co najwyżej konserwant który zadziała na krótkim odcinku jelita, lepiej kup coś lepiej działającego dobry zakwaszacz to koszt minimum 6-7 zł. Polecam mrówczan wapnia (Adimix).

 
Opublikowany : 2010-01-04 20:12
(@aconar)
Posty: 459
Reputable Member
 

Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.

Witam!
Średnia wynosi (11,1 + 12,7 + 12)/3 = 11,93 %
Jeśli błąd analizy jest równy 5%, to różnice od średniej mogą wynosić +/- 0,60%,
czyli zawartość białka w badanych próbach może się wahać od 11,33 % do 12,53%.
Niestety...
A do tego każda laborantka może mieć lepszy lub gorszy dzień!!

Aby uzyskać najbardziej prawdopodobny wynik, trzeba zrobić analizę kilku próbek tego samego zboża pobranych z różnych miejsc i oznaczyć te próbki kolejnymi numerami (1, 2, 3 itd.) lub literami (A, B, C itd.) i oddać je do jednego tylko laboratorium. Potwierdza to analiza jęczmienia w paszarni.
Wynik analizy jednej tylko próbki to może być czysty przypadek!

Pozdrawiam,
Andrzej Konarkowski

 
Opublikowany : 2010-01-04 22:06
(@jarki)
Posty: 305
Reputable Member
 

Jęczmień badały dwie paszarnie.
Z pobraniem kilku próbek jest problem bo ziarno w silosie :?

 
Opublikowany : 2010-01-05 08:19
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Trzeba użyć specjalnego narzędzia do pobierania próbek!!!
Należy jeszcze miec świadomość że białko oblicza sie na podstawie zawartości azotu używając odpowiedniego przelicznika, w ziarnie pochodzącym z upraw intensywnie nawożonych zazwyczaj jest sporo azotu który nie wchodzi w skład białek i w rzeczywistości zawartośc białka jest dużo niższa niz wynikało by to z analizy.
Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by robienie analiz na wyjściu, tzn badanie odchodów na zawartość azotu i na tej podstawie korygowanie receptury paszy, potrzebna jest tylko odpowiednia metodyka, taka by każdy rolnik mógł wykonywac testy na bieżaco w swojej chlewni, ograniczyło by to niepotrzebne wydatki na drogie białko które często i tak jest nieproduktywnie wydalane przez zwierzęta pogarszając jednoczesnie jakość powietrza w budynku.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2010-01-05 12:50
(@sztuka90)
Posty: 9
Active Member
Topic starter
 

jakie sa programy do ukladania dawek pokarmowych dla trzody

 
Opublikowany : 2010-01-05 15:03
marek mokwa
(@marek-mokwa)
Posty: 622
Honorable Member
 

win pasze mroczki poszukaj w necie

 
Opublikowany : 2010-01-05 17:47
(@jarki)
Posty: 305
Reputable Member
 

@baraki :!: właśnie przy bardzo wysokim białku{azot} jest mniej aminokwasów niżby się wydawało i jak piszesz strasznie odchody smierdzą przerobiłem to na pewnej firmie z Osie..ka :evil: a problemów było więcej :!:
Moje niskie białko to mój błąd bo nie dałem ostatniej dawki saletry{miała być susza} :lol:

 
Opublikowany : 2010-01-05 19:57
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.