bn_CA_kredyt-Agro-042025-1200x250
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
biopoint1200
004 AG-PROJEKT 2025-04a

Notifications
Clear all

wiedza

5 Posty
4 Users
0 Reactions
8,242 Widok
(@gratka)
Posty: 206
Reputable Member
Topic starter
 

witam was wszystkich otoz mam pytanie z ciekawosci, jak powstaje np sruta sojowa opiekana, ekstrahowana, czy do tego jest specjalna maszyna, ktora podnosi przez to strawnosc śruty sojowej? i macie moze namiary na firme ktora taka soje by sprzedawała?

 
Opublikowany : 2011-05-18 13:41
(@maciek)
Posty: 2315
Noble Member
 

a nie chodzi ci czasami o Soje Ekstrudowana????

 
Opublikowany : 2011-05-18 13:53
(@gratka)
Posty: 206
Reputable Member
Topic starter
 

tak chodzi mi wlasnie o taka ktora ma wiecej strawnosci niz normalna sruta sojowa ktora jest do tuczników, jakim przemianą poddaje sie srute zeby uzyskac lepsza stawność? i jakie sa do tego potrzebne urządzenia?

 
Opublikowany : 2011-05-18 14:30
(@mcrobb)
Posty: 140
Estimable Member
 

Czyli coś w rodzaju HP300, Imcosoyu ?

 
Opublikowany : 2011-05-19 10:20
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

HP 300 to jest białko sojowe hydrolizowane, nie znam dokładnie procesu produkcji ale domyślam się że polega to m.in. na rozpuszczeniu materiału w wodzie a następnie wysuszeniu.
Ekstruzja to proces polegający na poddaniu materiału wysokiej temperaturze w warunkach wysokiego ciśnienia a nastepnie gwałtownemu rozprężeniu podczas którego rozprężająca siepara wodna rozrywa materiał od środka (tak jak podczas robienia popkornu). W procesie ekstruzji przemianomulega głównie skrobia której ziarna sierozpadają i ulegaja żelatynizacji co poprawia strawność, dodatkowopaszasie sterylizuje mikrobiologicznie, neutralizuje s. antyżywieniowe, natomias białko w tymprocesiemożełatwo ulec uszkodzeniu jeslinp temperatura będzie za wysoka.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 2011-05-21 23:19
Share:

350x470_baner_dsm-firmenich
350x470_baner_dsm-firmenich

Slide
biopoint1200
1200x250_baner_duchman
1200x250_baner_pig_at
template (2)
1200x250_baner_topigs
1200x250_baner_miya_gold
Trzoda Chlewna - Ogólnopolskie czasopismo dla producentów trzody, zootechników i lekarzy weterynarii
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.