Sorry, tak tylko się wygłupiam. Czytam to forum od jakiegoś pół roku i czasami trudno mi zrozumieć co jest napisane, ale się domyślam. Mam żonę polonistkę, to powinno mnie w jakimś stopniu wytłumaczyć. Odnośnie forum to czasami są ciekawe rzeczy, ale ostatnio coraz rzadziej, więc z nadmiaru czasu piszę bzdury. Pozdrowienia dla Ciebie Tragon! A tak z ciekawości, skąd wziąłeś takiego nicka?
Wetman mysle jaki tu miec nick. Mysle, mysle Dragon! Jest nick. Ale to przeciez smok -marny nick. To zmienilem pierwsza litere i taka to geneza.
Ale przeciez temat ma dotyczyc naimy. Chyba niedlugo klos stworzy temat - Towarzyskie.
Pozd
Tragon, niezłe z tym nickiem. Nigdy bym nie wpadł. A co do korepetycji to musicie poczekać, tak do jakiejś sześćdziesiątki, młodszych nie zapisuję. Wracając do tematu naimy słyszałem, bo niestety nie mam takich sztuk, że to mało wymagający materiał i ma niewielkie zużycie paszy. Pozdrowienia.
PYTANKO; Czy od najmy pokrytej neckarem mogę otrzymać tucznika o wysokiej mięsności ? Bo jak zarazie to z tym mam kłopot pomimo '' dobrych'' receptur żywieniowych.
Ja kryje Naima*neckar - sprzedajac prosiaki klienci osiągaja miesnosc 56-58 % , przy szybkim tempie wzrostu . a Jakie knur ma parametry ? Czy to lider ?
To pewnie Elite jest kiepski , ja uwazam ze tylko po liderze jest miesnosc wysoka . Mialem na poczatku Elita i miesnosci nie bylo . Spróbuj wziąsc nowego knura , maja teraz z nowego gospodarswa i naprawde sa niezle . pozdro
ja mam WBPxPBZ i nie narzekam mięsność w granicach 57 -58% wybój 80,5 i czego jeszcze szukać, kiedyś miałem naime loszki wymagające a tucznika z tego nie było ale mięsności ani wybojowości do tego dłużej rosły niż te co mam teraz j
A jakie masz zużycie paszy na kg przyrostu? Jaki przyrost dzienny? Jakie jest odchylenie standardowe w mięsności Twoich tuczników i przy jakiej wadze je sprzedajesz? Jakie zużycie paszy dla loch/odsadzone prosie?
wl_master pisze:ja mam WBPxPBZ i nie narzekam mięsność w granicach 57 -58% wybój 80,5 i czego jeszcze szukać, kiedyś miałem naime loszki wymagające a tucznika z tego nie było ale mięsności ani wybojowości do tego dłużej rosły niż te co mam teraz j
Kiedyś używałem knurów Penarlana i zawsze miałem problemy z mięsnością a przedstawiciele mówili, że mam złe żywienie
Zmieniłem knury, żywienie zostało i mięsność wzrosła!
po mojemu bezproblemowo wykręci 57,58% mięsności z tych "nowych" PBZ czy WBP, moje lochy w znacznej mierze pochodzą po świnkach z Ś.P Łacka.
Wcześniejszy odbiorca prosiaka miał takie mięsności zawsze u Olewnika
(jeszcze nawet w trakcie afery z pracownikami)
pod pojęciem nowy wbp cz pbz rozumiem odwrotność do chudych długich macior czy tuczników jeszcze tak niedawno popularnych
obecne białe rasy niczym nie różnią się wybojowością od ras typowo mięsnych, a nawet bardziej przejrzyście można zaobserwować na nich ścięgna i mięśnie :) no i oczywiście przepiękne 4 szyneczki :)
ludzie nie kupujcie tego materiału genetycznego, na zachodzie już dawno nikt nie liczy się z tą genetyką!! zdecydowanie lepiej wypadają genetyki topigs oraz danbred.
Silver . Danbred wypada po 3-4 miocie a naima da ci 8-10 miotow . Co do topigsa to narazie trudno powiedziec za malo materialu u nas w polsce, ale podobno mniej wydajana