FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
ja cały czas wcześniej florovit ekolisty różnica jest ale cenowa
a co do skutków generalnie roślinki są bardzo ładne(rzepak-żoboże) gdyż ziemia jest już do kultury doprowadzona także róznicy jako takiej nie widać ale stosuje bo może być utajony głód.

a co do skutków generalnie roślinki są bardzo ładne(rzepak-żoboże) gdyż ziemia jest już do kultury doprowadzona także róznicy jako takiej nie widać ale stosuje bo może być utajony głód.

Po obiedzie gość przyjeżdża kuku siać w związku z tym wybrałem się z rana po zapłacony nawóz papajem bez kabiny i na dodatek bez kaleson . Nawet kosteczki mi zziębły . Fajną mamy aurę i warunki do nadganiania miesięcznego opóźnienia a ma być jeszcze fajniej . Wygląda na to ,że panocki kalesony na dupska jeszcze będą wciągać i kuku okrywać .
http://pogodynka.pl/polska/leczyca_leczyca
-
Jak się zima wydłużyła to i czas kalesonków trzeba wydłużyć
taka pogoda jest wymarzona i nie wiem co Ty tak chcesz nadganiać

Mietko a jaka prognoza na ceny kuku dzisiaj? Bo dopiero co wywaliłem kuku z siewnika i jęcfzmienia nasypałem ale jak zobaczyłem prognozy na forum to z powrotem jęczmień do wora a kuku do siewnika 

Niestety u mnie za mokro, nie mam jak pod qq uprawić no może jutro się uda bo w piątek znowu ma padać a moja qq we workach czeka.
baraki jak Ty tym samym siewnikiem zasiejesz ziarno i kuku to moze zrob mieszanke i tak nie bedzie roznicy
-
a mnie to zastanawia kiedy cena zboża pi..nie, kazdy kto sobie w miarę uprawia to 2-3 tys z hektara zysku wyciąga bez dopłat
-
a i jescze jedno jakie rezerwy tkwią w samej polsce jakby dobrze wszyscy zaczeli uprawiać odpowiednio, chociaż u nas w okolicy nawet drobni, teraz dbaja o pole, kazdy lata z siewnikiem do nawozu, co niektórzy kosy po długich przerwach ze stodół powyciągali, jescze dwa lata temu 40% ziemi to nie była uprawa tylko partyzantka, zaorane i zasiane pod bronę bez grudki npk, i pola u nas nie zakupi i nie wydzierżawi, nikt nie chce oddać
-
Ja myślę że już w tym roku ceny zbóż będą dużo niższe,chyba że jakaś klęska będzie.I w ten sposób poprawi się opłacalność hodowli świń.
Osobiście wątpie żeby ceny zbóż mocno spadły... (na razie wygląda że dobre plony będą ale o plonach można mówić dopiero jak się ostatnią przyczepę z pola ciągnie) poza tym to mamy w Polsce chyba najtańsze zboże w Europie skoro nasze na statki pchają a importu za dużo jakoś nie widać więc z tego wnioskuję że u nas jest dużo więcej niż potrzebujemy a ceny nie spadają bo na świecie braki... i chyba dobrze że nie spadną niska cena zbóż nie oznacza dużego zysku na świni...
Zgodzę sie z Tobą jak będzie niska cena zboża to zaraz zaczna sie zakupy warchlaka co da wieksza podaz tucznika, wieksza podaż nizsza cena i koło sie zamykagrajdołek pisze:Osobiście wątpie żeby ceny zbóż mocno spadły... (na razie wygląda że dobre plony będą ale o plonach można mówić dopiero jak się ostatnią przyczepę z pola ciągnie) poza tym to mamy w Polsce chyba najtańsze zboże w Europie skoro nasze na statki pchają a importu za dużo jakoś nie widać więc z tego wnioskuję że u nas jest dużo więcej niż potrzebujemy a ceny nie spadają bo na świecie braki... i chyba dobrze że nie spadną niska cena zbóż nie oznacza dużego zysku na świni...
-
niekoniecznie tak będzie, kto wyszedł z biznesu, przetracił kapitał i ciężko bedzie wznowić produkcję, myślę że pszenica po 750 to rozsądna cena i dla kupującego i dla sprzedającego
-
Opłacalna czy nie ale jednak by było 25 % obniżki,to dużo.Żyta też jest dużo posianego i ładnego więc pewnie ani po 500 nie będzie.
-
miałem w tamtym roku żyto hybrydowe, skup na początku żniw w okolicach 800 zł, jak ja kosiłem było już po 670, pusciłem w koryto, a planowałem sprzedać i kupić pszenicę na to konto, w wczesniejszym sezonie żyto notowało poziomy pszenicy a nawet wyżej było
Z żytem się zgadza może być tanie ale ile znowu do paszy dasz żyta żeby zbilansować 15-20%
Co niektórzy myślą że warchlak leży na ogromnej pryzmie pod która podjeżdżają pośrednicy i ładują ile im potrzeba, przypominam że warchlaka rodza lochy które musza być pokryte ładnych pare miesięcy wcześniej, jak będzie dużo chętnych do zakupu warchlaka to może wzrosnać cena warchlaka a nie podaż tucznika!kaciocha pisze: Zgodzę sie z Tobą jak będzie niska cena zboża to zaraz zaczna sie zakupy warchlaka co da wieksza podaz tucznika, wieksza podaż nizsza cena i koło sie zamyka
-
hybrydy dawałem nawet 50% w finiszerze i wszystko było okgrajdołek pisze:Z żytem się zgadza może być tanie ale ile znowu do paszy dasz żyta żeby zbilansować 15-20%
od 30kg juz można dawać spokojnie 10% i wzwyż do 50% do finiszera. U nas hubryda zaczyna wpierać pszenżyto w zasiewach i jako pasza dla trzody.
Pszenżyto = pszenica x żyto różnica jest w cenie i zależy co ile kosztuje to taki skład będzie w paszy oczywiście w granicy rozsądku.turbogrocho49 pisze:hybrydy dawałem nawet 50% w finiszerze i wszystko było okgrajdołek pisze:Z żytem się zgadza może być tanie ale ile znowu do paszy dasz żyta żeby zbilansować 15-20%
od 20kg daje 20% hybrydy od 35kg 40% a od 60 50% lochom do tej pory nie dawałem wcale ale teraz zamierzam 20 % dla lp dodać u mnie w zeszłym roku na tych samych warunkach żyto dało 2t/ha wiecej od pszenżyta
-
Komu się poprawi opłacalność, chyba ZM , rolnikom skarmiającym własne zboże nic się nie poprawi, tylko pogorszy, gdyż ceny świń spadną po kilku miesiącach na łeb na szyje.andrzej19570 pisze:Ja myślę że już w tym roku ceny zbóż będą dużo niższe,chyba że jakaś klęska będzie.I w ten sposób poprawi się opłacalność hodowli świń.
09 będzie pisał 3 z przodu świń w brud.
A ja myślę że zborze nic nie stanieje , tylko zdrożeje i to znacznie . Stany jako największy producent na Świecie nic jeszcze nie zasiały , mimo że u nich wegetacja jest o miesiąc wcześniej . Trudny rok to dopiero nadchodzi .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swi ... 3,1,0.html
W całej Europie opóźnienie w wegetacji jest miesięczne i nic natura nie pomaga aby to opóźnienie nadganiać , wręcz przeciwnie . Przy normalnej wiośnie taki maj byłby uważany jako niekorzystny .
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... chlodzenie
Gdzie jest ten co wielkie grillowanie przepowiadał ?????????
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swi ... 3,1,0.html
W całej Europie opóźnienie w wegetacji jest miesięczne i nic natura nie pomaga aby to opóźnienie nadganiać , wręcz przeciwnie . Przy normalnej wiośnie taki maj byłby uważany jako niekorzystny .
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... chlodzenie
Gdzie jest ten co wielkie grillowanie przepowiadał ?????????
kuku zasiana jestem gotow na skansen ale bez stana to przykro jechac
-
Jak zostało Ci po ostatnim wstawieniu na paliwo to możemy jechać1963 pisze:kuku zasiana jestem gotow na skansen ale bez stana to przykro jechac

zostala mi gnojowica czyli gow.. ale damy rade ,mysle ze sie wieksze grono zbierze peron juz sie pisal
-
Tylko się nie zesrajcie z tymi rosnącymi cenami zbóż i prognozami wysokich cen na przyszłośc.
-
Jęczmień posiany , czerwony długopis zakupiony
i trzeba się za wniosek o dopłaty zabrać

-
Z powodu rosnących cen tucznika nie jeden już się użnął w poryprezes 1980 pisze:Tylko się nie zesrajcie z tymi rosnącymi cenami zbóż i prognozami wysokich cen na przyszłośc.

teraz pewnie pora na zbożowców

Tak bywa to nauka na własnej skórze pożyjemy zobaczymystan1069@o2.pl pisze:Z powodu rosnących cen tucznika nie jeden już się użnął w poryprezes 1980 pisze:Tylko się nie zesrajcie z tymi rosnącymi cenami zbóż i prognozami wysokich cen na przyszłośc.![]()
![]()
![]()
teraz pewnie pora na zbożowców
Jak Wy sobie wyobrażacie spadki cen zbóż , jak największy producent Świata nic jeszcze nie zasiał a jest dwa miesiące po terminie
Dachy śniegi im tam zarywają a na polach pustka .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/cie ... 6,1,0.html
U nas też miało być dziś wielkie grillowanie , tylko że lejwoda nie ma czasu na kiełbasę , bo arkę buduje . Ja zaś zamiast grilla palić , idę napalić w piecu bo zimno jak chole... W całej Europie nic nie goni miesięcznych opóźnień , tylko stoi w miejscu .

U nas też miało być dziś wielkie grillowanie , tylko że lejwoda nie ma czasu na kiełbasę , bo arkę buduje . Ja zaś zamiast grilla palić , idę napalić w piecu bo zimno jak chole... W całej Europie nic nie goni miesięcznych opóźnień , tylko stoi w miejscu .
A u nas robi się susza- jare nie wschodzą bo jak stopniał śnieg to jeszcze nie padało( od roztopów do teraz spadło u nas czyli w rejonie Pniew 2 mm). I jak tu żyć Panie Premierze?
Jeszcze jedna prognoza . Na przyszły tydzień tylko trzy dni cieplejsze nadaję i dalej zimnota jak w październiku .
Nie martwcie się wisusy Pan Bóg zmoczy i wysuszy, niema tego złego co by dobre nie wyszłomietko75 pisze:Jak Wy sobie wyobrażacie spadki cen zbóż , jak największy producent Świata nic jeszcze nie zasiał a jest dwa miesiące po terminie![]()
Dachy śniegi im tam zarywają a na polach pustka .

A czy premier wie '' Polacy nic się nie stało''zeus-1 pisze:A u nas robi się susza- jare nie wschodzą bo jak stopniał śnieg to jeszcze nie padało( od roztopów do teraz spadło u nas czyli w rejonie Pniew 2 mm). I jak tu żyć Panie Premierze?
w jaki sposób dokładnie odmierzyć wode w opryskiwaczu 2000l
. mam pilmeta z 89r

Litrowym kubkiem

Weź se wiadro 20 litrów i lej tylko co 5 wiader kreske se zrób na zbiorniku...

U mnie w ciągu ostatnich 7 dni spadło 43 l/m2, wszystko oprócz żyta na VI klasie pływa, kukurydza wczoraj siana w deszcz, w bardzo mokrą glebę, zostało jeszcze niecałe 5 ha, po dzisiejszych opadach gumowca nie wyciągnę na pewno z tego pola, za 3-4 dni przy braku opadów można pomyślec o robocie. Zabiegu T1 w ozimych zrobic nie mogę, łubin po siewie nieopryskany. Jedynie pszenżyta na górkach po drugiej dawce azotu rosną jak szalone.
Mietka i Macka chciałbym zapytac jak ich jęczmienie z siewu marcowego wyglądają?
Sam do ostaniej chwili rozważałem opóźniony siew jęczmienia zamiast kukurydzy, ale ostatnie opady przekonały mnie, że jeśli kukurydza sobie tam nie poradzi, to jęczmień prawdopodobnie padnie z nadmiaru wilgoci.
Mietka i Macka chciałbym zapytac jak ich jęczmienie z siewu marcowego wyglądają?
Sam do ostaniej chwili rozważałem opóźniony siew jęczmienia zamiast kukurydzy, ale ostatnie opady przekonały mnie, że jeśli kukurydza sobie tam nie poradzi, to jęczmień prawdopodobnie padnie z nadmiaru wilgoci.
A unas ani kropli deszczu i sie robi susza ostatni opad to byl snieg.
powiat czarnkowsko-trzcianecki też woła deszczupio pisze:A unas ani kropli deszczu i sie robi susza ostatni opad to byl snieg.
w kwietniu spadło 9mm, susza na polach zboża i rzepaki wody potrzebują, a tu się tylko obchmurza 3 dzień a deszczu nie widać ;(
wielkopolska i kujawy to bogate regiony my z biedniejszych jestesmy pierwsi w kolejce po deszcz i ladnie pada ale u was jutro i pojutrze tez ma zloto z nieba poleciec ,jarek ty sie nie martw opadami w maju deszcz to super sprawa momet i roslinki go lykna
Ja bym wam chętnie pożyczył tylko troszkę daleko z Lubelskiego na WielkopolskęFarmerB pisze:w kwietniu spadło 9mm, susza na polach zboża i rzepaki wody potrzebują, a tu się tylko obchmurza 3 dzień a deszczu nie widać ;(
Mój jęczmień jest na dwóch różnych polach . Na łąkach jeszcze jest mokro , ale jęczmień kapitalny . Druga działka to 3 klasa i tu miał problem ze wschodami , bo akurat było sucho i skorupka się zrobiła której nie mógł przebić . Żona z wałkami pojeździła i jest dobrze , ale jest taki wymęczony . Jak ustaną deszcze bronką po nim pojeżdżę i powinno być dobrze .
No jak zona pojezdzila to powinno byc dobrze a ze troche wymeczony to tez dobrze
mietko ty to masz dobrze bo moja zona to mi walki o czache rozwalila
1963 obyś miał rację kolego z tym złotem z nieba, co do opadów w maju to praktycznie co druga noc mógłby taki krajowy deszczyk spaść, a w dzień słoneczko i ciepło.
Jak taka dobra pogoda by była to mietko by sie pochlastal z tej radości
Ziutek , Ty się lepiej o własny śpicherek martw a nie o Mietków . Zobacz co nas czka .http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzki ... a/16dniowa
Jeśli prognozy się sprawdzą , to tylko Marucha ze swą arką może Cię uratować . Bidoczysko szykowało wielkie grillowanie z spotkało go wielkie pływanie .
Jeśli prognozy się sprawdzą , to tylko Marucha ze swą arką może Cię uratować . Bidoczysko szykowało wielkie grillowanie z spotkało go wielkie pływanie .
Człowieku oni na jeden dzień pogody nie mogą zgadnąć a co dopiero na tyle dni. Ty tylko siejesz propagande swoimi prognozami pogody