FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
jak sa anomalia to pewnie ogrodnikow nie bedzie
-
W końcu ulewę mamy w okolicy Bydgoszczy,Koronowa.W nocy też padało razem z burzą,a teraz trochę gradu na początek i ulewa.
5 mm spadło i trochę gradu- pierwszy deszcz od roztopów
pierwszy "porządny" deszcz tej wiosny 9 mm dobre i to 

A u nas sucho jak cholera
A mnie tak się patrzy że ten rok będzie niezwykle ciekawy . Znajomi na wiosce boberki posadzili już prawie miesiąc i taki jaki posadzili taki jest i dziś , ale już kwitnie . Gów... zbiorą , ale jest . To samo będzie ze zbożami , stare toto jest i malutkie , ale obecna temperatura wykłosi je na czas . Kłoski będą maciupkie i plon taki sam . W życie kłos jest już wyczuwalny , ale co to za żyto? Kłosić wszystko zaraz się będzie a tu jeszcze prawie nikt nie popryskał od chwastów . Teraz jak na kłos pójdą mocne dawki , to na pewno dobrze to zrobi tym zbożom .
-
Mietko Ty popadniesz w depresje z tymi proroctwami , będzie mniej będzie drożej proste
a na dodatek ziemia się mniej wyjałowi 

W mim rejonie żyta zaczynają się kłosić, u niektórych już leżą.
Czym można opryskac łubin wąskolistny po wschodach od chwastów? Po siewie najpierw było za sucho, a za dwa dni woda stała. Perzu nie mam, chodzi tylko o dwuliścienne.
U mnie żyto po ostatniej burzy lekko się miejscmi pochyliło, liśc flagowy już jest, myślę, że na następny weekend kłos się pokaże.
U mnie żyto po ostatniej burzy lekko się miejscmi pochyliło, liśc flagowy już jest, myślę, że na następny weekend kłos się pokaże.
dwa dni i 28 cm deszczu buraki i jare zboża pozamulane rzepak ucierpiał od gradu 

dwa dni i 28 cm deszczu buraki i jare zboża pozamulane rzepak ucierpiał od gradu 

a silny był grad..?roki pisze:dwa dni i 28 cm deszczu buraki i jare zboża pozamulane rzepak ucierpiał od gradu
Mieszkasz w okolicach Koronowa?roki pisze:dwa dni i 28 cm deszczu buraki i jare zboża pozamulane rzepak ucierpiał od gradu
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... now-powodz
Jeśli prognozy się sprawdzą , to warzywka będą w cenie .
Szykuje się prawdziwe ssanie na nasze produkty rolne , obyśmy tylko podołali .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swi ... l#autoplay
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swi ... 2,1,0.html
Jeśli prognozy się sprawdzą , to warzywka będą w cenie .

Szykuje się prawdziwe ssanie na nasze produkty rolne , obyśmy tylko podołali .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swi ... l#autoplay
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swi ... 2,1,0.html
Jakby co to ja stąd jestem a i Andrzej19570 też gdzieś niedaleko mieszkaF1 pisze:Mieszkasz w okolicach Koronowa?roki pisze:dwa dni i 28 cm deszczu buraki i jare zboża pozamulane rzepak ucierpiał od gradu
Przez ostatnie kilka dni spadło u mnie 29mm,burze były ale spokojne bez gradu
Chyba muszę odpuścić dalsze analizy , bo i tak nie podołamy brakom jakie powstaną . Cała zachodnia Europa pod wodą , tylko w telewizji cisza .
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... -i-chlodna
Jęczmień jary jak sie opryska stabilanem to cos to da
-
Niestety Wielkopolska też pod wodą,dzisiaj znowu dopadało a dużo pól jeszcze nie obsiano z powodu mokradeł.mietko75 pisze:Chyba muszę odpuścić dalsze analizy , bo i tak nie podołamy brakom jakie powstaną . Cała zachodnia Europa pod wodą , tylko w telewizji cisza .
niby jedna Wielkopolska a jakie różnice u mnie w okolicy wszystko obsiane, dołki tez szło w miarę w termin obsiać, deszcze porządne dopiero od piątku w sumie 22 mm opadu, po roztopach w kwietniu spadło 9 mm i do tego piątku susza się robiła
posiałem na dzierżawie mieszankę zbożową na większej części wywiozłem obornik na zime i zaorałem a reszte pognoiłem i zaorałem na wiosne i na zimowej orce mieszanka żółknie starsze liście od czubków są jasnożółte pH około 5 w zeszłym roku było 3t/ha wapna zastanawiam się czy pomoże oprysk siarczanem magnezu ? rośliny mają 3 liście
-
Rośliny się nie wyrywają ? siarczan magnezu można dać jak kiedyś dawałem saletrę can to dało niezły efekt.
siarczan magnezu i to jak naj szybciej bo z tego co piszesz to na pewno jest brak
-
Albo zasiałeś w błociebrzydal pisze:posiałem na dzierżawie mieszankę zbożową na większej części wywiozłem obornik na zime i zaorałem a reszte pognoiłem i zaorałem na wiosne i na zimowej orce mieszanka żółknie starsze liście od czubków są jasnożółte pH około 5 w zeszłym roku było 3t/ha wapna zastanawiam się czy pomoże oprysk siarczanem magnezu ? rośliny mają 3 liście
albo mają za mokro
albo było za ładnie uprawione spadł deszczyk i przymuliło i korzonki nie mają tlenu
przyjrzyj się dobrze które z tej mieszanki żółknie , ja obstawiam że jęczmień o ile był w mieszance i jako lekarstwo bym zastosował bronkę lekką
powiat Grudziądz dokładni Radzyń chełmiński grad wielkości grochu szkód nie widać a u znajomego 2 km dalej rzepak oberwał konkretnie chyba go skasuje
a rzepak jego sąsiada 15 metrów dalej nie ruszony 

-
Też zastanawiałem się nad rozkrzewieniem w ten sposób późno sianego jęczmienia, ale człowiek od producenta akurat antywylegacza powiedział, że ten środek nie trzyma sie jęcxzmienia.ziutek pisze:Jęczmień jary jak sie opryska stabilanem to cos to da
-
kiedyś miał rejestrację w jęczmieniu, więc nie wiem czy tak do końca jest, wiadomo lepiej sprzedać drogiego modussa lub cerone, fakt że do skracania ccc najtaniej wychodzi, ale i w mioment trzeba trafić zajebiście
Koledzy czy można zastosować Pume na owies głuchy w pszenicy jarej bo na etykiecie nic na ten temat nie ma
-
Mogę pryskac w tej fazie lumaxem? czy czekać na drugi liść aby wzmocnic qq?
- Załączniki
-
- 2013-05-15 09.57.58.jpg (61.14 KiB) Przejrzano 23752 razy
Ja bym poczekał. Pewnie w piątek,albo jutro wieczorem będzie w sam raz. Choć w tamtym roku prysnąłem adengo w tej fazie mniej więcej i żadnych niekorzystnych skutków nie zauważyłem.
Maciek czym skracasz pszenzyto i wjakiej dawce zastanawiam sie czy 0,25 moddusa styknie
Wg etykiety moddus na pszenżyto w dawce 0.6 la /ha 

ale przy jednokrotnym zabiegu chyba o ile pamietam a mi sie sni drugi zabieg moze czyms tanszym np cerone na flagowy ,ogólnie zboza tegota.
To wiosna mnie zadziwia.
Po dzisiejszej lustracji pól
rzepak
W rzepaku mnie prawie nie widać.
Zabiegi na wiosne tylko dwa cyperkil i mospilan
Obecnie żadnego robactwa nie widać.
pszenica
Heh tu było tylko skracanie
roślina zdrowiutka i szybko rośnie mimo braku zabiegów grzybo....
jęczmień hybryd
wysoki, gęsty i zdrowy
kłosa jeszcze nie widać
prewencyjnie raz duet i skracanie
żyto hybryd
już po pas
całkowicie wykłoszony zdrowy i piękny
tylko skracanie.
Narazie odpukać bardzo ładnie to wyglada i nie ma po co pryskać.
Po dzisiejszej lustracji pól
rzepak
W rzepaku mnie prawie nie widać.
Zabiegi na wiosne tylko dwa cyperkil i mospilan
Obecnie żadnego robactwa nie widać.
pszenica
Heh tu było tylko skracanie
roślina zdrowiutka i szybko rośnie mimo braku zabiegów grzybo....
jęczmień hybryd
wysoki, gęsty i zdrowy
kłosa jeszcze nie widać
prewencyjnie raz duet i skracanie
żyto hybryd
już po pas
całkowicie wykłoszony zdrowy i piękny
tylko skracanie.
Narazie odpukać bardzo ładnie to wyglada i nie ma po co pryskać.
U mnie tegoroczna technogia uprawy pszenzyta,jęczmienia zimowego i żyta hybrydowego wyglądała mniej wiecej tak:
-200kg Saletry 34%
-0,25 modus+1CCC+8kg siarczan magnezu+ 0,7Tilt+0,9Mirage lub(1l wirtuoz)
-170kg Saletry 34%
Żyto pallazo dostało jescze 0,4 modusa na flage mimo to w kilku miejscach połozyło już się ,
Część poprawiam teraz Soligorem do tych co na oborniku to jeszcze 0,5 Cerone
-200kg Saletry 34%
-0,25 modus+1CCC+8kg siarczan magnezu+ 0,7Tilt+0,9Mirage lub(1l wirtuoz)
-170kg Saletry 34%
Żyto pallazo dostało jescze 0,4 modusa na flage mimo to w kilku miejscach połozyło już się ,
Część poprawiam teraz Soligorem do tych co na oborniku to jeszcze 0,5 Cerone
A ja tam nie jestem zaskoczony. Mroźna i długa zima = piękne zboża i wysokie plony. Gdyby zima była krótka i ciepła to wtedy zaczął bym się martwic o zbiory...
a propos zyta hybrydowego. Tak dziś wyglada Palazzo.
- Załączniki
-
- 2013-05-17 18.26.22.jpg (57.55 KiB) Przejrzano 22919 razy
-
- 2013-05-17 18.26.46.jpg (46.92 KiB) Przejrzano 22919 razy
i ladnie popadalo 20 l
-
u nas dziwna sytuacja, na dołkach jeszcze mokrawo a na górkach suchawo, deszcz jednak mile widziany
Czy możliwe jest, aby Mocarz nie poradził sobie z gorczycą polną (ognichą)? Zawiera dikambę i tritosulfuron, w innych preparatach z takimi substancjami w chwastach wrażliwych jest gorczyca wymieniana. Mija tydzień od oprysku, a w moim jęczmieniu jarym gorczyca rośnie sobie dalej. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia odnośnie Mocarza?
-
prawdopodobnie chwasty były za duże i dlatego tak się stało jak się stało
Co zastosować w kuku na chwasty powschodowo żeby było tanio i dobrze?
-
powschodowo to już tak tanio nie będzie, a co chcesz zrobić? dwuliścienne czy i perz chcesz zwalczyć?
Dwuliścienne,prosowate i perz na czesci pól
Kolego po tego typu opryskach zamieranie chwastów bedzie widoczne po 2 tyg ale napewno szlak je trafi wczesniej czy później.jarekw pisze:Czy możliwe jest, aby Mocarz nie poradził sobie z gorczycą polną (ognichą)? Zawiera dikambę i tritosulfuron, w innych preparatach z takimi substancjami w chwastach wrażliwych jest gorczyca wymieniana. Mija tydzień od oprysku, a w moim jęczmieniu jarym gorczyca rośnie sobie dalej. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia odnośnie Mocarza?
Samson 040 SC chyba tym spryskam, to wyjdzie niecałe 100zł/ha w dawce na prosowate i jakieś 130zł w dawce na perz.
-
to tanio, ja pryskałem wing przed wschodowo 160 zł na ha, i perz się go nie boi
Narwal 1 litr + Mocarz 200 g ok 140 zł na habaraki pisze:Co zastosować w kuku na chwasty powschodowo żeby było tanio i dobrze?

Musisz uzbroić się w cierpliwość bo pełen efekt po mocarzu to nawet do 3 tyg. ale ja go w tym roku zamieniłem na mustang forte bo w minionym sezonie dużo mi po mocarzu zostało komosy i chabra . dziś jest tydzień jak popryskałem jęczmienie jare mustangiem i widać że wszystko się skręca czyli jak na razie porównując oba środki to 1:0 dla mustangajarekw pisze:Czy możliwe jest, aby Mocarz nie poradził sobie z gorczycą polną (ognichą)? Zawiera dikambę i tritosulfuron, w innych preparatach z takimi substancjami w chwastach wrażliwych jest gorczyca wymieniana. Mija tydzień od oprysku, a w moim jęczmieniu jarym gorczyca rośnie sobie dalej. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia odnośnie Mocarza?
Mocarz w tamtym roku dał u mnie zadowalające efekty, ale nie miałem na tych polach chabra, a mocarz ma go w średnio wrażliwych, więc mustang lepiej sobie z chabrem poradzi - to jest pewne.
Wracając do gorczycy polnej, to problem dotyczy dzierżawy, nasilenie tego jest tak duże, że wygląda jak planowo siana gorczyca z domieszką jęczmienia
Poczekam jeszcze do końca tego tygodnia, jeśli nie będzie wyraźnych oznak zamierania, poprawię mustangiem - trudno się mówi
Co do kukurydzy, ja w tamtym roku stosowałem mieszaninę Samson (lub Nikosh) + Mocarz i było względnie. Jeśli ktoś ma stanowiska gdzie występuje ostrożeń to wtedy mocarz odpada. Ostrożeń rośnie po tym w najlepsze. W moich okolicach taka mieszanka to koszt około 170 zł/ha brutto.
Wracając do gorczycy polnej, to problem dotyczy dzierżawy, nasilenie tego jest tak duże, że wygląda jak planowo siana gorczyca z domieszką jęczmienia

Co do kukurydzy, ja w tamtym roku stosowałem mieszaninę Samson (lub Nikosh) + Mocarz i było względnie. Jeśli ktoś ma stanowiska gdzie występuje ostrożeń to wtedy mocarz odpada. Ostrożeń rośnie po tym w najlepsze. W moich okolicach taka mieszanka to koszt około 170 zł/ha brutto.