Uprawa zboz

PO-pulista

Re: Uprawa zboz

Post autor: PO-pulista »

SA pisze:
mat pisze:u mnie znowu pada cala noc deszcz krajowy i zapowiada sie ze caly dzien jeszcze bedzie padac. niskie ceny zboz zapewnione !!!!

To bardzo dobrze tylko żeby tak było za dwa miesiące się okaże .
Już Wam się marzą świnie po 3 zł. Nie potrzebujecie 09 do niskich cen świń sami sobie je zapewnicie.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Pablo dobrze się czujesz , teraz siać zboże albo buraki ??? :shock:
http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzki ... a/sezonowa sezonowa prognoza .
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

PO-pulista pisze:
SA pisze:
mat pisze:u mnie znowu pada cala noc deszcz krajowy i zapowiada sie ze caly dzien jeszcze bedzie padac. niskie ceny zboz zapewnione !!!!

To bardzo dobrze tylko żeby tak było za dwa miesiące się okaże .
Już Wam się marzą świnie po 3 zł. Nie potrzebujecie 09 do niskich cen świń sami sobie je zapewnicie.
Nie dzieli się skóry na niedźwiedziu. Jak znam życie to takie cudowne prognozy zawsze coś bierze w łeb.
baraki

Post autor: baraki »

mietko75 pisze:Pablo dobrze się czujesz , teraz siać zboże albo buraki ??? :shock:
http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzki ... a/sezonowa sezonowa prognoza .
Czyli prognoza przewiduje pogode idealną pod moja kukurydzę. :D
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Mietek fakty stwierdzam tylko.Nawet w czerwcu niektóre lata próbował. W tym roku wiosna późna myślałem że też na czerwiec poczeka a tu się pospieszył i jutro chyba zakończy siewy. Czasem nawet zebrać coś mu się uda :D
mietko75

Baraki ja mam podobne piachy do Twoich i u mnie też raczej nigdy nie zatopi , chyba że przyjdzie to co na ciepłym zachodzie .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/cie ... 5,1,0.html
Tu kuku to na pewno wszelkie rekordy pobije .
jarekw

Post autor: jarekw »

Mietko, jakie piachy. Od Łowicza w stronę Kutna to jedne z lepszych gleb w tym rejonie. Nie wiem, jakie masz dokładnie ziemie, ale w ciemno mogę się zamienic i wiem, że miałbym lepiej 8)
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

daniel0

Post autor: daniel0 »

Przy takiej ilości i o takim rozkładzie opadów jak mamy w tym roku nawet na naszych żwirach można przyzwoitych plonów się spodziewać:)
Szkoda tylko, że część ozimin trzeba było przesiać.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Na poprawę humoru :-)
Załączniki
2013-05-27 08.55.24.jpg
2013-05-27 08.55.24.jpg (46.52 KiB) Przejrzano 22641 razy
mietko75

Lukas a tych owoców to jest tyle co w każdym roku ? Sąsiada ogród mam za miedzą i tak w sobotę pochodziłem i popatrzyłem po drzewach , to jest niesłychanie mało zawiązków . Wszystkie drzewa i krzewy nie mają nawet pół tego co zawsze i nie było przymrozków . W naszych okolicach jęczmień jary też jest żółty jak nigdy . Kuku powschodziła pięknie i stoi w miejscu zagoździała .
Oj ciekawe czy te prognozy się sprawdzą ?? :shock: zero słońca , tylko deszcz i deszcz .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/pogoda/polska, ... 21225.html
stan1069@o2.pl

Łodyga pszenicy ozimej od spodu taka jak by miała białe kalesony ubrane to mączniak ??? bo takich cudów nie widziałem
a takie fioletowe plamy na jęczmieniu ozimym to co to za kurest.............. ???????????
brzydal

Post autor: brzydal »

pewnie pszenica kalesony sałożyła na wieść o pszymrozkach :lol: stan a co ty pszenice uprawiasz ?
stan1069@o2.pl

Ja nie uprawiam tylko byłem z kuzynem na oględzinach i właśnie takie cuda widziałem
była odżywiana dolistnie mocznikiem , ma to jakiś wpływ na większe porażenie mączniakiem ??????????? bo na innych polach jest mniej albo wcale tych białych kalesonów :oops:
mietko75

Pewnie to i te kalesony są , bo na grzyba to za zimno . Swoją drogą u nas w nocy pięknie dopadało i jeszcze jeden taki deszczyk i wszystkie grzybki będą zatopione . Rowy już pełne i nie długo Wisłę będziemy mieli wkoło budynków .
Tu widać ogromne rekordy jakie Europa nam zafunduje , czerwiec za pasem a tam zimno jak w marcu .
http://www.pogodynka.pl/europa/paryz
Czyli natura dala i odebrała . Rekordy i w Polsce szlak trafił , ale nagonka powinna pozostać .
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 44124.html
jarekw

Stan, dobre odżywienie roślin azotem sprzyja rozwojowi mączniaka. Twój opis najbardziej pasuje właśnie do tego, chociaż warunki dla grzybów chorobotwórczych niezbyt korzystne w tej chwili. Jeśli do tej pory nie było żadnego zabiegu na mączniaka, to mógł się rozwinąć właśnie do formy "kaleson".

Od wczoraj do godziny 6, mieliśmy kolejne +20l, sumując od początku maja, jest już 101 l/m2. Kukurydza powschodziła ładnie, teraz stoi w miejscu, za to ładnie chwasty rosną. I opryskać nie ma jak, bo ciągle pada i za zimno.
małorolny

Post autor: małorolny »

U mnie od piątku do teraz blisko 80 mm .Ciekawe ile spadnie dzisiaj ,na razie nie pada ale chmur dużo.Tak na marginesie jak nie za mało deszczu to teraz za dużo,rolnikowi to chyba tylko kobieta może "dogodzić" o ile głowa jej nie boli :D
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

U mnie w nocy 28l ale już tydzien nie padalo. W sumie w maju 73litry.
F1

Post autor: F1 »

jarekw pisze:Stan, dobre odżywienie roślin azotem sprzyja rozwojowi mączniaka. Twój opis najbardziej pasuje właśnie do tego, chociaż warunki dla grzybów chorobotwórczych niezbyt korzystne w tej chwili. Jeśli do tej pory nie było żadnego zabiegu na mączniaka, to mógł się rozwinąć właśnie do formy "kaleson".

Od wczoraj do godziny 6, mieliśmy kolejne +20l, sumując od początku maja, jest już 101 l/m2. Kukurydza powschodziła ładnie, teraz stoi w miejscu, za to ładnie chwasty rosną. I opryskać nie ma jak, bo ciągle pada i za zimno.
No ja opryskałem tydzień temu i nie żałuję, na omijakch już kukurydzy nie widać :lol: teraz jak przyjdzie ciepło to wystrzeli w górę :roll:
SA

Post autor: SA »

lukas1982 pisze:U mnie w nocy 28l ale już tydzien nie padalo. W sumie w maju 73litry.
Ja na litry deszczu nie mierze ale padało i pada jest po prostu błoto takiego roku nie pamiętam w pole się nie wjedzie ale co będzie to się okaże czy dobrze czy źle.
stan1069@o2.pl

2 dni pogody i po błotku :oops: bo to Maj problem w tym że do Listopada podobny , ale już się kończy :lol: :lol:
SA

Post autor: SA »

stan1069@o2.pl pisze:2 dni pogody i po błotku :oops: bo to Maj problem w tym że do Listopada podobny , ale już się kończy :lol: :lol:
To prawda w 100% grunt to zdrowe podejście do problemu
mietko75

Za to w czerwcu ma padać praktycznie każdego dnia . http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... l-w-kratke
Jak tak będzie to rośliny systemu korzeniowego nie zrobią wcale i po dwóch dniach pogodnych będą usychać .
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

mietek oni nadawali u mnie słońce wczoraj cały dzień a lało non stop, oni nie potrafia powiedziec co bedzie jutro, a co mówić dopiero o czerwcu, nie osmieszaj się wstawijąc takie linki
arek

Post autor: arek »

MIETEK twój pesymizm powali zaczyna mnie nerwic
baraki

Mietko ponoć katolikiem jestes i w kościele bywasz a z madrości Pisma Świętego nie korzystasz:
(25) Dlatego powiadam wam: Nie troszczcie się o życie swoje, co będziecie jedli albo co będziecie pili, ani o ciało swoje, czym się przyodziewać będziecie. Czyż życie nie jest czymś więcej niż pokarm, a ciało niż odzienie? (26) Spójrzcie na ptaki niebieskie, że nie sieją ani żną, ani zbierają do gumien, a Ojciec wasz niebieski żywi je; czyż wy nie jesteście daleko zacniejsi niż one? (27) A któż z was, troszcząc się, może dodać do swego wzrostu jeden łokieć? (28) A co do odzienia, czemu się troszczycie? Przypatrzcie się liliom polnym, jak rosną; nie pracują ani przędą. (29) A powiadam wam: Nawet Salomon w całej chwale swojej nie był tak przyodziany, jak jedna z nich. (30) Jeśli więc Bóg tak przyodziewa trawę polną, która dziś jest, a jutro będzie w piec wrzucona, czyż nie o wiele więcej was, o małowierni? (31) Nie troszczcie się więc i nie mówcie: Co będziemy jeść? albo: Co będziemy pić? albo: Czym się będziemy przyodziewać? (32) Bo tego wszystkiego poganie szukają; albowiem Ojciec wasz niebieski wie, że tego wszystkiego potrzebujecie. (33) Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane. (34) Nie troszczcie się więc o dzień jutrzejszy, gdyż dzień jutrzejszy będzie miał własne troski. Dosyć ma dzień swego utrapienia.

(Ew. Mateusza 6:24-34, Biblia Warszawska)
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

wielokrotnie sie nad ta kwestia z bibli zastanawialem tylko jak postepowac aby zyc , czy moze TA EWANGELIA pokazuje nam jaka marnoscia jest nasze zycie doczesne i po co zyjemy.Moze jedynm celem naszego zycia jest zycie wieczne, nie moze ale napewno
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Już zrobiło się pięknie na polach żyta i jęczmień ozimy leża na plecach i kwiczą od nadmiaru deszczu. Zboża jare zżółkły od wody. Tylko pszenica,pszenżyto oraz kukurydza jeszcze ładnie stoją na baczność. Jeżeli opady nie nie ustaną ich miejsce oczywiście poza ku-ku też będzie na glebie.
Blazej

Post autor: Blazej »

Kurde na moich piachach też mokro połaziłem dzisiaj trochę w przerwach między opadami i stwierdzam że muszę ratować łubin bo chwaściory i samosiewy zbóż go zniszczą tylko czym jak już prawie żaden środek nie ma rejestracji co oprócz fusilady można zastosować, tylko żeby łubin przeżył ten zabieg :lol: macie coś sprawdzone ? :?:
jarekw

Teraz, to wchodzi w grę, chyba tylko coś na bazie metamitronu, chociaż, jeśli chwasty są już mocno rozwiniętę, pewnie nic to nie pomoże. U siebie też mam taką sytuację, ale odpuściłem to, bo zabieg na chwasty w tej fazie zaszkodzi tylko kieszeni.

Poza tym, po ostatnich opadach i tak bym na pole nie wjechał.
arek

Post autor: arek »

grakol 30 ukraines tylko może pomoc w tym lubinie
mietko75

Aleś Baraki z Ewangelią wyskoczył , to po co kredyty na zakup gleby brałeś i po co Ci ta hodowla . Rozdaj biednym i fruń jak ptak .
Ja wklejałem i będę wklejał takie lingi , bo śmieszy mnie prorokowanie rekordowych zbiorów jeszcze przed zasiewami . Głupków z nas robią taką propagandą a Wy ją jeszcze powtarzacie . W workach ziarno do siewu w Stanach mieli a krzyku narobili że rekordy będą , tylko nie wiem z ką te rekordy jak oni siali w takim tygodniu jak my mamy obecnie . Kuzyn przyjechał dziś z daleka do nas , aby zobaczyć czy u nas też taka porażka . Tak jak Populista pisze : żyta , pszenżyta i jęczmienie leżą jak po wałowane , kuku zżółkła ale jeszcze jest . Na jare patrzeć się nie chce a Wy będziecie wierzyć w cuda i powtarzać że za dwa lata mają być rekordowe zbiory , to i cena pewnie poleci na pysk .
Na najbliższe 16 dni prognozy przewidują dzień dnia deszcz tylko żeby nie był taki jak na Białorusi .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/
Turbo Ty jak chcesz znać prawdziwą prognozę to pytaj się o nią mnie , ja jak cyganka prawdę Ci powiem . :lol:
turbogrocho49

No to dawaj prognozę, bo mus z grzybówką jechać :D
turbogrocho49

albo po co mi pryskać, od dziś idę tokiem barakiego, pie..dole nie pryskam :D
baraki

Jeśli od strony agrotechnicznej wszystko było zrobione jak nalezy to łubin z chwastami sobie sam poradzi, nie wytrzymaja z nim konkurencji. Podstawowy warunek to stanowisko opróżnione z azotu.
Jeśli masz tam chwasty wieloletnie głęboko korzeniące jak ostrożeń, rumianek czy bylica to już nic tam nie poradzisz a jesli problemem sa krzyżowe to wystarczy bronowanie albo basagran.
baraki

mietko75 pisze:Aleś Baraki z Ewangelią wyskoczył , to po co kredyty na zakup gleby brałeś i po co Ci ta hodowla . Rozdaj biednym i fruń jak ptak .
Ja to niewierzacy jestem, do kościoła nie chodzę, dziwię się że Ty praktykujący katolik spokoju ducha zaznac nie możesz. :D
O co się martwisz? Że zabraknie Ci jedzenia czy jak? Ile urośnie tyle będzie, po ile będzie za tyle się sprzeda. Nie potrzeba wiele żeby zaspokoic podstawowe potrzeby a wszystko ponad to to tylko zabawki dla dużych dzieci.
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

U mnie spadło ok 80 l m2 ale z przyczepą z ładunkiem na pole dzisiaj wjechałem bez problemu jutro mam zamiar siać nawóz na jare.
Awatar użytkownika
mirkoski

Post autor: mirkoski »

Marcin1606 pisze:U mnie spadło ok 80 l m2 ale z przyczepą z ładunkiem na pole dzisiaj wjechałem bez problemu jutro mam zamiar siać nawóz na jare.

Czy ty aby na trzeźwo te pomiary odczytywałeś, czy czujesz już długi weekend ???
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

Na trzeźwo :D pomiar był robiony w domu a ja byłem na polu oddalonym 10 km widocznie tam mniej popadało ja też się zdziwiłem tym bardziej ze te pole jest ciężkie w uprawie (glina ).
stan1069@o2.pl

A od kiedy zboża się od deszczu przewracają ?????? przewracają się dlatego że są drogie i rolnicy bogaci :oops:
jak spadną na 400 to się przestaną przewracać :roll:
turbogrocho49

baraki pisze:
mietko75 pisze:Aleś Baraki z Ewangelią wyskoczył , to po co kredyty na zakup gleby brałeś i po co Ci ta hodowla . Rozdaj biednym i fruń jak ptak .
Ja to niewierzacy jestem, do kościoła nie chodzę, dziwię się że Ty praktykujący katolik spokoju ducha zaznac nie możesz. :D
O co się martwisz? Że zabraknie Ci jedzenia czy jak? Ile urośnie tyle będzie, po ile będzie za tyle się sprzeda. Nie potrzeba wiele żeby zaspokoic podstawowe potrzeby a wszystko ponad to to tylko zabawki dla dużych dzieci.
To w co ty wierzysz ? jak można w nic nie wierzyć?
stan1069@o2.pl

mietko75

Ja niczym się nie martwię , wręcz jestem zadowolony że natura uczy nas pokory i rozumu . Będzie mniej , będzie droższe , tylko jedni będą na to przygotowani a inni nierozostropni (w ewangelii głupi , bez oliwy do lamp) liczący na rekordy i cuda , będą goli i wesoli .
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Może gdzieś tam w swiecie bedzie mniej, ale napewno nie w Polsce. W tym roku z rozsiewaczami wyjechali nawet Ci których bym o to nigdy nie podejrzewał. A poległo tym co pop pół tony amonowej wysiali na ha i mysleli że suszą będzie okropna i ustoi.
mat

Post autor: mat »

stan1069@o2.pl pisze:A od kiedy zboża się od deszczu przewracają ?????? przewracają się dlatego że są drogie i rolnicy bogaci :oops:
jak spadną na 400 to się przestaną przewracać :roll:

stan masz racje juz sa kontrakty na zyto na 500 zl netto duzo do 400 nie brakuje.
baraki

Mietko a jak się przygotowałes na ten nieurodzaj? Zapasy przez 7 lat tłusztych nagromadziłeś jako faraon z Józefem? Czy w kontrakty terminowe poszedłeś?
Może bys i nam doradził co czynić.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Na żyto mogę podpisać za 550,pszenicę 780 netto na dziś cena i tendencja zniżkowa na razie.
Blazej

Post autor: Blazej »

Stosował ktoś z was PUME z CHWASTOXEM TRIO pytam z czystej ciekawości bo na opakowaniu pumy pisze że można ale z turbo ciekaw jestem jaki był by efekt
turbogrocho49

mozna, ja na jeczmien tak jechałem, o ile sie nie myle to i to to mcpa
mietko75

Wiatr się trochę uspokoił więc wodę do opryskiwacza nalałem , środka dodałem , wjechałem na pole i z nieba pompa . Jutro święto i nie wypada pryskać a od soboty prawdziwe deszcze nadchodzą i jedyne wyjście to zmienić wiarę i wierzyć że jakoś tam będzie .
http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzki ... a/16dniowa
ODPOWIEDZ