FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
W jakiej cenie kupujecie świece na szkodniki magazynowe ,bo opryskiwaczem w binach to można młodych dostać
Don, zaglądałeś w pszenżycie do kłosów, jak z chorobami? Robiłeś zabieg na kłos? W takiej pozycji grzybki mają pewnie ze 2x lepiej infekowac niż w stojącym łanie.
Ja nie wszystkie oziminy przejechałem na kłos fungicydem (z różnych powodów, głównie niemożliwości wjechania) i już zaczynam żałowac, bo plamy fuzaryjne na kłosach obejmują co najmniej połowę wszystkich kłosów w tej chwili. Ziarno w trakcie nalewania, albo już nalane. Myślę, że żniwa w lipcu się u mnie nie zaczną.
Ja nie wszystkie oziminy przejechałem na kłos fungicydem (z różnych powodów, głównie niemożliwości wjechania) i już zaczynam żałowac, bo plamy fuzaryjne na kłosach obejmują co najmniej połowę wszystkich kłosów w tej chwili. Ziarno w trakcie nalewania, albo już nalane. Myślę, że żniwa w lipcu się u mnie nie zaczną.
-
Zyto i pszenżyta o wysokiej słomie najlepiej udają się u rolników którzy uprawiają je sposobem ekstensywnym. Wysieje taki 200kg saletry na ha i cieszy się że zboże na polu stoi. Na intensywne uprawy żyto, wysokie pszenżyta się nie nadają. można ponieś tylko wysokie koszty które mogą nie zwrócić się w plonie. Ja żyta nie sieje od 20 lat a wysokiego pszenżyta od 15. Pamiętam ostatnią uprawę wysokiej odmiany pszenżyta, zakończyła się totalną klęską, wyległo 100% rośliny opanowały choroby grzybowe, za kombajnem leciał czarny kurz, plon wyszedł ok 4 t z ha.Don pisze:Dopiero co też głosiłem rekordowe plony, pogoda jednak jest nieobliczalna i troche spokorniałem o plonach bede wypowiadał się dopiero po zbiorach. Po tych ulewach moje pola wyglądaja tak:
żyto pallazo skracane 0,2 modus+1l CCC na 1 kolanko, 0,4 modus na flagowy
pszenżyto pawo 0,2 modus+1CCC , to juz totalna klapa zwałowane kompletnie na wszystkich polach , skusiłem się na nie ze wzgledu na ostatnią zimę na zachodzie a pawo ma zimotrwałość - 6
Pszenżyto Borwo stoi w 80%, fredro w 40%, Pizzaro w 90%, jęczmien ozimy Meridan w 70%, jary jeczmien basic w stoi w 100% a jeczmien jary kormoran zwałowany cały ale ten moze sie jeszcze podniesie?
Żytko hybrydowe przez 3 lata stało, dopiero w tym roku się pokłoniło, ale przy tym plonie i braku potrzeb oprysków grzybobójczych jest i tak rewelacyjne.
Wstawie później moje foty.
A qq w lepszych miejscach ok 1,5m w słabszych metr
Wstawie później moje foty.
A qq w lepszych miejscach ok 1,5m w słabszych metr
-
A jaką to żytko hybrydowe ma wartość pokarmową ?? bo gdzieś wyczytałem że marną
nie wiem w jakiej fazie są te powalone żyta i pszenżyta , ale z tego co widzę na tych zdjęciach to korzystając z usług kombajnowania lepiej sobie pewnie zytka kupić niż swoje wymłócić
zależy jeszcze jaka cena będzie i jaka pogoda będzie bo jak to odmiany skłonne do porastania a będzie lało to jedynie talerzówka albo zapalniczka
piękne zboże cieszy ale tylko przed burzą
nie wiem w jakiej fazie są te powalone żyta i pszenżyta , ale z tego co widzę na tych zdjęciach to korzystając z usług kombajnowania lepiej sobie pewnie zytka kupić niż swoje wymłócić

piękne zboże cieszy ale tylko przed burzą

Zytko hybr ma mniej związków antyżywieniowych od psiegożyta
( jak to psiorek na uczelni na pszenzyto mawiał).

- Załączniki
-
- 2013-06-29 10.10.23.jpg (55.89 KiB) Przejrzano 26750 razy
-
- 2013-06-29 10.13.13.jpg (62.59 KiB) Przejrzano 26750 razy
Po tych ligach trzeba wkrótce przejechać glifosatem i nic porastać nie będzie, a odnośnie koszenia to bizonkiem będzie mordęga ale porzadnym kombajnem to ja na takich ligach nawet wiele nie zwalniam, podbieracze łanu, nagarniacz do przodu, palce pochylone do siebie, i cała naprzód! 

Też ja jako operator poczciwego bizonka wylegacza dałem dawki duże i stoi. Jęczmienie zimowe tych co o wylegaczach nie słyszeli robią się znowu zielone. Bez desykacji to poniżej 25% wilg nie zejdą. Chyba że ze 35 stopni będzie dłuższy czas.
baraki im wezszy kombajn tym dokladniej wykosisz a kazdym kombajnem mozna podbieracze lanu i nagarniacz do przodu i nawet mozna cheder do gory i cala naprzod Cudow niema bedzie ciezko
A ja jako doświadczony kombajnista który na różnym już sprzecie pracował powiadam wam że na ligi im szerszy heder tym lepszy! Z dokładnościa zbioru niema problemu (automatyczne poziomowanie i kiopiowanie pola załatwia sprawę), co z tego że bizon jest waski jak niema pochylania kosy względem kombajnu, wystarczy mała bruzdka i połowa hedra nie zbiera. Szerszy heder to mniej przejazdów a mniej pszejazdów to mniejsze straty na rozdzielaczach łanu które na lidze sa nie unknione (obcięte klosy, urwane nagarniaczem itd).
Przy koszeniu lig ważny jest tez moment obrotowy nagarniacza, w bizonku pasek ślizga i nie można za wiele nagarnąć, w forschrittach jest nieco lepiej bo napęd końcowy jest na łańcuch, a w case napęd jest silnikiem hydraulicznym i niema opcji żeby nagarniacz się zatrzymał, pomimo że ma ponad 6m.
Przy koszeniu lig ważny jest tez moment obrotowy nagarniacza, w bizonku pasek ślizga i nie można za wiele nagarnąć, w forschrittach jest nieco lepiej bo napęd końcowy jest na łańcuch, a w case napęd jest silnikiem hydraulicznym i niema opcji żeby nagarniacz się zatrzymał, pomimo że ma ponad 6m.
Tam gdzie nie zwalniają na wylęgniętym to strach na pole wchodzić.
Baraki, jakbyś w moje strony przyjechał i tak kosił jak mówisz to byś kariere kombajnisty szybko skończył. Wiecej bys kamieni zebral z hektara niż zboża na niejednym kawałku. Tak jak mówisz bizonkiem gorzej to idzie, bo ten heder taki nie do końca dorobiony, stół za krótki, ale najważniejsze w tym wszystkim są umiejętności kombajnisty.
Zobaczcie jakie rekordy w świecie się szykują . 54 stopni raczej rekordy zredukuje .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 5,1,0.html
Ameryka żar , Ruskie też a i w Europie po powodziach teraz upały niemiłosierne .
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 5,1,0.html
Ameryka żar , Ruskie też a i w Europie po powodziach teraz upały niemiłosierne .
Czyli pogoda na zniwa jak na zamówienie szykuje się.
Mietko te upały w arizonie to chyba jedynie plony kaktusów moga zredukować.
Mietko te upały w arizonie to chyba jedynie plony kaktusów moga zredukować.
Mietek przeczytaj jeszcze raz ten artykuł i przypomnij sobie z geografii gdzie to jest. W dolinie śmierci i pod las vegas nic oprócz kaktusów nigdy nie rosło. Więc ma to mniej więcej taki wpływ jak upały na sacharze na plony w europie. Ale ciągle próbuj, może coś wkońcu wykrakasz 

-
Można jeszcze młocarni nie włączać żeby się nie kurzyłoStanislaw pisze:baraki im wezszy kombajn tym dokladniej wykosisz a kazdym kombajnem mozna podbieracze lanu i nagarniacz do przodu i nawet mozna cheder do gory i cala naprzod Cudow niema bedzie ciezko

Baraki co ty z tym forszmitem wyskakujesz to prod DDR podparte na ZSSR co tam w nim jest rewelacja a za czesciami to pol woj zjezdzisz i kupisz w MAGDEBURGU . Ta urzadzenie to kleska i porazka tym sie nie da pracowac wolalbym bizonem pracowac niz forszmitem oj baraki baraki
- Muchozolali
kombajn kombajnem ale zalezy jak utrzymany
porównaj sobie nawet skrzynie i most miedzy bizonem a forszmitem
bizonem ze ruszysz iwałek wskrzyni leci
aby to gówno wymienic to pól dnia plus spawarka bo wałka nie wyciągnisz
pomysłowos pierwsza klasa
wykonie hederu
no i trwałosc elemntów
porównaj sobie nawet skrzynie i most miedzy bizonem a forszmitem
bizonem ze ruszysz iwałek wskrzyni leci
aby to gówno wymienic to pól dnia plus spawarka bo wałka nie wyciągnisz
pomysłowos pierwsza klasa
wykonie hederu
no i trwałosc elemntów
Hiszpanie , Ruscy i Włosi też pewnie same pustynie posiadają że upały po powodziach żadnego wpływu na zbiory nie będą miały . Pyra w całej Europie kosztuje 3 razy tyle co przed rokiem , wszystkie warzywa podobnie , tylko nie wiadomo czemu ?????
-
1. bo była wiosenka póznamietko75 pisze:Hiszpanie , Ruscy i Włosi też pewnie same pustynie posiadają że upały po powodziach żadnego wpływu na zbiory nie będą miały . Pyra w całej Europie kosztuje 3 razy tyle co przed rokiem , wszystkie warzywa podobnie , tylko nie wiadomo czemu ?????

2. i zamiast zieleniny posiali kukurydze
a to że po powodziach upał to dobrze , bo szybciej obsycha
chyba nie sądzisz że po powodzi coś urośnie oprócz komarów
Czy uprawę łubinu można zakończyc przyoraniem na zielono i nie będzie problemów ze względu na dopłaty z ARiMR? (JPO+UPO+stączki).
Mówiąc delikatnie, aura była niesprzyjająca i trzymanie tego dalej nie ma już sensu. Tyle co zasiałem pewnie bym skosił, a przy okazji drugie tyle nasion chawstów zostałoby na polu. Wolałbym skasowac teraz, aby chwasty nie zdążyły się wysiac.
Mówiąc delikatnie, aura była niesprzyjająca i trzymanie tego dalej nie ma już sensu. Tyle co zasiałem pewnie bym skosił, a przy okazji drugie tyle nasion chawstów zostałoby na polu. Wolałbym skasowac teraz, aby chwasty nie zdążyły się wysiac.
panowie kiedy zaczynacie kosić jęczmień zimowy
-
Dla świętego spokoju o zamiarach poinformuj ARIMR niech się oni tym martwią , bo od tego sąjarekw pisze:Czy uprawę łubinu można zakończyc przyoraniem na zielono i nie będzie problemów ze względu na dopłaty z ARiMR? (JPO+UPO+stączki).
jak na tym nie zamierzasz nic posiać to orka to chyba nie najlepsze i nie najtańsze rozwiązanie
Stan, napisałem o przyoraniu, ale myślę raczej o talerzówce, coby to trochę pociąc i pomieszac z glebą.
jak przygrzeje to pod koniec tygodnia bizony będą grałyarek pisze:panowie kiedy zaczynacie kosić jęczmień zimowy
Kurde u mnie jest to samo łubin jakiś taki mały tak jak by stanoł w miejscu jeszcze antrakoza go powykręcała, nawet oprysk nie pomógł a za to chaber ma pole do popisu, z daleka to nawet ładnie wygląda bo tak niebiesko kwitniejarekw pisze:Czy uprawę łubinu można zakończyc przyoraniem na zielono i nie będzie problemów ze względu na dopłaty z ARiMR? (JPO+UPO+stączki).

Miał ktoś w tym sezonie zasianą pszenice muszelkę ? jak przezimowała?
U mnie "Bogatka" mimo skracana leży jak studentka po balu.
Co do jęczmienia ozimego daje mu tydzień upału i do koszenia.
U mnie "Bogatka" mimo skracana leży jak studentka po balu.
Co do jęczmienia ozimego daje mu tydzień upału i do koszenia.
U mnie z wieczora znowu ładnie dopadało. Oprysk na pszenice chyba zostanie na przyszły rok.
Coś mi się wydaje że te rekordowe zbiory kuku czeka podobny los . http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 1,1,0.html
Mietek...ogarnij się chłopie , bo bredzić zaczynasz.
W lubuskim , kukurydza w przeciwieństwie do boćków ma się świetnie.
W lubuskim , kukurydza w przeciwieństwie do boćków ma się świetnie.
Mietek co by nie skomentował to na przekór w drugą strone idzie. Ziemniaki na piątek będa po 5 zł a opowiadał że 30 jest i będzie, plewy po 1000, a tu ładnych mieszanek stronami za 550 nikt nie chce, jeszcze żeby na przekór świnie zamiast tanie były drogie,ale to się chyba nie do końca sprawdzi.
bylem w ubieglym tygodniu w odolanowie i lublinie i szalu na polach to nigdzie nie widzialem, plony zapowiadaja sie duzo gorsze niz przed rokiem choc zdazaja sie i piekne uprawy ale to wyjatki a na lubelszczyznie to plaga owsika
Na lubelszczyźnie co roku jest plaga owsika 

-
Ci co kupują widzą rekordowe zbiory i niskie ceny
ci co sprzedają widzą rekordowe ceny i niskie zbiory
mnie się wydaje że zbiory marne i ceny marne zapanują
w Polsce pewnie zbożem obsiane z 9 ml. ha , jak by wszystkim sypnęło to wiecie co by się stało
w Polsce pewnie zbożem obsiane z 9 ml. ha , jak by wszystkim sypnęło to wiecie co by się stało

Stan jak by nie patrzył i z której strony nie oglądał to fakty sa takie ze na ukrainie już kosza i plony ponad 30% wyzsze niz w zeszłym roku ( tamtejsi producenci już licza sie ze spadkiem cen) we francji jęczmien ozimy średnio 8,5t/ha, rzepak rekordowo w całej europie, ostatnio skorygowano w górę prognozy dla pszenicy której cena na giełdach tylko dlatego jeszcze nie pikuje że chińczyki robią spore zakupy. Mimo Mietkowych klęsk zboża wszedzie jest full, Indonezja już się boi żeby jej nie zasypali i nałożyła cła zaporowe na pszenicę na 2 lata z góry!
-
Musze Ci Stan przyznać race, chociaż straciłeś u mnie na wiarygodności dając ciała na całego określając opad 30 milimetrów na metr kwadratowy kapuśniaczkiem. Taki kapuśniaczek gdy spadnie w czasie kilku minut to potrafi zalać nie jedno gospodarstwo.stan1069@o2.pl pisze:Ci co kupują widzą rekordowe zbiory i niskie ceny
-
u nas jest roznie ze zbozem, w zaleznosci od kawałka, u siebie szacuje jakieś 30% plonu mniej jak w tamtym roku, jeczmien z nowych zbiorów po 580+vat skupy oferują, rzepak też leci na ryj, więc może nie będzie aż tak bolało. Najbardziej smieszą mnie gadki tych co ro..bali cały prow na maszyny i mysleli ze pszenica to już cały czas bedzie po 1000
-
Jak komuś szkoda 100/ha wydać to ma plagę, a owsik menda potrafi zupełnie zboża zdominować że nic nie urośnie.1963 pisze:bylem w ubieglym tygodniu w odolanowie i lublinie i szalu na polach to nigdzie nie widzialem, plony zapowiadaja sie duzo gorsze niz przed rokiem choc zdazaja sie i piekne uprawy ale to wyjatki a na lubelszczyznie to plaga owsika
może komuś nie szkoda może ktoś nie ma
Plony na razie zapowiadaja się dobrze , jak kto zadbał tak i zbierze , zasada prosta 
Skończy się lenistwo na wsi jak ceny spadną na 500-600 zł , gdzie to gospodarz pierd. hodowle i woli sprzedać pszenżyto po 850zł .

Skończy się lenistwo na wsi jak ceny spadną na 500-600 zł , gdzie to gospodarz pierd. hodowle i woli sprzedać pszenżyto po 850zł .
-
Jak ceny spadną do 500 to lenistwo się dopiero rozpocznie
bo w pole nie będzie za co jechać i do chlewika za kilka mc. szkoda zaglądać 

W wiosce pierwszy rolnik jęczmień ozimy skosił na piaskach w ubiegłą sobotę 29.06 w tym tygodniu kosili juz na dobrej ziemi, mój jeszcze stoi
a u nas jeszcze z tydzień postoi
moj pewnie po 20 dopiero bedzie gotow
myslisz ze tylko tobie stoiDon pisze:W wiosce pierwszy rolnik jęczmień ozimy skosił na piaskach w ubiegłą sobotę 29.06 w tym tygodniu kosili juz na dobrej ziemi, mój jeszcze stoi
No i małe żniwa się zaczęły.
Widać po jęczmieniu sporo slomy, jak sypie nie pytalem sie.
Ja planuje po weekendzie wysiec ten mój kawałek.
Rzepakom się nie spieszy, buraki mocno odbiły i w lepszych miejscach lisc po kolana.
Qq dwa metry.
Widać po jęczmieniu sporo slomy, jak sypie nie pytalem sie.
Ja planuje po weekendzie wysiec ten mój kawałek.
Rzepakom się nie spieszy, buraki mocno odbiły i w lepszych miejscach lisc po kolana.
Qq dwa metry.
I pewni ta 2 metry zostaną . Ktoś pisał , że lipiec jest decydujący dla kuku , tylko ciekawe co ma decydować na korzyść rekordów , czyżby bezdeszcz . http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzki ... a/16dniowa
Moje deszczownie od tygodnia pracują dzień i noc .
Moje deszczownie od tygodnia pracują dzień i noc .
U mnie bez deszczowni ledwo się prześlizgnąłem dzis przez jęczmień zimowy z desykacją. W czwartek sąsiad kosił ale z połowe zostawił bo nie mogli przejechać, a w nocy dwadzieścia litrow dopadało to może koło środy kombajny wystartują. Kuku od 1,5 do 2,5 metra a jeszcze dwa liścia do rozwinięcia. Rekordu może nie będzie, byle z 15 ton mokrej było
będę zadowolony

15 ton mokrej qq ale jakiej wilgotności
moje ravello w ubiegłym roku dało 11,5 t przy wilgotności 23% 

-
Pablo80 pisze:U mnie bez deszczowni ledwo się prześlizgnąłem dzis przez jęczmień zimowy z desykacją. W czwartek sąsiad kosił ale z połowe zostawił bo nie mogli przejechać, a w nocy dwadzieścia litrow dopadało to może koło środy kombajny wystartują. Kuku od 1,5 do 2,5 metra a jeszcze dwa liścia do rozwinięcia. Rekordu może nie będzie, byle z 15 ton mokrej byłobędę zadowolony
Jednak macie przepuszczalne ziemie. u nas kukurydza super na piaskach to ma 1 metr reszta pola pofalowane od 20 cm do 80 cm.