FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
Baraki czym te dzieci wozisz do przedszkola że 2 000 kosztuje ?????????? samolotem
rachunków jak nie masz gospodarki to masz z przedszkolem i z dowozem poniżej 2 000 , a jak masz kobite i kawalek ziemi to jedzenie masz za stodołą ,w kurniku i chlewiku
, a jak ma 2 lewe rączki to do pracy albo do Mamy niech ją roboty nauczy
Łukaszku jak by Ci się tak strasznie nudziło bez roboty to np. pospacerował byś i pobawił byś się z córeczkami i przy okazji podziwiał byś tych pracusi co dzierżawy dają po 2 500 i ręce mają po kostki
i spoglądają w niebo czy będzie deszcz i chociaż czynsz się zwróci

rachunków jak nie masz gospodarki to masz z przedszkolem i z dowozem poniżej 2 000 , a jak masz kobite i kawalek ziemi to jedzenie masz za stodołą ,w kurniku i chlewiku

Łukaszku jak by Ci się tak strasznie nudziło bez roboty to np. pospacerował byś i pobawił byś się z córeczkami i przy okazji podziwiał byś tych pracusi co dzierżawy dają po 2 500 i ręce mają po kostki

Ech Stasiu, Stasiu... czesne w przedszkolu cos koło 600zł X 2 to już masz 1200 do tego logopeda iles tam kosztuje, angielski, basen, jakaś wycieczka raz na miesiąc, do tego dowóz 15km w jedną strone (w praktyce zona 1000 miesięcznie przekreca) myśle że tej 2 to nawet braknie!
-
Baraki jak by przedszkole kosztowało 600 od dziecka to do przedszkola by chodziły same przedszkolanki
z tego co wiem u nas 200 zł.

z tego co wiem u nas 200 zł.
a u nas 50 zeta symbolicznie a dowóz gminny
Ja płacę 57zl od 8 do13 i w tym jest sniadanie, obiad i za angielski 20zl/miesiac.
Do przedszkola 600 metrów
.
Fakt że przedszkole dotuje urząd.
Do przedszkola 600 metrów

Fakt że przedszkole dotuje urząd.
-
zeby płacić 2500 zł za ha dzierzawy to trzeba mieć nierówno pod deklem, u nas dopłata właściciela, podatek po stronie dzierżawiącego, i ten co wydzierżawia ma dopłatę, a ja jak obrabiam to już różnie może wyjść, no ale cóż głupich nie sieją
Niedaleko mojej miejscowości, w marcu odbył się przetarg na dzierżawę ziemi kościelnej, wybyli to na 3,5 tony pszenicy od ha
(równowartość, płatne z góry) fakt, że dopłaty dostaje dzierżawca. 80 ha umowa na 10 lat...
(równowartość, płatne z góry) fakt, że dopłaty dostaje dzierżawca. 80 ha umowa na 10 lat...
My mamy przedszkole za darmo, inne wydatki jakieś tam są no ale 6 tyś na miesiąc na życie nie wdaje. U nas dzierżawa chodzi dopłata + 300 do 700 zł. O wyższych nie słyszałem. Jęczmień na skupie 550 brutto, pszenżyto przymierzają się na 500 i to nie jest pewne czy ta cena się utrzyma. Rzepak 1600 netto- tu akurat plon się zapowiada rekordowy więc z opłacalnością nie powinno być źle.
U nas tez jest niby tanie gminne przedszkole ale na jedno miejsce przypada kilka chętnych więc jest dostępne tylko dla znajomych i przyjaciół królika więc dla zwykłego kowalskiego jedyne wyjście to prywatna placówka w pobliskim miasteczku a to już troche kosztuje.
-
Myślę że zasiadając w radzie sołeckiej wioski w gminie by się miejsce w przedszkolu znalazło
a jak się nie znajdzie to trzeba sobie zorganizować i Wójta wymienić , bo widać że sobie nie radzi 

Ja zacząłem dziś kosić mój zdesykowany jęczmień . Wilg 17 do 20%. Także dwa zbiorniki kuzynowi wysypałem, bo mu się poskończało i zjechałem. Plon niejednego z dwóch hektarów by zadowolil. Będe miał informacje z wagi to się pochwale, ale na tylu metrach to jeszcze zbiornika nie miałem pełnego w bizonku w mojej karierze kombajnisty. Dobre jęczmienie będą dopiero za tydzień dojrzałe. Byle pogoda nie spłatała jakiś figli bo zapowiadają dość silne opady.
-
Ciekawe czy ten co przetarg wygrał nie dostał sraczkiMekkaB pisze:Niedaleko mojej miejscowości, w marcu odbył się przetarg na dzierżawę ziemi kościelnej, wybyli to na 3,5 tony pszenicy od ha

http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/ ... ceny-zboz/
A ja swoje 4,2 ha jęczmienia ozimego omłóciłem wczoraj. Prawie 17 t, czyli ok. 4 t z ha. Jak na nasze warunki to nienajgorszy wynik.
chyba jedyny prawdziwy
Arek coś sugerujesz czy jęczmień nie sypnął??
Ja za dzierżawę nie płace ani podatku ani nie biorę dopłat tak się ugadaliśmy jedyny minus to to że ziemia licha bo 5 klasa ale żyto w tym roku piękne i jeszcze stoizeus-1 pisze:My mamy przedszkole za darmo, inne wydatki jakieś tam są no ale 6 tyś na miesiąc na życie nie wdaje. U nas dzierżawa chodzi dopłata + 300 do 700 zł. O wyższych nie słyszałem. Jęczmień na skupie 550 brutto, pszenżyto przymierzają się na 500 i to nie jest pewne czy ta cena się utrzyma. Rzepak 1600 netto- tu akurat plon się zapowiada rekordowy więc z opłacalnością nie powinno być źle.

nie mam jęczmienia ale jak czytam ze na 5 klasie sypie 7 ton to się zastanawiam ile powinien sypnąć na 2 klasie no chyba ze macie macie coś z klasami nie teges
Nie koniecznie nie teges w mokre lata tak się zdarza ze na piaszczystych glebach będzie urodzaj a na dobrej ziemi kicha
-
Tak to właśnie jest , a że w Polsce pewnie 70% to ziemie liche to kicha może być z cenąnemezis pisze:Nie koniecznie nie teges w mokre lata tak się zdarza ze na piaszczystych glebach będzie urodzaj a na dobrej ziemi kicha

-
Żeby czasami nie zapomnieli zabrać paszportu tej krowy , bo jak Jarek ją sprzeda ????????? a doić chyba nie umie 

A Jarek podobno jest za rolnikami tymczasem wbija nóż w plecy hodowcom opasów , nie będzie głosował za ustawą nie dlatego ,że żal mu tych zwierząt a dlatego bo to jest ustawa rządowa , i honor mu nie pozwala głosować razem z Tuskiem 

W obliczu aktualnie u nas panujących norm społecznych niema miejsca na bestialskie praktyki wobec zwierząt takie jak ubój rytualny, i bardzo dobrze że ktos wreszcie skonczy z tymi gusłami, a rolnicy niepotrzebnie dają się wciągnąc w ten temat bo to żaden ich interes, na uboju rytualnym zarabija nieliczne rzeźnie które nim sie zajmuja a nie hodowcy bydła.
zakaz uboju jest z korzyscią dla ubojni zbili cenę na 6.5 z 8 za mięsnego.dobry pretekst
są 32 rzeznie każda zabija dziennie od 800-1000szt to są tylko te wielkie
zarabiają na rolnikach dziennie około 1 miliona
a wołowina wcale nie staniała
są 32 rzeznie każda zabija dziennie od 800-1000szt to są tylko te wielkie
zarabiają na rolnikach dziennie około 1 miliona

-
Ja też uważam ze ten ubój jest nie do zaakceptowania
może ktoś sobie znajdzie zbyt na udka rolników i trzeba produkować
trochę dupki wykorzystały sytuacje to zbicia cen , ale to może rolnikom na dobre wyjść bo taki cielaczek co mu jeszcze pępek nie odpadł kosztował tyle co pół byka
90 % tych protestujących nie wie co to jest ubój rytualny
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,t,sa.html
panie pośle Bury ja jak pierd.......... koguta na rosół to robię to tak , że zanim się kogut kapnie o co biega to już łba nie ma
a modlę się kiedy mi pasuje , a nie kiedy kogut zdycha
może ktoś sobie znajdzie zbyt na udka rolników i trzeba produkować

90 % tych protestujących nie wie co to jest ubój rytualny

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,t,sa.html
panie pośle Bury ja jak pierd.......... koguta na rosół to robię to tak , że zanim się kogut kapnie o co biega to już łba nie ma

Około 2 mln lat temu odkąd pojawił sie homo sapiens w mniejszym czy większum stopniu ubój tak wygladał i było ok - do dziś. Moim zdaniem pierdolic o tym czy to etyczne czy nie mogą kraje bogate - my róbmy swoje - dbajmy o rynek i miejsca pracy. Kaczki i gesi na wątroby tez były be a Rumuni i Węgrzy kasiorkę trzepią - nie mówiąc juz o pro ekologicznych Francuzach.
Zgadzam się z Tobą dbajmy o rynek ale nie dajmy się ogłupić systemy jakości za pieniądze certyfikaty za pieniądze a nasza żywność na psy schodzi też jestem przeciwko ubojowi rytualnemu to powinien być nasz atut 

jesli u nas nie ma rytualnego, to w calej unii nie powinno byc...
baraki piszesz, ze tylko kilka zakładów na tym zarabia, jednak to rytualny nakrecal cene zywca, byl wiekszy zbyt, byla i lepsza cena, teraz nie ma nic...
baraki piszesz, ze tylko kilka zakładów na tym zarabia, jednak to rytualny nakrecal cene zywca, byl wiekszy zbyt, byla i lepsza cena, teraz nie ma nic...
za dobrze u nas sie rozwijała ta branża ceny byków była bardzo dobra i obudzili sie ekolodzy którzy spali przez 8 lat ,nawet jak przywrócą ten ubój to już jest pozamiatane rynki już przejęli nasi konkurenci zza odry i o to chodziło ,jakoś ekolodzy nie protestują we francji ,angli niemczech ,ue jakoś nie zależy na humanitarnym zabijaniu i nie wprowadza zakazu w całej ue ,tylko wymyśla kolejne przepisy dobrostanu które ma przestrzegać hodowca
-
stan, wiadomo, ze taki ubój to nic fajnego, jednak wszystko służy temu, aby załatwić polskie rolnictwo, trzode juz zalatwili m.in. exportujac do nas warchlaka, teraz załatwili wolowine, jak zniosa kwoty mleczne to zalatwia tez krowiarzy, bo zasana tylko wielcy na zachodzie z doplatami do produkcji...
-
O jakich dopłatach do produkcji mówisz ??????????Bugsik pisze:stan, wiadomo, ze taki ubój to nic fajnego, jednak wszystko służy temu, aby załatwić polskie rolnictwo, trzode juz zalatwili m.in. exportujac do nas warchlaka, teraz załatwili wolowine, jak zniosa kwoty mleczne to zalatwia tez krowiarzy, bo zasana tylko wielcy na zachodzie z doplatami do produkcji...
a ci wielcy na zachodzie są tacy wielcy jak na wschodzie

jak słyszę że pod rzepak idzie 800 kilo saletry , pod buraki 700 a pod zboże 600 to jak zaczynam jeść to saletrę widzę

jak jeszcze ci więksi rolnicy zaczną połykać

Ku....wa mać i z deszczem.
Ostatnio zmieniony piątek 12 lip 2013, 20:51 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
U nas 15 litrow spadlo. Pod qq idealnie 

i caly czas pada wszystkie zboza leza nawet te skracane do tego zimno tylko 12 stopni
To przez Mietka. Zapowiadał upały i susze,a wiadomo jaki z niego meteorolog 

Co do pryskania RSM w QQ.
Mimo iż byl rozwodiony do 20% rośliny poparzył ale nieznacznie ci widac na foto.
Jednak widać efekt bo nawet na przyczach qq odzyskała burą barwe i goni do góry.
Miejscami przekracza 2.5m.
Niestety nie wszystkie qq w naszym rejonie mają się dobrze. Niektóre jeszcze walczą aby do metra dobić.
Mimo iż byl rozwodiony do 20% rośliny poparzył ale nieznacznie ci widac na foto.
Jednak widać efekt bo nawet na przyczach qq odzyskała burą barwe i goni do góry.
Miejscami przekracza 2.5m.
Niestety nie wszystkie qq w naszym rejonie mają się dobrze. Niektóre jeszcze walczą aby do metra dobić.
- Załączniki
-
- 2013-07-13 09.58.02.jpg (49.33 KiB) Przejrzano 22323 razy
-
- 2013-07-13 09.57.19.jpg (46.67 KiB) Przejrzano 22323 razy
-
Zamiast RSM trzeba było kupić smirnoffa
liści byś nie poparzył i główka by się cieszyła
a potrzebny azot dać pod korzeń

No pod korzeń Ci co dali to wypłukało 
Ja pod korzeń mam gnojowice a RSM idzie typowo pod kolbe.
Jest jedna zasada, nawozić najpóźniej jak to możliwe, tj gdy rośliny mają ok 70-80cm.

Ja pod korzeń mam gnojowice a RSM idzie typowo pod kolbe.
Jest jedna zasada, nawozić najpóźniej jak to możliwe, tj gdy rośliny mają ok 70-80cm.
-
Jednym trochę wypłukało , a drugim trochę wyparowało
kukurydza ma taką budowę że raczej do pogłównego nawożenia się nie nadaje , przynajmniej mi się tak wydaje
to co jej do środka wpadnie to jej na pewno nie pomoże , a zaszkodzi
kukurydza ma taką budowę że raczej do pogłównego nawożenia się nie nadaje , przynajmniej mi się tak wydaje
to co jej do środka wpadnie to jej na pewno nie pomoże , a zaszkodzi

Także trza tak nawozić by do środka nie wpadalo 
Ja jechalem z wężami i to co przypaliło to dolne liście.
W przyszlym roku planuje zrobić węże co 75cm specjalnie pod qq.
A co z tych planów wyjdzie.

Ja jechalem z wężami i to co przypaliło to dolne liście.
W przyszlym roku planuje zrobić węże co 75cm specjalnie pod qq.
A co z tych planów wyjdzie.
-
http://www.kukurydza.org.pl/nawozenie.php
Takie rozwiązania dla farmerów co uprawiają setki ha kukurydzy , a dla maluszków to mocznik pod korzeń i żegnaj kuku do młocki
Takie rozwiązania dla farmerów co uprawiają setki ha kukurydzy , a dla maluszków to mocznik pod korzeń i żegnaj kuku do młocki

ciekawi mnie jak sprawdza sie uprawa bezorkowa na słabych glebach ? zastanawiam się nad siewem żyta hybrydowego w ten sposób a po życie ponieważ mam obornik orka może praktykuje ktoś z forum podobne kombinacje ?
Brzydal dlaczego bujny las rośnie na piaskach??
u siebie widze ze na slabych glebach bezorkowa to bezdyskusyjnie same plusy na ciezszych tez ok z tym ze co kilka lat trzeba uzyc glebosza
Jeśli przyjąc że słabe gleby to IV klasa to sie zgadzam, jesli mowa o V czy VI to według mojego doswiadczenia rezygnacja z orki daje z różnych wzgledów negatywne efekty. Np nawożenie na lekkich piaszczystych glebach powinno byc zdecydowanie stosowane pod orkę, wtedy rosliny glębiej się korzenią i nawet w przypadku suszy daja radę. Jesli nawóz jest w wierzchniej warstwie gleby a w czasie suszy mamy z 15 cm warstwe bozbawioną wody to jak roślina ma funkcjonować?
A propo lasu na piaskach owszem sosna rośnie, ale popatrzcie na poziom runa, niema nic poza igliwiem, dlaczego?
A propo lasu na piaskach owszem sosna rośnie, ale popatrzcie na poziom runa, niema nic poza igliwiem, dlaczego?
ja to widze zupelnie odwrotnie im slapsza gleba tym bardziej bezorkowa wskazana bo co w tych piaskach zatrzyma gleboko umieszczony azot i potas no chyba ze na 30 cm umiescimy membrane malo czesci splawialnych i piasek to jak sito nawet obornika nie zastosujesz na zapas
U mnie piachy, orka wczesnojesienna pod jare, w orane poplon, wiosną na to nawóz, gnojowica i ciężka talerzówka i od kilku lat jest dobrze.
1963 z tym wypłukiwaniem to nie jest tak prosto jak się wydaje, w rzeczywistości bardziej wymyty wgląb profilu zostanie ten azot który był na wierzchu niż ten przyorany, dlaczego? Rozpuszczalność kazdej stałej substancji zalezy od stężenia roztworu w jakim się znajduje, na powierzchni gleby w czasie deszczu mamy bardzo mocno rozwodniony roztwor i cały nawóz pięknie do tego roztworu przechodzi po czym kanałami (tak kanałami! bo to nie jest tak ze woda wsięka równomiernie cała powieżchnią) przechodzi do wód gruntowych.
A co dzieje sie z nawozem przyoranym na pewnej głębokości? Granula rozpuszcza sie do momentu kiedy otoczy sie roztworem nasyconym i w tym stanie rownowagi może lezec w glebie dłuższy czas, woda z opadów bedzie wsiękac wgląb kanałami glebowymi, cos tam zabierze po drodze ale na pewnej glębokości wymywanie jest juz znacznie miej intensywne niz na powierzchni gdzie oprócz wymywania zachodzą jeszce straty do atmosfery!
A co dzieje sie z nawozem przyoranym na pewnej głębokości? Granula rozpuszcza sie do momentu kiedy otoczy sie roztworem nasyconym i w tym stanie rownowagi może lezec w glebie dłuższy czas, woda z opadów bedzie wsiękac wgląb kanałami glebowymi, cos tam zabierze po drodze ale na pewnej glębokości wymywanie jest juz znacznie miej intensywne niz na powierzchni gdzie oprócz wymywania zachodzą jeszce straty do atmosfery!