Ceny skupu zbóż

stan1069@o2.pl

Re: Ceny skupu zbóż

Post autor: stan1069@o2.pl »

baraki pisze:Cóż, Ukraina dała czadu w tym roku
http://www.blackseagrain.net/about-ukra ... in-in-july
Okazało się tez że chłody i deszce w Hiszpani które tak Mietka martwiły przyniosły więcej pożytku jak szkody:
http://www.blackseagrain.net/about-ukra ... ring-rains
Ale nie wszyscy się cieszą:
http://www.blackseagrain.net/about-ukra ... tcy-expert
Czadu to może dać pomór świń i to zboże pchają do Polski być może dlatego i tak szybko tanieje i za bardzo nie ma się z czego cieszyć :wink: bo jak dzika chorego przegonią z Białorusi to możesz nawet kukurydzy nie młócić :wink: bo niby po co i komu
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

ten kij ma dwa konce ,rolnicy po prostu nie beda kupowac towarow bo i za co a to oznacza tylko wieksze bezrobocie mniej wplywow z VAT i wiekszy kryzys.Rolnicy nie wydawali pieniedzy na dobra niematerialne za granicami PL
kaciocha

Post autor: kaciocha »

liche ceny zbóz + pomór blisko naszej granicy = nieciekawa perspektywa dla cen kabanków :(
baraki

Post autor: baraki »

Ale niebardzo rozumię czemu od pomoru cena świn ma byc niska? Ta choroba sie na ludzi nie przenosi więc mięsa nikt jesc nie przestanie, a jak troche pogłowia faktycznie na ten pomór wypadnie to tylko w górę cena może być. A kukurydze to kurczaki zjedzą - kurników wszak u nas dostatek i ciągle przybywa. Go rzej z żytem hybrydowym bo chyba drób go nie lubi, jak świniaki nie przerobią to tylklo gorzelnia zostaje.
gaceksz13
Kontakt:

Post autor: gaceksz13 »

Kupię: pszenica 700zł/t
jęczmień 600zł/t
pszenżyto500zl/t
Transport po stronie sprzedającego.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Kupię
Jęćzmień i pszenżyto 500
Żyto 380.
Ceny netto u mnie na podwórku 693-641-819
arek

Post autor: arek »

lukas widzę ze zbożowcy pozbawili cie litosci
mietko75

Post autor: mietko75 »

Poczytaj sobie Baraki opinie tych co zboża uprawiają a nie tych co chcą na nich zarobić . http://www.agrofoto.pl/forum/topic/132- ... __st__5700 Szczególnie uważnie przeczytaj post "najsze " Ceny będą zapewne adekwatne do plonów a skoro całe rodziny chodzą po polach i szukają ziarna , to i może będą niskie?
arek

MIETEK przestań bredzić wczoraj kosiłem gościowi żyto hybrydowe plon około 8 ton z ha pszenicy około 7 ton z ha tak ze zboża jest
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

z skrajnosci w skrajnosć
rok 2013/2013 będzie wielkie fantowanie
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Raczej będzie racja 3 rekina z mojego snu :D
nemezis

Post autor: nemezis »

Jęczmionek jary 6,5-7 ton.
stan1069@o2.pl

arek pisze:MIETEK przestań bredzić wczoraj kosiłem gościowi żyto hybrydowe plon około 8 ton z ha pszenicy około 7 ton z ha tak ze zboża jest
Nie bardzo w to wierzę :oops: żeby tak wydajny rolnik nie miał własnego kombajnu
są miejsca gdzie zboże jest , ale są i miejsca gdzie zboża razem ze słomą jest mniej niż w innych latach
w tamtym roku od nas wozili , a w tym do nas na razie wożą , bo mają wcześniej żniwa
trochę to dziwne że wiosna póżna , a żniwa wcześniejsze i plony dobre :oops:
wojce

Post autor: wojce »

Wczoraj koszone pszenżyto ozime na słabej glebie 5 ton z działki 1,3 ha ,jęczmień ozimy ponad 7 ton z podobnej działki obszarowo ,ale lepszej jakościowo
mat

Post autor: mat »

Prognozy USDA wskazują na wzrost zbiorów zbóż
w rozpoczętym sezonie. Wpłynie to na poprawę napiętej
dotychczas sytuacji podażowo-popytowej. W sezonie
2013/14 w porównaniu z minionym słabym sezonem
zwiększy się wzrośnie produkcja pszenicy (z 656 do 697
mln ton), kukurydzy (z 856 do rekordowych 963 mln ton),
a także jęczmienia, owsa i żyta. W krajach UE-27 zostanie
zebrane 137 mln ton pszenicy, 64 mln ton kukurydzy,
56 mln ton jęczmienia, 8,0 mln ton owsa i 8,7 mln
ton żyta. Wyraźnie zwiększą się zbiory pszenicy w Rosji
i na Ukrainie oraz kukurydzy w USA. Wyższa niż przed
rokiem będzie również produkcja zbóż w Kanadzie.
Optymistyczne prognozy wpływają na obniżanie się cen
ziarna zbóż. Osiągają one już poziomy niższe niż rok
i dwa lata temu. Jeżeli kolejne prognozy nie zredukują
przewidywanych zbiorów, ceny mogą się obniżyć do
poziomu sezonu 2010/11. Na faktyczny poziom zbiorów
na północnej półkuli wpłyną warunki pogodowe w ciągu
najbliższego miesiąca
źródło: http://www.ierigz.wa...olny/1373464053
baraki

W piątek kosiłem żyto hybrydowe i pszenżyto na 5 klasie, plon między 5 a 6 ton z hektara, bez ocgrony grzybowej, antywylegacza, ale dobrze odchwaszczone. W sobote ciachnąłem 6 ha zyta zasianego na 4 klasie siewka do nawozów po talezówce, wydało poniżej 1 tony/ha, oraz 6 ha zyta wypasionego wiosna krowami na 5 klasie, wydało około 2 tony z ha (mocno zachwaszczone mietlicą).
Także różnie to wyglada, ja się wydajnościami u sasiadów czy tych opisywanych na forach nie sugeruje, rynek wszystko zweryfikuje.
Kukurydza u mnie rośnie pięknie, ma od 2 do 3m i 1-2 kolby (w zeszłym roku ta sama odmiana miała 3-4), jak myślicie czy może to miec negatywny wpływ na plony?
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

myśle że Góra :lol:
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

u mnie już nawet nadzieja umarła - plony 1/3 tego co w roku ubiegłym :(
mietko75

Post autor: mietko75 »

Dziś rozmawiałem z tymi co w SKRach na Bizonach jeżdżą i wszystko się zgadza , pony takie jak podajecie , tylko z kilku h . Słomy multum a ziarna nico . Po kilka przyczep do kombajnu dojeżdża a jednej nie ma kto napełnić , sam to dziś widziałem . 2, 3t to norma i nie ma co zwalać winy na niedbałość rolników , bo jaka była , albo i niebyłe wiosna każdy powinien wiedzieć . . Wam wmawiali że tucznik musi tylko tanieć a Wy wmawiacie to samo o zbożu . Dziwna sprawa . Mnie te Wasze dywagacje ni dotyczą , bo ogórek jest po 1, 70 a koszt 0, 70 a mam 2 h i morda mi się śmieje .
nemezis

Niedawno ujawniłem zdjęcia z mojej plantacji i obok zza miedzy[30CM] sąsiada [wiem ze luknełes] także masz porównanie ,ja podaje swoje plony a Ty usilnie tego sąsiada.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Czyli to co na zbożu stracisz na ogórkach odbijesz, bo jak cena licha i plon jak piszesz. U mnie dziś rano popadało ładnie więc o plon kuku raczej nie musze się martwić. Baraki zważ sobie ile waży porządna kolba kukurydzy pomnóż przez liczbę nasion jakie wysiałeś odejmij 30% i wyjdzie Ci 20 ton, więc nie licz pustych kolb na kukurydzy, tylko skup się na jednej porządnej a wtedy będą rekordy.
stan1069@o2.pl

nemezis pisze:Niedawno ujawniłem zdjęcia z mojej plantacji i obok zza miedzy[30CM] sąsiada [wiem ze luknełes] także masz porównanie ,ja podaje swoje plony a Ty usilnie tego sąsiada.
Tu gdzie było mokro to plony takie jak Mietek pisze
Nezemis nie wiem czy ten sąsiad Twój u którego te kłuska marne nie zrobił lepszego biznesu jak Ty pewnie jak masz świnie to problemu nie masz ,na razie :lol: sąsiad przynajmniej zbytem się nie przejmuje :lol:
Powiedzcie mi jak Wy na tym życie hybrydowym wyjdziecie po 400 brutto ???????????? niby sypie ale ;
1.tona w plecy za nasiona
2. druga tona za wylegacze
3.trzecia tona i 4 za nawozy
4, piąta tona za droższe koszenie i zwożenie
6. szósta za ogrzybianie
7.7 i8 o ile tyle naleci uprawa podatek :lol:
zostają plewy , korzonki i słoma i ewentualnie dopłaty :mrgreen: które nawet siewu nie wymagają :lol:
NROLNIK

Post autor: NROLNIK »

pszenżyto pięknie na dobrej działce ponat 6,5 napewno ale jęczmień jary masakra jakieś 3 t na 4 klasie
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Stan,już pisałem jak kosiłem zwykłe.Jakbym policzył usługe jak skr to cały plon bym za kombajnowanie zabrał. Gość wysiał 220 kg na ha co przy tamtejszych cenach prawie 200 zł, ja 1,7 jednostki po 220 to 400 minus 100 zł dopłaty czyli 300. Różnica 100 zł około. Nawożenie 250 kg polifoski 6, 200 saletry, 120 mocznika. Jak jeżdziłęm z nawozami to się nikomu żyto po 400 nie marzyło, bo kupowałem po jakieś 700 co było okazją wtedy i się martwiłem że przez pogode 10 ton nie wyciągne. Teraz czy da 6 czy 8 to nie wielka będzie róznica w wartości.
jarekw

Post autor: jarekw »

W mojej okolicy plony słabe, jęczmień jary gdzie miał za mokro - na kosę nie idzie tego złapac, średni plon odniesiony do całego areału, około 3,5 tony, w porywach do 4 ton/ha. Rozmawiałem ze znajomym, który na 3 kombajny kosi usługowo, potwierdzał, że ogólnie plony słabsze. Wyjątkowo, jeśli gleba podpasowała pogodzie - bywa lepiej niż zwykle.Podkreślam - tak jest u mnie.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

W sobote sąsiad kosił żytko populacyjne wyszło mu ok 3 t/ha jak policzył to jest -140 zł na ha w plecy bez kosztów uprawy i bizona, i jak tak z ludzmi przed kościołem wczoraj rozmawiałam to szału w wydajności nie ma-żyta konkretnie bo reszta to klęska urodzaju.
tabou

Post autor: tabou »

mietko75 pisze:Dziś rozmawiałem z tymi co w SKRach na Bizonach jeżdżą i wszystko się zgadza , pony takie jak podajecie , tylko z kilku h . Słomy multum a ziarna nico . Po kilka przyczep do kombajnu dojeżdża a jednej nie ma kto napełnić , sam to dziś widziałem . 2, 3t to norma i nie ma co zwalać winy na niedbałość rolników , bo jaka była , albo i niebyłe wiosna każdy powinien wiedzieć . . Wam wmawiali że tucznik musi tylko tanieć a Wy wmawiacie to samo o zbożu . Dziwna sprawa . Mnie te Wasze dywagacje ni dotyczą , bo ogórek jest po 1, 70 a koszt 0, 70 a mam 2 h i morda mi się śmieje .
oj wmawiali Mietko wmawiali tak, że niektórzy nawet w to uwierzyli
mietko75 pisze:Dokładnie identycznie zachowywaliście się gdy 09 przekłucał się z Wami że 6 z przodu na ten rok nie będzie . On jeden twierdził to publicznie i za to wielokrotnie był podobnie poniżany . Szkoda tylko że teraz żaden idiota nie chce uderzyć się w piersi . Wielokrotnie wielu z tego forum twierdziło że pora grillowania napędzi cenę na tucznika , a akurat natura tak układa że jak na razie na niedziele nadchodzą ochłodzenia i deszcze i grille zwyczajnie nie chcą się palić . Teraz znów idzie ochłodzenie i to spore i argumenty 09 są jak najbardziej na miejscu . Tylko tępe mózgi nie chcą tego pojąć , wolą w zamian obrażać tych co rację mają :evil: :evil:
stan1069@o2.pl

Lejwoda nie rób z Mietka durnia , bo cytujesz posty z wiosny a pomału jesień będzie
dla mnie bardziej wiarygodne są informacje rolnika niż wyrobnika :lol: i pewnie nie tylko dla mnie :mrgreen:
w transakcjach już widać że tylko sam sprzedajesz :lol: :lol: pewnie dlatego zrobiło się 6 z przodu i w dodatku dla 1 % sprzedających :lol:
pochwal się jeszcze po ile zboże sprzedajesz , bo po ile kupujesz to widać :oops:
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1375087442/gdzie tu masz ponad 6 ?????????????
Baraki nie sprzedaje bo nie ma czasu , kosi kombajnem żyto to co krowy nie wyskubały :lol: :lol: pewnie robi taniej niż wynosi koszenie kosiarka rotacyjną :lol: takie czasy nastały :lol:
tabou

Stan.
zboża nie sprzedaję bo nikt kupować nie chce. Ceny są takie aby nikt nie przywoził tylko u siebie trzymał. Znajomi dzwonią że kolejki do elewatorów dwudniowe, ale cytował ich nie będę bo na forum więcej rolników niż świniarzy i problem będzie. Fakt jest faktem, niższe ceny trzeba przyjąć do wiadomości na ten moment, to pewne, potem może i po złotemu znowu wróci. I oby tak było bo powódź świńska będzie nam groziła.
A wypowiedź odnośnie trzody z wiosny, roku 2013 dotyczyła. A wypowiedzi publiczne ważyć trzeba i wyzwiskami lepiej nie szafować.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 lip 2013, 13:00 przez tabou, łącznie zmieniany 1 raz.
stan1069@o2.pl

Nie sądziłem że się obrazisz , ale skoro boli to przepraszam
ciekawe kiedy ''agenta '' przeprosisz ??????????????
przed tymi elewatorami to stoją pewnie ci co uwierzyli w Twoje marzenia tylko w górę i muszą czymś te dziure w budżecie załatać
tabou

Stan, do obrażalskich nie należę i nikt mnie nie obraził. Odpisałem bo pytałeś i wyjaśniłem tym, co nie wiedzieli o co chodzi.
Z ciekawszych rzeczy bo to cen zbóż dotyczy to dzisiejsze otręby po 400 netto z dowozem, i nie wiadomo czy skakać z radości z powodu tańszej michy czy płakać nad losem tych co te otręby ( pszenicę ) produkują.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Awatar użytkownika
lukas1982

Żyto h u mnie 6,2t/ha
Słabo niestety (zeszly rok 8.3)
Zaczynamy pszenice i tu z kolei widac ze powinno sypać ale nie chwal dnia.
Awatar użytkownika
lukas1982

słomy z pszenicy bedzie napewno.
Załączniki
2013-07-29 18.05.35.jpg
2013-07-29 18.05.35.jpg (68.71 KiB) Przejrzano 31486 razy
2013-07-29 18.05.48.jpg
2013-07-29 18.05.48.jpg (51.16 KiB) Przejrzano 31486 razy
jaqbn

Post autor: jaqbn »

andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Powiedzcie mi jak Wy na tym życie hybrydowym wyjdziecie po 400 brutto ???????????? niby sypie ale ;
1.tona w plecy za nasiona
2. druga tona za wylegacze
3.trzecia tona i 4 za nawozy
4, piąta tona za droższe koszenie i zwożenie
6. szósta za ogrzybianie
7.7 i8 o ile tyle naleci uprawa podatek :lol:
zostają plewy , korzonki i słoma i ewentualnie dopłaty :mrgreen: które nawet siewu nie wymagają :lol:
Stan to ja Ci powiem jak wychodzimy!1.to się prawie zgadza.2.za antywylegacz zapłaciłem 76 zl/ha i stoi do dziś.3.się zgadza.4.koszenie jak pisałem 280/ha,zwożenie nie wiem czy więcej jak 50 zł/ha 6.grzyby i chwasty razem koło 300 zł.`7.nie chce mi się podliczać. :D Na żyto podpisałem kontrakt tydzień temu po 430 netto odbiór w zakresie kupującego do końca sierpnia.Przecież w tym roku ceny na wszystkie zboża są niskie więc takie pytanie jest głupie.Będziesz dalej pytał jak na rzepaku wychodzicie,pszenicy,kukurydzy???
nemezis

stan1069@o2.pl pisze:
nemezis pisze:
Nezemis nie wiem czy ten sąsiad Twój u którego te kłuska marne nie zrobił lepszego biznesu jak Ty pewnie jak masz świnie to problemu nie masz ,na razie :lol: sąsiad przynajmniej zbytem się nie przejmuje :lol:
Stan czy Ty myslisz Ze wpakowałem nie wiadomo ile w UPRAWE .Po odliczeniu kosztów stałych ,podatek,paliwo,siew,odchwaszczanie amortyzacja itd.[koszty stałe niezależnie czy wyciągniesz 2t. czy 10t] praktycznie za 200,300 zeta mam x wiecej.Przemysl to z tej strony.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Masz rację Nemezis,w pkt 7 koszty są stałe dla 2 czy 6 ton i dlatego ja zdecydowałem się pierwszy raz na to żyto by mieć konkretny plon.Wolę mieć 6 ton żyta niż 3 tony owsa lub pszenżyta bo na tym jednym moim polu nic więcej nie urośnie.Może by i qq tam była ale nie chce mi się w to bawić a ceny na to też nie będzie.
prezes 1980

Post autor: prezes 1980 »

Dziś odstawiałem żyto znajomego do miejscowego młyna - cena 400 zł netto., nieżle leci cena w dół. :D
kaczy

Post autor: kaczy »

Mam do kupienia ok 12T pszenicy ozimej bardzo ładnej i czystej po 700/tona jak myślicie warto?
Awatar użytkownika
Muchozolali

kaczy pisze:Mam do kupienia ok 12T pszenicy ozimej bardzo ładnej i czystej po 700/tona jak myślicie warto?
nie pszenzyto jest kupowane po 385zł netto
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

ciekaw czy pełnoporcjówka staniała
arek

ostatnio 20 zeta na tonie
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

a jakie ceny materiału siewnego, powinno stanieć ze 300-400 na tonie
mat

moim zdaniem mocno powinno spasc zyto hybrydowe w zeszlym roku 430 placilem za dwie jednostki w tym roku po 300 maks za dwie jedn powinno byc !!!!!!!!!! kto to zasieje jak po 350 zyto za tone !!!!!!!!!!!
baraki

To własnie teraz trzeba to zyto siac to sie na nim zarobi, w zeszłym roku trza było odpuścić.
mat

watpie baraki za duza wydajnosc teraz jest przez zyto hybrydowe!
stan1069@o2.pl

Moim zdaniem tym ziemiom co rośnie żytko to trzeba dać odpocząć na kilka lat
uefa

Post autor: uefa »

jak rolnicy krzyczeli ze rzepak ma wyd 5ton z ha a pszenicy 10t zha to obnizyli cene normalny mechanizm nie krzyczcie za duzo bo rolnik to idiota do potegi entejjj
Awatar użytkownika
Muchozolali

i dzis poszło ponad 100ha słomy
ODPOWIEDZ