FORUM
Ceny skupu zbóż
- Muchozolali
Re: Ceny skupu zbóż
i dzis poszło ponad 100ha słomy
gdzie poszło ?
-
deszcz zmył i poszło z biegiem rzeki.Miałem dziś kosić pszenicę i ulewa w nocy przeszkodziła.Wczoraj sąsiad kosił i plon rewelacyjny.Pole 600 m długie to tam i kawałek z powrotem i pełny zbiornik.Kosił jakimś starym forszritem czy clasem,nie było naklejki na nim hehe,a zbiornik podobno 3 tonowy w nim.U nas żniwa gdzieś ok.20 % skoszone.
i moze 3m szerokosci to wychodzi okolo 15 ton z ha.Umnie wyglad rewelacja mozna reklamy srodkow do produkcji krecic i wmawiac ze 10 ton z ha niestety 600metrow bizonem i w zbiorniku szybke zakryje to ile moze byc pszenzyta z pszenica fifty fifty ,prosze o obliczenia
- Muchozolali
do stogu
-
Stanisławie,to nie moje to nie muszę się chwalić
Ale byłem i widziałem,dokładnie nie wiem ile nakosił,zresztą on sam nie wie bo część na tira zwalał a resztę na pryzmę pod dach.Szerokość hedera normalna,4.20

Muchozali to rekord nad rekordy w 1 dzień?
-
600 x 4, 2 =24 ary ???????????? też rekordem pachnieStanislaw pisze:i moze 3m szerokosci to wychodzi okolo 15 ton z ha.Umnie wyglad rewelacja mozna reklamy srodkow do produkcji krecic i wmawiac ze 10 ton z ha niestety 600metrow bizonem i w zbiorniku szybke zakryje to ile moze byc pszenzyta z pszenica fifty fifty ,prosze o obliczenia

-
- Kontakt:
05.08.2013 Aktualne ceny skupu zbóż i rzepaku w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/zboza/1375712931/
http://www.cenyrolnicze.pl/rzepak_i_kuk ... 375712932/
http://www.cenyrolnicze.pl/zboza/1375712931/
http://www.cenyrolnicze.pl/rzepak_i_kuk ... 375712932/
Dzisiejszy zakup.
- Załączniki
-
- 2013-08-05 16.47.41.jpg (30.64 KiB) Przejrzano 28480 razy
-
Odbiór niepotwierdzony

Weszły w życie jakieś nowe badania laboratoryjne w mieszalniach czy coś??????? Dużo rolników jest odsyłana z kwitkiem z pod mieszalni,czy aż tak przebierają w towarze.
chcą o rolników zaświadczenia od weterynari że są producentami zbóż
kilka lat temu każdy rolnik miał obowiązek złożyć oświadczenie do inspekcji wet odnośnie mieszania pasz w gospodarstwie i produkowania zbóż na rynek
kilka lat temu każdy rolnik miał obowiązek złożyć oświadczenie do inspekcji wet odnośnie mieszania pasz w gospodarstwie i produkowania zbóż na rynek
Ceny skupu kuj-pom u mnie:
pszenica kosumpcja 630 paszowa 600
jęczmień 580 przy gęstości 62
pszenżyto kupowałem ostatnio po 550
żyta w brud 380
mieszanki biore zależnie od proporcji wychodzącej z zawartości - 25%
ceny to ceny netto
pszenica kosumpcja 630 paszowa 600
jęczmień 580 przy gęstości 62
pszenżyto kupowałem ostatnio po 550
żyta w brud 380
mieszanki biore zależnie od proporcji wychodzącej z zawartości - 25%
ceny to ceny netto
po ile panowie owies jest ?
jak myślicie jęczmień po 570 brutto na dziś to dobra oferta 27ton czy poczekać bo wciąż pomór czeka u naszych granic?
w jakiej cenie jest groch paszowy ??
Arek jak tam cenniki skupu zbóz u Ciebie zmieniło sie coś????????
hmm z transportem i przy bardzo dobrej jakości to tak maxandre pisze:jak myślicie jęczmień po 570 brutto na dziś to dobra oferta 27ton czy poczekać bo wciąż pomór czeka u naszych granic?
żyto podrożało na 415
Reszta bez zmian
Byłem dziś na skupie i mimo niskich cen, kolejka kilku traktorów przed wagą ale już nie taka gdy rzepak zwozili
ceny netto :
jęczmień paszowy 580
pszenżyto 500
żyto konsumpcyjne 380
żyto paszowe 350
pszenica konsumpcyjna 600
pszenica paszowa 570
kukurydza sucha 740
rzepak 1280
ceny netto :
jęczmień paszowy 580
pszenżyto 500
żyto konsumpcyjne 380
żyto paszowe 350
pszenica konsumpcyjna 600
pszenica paszowa 570
kukurydza sucha 740
rzepak 1280
Z jakiego rejonu wlkp jesteś? Żyto paszowe chętnie kupie w tej cenie.
Pablo80 to cennik soufflet -elewator kościan
http://www.soufflet.pl/
kolega tabou ma lepsze promocje:
http://www.gr-parcewo.pl/
http://www.soufflet.pl/
kolega tabou ma lepsze promocje:
http://www.gr-parcewo.pl/
-
Tak niedawno pamiętasz Peron , bo Ty chyba zacząłeś jak gadaliście przy kawie nad cenami zbóż czy powrócą ceny do poziomu chyba 400 zł
żyto już pokonało tą granice
na pozostałe gatunki zbóż przyjdzie czas ????????? czas pokaże 
żyto już pokonało tą granice

Ja na takie ceny czekałem cierpliwie ale kto cierpliwy to szczęśliwystan1069@o2.pl pisze:Tak niedawno pamiętasz Peron , bo Ty chyba zacząłeś jak gadaliście przy kawie nad cenami zbóż czy powrócą ceny do poziomu chyba 400 zł
żyto już pokonało tą granicena pozostałe gatunki zbóż przyjdzie czas ????????? czas pokaże
była mowa o jęczmieniu po 400. Póki co takiej ceny nie ma. U mnie ciężko kupić jęczmień, zdany jestem na dostawców z zewnątrz w cenach 650, ale póki co nie kupuje, może pszenicy wezmę zestaw. Te obniżki cen są dobre dla nas i dla kilkuhektarowców, którzy po tamtych żniwach kilka ton mieli i chcieli na tym zrobić biznes życia. W lutym dawałem gościowi za tonę żyta 650, wydawało mu sie mało. Przed żniwami przyleciał po 550 już chciał, teraz 400 nie ma kto dać a mi niepotrzebne jego ziarno.
Ja zacząłem moje świnie odzwyczajać od jęczmienia i soi. Zamiast tego żyto i rzepak.
żyto + rzepak = porażka
mysle ze samego zyta z rzepakiem nie daje mozna dolozyc otreby pszenne i dobra przedmieszke i dla duzych tucznikow super.Ja sprzedaje 130 do 150 kg i dla takich to ta pasza jest za dobra
-
- Kontakt:
Aktualne ceny skupu zbóż i rzepaku w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/zboza/1376258401/
http://www.cenyrolnicze.pl/rzepak_i_kuk ... 376258401/
http://www.cenyrolnicze.pl/zboza/1376258401/
http://www.cenyrolnicze.pl/rzepak_i_kuk ... 376258401/
u nas jęczmień po 750 zł i taniej nie chcą sprzedać
Prawda taka że te wartości na "ceny rolnicze" to koncert zyczeń. Realnie w takich cenach dobrego zboża nikt nie chce sprzedawać, chyba że jakis szajs pół/pół z chwastami.
skupu praktycznie nie ma. Tylko jak ktoś musi. MIeszalnie jadą na zapasach w oczekiwaniu na świeżą kuku. Stara jest wyprzedawana do portów. Jedynie eksport lub ssanie wewnętrzne może wpłynąć na podwyżki cen. Mietko już chlewnie wykańcza, jest więc nadzieja że rynek się wkrótce ożywi.
-
Skupu nie ma , bo ziarna nie ma
a u tych co jest to obecna cena nie pokrywa kosztów
i towarzystwo w szoku
bo nie wie co zrobić 

Jak komuś nie pokrywa kosztów to niech odda w dzierżawe. Za chwile co niektóre elewatory przestaną skupować bo miejsce się skończy.
-
A co jak pogoda nie dopisze to dzierżawca naruchaPablo80 pisze:Jak komuś nie pokrywa kosztów to niech odda w dzierżawe. Za chwile co niektóre elewatory przestaną skupować bo miejsce się skończy.

To już takie ryzyko w tej branży.
Próbowałeś? Czego tam będzie brakować a czego za dużo? Myślałem żeby z żytem dojechać do 40 %, rzepakiem do 20%, reszta to jęczmień, pszenica, kukurydza. Dodatkowo ekstra troche premiksu 1% 20% lizyny powiedzmy 2kg na tone paszy i jakoś to wygląda na papierze.baraki pisze:żyto + rzepak = porażka
-
Tam na pewno będzie brakować smaku
a za dużo może być substancji antyżywieniowych
przy zbożu z zakupu to nie wiem co by papier powiedział
na samą pszenicę konsumpcyjną + witaminy i minerały

przy zbożu z zakupu to nie wiem co by papier powiedział

A niby co w życie jest takiego strasznego? 40% do tony i sobię jedza i ładnie rosną, rzepaku może 10% bo już im za gorzko będzie a to nie wesele nikt nie posłodzi.
-
A co w życie jest takiego fajnego oprócz ceny ?????????? 

A w pszenżycie co jest dobrego? Przy hybrydzie można smiało zmniejszyć dawke jeczmieniu, który w tym roku jest towarem deficytowym i już droższym od pszenicy.
Moje tuczniki i warchlaki bo recenzji Maruchy na temat wady jęczmienia jakość/cena nie widzialy go już ze dwa lata 
Zytko/qq/pszenzyto/pszenica można więcej żytka ale wtedy warto dac qq do poprawy smaku.

Zytko/qq/pszenzyto/pszenica można więcej żytka ale wtedy warto dac qq do poprawy smaku.
A co może być fajniejsze niż cena? Hybrydy z kws mają mniej antyżywieniowych substancji niż większość pszenżyt. Rzepaku narazie 16,6 % i nie wybrzydzają. Jakieś te duńczyki mało wybredne.
i pewnie dlatego nikt nie chce ich kupować bo od rzepaku gorzkie mięso mająPablo80 pisze:A co może być fajniejsze niż cena? Hybrydy z kws mają mniej antyżywieniowych substancji niż większość pszenżyt. Rzepaku narazie 16,6 % i nie wybrzydzają. Jakieś te duńczyki mało wybredne.

moje tez 10-15 procent pochłaniają i tylko dawaj a przyrosty normatywne. Jak tak dalej pójdzie to znowu rzepak do ceny zboża się zbliży. Trzeba korzystać.
Wie ktoś po ile teraz materiał siewny
-
Teraz materiał siewny to jeszcze może być w polu , gdzieś wyczytałem że około 170 ma kosztować
-
Podobnie było w tamtym roku z kukurydzą kiszonątabou pisze:i pewnie dlatego nikt nie chce ich kupować bo od rzepaku gorzkie mięso mająPablo80 pisze:A co może być fajniejsze niż cena? Hybrydy z kws mają mniej antyżywieniowych substancji niż większość pszenżyt. Rzepaku narazie 16,6 % i nie wybrzydzają. Jakieś te duńczyki mało wybredne.![]()
![]()
oczywiście żartowałem
moje tez 10-15 procent pochłaniają i tylko dawaj a przyrosty normatywne. Jak tak dalej pójdzie to znowu rzepak do ceny zboża się zbliży. Trzeba korzystać.

pewien pan w roku nauczył się uprawy , żywienia kiszonym ziarnem i rozjeżdził wszystkie polne drogi w powiecie tak mu sypnęła

teraz już kupił piec na miał , pewnie najpierw wysuszy a później namokrzy i zakisi

pracujemy na takich ziemiach jakie mamy i do tego trzeba się dostosować chociażby w żywieniu
jak kupujemy to trzeba się zastanowić co się bardziej opłaca

Jak mogłem nie próbowac jak u mnie głównie zyto rośnie (znaczy rosło pókina kukurydzę nie przestawiłem się), próbowałem różnie i na rzepaku z żytem poprostu nie rosły. Żyto z soją szło 80% bez większego problemu, trza tylko pilnować żeby pasza była na okrągło bo w razie przerwy zdażało się że tuczniki "wybuchały".Pablo80 pisze:Próbowałeś? Czego tam będzie brakować a czego za dużo? Myślałem żeby z żytem dojechać do 40 %, rzepakiem do 20%, reszta to jęczmień, pszenica, kukurydza. Dodatkowo ekstra troche premiksu 1% 20% lizyny powiedzmy 2kg na tone paszy i jakoś to wygląda na papierze.baraki pisze:żyto + rzepak = porażka
Ale próbuj Pablo, może byc i tak że u Ciebie będa rosły.