FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
Re: Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
pismo poszło, troche skorygowane i pozbawione nadmiaru emocji. Oryginał tu pozostanie. Niewielu mamy tu hodowców, sami agenci i rolnicy. No kilku może jest.
Ale świadczy to głębokiej zapaści w polskiej produkcji. Niemcy zapewne 5 punktów w górę ale skoro robią to co tydzień to nie jest to żadna sensacja. W kraju 6,3 płacą już wszyscy bo czas zapeklować mięso na szkolne kanapki. To już praktycznie za tydzień. Tradycyjne peklowanie trwa kilka tygodni.
Ale świadczy to głębokiej zapaści w polskiej produkcji. Niemcy zapewne 5 punktów w górę ale skoro robią to co tydzień to nie jest to żadna sensacja. W kraju 6,3 płacą już wszyscy bo czas zapeklować mięso na szkolne kanapki. To już praktycznie za tydzień. Tradycyjne peklowanie trwa kilka tygodni.
Nie ciesz sie tabu zaraz w polsce będzie pomor i będzie pozamiatane
ciesz się Ziutek póki możesz. Bo nie wiadomo czy teraz cieszyć się że cena w kierunku 7 skokowo z wielkością 5 eurocentów tygodniowo skacze, czy też płakać że nie mam świń ani na ten, ani następny tydzień bo wszystko już wyprzedane, a i killka razy więcej jak by było to i tak zabraknie. Tyle pieniędzy mogłem zarobić a nie dało rady.
Nie wiedziałem że ta nasza szkolniacka młodzież i dzieci aż takie żerne na tę wieprzowinę są.
A z pomorem jak napisał kolega Robotnik leśny Pazyjom uwidim, jak powiadaja Rosjanie, wsrod ktorych wirus grasuje a mimo to nie wszystkie swinie wyginely.
Za kilka miesięcy jak nam nie pomogą to też Niemcy i inni będą go mieli http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 38426.html. Autostrady już u nas funkcjonują.
W grupie raźniej. Włosi na Sardynii też ją mają i łez z tego powodu nie toczą. http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 681,0.html
Nie wiedziałem że ta nasza szkolniacka młodzież i dzieci aż takie żerne na tę wieprzowinę są.
A z pomorem jak napisał kolega Robotnik leśny Pazyjom uwidim, jak powiadaja Rosjanie, wsrod ktorych wirus grasuje a mimo to nie wszystkie swinie wyginely.
Za kilka miesięcy jak nam nie pomogą to też Niemcy i inni będą go mieli http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 38426.html. Autostrady już u nas funkcjonują.
W grupie raźniej. Włosi na Sardynii też ją mają i łez z tego powodu nie toczą. http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 681,0.html
Marucha ty się o Niemca nie martw .Niezapominajmy ze ciotce Merklowej będzie na rękę jak nam wstawią zakaz ex portu czego kol wiek
prędzej czy później wszystkich to czeka. 2 tysiące km w ciągu kilku miesięcy. Sylwestra wspólnie będziemy obchodzić. Z Białowieży do Angeli 798 km 8 godzin 4 minuty drogi. Szybki jest.
-
przyjdzie zima pomoru nima bedzie grypa ale ptasia
-
Do tych co wysłałeś to pewnie o pomorze wiedzątabou pisze:pismo poszło, troche skorygowane i pozbawione nadmiaru emocji. Oryginał tu pozostanie. Niewielu mamy tu hodowców, sami agenci i rolnicy. No kilku może jest.

tego pomoru tak się boicie ???????????? czy interes na nim chcecie zrobić ?????????? siejąc panikę

Wiedzieć, to wie nawet TVN, ale dziki nadal na przez nikogo nie niepokojone podlaską kuku konsumują nie oddając przy tym próbek do zdiagnozowania czy już jest.
-
Gdyby problemem z pomorem były dziki to u Władka i Aleksandra już by nie było ani jednego
w Polsce pewnie by nie dało rady , bo w demokracji się lubią łańcuchami przywiązywać do drzew
i jest tak ;
http://www.temi.pl/temi/region/27-regio ... -z-torbami

http://www.temi.pl/temi/region/27-regio ... -z-torbami
a te za co popadli?
Poland / enterprise № PL 18040201 WE - «SOKOŁÓW» S.A. Oddział w Jarosławiu
16 sierpnia 2013 11:00:00
Rosselkhoznadzor
Temporary restrictions from Aug 30, 2013 Meat: porcine offals and fats Direction № ФС-ЕН-7/10465 from Aug 16, 2013
http://www.fsvps.ru/fsvps/rss/enterpris ... anguage=en
Rosselkhoznadzor
Temporary restrictions from Aug 30, 2013 Meat: porcine offals and fats Direction № ФС-ЕН-7/10465 from Aug 16, 2013
Stan a co jets problemem jak nie dziki? Tabou może ogrodzic swoje fermy, przestrzegać zasad bioasekuracji zaglądając pracownikom do kanapek czy nie z szynką parmeńską ale jak zakażone dziki będa ciamkać kukurydze która trafi do świńskich koryt to wszelkie wczesniejsze starania nic nie dadzą! Chyba ze zaczniemy pasteryzowac pasze przed podaniem.
Odnośnie ogrodzenia to ja nie twierdze że nalezy grodzic siatką za 2 złote bo myślę ze nasz kraj stac na lepszy płot, dałem tylko przykłąd że można coś zrobic nawet tanim kosztem.
Odnośnie ogrodzenia to ja nie twierdze że nalezy grodzic siatką za 2 złote bo myślę ze nasz kraj stac na lepszy płot, dałem tylko przykłąd że można coś zrobic nawet tanim kosztem.
Mozesz jasniej?tabou pisze:a te za co popadli?
Rosselkhoznadzor
-
http://www.wprost.pl/ar/15950/Uwaga-Pom ... -Niemczech niby naście lat temubaraki pisze:Stan a co jets problemem jak nie dziki? Tabou może ogrodzic swoje fermy, przestrzegać zasad bioasekuracji zaglądając pracownikom do kanapek czy nie z szynką parmeńską ale jak zakażone dziki będa ciamkać kukurydze która trafi do świńskich koryt to wszelkie wczesniejsze starania nic nie dadzą! Chyba ze zaczniemy pasteryzowac pasze przed podaniem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasyczny_pomór_świń
http://pl.wikipedia.org/wiki/Latencja_wirusów
to znaczy że zabrano czasowo uprawnienia eksportowe na Rosjętabou pisze:a te za co popadli?
Rosselkhoznadzor
Pan
Mariusz Nackowski
[mariusz_narew@interia.pl]
W nawiązaniu do e-maila z dnia 23 sierpnia 2013 r. ......................... uprzejmie informuje, że zgodnie z § 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków
(Dz. U. z 2002 r. Nr 5, poz. 46) skargi i wnioski mogą być wnoszone pisemnie, telegraficznie lub za pomocą dalekopisu, telefaksu, poczty elektronicznej, a także ustnie do protokołu.
Jednocześnie zgodnie z § 8 ust. 1 ww. rozporządzenia skargi i wnioski niezawierające imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresu wnoszącego pozostawia się bez rozpoznania.
Mając na uwadze powyższe ..........................zwraca się z uprzejmą prośbą o przekazanie brakujących danych, niezbędnych do prowadzenia dalszej korespondencji.
Taką odpowiedź otrzymałem na moją prośbę o przekazanie Urzędnikom w unii że hodowcy ściany wschodniej zmuszeni są do płacenia za walkę ze zbliżającą się ze wschodu zarazą, oraz że zamiast do dzików strzelać to się je ochrania. Nie składałem ani skargi ani wniosku i nie oczekiwałem prowadzenia korespondencji. Po prostu zrobiłem takie doniesienie obywatelskie, które jest zgodne z prawdą i poparte było dokumentami - linkami. Z doniesień TVN powstaje potem akcja zero tolerancji a z mojego zapytanie o adresy. No ale ja nie jestem TVN tylko RMN. Czyli Rolnik MN. Personalia wykropkowałem. Dzików do dzisiaj nie strzelają.
Mariusz Nackowski
[mariusz_narew@interia.pl]
W nawiązaniu do e-maila z dnia 23 sierpnia 2013 r. ......................... uprzejmie informuje, że zgodnie z § 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków
(Dz. U. z 2002 r. Nr 5, poz. 46) skargi i wnioski mogą być wnoszone pisemnie, telegraficznie lub za pomocą dalekopisu, telefaksu, poczty elektronicznej, a także ustnie do protokołu.
Jednocześnie zgodnie z § 8 ust. 1 ww. rozporządzenia skargi i wnioski niezawierające imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresu wnoszącego pozostawia się bez rozpoznania.
Mając na uwadze powyższe ..........................zwraca się z uprzejmą prośbą o przekazanie brakujących danych, niezbędnych do prowadzenia dalszej korespondencji.
Taką odpowiedź otrzymałem na moją prośbę o przekazanie Urzędnikom w unii że hodowcy ściany wschodniej zmuszeni są do płacenia za walkę ze zbliżającą się ze wschodu zarazą, oraz że zamiast do dzików strzelać to się je ochrania. Nie składałem ani skargi ani wniosku i nie oczekiwałem prowadzenia korespondencji. Po prostu zrobiłem takie doniesienie obywatelskie, które jest zgodne z prawdą i poparte było dokumentami - linkami. Z doniesień TVN powstaje potem akcja zero tolerancji a z mojego zapytanie o adresy. No ale ja nie jestem TVN tylko RMN. Czyli Rolnik MN. Personalia wykropkowałem. Dzików do dzisiaj nie strzelają.
fakt wschodnie powiaty poprzez zakazy i nakazy sa obecnie jawnie dyskryminowane i mysle ze gdybys szykowal jakas akcje to uzyskasz takze od nas rolnikow z innych regionow pelne poparcie a tak na marginesie to konstytucja obowiazuje i za przymuszenie do okreslonych zachowan musi byc rekompensata i zwiazki czy organizacje rolne powinny o takowa w imieniu rolnikow wystapic
http://www.cenyrolnicze.pl/news/3203/
pewnie dlatego taki błogi spokój u nas na urzędach.
pewnie dlatego taki błogi spokój u nas na urzędach.
Troche dziwi ta cała akcja we wschodnich powiatach bo pare miesięcy wczesniej były ogniska pomoru o rzut beretem od naszej granicy i nikt nawet o tym słówka nie pisnął, az tu sie teraz obudzili kiedy bezpośredniego zagrożenia niema. Maty dezynfekcyjne sie kiomus źle sprzedawały czy jak?
Ta akcja we wschodnich powiatach jest potrzebna rządowi po to żeby dostać pieniądze od Unii na zabezpieczenie od pomoru bo wschodnie powiaty to też Unia a rządowi teraz potrzeba dużo pieniędzy bo ma braki w budżecie.baraki pisze:Troche dziwi ta cała akcja we wschodnich powiatach bo pare miesięcy wczesniej były ogniska pomoru o rzut beretem od naszej granicy i nikt nawet o tym słówka nie pisnął, az tu sie teraz obudzili kiedy bezpośredniego zagrożenia niema. Maty dezynfekcyjne sie kiomus źle sprzedawały czy jak?
Niemieckie giełdy najprawdopodobniej zareagują niewielkimi spadkami 2-3 punkty. Spanikowali i wyprzedają tucznika. Stale spada waga ubojowa. Jak już od cycka będą do uboju zabierać to cena odbije i powinno być jak w poprzednich latach. Lekka panika, straszenie, wyprzedaż, skopane ceny a następnie podwyżki i szczodra jesień
i znowu Monika zapowie pod koniec października albo wcześniej
i znowu Monika zapowie pod koniec października albo wcześniej
a 1963 zakomunikujemonikaa pisze:ceny nie beda spadaly
a hodujący inaczej tradycyjnie obwieści1963 pisze:obydwa zaklady gdzie sprzedaje sa gotowe 6.0 zaplacic inne 5.8-5.9 wiec na ta chwile nie ma co nazekac jestesmy z niemcem leb w leb
a na to rutkowski0909 pisze:Człowieku czy ja cie obrażam ?mar pisze:I co tam Pani Moniko, co to za baran?
czy mi nie wolno pisac prawdy ?
nie życze sobie obrażąnia bo jeszcze prawo jest w polsce
Poczekam na te wasze podwyżki obyście mieli racje czego życze wam !
Ale bedzie rozczarowanie nie długo państwu przypomne kto miał racje , teraz też pisałem ze idą obniżki wiec wysmiewano mnie , a jednak miał racje i nie wpadam w żadną euforie z tego powodu .
Tylko przekazuje informacje z życia wzieta
a następnie boborutkowski pisze:Agent 0909 to JUREK , już kiedyś pisałem i przypominam
a będzie jak zawsze- CIEKAWIE. Nuda nam tej jesieni nie grozi.Bobo pisze:Telefony się rozdzwoniły i szukają tyczniczka a tu już sprzedane i po świętach nie będą mieli miastowi co jeść,biedaczki i cena do góry oczywiście. Także agent Bondem nie zostaniesz.
-
Ty się Tabou chyba jednak nudzisz,jesteś jakiś nawiedzony tymi swoimi przemyśleniami.

a to ty nie wiesz że ta szufladeczka dla mnie została przez barakiego stworzona abym na innych forach nie bruździł bo gonili mnie jak psa. Dziś już mniej gonią bo część najbardziej szczekających ze sfory wypadła albo im się czujnik -swój, obcy w końcu naprawił. A ty co myślisz o tej sytuacji, ulżyj sobie -pisz. U nas już ciemno, ciemne piwko przez kumpla zrobione sobie popijam. Dwie wojenki dzisiaj wygrałem a wczoraj jedną wojnę. Lubię wygrywać. Kto nie lubi. A wyjaśnić obecną sytuację dla mniej świadomych tego co się dzieje nie zaszkodzi. Nie uważasz?
-
Mi się nie chce pisać,wolę sobie pograć na www.kurnik.pl i tam wygrywać
Tu już wszystko chyba zostało napisane,raz górka raz dołek,nic innego nie wymyślimy.Mniej świadomych ludzi już tu chyba nie ma.

myślę że ci co dzisiaj w "świnki trzy" grają muszą być rzeczywiście mocno świadomi. Szkoda że Niemcy spanikowali bo gdyby nie uciekał jeden przed drugim to dzisiaj w kierunku 2 by dążyło a nie 1,8. Trzody w Europie z latarką szukać trzeba. Dzików niedługo tych nie strzelanych więcej będzie niż parszuków.
niespodzianka,
na przyszły tydzień uzgodniona partyjka w cenie zeszłotygodniowej. Widocznie świń brak. Czyżby mój scenariusz zaczął się już sprawdzać?
na przyszły tydzień uzgodniona partyjka w cenie zeszłotygodniowej. Widocznie świń brak. Czyżby mój scenariusz zaczął się już sprawdzać?
Marucha ratuj sytuację , pozabieraj wszystkim latarki , bo tucznik na łeb , na szuję leci !! Soja miała tylko tanieć , a tu wczoraj w południe oznajmili że teraz to tylko drożeć będzie . Dziś natomiast mówili ile to mniej w całej Europie będzie ziemniaków i chmielu bo przebieg pogody był niesłychanie niekorzystny a my słyszymy na lokalnym rynku coś wręcz odwrotnego . Ziemniaki miały wpierw za mokro a później za sucho że spadek plonu jest rzędu 30 %, a zboża niby w sam raz
Zaraz wszystko wróci do normy
tucznik 5,20
zbóżko blisko 100
soja jakieś dwie dwójki a Meruch będzie nam wyliczał ile to do Maybach nam brakuje .

tucznik 5,20
zbóżko blisko 100
soja jakieś dwie dwójki a Meruch będzie nam wyliczał ile to do Maybach nam brakuje .
Zapomniałeś jeszcze linka z pogoda wstawić
Najbardziej to ten tucznik leci na łeb w postach tych co dopiero chlewnie skończyli wyposażac i jeszce zasiedlic nie mieli czasu bo z ogórkami i pyrą na giełdy jeździli.
W rzeczywistości niby sie ceny próbuje zbijać i zarazem gorączkowo szuka tucznika, wygląda na to że tym razem stara sztuczka nie zadziałała i dostawcy nie rzucili sie ku masowej wyprzedaży wszystkiego co tylko łapie wagę rzeźną, albo mają mocne nerwy albo w chlewikach pusto.
W rzeczywistości niby sie ceny próbuje zbijać i zarazem gorączkowo szuka tucznika, wygląda na to że tym razem stara sztuczka nie zadziałała i dostawcy nie rzucili sie ku masowej wyprzedaży wszystkiego co tylko łapie wagę rzeźną, albo mają mocne nerwy albo w chlewikach pusto.
pustawo i pustawo będzie, bo maciory z lipca i sierpnia powtarzają w 50%
ty się mietek za hodowle nie bierz jak za 5,2 teraz sprzedajesz. Naprawdę uważasz że wszyscy skończymy hodować bo mietek chlewnie postawił? buuahahah
A jak chcesz taniego warchlaczka to sobie kup tanie maciorki, drożejącą soję, zboże po 2000 jak to u Ciebie i zrób sobie ryjka za 100 zł. Potem już go tylko wykarmić za pół darmo i sprzedać za 8zł bo sam PIERRO przyjdzie na kolanach do mietka i o jego tuczniki błagać będzie bo nieurodzaj w Tadżykistanie sprawił że zboża nie ma na świecie i świnie tylko na ogórkach można tuczyć...
a potem się mietek obudzi
A jak chcesz taniego warchlaczka to sobie kup tanie maciorki, drożejącą soję, zboże po 2000 jak to u Ciebie i zrób sobie ryjka za 100 zł. Potem już go tylko wykarmić za pół darmo i sprzedać za 8zł bo sam PIERRO przyjdzie na kolanach do mietka i o jego tuczniki błagać będzie bo nieurodzaj w Tadżykistanie sprawił że zboża nie ma na świecie i świnie tylko na ogórkach można tuczyć...
a potem się mietek obudzi

Nawet jakby żadna prośna w naszych chlewniach nie była , to i tak miliony sztuk będą ubite . Poszła propaganda o rekordowych zbiorach i chlewy w kraju są przepełnione , moje Baraki też . Nawet jak byś mi dał kilka sztuk za darmo , to i tak bym nie wziął , bo bym dobrostanu nie zapewnił pozostałym .
Chlewy przepełnione?? ale czym? Mietko wyluzuj, ludziska się tak świaniami przejedli że przynajmniej u nas nikt nie powrócił z tych co porezygnowali.
A jak cena poleci na 5zł to i import duna będzie bardzo opłacalny.
żeby wstawić to pierwsza rzecz trzeba mieć za co a ta zabawa jak wiadomo do tanich nie należy jak sprzedaje warchlaki i rozmawiam z ludźmi często jest tak że mają sporo miejsca wolnego w tuczarni ale nie wstawiaja bo nie ma na warchlaka i na paszę jak ktoś wypadł z interesu kasa się rozeszła a teraz żeby wstawić trzeba sie zadłużyć każdy wie jakie pazerne potrafią być zmy i dla tego moim zdaniem pogłowie wcale nie wzrasta
Moje kabany jeszcze daleko do sprzedaży , to i cena tucznika może się kilka razy zmienić , ale na tym forum jak i na konkurencyjnym masowo piszą o spadkach cen w ostatnich 2 tygodniach . To nie mój wymysł , tylko sami rolnicy to piszą .
No jak ktoś myślał że cena jeszcze wzrośnie albo się utrzyma na poziomie ponad 8 na wbc to dużym był optymistą. Teraz jest jakieś 7,5 7,6 na wbc co też jest dobrą ceną. Zboże po 1000? Sam chyba nie wierzysz w to. Na razie żyto koło 500, pszenica 700 i wszyscy czekają, a do następnych żniw coraz bliżej. Jak jakiś duży eksport nie ruszy to ceny nie wzrosną, albo bardzo nie znacznie.
sądząc po telefonach to chyba właśnie się zaczęło. Szóstka na powitanie ale świń już na następny tydzień nie ma. Poszły wczoraj co do jednego. Mietka niewyrośnięte. Znowu niemieckie i duńskie bedziemy musieli konsumować. Więc nie wykluczone że cena jeszcze wzrośnie, ale i tak jest doskonała. 14 kilo kuku z pola za kilo tucznika dają. rzapak poniżej 900 i po rękach całują aby tylko brać. Kto mówi że w tym roku na świniach nie zarobił to grzeszy. Ręcznik powinien rzucić i ring opuścić. Nie wszyscy muszą świnie chować. http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 46579.html
a na razie jak śpiewała na pejsakówce Maryla - jest cudnie http://www.youtube.com/watch?v=9p0oH6OCXts
Szukam większej dostawy tanich latarek. Spodziewam się zwiększonego popytu na ten asortyment.
a na razie jak śpiewała na pejsakówce Maryla - jest cudnie http://www.youtube.com/watch?v=9p0oH6OCXts
Szukam większej dostawy tanich latarek. Spodziewam się zwiększonego popytu na ten asortyment.
-
Nie zapominaj że od cen zbóż niektórzy nie śpiąlukas1982 pisze:Chlewy przepełnione?? ale czym? Mietko wyluzuj, ludziska się tak świaniami przejedli że przynajmniej u nas nikt nie powrócił z tych co porezygnowali.

mietko to bardzo sie zaswiniles
Dobroczynny PROW mnie do tego zmusił .
czasami tak jest ze ten obdarowany jest dobroczynca
Niemiec zapewne leciutko w górę. Tak coś czułem po kościach. Myślę ze inwestycja w latarki wkrótce da niezły dochód. A u nas nieśmiałe telefony od nowych odbiorców, a spóźnialscy dotychczasowi co to myśleli że im nie zejdzie musza już kilka groszy za chwilówkę dorzucić.
-
Pracują nad szczepionką przeciwko ASF
Autor: farmer.pl
03-10-2013 14:57
Naukowcy z Rosji i Stanów Zjednoczonych połączyli swoje siły w walce z afrykańskim pomorem świń (ASF). Przygotowali szczepionkę chroniącą świnie przed zakażeniem tym wirusem. Jej skuteczność będzie sprawdzana już w listopadzie br. podczas testów na zwierzętach.
Profesor Denis Kolbasov, dyrektor Rosyjskiego Instytutu Badawczego Weterynarii, Wirusologii i Mikrobiologii zapowiedział, że testy szczepionki przeciwko ASF, przygotowanej razem z naukowcami z USA powinny rozpocząć się już w listopadzie 2013 r.
Kolbasov jednocześnie podkreślił, że - prace nad szczepionką były prowadzone równolegle w kilku krajach przez specjalistów z całego świata, przez ponad 40 lat. Głównym problemem było pozyskanie środków finansowych na ten cel. Dlatego kraje postanowiły się zjednoczyć w studiowaniu biologii wirusa ASF, rozwijaniu narzędzi i metod zwalczania tej choroby. W tej grupie badawczej, utworzonej przed laty znalazły się: Rosja, USA, Wielka Brytania, Hiszpania, Niemcy i niektóre z krajów Afryki.
W ramach współpracy międzynarodowej Rosyjscy naukowcy z Instytutu Badawczego Weterynarii, Wirusologii i Mikrobiologii razem z badaczami z amerykańskiego uniwersytetu w Illinois przygotowali szczepionkę przeciwko ASF. – Środek przeszedł już pierwsze testy laboratoryjne w listopadzie rozpoczniemy badania kliniczne – dodał prof. Denis Kolbasov.
tak czułem że germanii nie może to grozić
Autor: farmer.pl
03-10-2013 14:57
Naukowcy z Rosji i Stanów Zjednoczonych połączyli swoje siły w walce z afrykańskim pomorem świń (ASF). Przygotowali szczepionkę chroniącą świnie przed zakażeniem tym wirusem. Jej skuteczność będzie sprawdzana już w listopadzie br. podczas testów na zwierzętach.
Profesor Denis Kolbasov, dyrektor Rosyjskiego Instytutu Badawczego Weterynarii, Wirusologii i Mikrobiologii zapowiedział, że testy szczepionki przeciwko ASF, przygotowanej razem z naukowcami z USA powinny rozpocząć się już w listopadzie 2013 r.
Kolbasov jednocześnie podkreślił, że - prace nad szczepionką były prowadzone równolegle w kilku krajach przez specjalistów z całego świata, przez ponad 40 lat. Głównym problemem było pozyskanie środków finansowych na ten cel. Dlatego kraje postanowiły się zjednoczyć w studiowaniu biologii wirusa ASF, rozwijaniu narzędzi i metod zwalczania tej choroby. W tej grupie badawczej, utworzonej przed laty znalazły się: Rosja, USA, Wielka Brytania, Hiszpania, Niemcy i niektóre z krajów Afryki.
W ramach współpracy międzynarodowej Rosyjscy naukowcy z Instytutu Badawczego Weterynarii, Wirusologii i Mikrobiologii razem z badaczami z amerykańskiego uniwersytetu w Illinois przygotowali szczepionkę przeciwko ASF. – Środek przeszedł już pierwsze testy laboratoryjne w listopadzie rozpoczniemy badania kliniczne – dodał prof. Denis Kolbasov.
tak czułem że germanii nie może to grozić

"hodujący inaczej" stwierdził że Niemcy lekko do góry. Może pół centa a może nie. Bo trwa. U nas natomiast o dziwo w środku tygodnia z rana zaptyanie o samochód albo chociaż o pół samochodu. Wszystko wyprzedane więc i pół niekoniecznie będzie. Przyszły tydzień to i owszem. Cena bez porywu. 6 z kawałkiem. No ale miało być znacznie gorzej. Bo to wrzesień był i stały problem z aprowizacją szkolników. Jest październik i jest spokojnie z tendencją wzrostową. Czeka nas piękna polska jesień. Może Mietko zdąży swoje darmozjady w niezłych cenach sprzedać. Faktem jest także że zbóż brak. Rolnicy się okopali. Mieszalnie i młyny mnie odpuszczają. W tym temacie będzie ciekawie. A świnki - zobaczymy. Na razie wszystko idzie prawie wzorcowo jak w zeszłym roku. W europie świń brak. Może tym razem kolejny mit przełamiemy i po nowym roku ceny nie siądą. Wszystko jest na tym świńskim rynku możliwe. Jak będzie -zobaczymy.
a jednak falstart. Niemiec tym razem bez zmian ale może w piątek dorzucą. U nas natomiast popyt jest.
trochę z innej beczki
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 91992.html
Szkoda, tym bardziej że to nie Rosyjskie tylko nasze polsko-weterynaryjne embargo.
Wierzejki mogą eksportować
Poland / enterprise № PL 06110219 WE - Zakład Mięsny «WIERZEJKI» J.M. Zdanowscy Sp. j.
17 maja 2012 11:00:00
Rosselkhoznadzor
Import is approved from Aug 17, 2012 Meat: pork Direction № ФС-ЕН-7/6338 from May 17, 2012
Rosja im tego jak widać nie zabrania. To nasze służby się do tego przyczyniły. 100 stanowisk pracy czeka. Puknie się ktoś w końcu w czoło? Jak długo nasze dzieci i wnuki będą za granicą zagraniczne tyłki podcierać?
trochę z innej beczki
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 91992.html
Szkoda, tym bardziej że to nie Rosyjskie tylko nasze polsko-weterynaryjne embargo.
Wierzejki mogą eksportować
Poland / enterprise № PL 06110219 WE - Zakład Mięsny «WIERZEJKI» J.M. Zdanowscy Sp. j.
17 maja 2012 11:00:00
Rosselkhoznadzor
Import is approved from Aug 17, 2012 Meat: pork Direction № ФС-ЕН-7/6338 from May 17, 2012
Rosja im tego jak widać nie zabrania. To nasze służby się do tego przyczyniły. 100 stanowisk pracy czeka. Puknie się ktoś w końcu w czoło? Jak długo nasze dzieci i wnuki będą za granicą zagraniczne tyłki podcierać?
w tamtym roku też wzorcowo szło, tak do końca października mniej więcej. W grudniu z kolei wzorcowo nas zakłady wy...ły. Jak myslisz Tabou, zamawiać już lubrykanty?
ceny mamy w tej chwili ciut niższe niż w zeszłym roku, Realnie na poziomie 6-6,1. Jeżeli spadną do poziomu 5,5 po świętach to znaczy że na świniaku 120 kilo dostaniesz mniej o około 72 złote. Dzisiaj kuku sucha około 670, Kontrakt na kuku suchą z dostawą w mcu grudniu 700. rzepak około 900, makuch słonecznikowy dziś 850 i proszą żeby brać. Soja zapewne około 2100. Growerek wyjdzie na sucho około 900 finiszer 800. Warchlak może 300 lub niżej. 300 kilo paszy po 900 = 270
300 plus 270 =570. 120X5,5=660 660-570=90 na pozostałe koszty. Przyjąłem wersję rozrzutną. Są jeszcze u nas pszenżyta, żyta, pszenice. W tej chwili czekają w spichrzach na lepsze czasy. Ale kuku jest i będzie na zamówienie. Jeśli komuś z lubrykantem lepiej wychodzi to niech kupuje. A czy ceny spadną i do jakiego poziomu- tego nie wie nikt.
300 plus 270 =570. 120X5,5=660 660-570=90 na pozostałe koszty. Przyjąłem wersję rozrzutną. Są jeszcze u nas pszenżyta, żyta, pszenice. W tej chwili czekają w spichrzach na lepsze czasy. Ale kuku jest i będzie na zamówienie. Jeśli komuś z lubrykantem lepiej wychodzi to niech kupuje. A czy ceny spadną i do jakiego poziomu- tego nie wie nikt.
-
Przy tych wyliczeniach to nie wiem czy nie lepiej przebywać w zakładzie karnym niż w chlewni 

-
W tym roku warchlak chyba droższy więc powinno się bez nawilżania obejśćPeron pisze:w tamtym roku też wzorcowo szło, tak do końca października mniej więcej. W grudniu z kolei wzorcowo nas zakłady wy...ły. Jak myslisz Tabou, zamawiać już lubrykanty?