Ceny skupu zbóż

Marcin1606

Re: Ceny skupu zbóż

Post autor: Marcin1606 »

Dzisiaj widziałem zboże nasienne pszenżyto po 183 a pszenica 200 cena nie proporcjonalna do cen zbóż.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

w ubieglym roku po wymarznieciach nie moglem dostac nasion pszenzyta ,nasypalem do siewnika bez czyszczenia i zaprawiania z pryzmy z poprzedniego roku z zamiarem sprawdzenia czy powschodzi i przezimuje o dziwo wiosna ladne pelne nawozenie wiosna i ochrona grzybowa z 6ha 40 ton.Zasiane pszenzyto z pszenica ,do siewnika wiaderko tego wiaderko tego, czyli jak ma urosnac to i z byle czego bedzie To samo zrobilem z rzepakiem z 6,15ha 28 ton .Powaznie zastanawiam sie nad zakupem nasion a juz napewno nie w tej cenie ,dodam ze zawsze kupowalem nasiona w CN wszystkie
baraki

Post autor: baraki »

W ubiegłym roku z jednego kawałka żyta zebrałem słome i tak zostało. Teraz wiechałem kombajnem 2 tony/ha.
Nie orałem nie siałem, nie pryskałem ani nie nawoziłem.
Poważnie zastanawiam sie nad potrzebą siewu i uprawy... :D
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Po tej cenie za żytko nie jeden się zniechęci w 5 i 6 klasie grzebać w ziemi :lol: :lol:
arek

Post autor: arek »

ktoś tu na 6 klasie ponad 6 ton pszenżyta wykosił chyba ze coś źle zapamiętałem tak ze nie wszystkim źle plonują 6 klasy gleby
grajdołek

Post autor: grajdołek »

Nie bardzo wiem jak to urosło ale udało mi się z V klasy uciągnąć równo 7 ton przenicy przewódki sianej wiosną... tak że zdziwko mnie chwytło i to konkretne...
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

baraki pisze:W ubiegłym roku z jednego kawałka żyta zebrałem słome i tak zostało. Teraz wiechałem kombajnem 2 tony/ha.
Jak bym widział pola jednego rolnika z naszej wioski ma 40 ha wszystko obsiewa żytem co nie zdołał zaorać czy tam podorać lub poryć bo tak to wyglądało to zasiał samym siewnikiem po ściernisku. Część tego zmłócił a reszta jeszcze stoi czy wyda to plon 2 t z ha ja nie jestem tego taki pewny. Pozory mylą, wygląda bardzo słabo, ale może takie żyto rzadkie dobrze sypie. Tylko ten rolni
stan1069@o2.pl

PO-pulista pisze:
baraki pisze:W ubiegłym roku z jednego kawałka żyta zebrałem słome i tak zostało. Teraz wiechałem kombajnem 2 tony/ha.
Jak bym widział pola jednego rolnika z naszej wioski ma 40 ha wszystko obsiewa żytem co nie zdołał zaorać czy tam podorać lub poryć bo tak to wyglądało to zasiał samym siewnikiem po ściernisku. Część tego zmłócił a reszta jeszcze stoi czy wyda to plon 2 t z ha ja nie jestem tego taki pewny. Pozory mylą, wygląda bardzo słabo, ale może takie żyto rzadkie dobrze sypie. Tylko ten rolni
Za to porycie :lol: uprawę :lol: siew młocke :lol: i materiał siewny , to ten rolnik pewnie pokrył koszty :oops: tym co zebrał :roll:
nie wiem jakie tam dopłaty u Was obowiązują ?? pewnie onw i jak jeszcze mu dopłacą za pokrycie ziemi zieleniną zimą :lol: to ma 5000 zł na miesiąc :lol:
przerwał młocke , bo pewnie zamiast do skupu nad morze pojechał :lol: :lol: albo wpadł na pomysł po co młócić i z powrotem siać :oops: jak samo się zasieje :lol: albo to co nie młócił zabronuje :lol:
PO-pulista

Nie dokończyłem myśli bo mi goście przyjechali, ale już Ci Stan pisze dopłaty mamy tylko podstawowe bez żadnego ONW . Ten rolnik to prawdziwy ewenement jak na nasze warunki gdyby to pole puścił w dzierżawe to by miał dopłaty i przynajmniej drugi tysiąc od uprawiającego, po dwóch latach pole bez dziur,chwastów i kamieni.Obecnie to te dopłaty musi przeznaczyć na paliwo, gdyż z tego plonu i ceny żyta na nie nie wystarczy, O wczasach to tylko może sobie pomarzyć. Masz rację jakby jakoś dało radę zabronować te słabsze kawałki to było by pewnie taniej a zboże rosłoby na następny rok.
baraki

Jak to zapuszczone od lat pola to tam może i tony nie być.
U mnie to troche inna sytuacja, w zeszłym roku było tam zyto hybrydowe i ponad 5 ton dało, a nie uprawiałem bo juz to pole jak by nie moje, a że urosło jeszce samo to szkoda było nie wykosić.
stan1069@o2.pl

PO-pulista pisze:Nie dokończyłem myśli bo mi goście przyjechali, ale już Ci Stan pisze dopłaty mamy tylko podstawowe bez żadnego ONW . Ten rolnik to prawdziwy ewenement jak na nasze warunki gdyby to pole puścił w dzierżawe to by miał dopłaty i przynajmniej drugi tysiąc od uprawiającego, po dwóch latach pole bez dziur,chwastów i kamieni.Obecnie to te dopłaty musi przeznaczyć na paliwo, gdyż z tego plonu i ceny żyta na nie nie wystarczy, O wczasach to tylko może sobie pomarzyć. Masz rację jakby jakoś dało radę zabronować te słabsze kawałki to było by pewnie taniej a zboże rosłoby na następny rok.
Tym co oddali dopłaty + 2500 to już w tym roku się nie wyśpią :lol:
dwa lata przeciętnych zbiorów i już tym co same dopłaty oddali spać się odniechce :oops:
nemezis

Post autor: nemezis »

Wie ktos jak aktualnie ceny otrąb pszennych.
Stanislaw

mam zyto i za otreby chyba nie da rady zamienic.Polsko dokad idziesz, w glowach sie poprzewracalo i mowia ze to normalnosc,a tu juz niewiele jest normalnie ale klamstwo powtarzane 100 razy jest prawie prawda
grajdołek

Post autor: grajdołek »

OKOŁO 500 ZA TONE
Stanislaw

sasiad dzisiaj kupil worek otrebow 25 kg 18 zl ,na pytanie dlaczego tak drogo,dlatego ze ze starego ubieglorocznego zboza.Zawsze jest wytlumaczenie a jak sie zacznie mlec z nowego to pare zlotych podrozeje i nie bedzie z czego obnizyc?
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Don

Post autor: Don »

na skupie: rzepak +100 , zboza bez zmian
nemezis

Po ile dac za mieszanki z owsem albo po ile owies biega -prośba o szybką podpowiedź.
marylakulasinska

Post autor: marylakulasinska »

Dzisiejsza cena owsa w mojej okolicy 350 + vat .
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

marylakulasinska pisze:Dzisiejsza cena owsa w mojej okolicy 350 + vat .
To kupuj na opał zarąbiście grzeje, wiem bo sprawdziłem :) tylko palnik trzeba mieć w retorcie daje radę i nawet jak 2 tony za tonę węgla zużyjesz ( zazwyczaj 1,5 tony owsa = 1 t węgla) to i tak do przodu, a zawsze eco :)
nemezis

Dzięki Maryla.
marylakulasinska

Post autor: marylakulasinska »

andrzej-guzik pisze:
To kupuj na opał zarąbiście grzeje, wiem bo sprawdziłem :) tylko palnik trzeba mieć w retorcie daje radę i nawet jak 2 tony za tonę węgla zużyjesz ( zazwyczaj 1,5 tony owsa = 1 t węgla) to i tak do przodu, a zawsze eco :)
Dziękuję za radę ale nie skorzystam .Wolę ująć go w swoim jadłospisie ,polecam i tobie spróbować tz. owsianki a nigdy więcej nie bedziesz przeznaczał na opał tak cennego zboża.
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

marylakulasinska pisze:
andrzej-guzik pisze:
Dziękuję za radę ale nie skorzystam .Wolę ująć go w swoim jadłospisie ,polecam i tobie spróbować tz. owsianki a nigdy więcej nie bedziesz przeznaczał na opał tak cennego zboża.
Cenne czy nie jak kosztuje 350 to rządzi ekonomia.
jakub148
Kontakt:

Post autor: jakub148 »

wczoraj miałem klienta i chciał żyto sprzedać, jak usłyszał cenę 350 + vat to powiedział że w piec będzie palił:)
ja na takie rzeczy reaguje cholerycznie i powiedziałem mu że w takim razie 250 zł bo mu się wtedy bardziej opłaci w stosunku do ceny węgla:) a na propozycje skarmienia go w paszy to oczywiście - Panie nie opłaca się no i pognałem ciula.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Za późno już! W obecnym sezonie nie jeden już żytko i owies zamiast do magazynu to do kotłowni wrzucił.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Gdzi to tanie zboże się pytam??

Jakoś ja taniego kupić nie mogę.
Ceny na dziś łódki
pszenżyto 560-600
pszenica 680-700
jeczmien 630-660

wszystko netto
brzydal

Post autor: brzydal »

pogadaj ze zbożowcami strajkować bedą bo zboże za tanie 600 zł/t i 1000 dopłata do hektara 6 ton pszenżyta = 3600zł +1000 dopłaty a nakładu na hektar pszenżyta 2000 ciężko wsadzić
jakub148
Kontakt:

Post autor: jakub148 »

no wiadomo że ceny odbiją, więc kto ma zasoby finansowe i magazyny niech kupuje co najtańsze, kontrakty na suchą kukurydze teraz do portu 600-650 na koniec września.
Myślę że kto kupi teraz zboże nie straci na tym raczej a przy obecnej cenie żywca coś będzie dodatkowo na górkę.
stan1069@o2.pl

lukas1982 pisze:Gdzi to tanie zboże się pytam??

Jakoś ja taniego kupić nie mogę.
Ceny na dziś łódki
pszenżyto 560-600
pszenica 680-700
jeczmien 630-660

wszystko netto
Tanie zboże jest u tych co kupują :oops:
poddane przez Ciebie ceny o ile są z transportem i z zarobkiem to nie są znowu wysokie , bo u większości nie pokrywają kosztów produkcji :wink:
według ekspertów z kukurydzą ma być w Polsce 30 milionów ton , a według mnie poniżej 20 bo kiedy miało urosnąć ????????? i w jakich warunkach ?????????? jak najpierw lało i zimno a póżniej upały
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

baraki

Kolega opylił pszenzyto do dehejsa 600+wat
PO-pulista

Tanie zboże było we żniwa, teraz się skończyło. Kto kupił pszenice paszową w trakcie żniw po 600 zł za tonę ten się teraz śmieje.Żniwne ceny zboża to była typowa zmowa cenowa skupujących,przy tegorocznych polskich plonach i cenie giełdowej na Matifie te ceny były skandalicznie zaniżone a nawet lekko śmieszne tak jak 350 zł za żyto. Kto musiał sprzedać za grosze ten już sprzedał reszta czeka, plonów rekordowych nie było więc zboża w obiegu nie będzie zbyt wiele. Pszenica na Matifie ok.185 euro więc czas żeby w Polsce doszła do tego poziomu.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Już się zbliża do tego poziomu.Na ceny rolnicze jest cena 700 zł a nawet 730 netto za pszenicę.Dobrej jakościowo nie ma za dużo.Mój GS miał kupić 500 ton a kupił 300 na razie bo nie przechodziła jakość.Co prawda tylko od członków kupuje ale jednak.W podwyżkach pomaga nam też eksport,kolejka tirów w porcie jest 2 dniowa,rozmawiałem wczoraj z kierowcą który ładował u znajomego.
1963

Post autor: 1963 »

dokladnie tak jak koledzy mowicie a te rekordy to u mnie wydladaly tak ze mialem ok. 30% mniej niz w 2012 jak i 2011r jurto mam dostawe mieszaniny jeczmienia z pszenica po 680 bez kwitow
daniel0

Post autor: daniel0 »

Dla odmiany u nas plony o około 20% wyższe jak w latach ubiegłych.
Pszenżyto u rolników można po 550 kupić (20 ton kupione) u pośredników ilości tirowe po 600 brutto.
Jęczmień rewelacyjna jakość u rolników kupuje po 600 a handlarze około 670 brutto.
Mieszanki zbożowe typu jęczmień/owies, jęczmień/pszenica/owies u pośredników 480brutto
Otręba pszenna na początku żniw niecałe 400 brutto, ale już teraz ponad 450.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Te spadki cen były naprawdę zadziwiające . U Ruskich powódź największa w historii !!! w Chinach 140 lat tak wielkiej wody nie widzieli !!! . http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 0,1,0.html
Ciekawe tylko czy te nasze krajowe rekordziki tu i ówdzie , wystarczą na pokrycie owych strat .
baraki

USDA: najnowsze oceny plantacji soi i kukurydzy sa gorsze od oczekiwanych, na futures ceny w górę.
Stanislaw

widzialem rzepak sprzedawany po1200 i pszenice po550 netto a dzis jest 1450 i 670 i co tu jest normalne Nawozy juz drozeja chociaz rozpietos cen szokujaca fosforan rosyjski 1980 52 P i 12N polski 46P i 18N 2400 brutto to jest 20% roznicy Co tu jest normalne,zlodziejstwo i tyle
Stanislaw

Wspolpracowalem z Suflet Polska ale w tym roku postawili mnie do pionu, nie wjade do nich az nie uslysze ze jest poprawa Dzisiejsza opinia sasiada"zrobili ze mnie dzieciaka"
stan1069@o2.pl

To że się podniecacie cenami świń to zasługa pomoru i wysokich cen zbóż w poprzednich latach
a to ze zboża tak potaniały to też zasługa pomoru pewnie , a to że zboże drożeje to wcale nie znaczy że nie stanieje , a co będzie to zobaczymy :oops:
mietko75

Post autor: mietko75 »

Drożejące zboże jak i pyra to nie zasługa pomoru , tylko fatalnych warunków atmosferycznych jakie były od wiosny . Prawie żadne warzywo nie staniało do zeszłorocznych cen , mimo że granice mamy otwarte i ciężarówek sporo . Te auta co zboże wywożą , mogłyby jakichś warzyw przywieź , bo są w tym roku bardzo drogie , ale nie przywiozą bo nie mają od kogo .
stan1069@o2.pl

Mietko faktem jest że spora część warzyw wymokła , ale prawdą jest też że w miejsce warzyw posiali na części zboża , bo roboty mniej a kasa pewnie podobna
jest na razie sierpień więc dużo warzyw jeszcze w ziemi i może być podobnie jak ze zbożami w żniwa :oops:
sałaty chyba nie da się przywieść patelnią :lol:
ziemniaczek drogi jak będzie po wykopkach to ci drobniejsi rolnicy zamiast kurkom gotować i świnkom zapakują do woreczków i do miasta :lol:
co do cen zbóż to powiem tak zagraniczny warchlak zajeb.............. drogi , targowiskowy podobno tanieje i na wieść o pomorze w Polsce tucz otwarty nie wstawi , bo chyba już tak robi pomału , a zamknięty też pewnie ogranicza i z cenami zboża może być rożnie
kukurydzy swiniarze też się będą bali kisić nie dlatego że w niej dziki spacerują :lol: tylko na wypadek pojawienia się ogniska pomoru blisko gospodarstwa lub w gospodarstwie kiszonka się zgnoi , bo roczek trzeba ze świnkami się rozstać :wink: więc może być ?????????????????????? :lol:
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

cieszysz się że komuś może się nie udać
andre

Post autor: andre »

Nie zakładam nowego tematu ,ale mam do sprzedania 145 ton limitu na burak cukrowy do langena cukrownia M.Górka z dobrą wydajnością na umowie (wymagane tylko 2,3 ha na te tony) Niestety jeden z dzierżawców zapragnął jeszcze wiecej czynszu i musieliśmy się rozstać przez co trochę skurczyły mi sie ha :wink: Cena do negocjacji
Stanislaw

Bylem dzis po pasze jak zobaczylem ceny skupu to jasna cholera ale nas skroili rzepak 1490 pszenica 690 zyto ponad 400 pytam co sie takiego stalo facet odpowiada ze tu tylko pracuje i widzi co sie dzieje glowa w dol i widac ze jest mu przykro
baraki

Mietko to jacyś partacze z tych warzywników nie ogrodnicy! U mnie na ogródku wszystko porosło jak trza, ogórki to w 80% (jak wszystko inne zresztą) na polu zgniły bo nie dało rade wyzbierać, ziemniaki to takie że trzeba po deskach na wóz wtulgiwac :D
A wszystko ekologicznie, bez nawozów i oprysków.
Chyba tez się wezme za warzywka :twisted:
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Weźcie się za konopie, tylko zacznijcie je hodować, a nie palić :D
PO-pulista

Stanislaw pisze:Bylem dzis po pasze jak zobaczylem ceny skupu to jasna cholera ale nas skroili rzepak 1490 pszenica 690 zyto ponad 400 pytam co sie takiego stalo facet odpowiada ze tu tylko pracuje i widzi co sie dzieje glowa w dol i widac ze jest mu przykro
Napisz ile staniała pasza gdyż prezes Jaśnie Pan Tański mówił w agrobiznesie że muszą na razie wyprzedać tą pasze zrobioną jeszcze z drogiego zboża.Po za tym wciskał ten sam kit co piekarze jak zboże drożeje to w chlebie jest 100% mąki a jak zboże tanieje to chleb pieką bez mąki. Podobnie z paszą jak zboże staniało to mają inne koszta które są wyższe od zakupu zboża.
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Póki będziecie od mieszalni kupować taką drogą paszę to ona nie stanieje- tak działa prawo rynku
mediastore

Post autor: mediastore »

w mieszalni musi być drogo pośrednik skupuje 710 brutto pszenice paszową , przecież nie dołoży ze swoich na transport i nie odda po kosztach - kontrakty 120 ton 700 brutto sprzed tygodnia - dziś pewnie + 30-50zł

Kod: Zaznacz cały

http://www.agrolok.pl/pl/site/notowania-cen-pszenicy-291.html
śruta sojowa i rzepakowa - szleje po 50zł dziennie +

http://www.agrolok.pl/pl/site/notowania-sruty--rzepakowej-295.html

http://www.agrolok.pl/pl/site/notowania-sruty-sojowej-hi-pro-294.html
i tanio to było w agrobinesie przez 2 tygodnie ale oni nic nie sprzedają realnie chyba że propagandę :)
ODPOWIEDZ