Uprawa zboz

stan1069@o2.pl

Re: Uprawa zboz

Post autor: stan1069@o2.pl »

Baraki wydajność naciągnołeś o 50 % a koszty suszenia o 70 %
na 100 ton zużyłeś 6 ton miału a miału kupiłeś 50 ton , to pół województwa wysuszysz :lol:
chętnie bym te wydajności pooglądał :lol: a przy piecu na miał to pewnie kot powinien siedzieć , bo lubi ciepło :lol: :lol: a piec ma dozownik
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

Stan a co ty się tak dziwisz baraki zgarnął 10 t suchego ziarna z ha, z mokrego usunął ok 22% wody czyli plon mokrej to jakieś 13 t/ha to chyba nie jest jakiś super cudowny wynik i bardzo możliwy do osiągnięcia jak ktoś wie jak to robić.

W tym roku byłem na południu polski na wakacjach i powiem szczerze, że u nas w wlkp takie zboża i plony to by były jakby je rozsiewaczem do nawozu posiać i nic nie robić wszystko zależ od rolnika jak chce i warunki pozwolą to można z pola pocisnąć.
jarekw

Post autor: jarekw »

Nie kwestionując wyników barakiego, które są oczywiście możliwe, to w moim rejonie kukurydza z V i VI klasy plonuje na poziomie 6 (+/- 1) ton mokrej, lepsza gleba podchodzi pod 10 ton z ha, ale to cały czas raczej plon mokrej. O wilgotności lepiej nie pisac, bo każdy kto jest w temacie wie, że do 40% jest znacznie bliżej niż do 30%. Jeśli wszystko będzie w miarę, to koszty się zwrócą, a praca na świeżym powietrzu też wskazana, więc traktuję to jak zysk :roll:
Swojej kukurydzy jeszcze nie kosiłem, więc sprawdzę wszystko już wkrótce.
kaluś

Post autor: kaluś »

ja miałem plon 12t mokrej 35% a u znajomego śr z 15 ha 9 ton suchej
read

Post autor: read »

zapomniałem przecież to baraki ty wymyśliłes te perpetum mobile czyli odzyskiwanie ciepła z suszarni poprzez wymiennik
stan1069@o2.pl

andrzej-guzik pisze:Stan a co ty się tak dziwisz baraki zgarnął 10 t suchego ziarna z ha, z mokrego usunął ok 22% wody czyli plon mokrej to jakieś 13 t/ha to chyba nie jest jakiś super cudowny wynik i bardzo możliwy do osiągnięcia jak ktoś wie jak to robić.

W tym roku byłem na południu polski na wakacjach i powiem szczerze, że u nas w wlkp takie zboża i plony to by były jakby je rozsiewaczem do nawozu posiać i nic nie robić wszystko zależ od rolnika jak chce i warunki pozwolą to można z pola pocisnąć.
Nie wiem czy Ty doczytałeś ze nasz prezes przewraca 5 i 6 klasę ziemi , a z niej pocisnąć 10 ton suchej kukurydzy to nie lada wyczyn no i warunków tez tego roku nie było , nie twierdzę że tych tonaży nie miał ale wątpię żeby miał
u nas też są kuku co dają po 15 ton mokrej z ha ale są i takie że 15 jest z 2 ha ale ziemie ciężkie , ceny mokrej poniżej 400 a suchej poniżej 600 zł.
roki

Post autor: roki »

u nas 430 zł tona przy 30%
andrzej-guzik

stan1069@o2.pl pisze:
andrzej-guzik pisze:Stan a co ty się tak dziwisz baraki zgarnął 10 t suchego ziarna z ha, z mokrego usunął ok 22% wody czyli plon mokrej to jakieś 13 t/ha to chyba nie jest jakiś super cudowny wynik i bardzo możliwy do osiągnięcia jak ktoś wie jak to robić.

Nie wiem czy Ty doczytałeś ze nasz prezes przewraca 5 i 6 klasę ziemi , a z niej pocisnąć 10 ton suchej kukurydzy to nie lada wyczyn no i warunków tez tego roku nie było , nie twierdzę że tych tonaży nie miał ale wątpię żeby miał
u nas też są kuku co dają po 15 ton mokrej z ha ale są i takie że 15 jest z 2 ha ale ziemie ciężkie , ceny mokrej poniżej 400 a suchej poniżej 600 zł.
Sory nie doczytałem :oops:
nemezis

Post autor: nemezis »

e.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 17:01 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
stan1069@o2.pl

Z palcem w d........e to może taki wynik był :lol: ale nic nie pisał gdzie trzymał palec jak uprawiał :oops:
read

podobno do jutra w PZU mozna ubezpieczać z dotacją, ile jest w Conkordii przezimowanie
podobno tylko 2 firmy wygrały kase na dotacje PZU i Concordia
ps. z Pzu mam na pieńku skąpi w przypadku wyceny z OC sprawcy jak ktoś ma podobne doswiadczenia proszę pomoc na pw.
kaluś

Post autor: kaluś »

concordia za zboże 3600 zł ubezpiczenie 60 zł i za przezimowanie 15%
tuwskładka podobna a za przezimowanie 22.5%
a z pzu nie znam stawek
Falco

Post autor: Falco »

read pisze:ps. z Pzu mam na pieńku skąpi w przypadku wyceny z OC sprawcy jak ktoś ma podobne doswiadczenia proszę pomoc na pw.

Jak twierdzisz, że PZU skąpi na tym OC to jeszcze widocznie nie miałeś do czynienia z innymi tanimi ubezpieczylami :lol:
marylakulasinska

Post autor: marylakulasinska »

ubezpieczyłam ok 20 ha rzepaku w PZU "Pakiet jesień"w pakiecie tym jest: ujemne skutki przezimowania,wiosenne przymrozki i gradobicie.oferują podstawę wydajności z ha 26 q/ha.i w tym przypadku składka wynosiłaby 102zł ha którą płaci rolnik .Ja u siebie zwiększyłam wydajność 35q/ha i cena za 1q plonu 150 zł i automatycznie składka wzrosła na 182 zł./ha
read

kaluś pisze:concordia za zboże 3600 zł ubezpiczenie 60 zł i za przezimowanie 15%
tuw składka podobna a za przezimowanie 22.5%
a z pzu nie znam stawek
dobrze rozumiem ze TUW tj 22,5%? wypłaci sumy jak wymarznięcie
Conkordia wypłaci 15% sumy a 25% za dodatkową dopłatą

wszyscy piszecie sumy a łatwiej liczy się jak zna się %
ja licze % tj. (plon x cena)x1% ( jest 2% dla zboża od ujemnych skutków przezimowania ale 50% to dotacja wiec 1%) płatne przez rolnika
Ostatnio zmieniony środa 30 paź 2013, 09:44 przez read, łącznie zmieniany 1 raz.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Oferta
Załączniki
img087.jpg
img087.jpg (83.38 KiB) Przejrzano 26701 razy
read

czyli PZU też zjechało do 22,5% w pierwszym okresie wynika jak byk z tabeli
czytam ogólne warunki to tak 25% jest do 15 kwietnia i pewnie udział własny zdjeli 10% czyli 2,5% (25%-2,5%=22,5%)
tylko na podstawie jakiego paragrafu ??
Stanislaw

, zobaczcie jakie odszkodowanie na koniec maja co wtedy zasiejecie ,a odszkodowanie 55 % jak ubezpieczalem to nie pokazal mi tej tabelki, bo bym nie ubezpieczyl 13 ha rzepaku na 78 tys + ogien 2800 zl skladki. Odszkodowania przy 100%szkodzie po 1 czerwca moge otrzymac max 59670 zl. Po cholere ubezpieczaja na 78 tys zl .Cwaniactwo.Drugie tyle dotacji ,czyli skladka jest prawie 10% Mozna dobrze zyc bez pracy?
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Ile można dać oborniku kurzego (od brojlerów) na ha? Mam możliwość załatwić do ok 60 ton, pytanie tylko ile tego dać na ha?
Planuje zasiać zboża lub qq?
Falco

Post autor: Falco »

Kurzeniec to mocna rzecz, ma sporo azotu, do tego jest suchy, więc w każdej tonie będzie miał odpowiednio więcej składników niż np. mokry świński
wetman

Post autor: wetman »

Czy celowe jest bronowanie ozimin na jesień, a jeśli tak to kiedy? Znajomy mówił, że to zagęszcza łan?
andrzej-guzik

A jaką broną to ma być zrobione bo jak walniesz taką zwykłą to raczej będą zniszczenia, a nie zagęszczenie łanu. Szczerze to nigdy nie widziałem żeby ktoś tak robił i sam bym się nie pokusił pouszkadza się rośliny i dodatkowo ugniecie pole bez sensu.
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

Według mnie nie powinno się bronować zbóż na jesieni jak co o na wiosnę i tylko pszenicę aby się lepiej rozkrzewiła lub po pleśni śniegowej.
Awatar użytkownika
zzetor11441

Post autor: zzetor11441 »

No właśnie na wiosne i chyba jęczmień.
read

Jaka polecacie kukurydze na dołki wilgotne i zimne z przeznaczeniem na ziarno.

A jaką na piaski i górki typową ziarnówkę?

Dzięki Stanisław pełna zgoda. Ale ja licze na dwa słowa praktyków, a nie bajerantów.
Ziemia jest w kulturze właśnie przyoruje 60cm łubin,
A martwię co by na dołeczkach nie powtrórzyła się sytuacja z tego roku.
Lsniące katalogi odmian to nie wszystko.
Ostatnio zmieniony czwartek 31 paź 2013, 11:24 przez read, łącznie zmieniany 1 raz.
Stanislaw

read doswiadczenia mozna nie miec ale szkoly jakies pokonczyliscie.Nie ma takiej odmiany ktora spelnia okreslone zalozenia .Najlepszy rolnik to dobra ziemia o wysokiej kulturze i troche dobrej agrotechniki.Na dobrej ziemi kazda odmiana wyda wyzszy plon,a jak nie wiesz to skontaktuj sie z przedstawicielami firm nasiennych i kazdy swoje bedzie chwalil,a jak zasiejesz to wszystkie beda mialy podobny plon. PAMIETAJ KAZDY SWOJE CHWALI .Zobacz samochody
1963

Post autor: 1963 »

wstyd troche ale sie pochwale kuku na IIIb 5,5tony\ha a co smieszniejsze to na kilka arow nie dosialem nawozu nie bylo to zamierzone tylko po prostu nie chcialo mi sie pare km jechac po raz drugi i roslinki takie same tak potrafi woda zniweczyc nawozenie
mietko75

Post autor: mietko75 »

wczoraj wziąłem szwagra kuku z 3 h na 3 klasie , to przy 28% wilgotności było 25t
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

ja nie sieję kukurydzy, może kiedyś zacznę... Niedaleko mnie znajomy tydzień temu wykosił dobre kilka hektarów kuku mulczerem... Wiosną w ogóle słabo mu rosła, a potem ją ususzyło. Na glebach w moich regionach w tym roku kukurydza to niewypał... Za to zbiory pszenżyta jarego były rekordowe.
staś76

Post autor: staś76 »

w moim rejonie koleś zasiał kuku w mieszance i sądzę że plonu i efektu finansowego niejeden z was by mu zazdrościł :wink: tyle że się trochę nie udało...http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... hotostory3
jarekw

Post autor: jarekw »

1963 - te 5,5 tony to plon mokrej czy suchej?
Ja też się "pochwale", na glebie klasy IV i V, ale bardzo mokrej, plon osiągnięty to 5,3-5,5 t/ha średnio, suchego ziarna (13-14%).
Czy stosuje ktoś wapno bezpośrednio na ściernisko kukurydziane? Wszyscy twierdzą, że jeśli już - to azot, najlepiej w saletrze. Natomiast w numerze 8/2013 Nowoczesnej Uprawy jest artykuł zatytułowany "Wapno zamiast azotu", autorzy dowodzą w nim, że lepszy efekt daje stosowanie wapna na ściernisko. Według tych badań, stosowanie wapna nawet dwukrotnie zwiększa przyrost związków próchnicznych w stosunku do stosowania azotu na słomę. Widział ktoś ten artykuł? Może jakieś refleksje?
wetman

Post autor: wetman »

Przepraszam za głupie pytania. Ale jeśli można to jeszcze jedno, ma ktoś doświadczenie z sianiem pszenżyta jarego na jesień tzn. przewódkowo? Mam słabe gleby i suche, a żyta nie można siać w nieskończoność.
Stanislaw

pytanie jest bardzo madre ciekawe czy ktos zna odpowiedz
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Ja bym zasiał kukurydze na ziarno. Jakieś 65 tys na hektar, góra 70. Polidap w podsiewacz, sól i mocznik w ziemie i żadne zboże nie ma szans. No chyba że wolisz 2 tony jarego sprzątnąć.
farmer84

Post autor: farmer84 »

siej jak najgęściej ,ale wszystko zależy od zimy, obsada często i tak jest za mała po zimie np.dublet kilka razy siałem jako przewódkę ale siew wczesną wiosną bardziej pewny jest ,w mieszance z owsem dobrze sypało
1963

Post autor: 1963 »

jarek mokrej 24% sialem trzykrotnie jesienia owies i zawsze lipa kolega mial dwa razy pszenzyto jare i bylo ok
baraki

Post autor: baraki »

Pablo ma racje kukurydza świetna sprawa na takie piachy!
Odnośnie przewódek to siałem przenzyta jare jesienią i to wygląda tak:
- jeden rok było super, kolejna zima dała popalić nieco mocniej i poółowa do przesiewu
- to nie jest technologia na słabe piachy bo na takowych sa problemy z zimowaniem.
- opłaca sie stosowac tę metode tylko wtedy kiedy nie można zasiac typowego pszenżyta ozimego z powodu zbyt póxnego terminu, przewódka nigdy nie jest bardziej plonotwórcza od dobrze dobranej odmiany zasianej w normalnym terminie.
- wysiew nalezy opóźnić maxymalnie, najlepiej koniec listopada, poczatek grudnia.
Odnośnie gęstosci siewu to absolutnie nie zagęszczać!!! Pszenżyta jarego max 140kg/ha, jak nie wymarznie to wiosna z tego będzie istna gęstwina a jak wymarznie to i pół tony wysiac nic nieda.
stan1069@o2.pl

wetman pisze:Przepraszam za głupie pytania. Ale jeśli można to jeszcze jedno, ma ktoś doświadczenie z sianiem pszenżyta jarego na jesień tzn. przewódkowo? Mam słabe gleby i suche, a żyta nie można siać w nieskończoność.
Przewódkowe to są odmiany , a nie terminy siewu niby to formy jare ale bardziej wytrzymałe na mróz , przecież masz pszenżyto ozime to po co kombinować
Blazej

Post autor: Blazej »

wetman pisze:Przepraszam za głupie pytania. Ale jeśli można to jeszcze jedno, ma ktoś doświadczenie z sianiem pszenżyta jarego na jesień tzn. przewódkowo? Mam słabe gleby i suche, a żyta nie można siać w nieskończoność.
Kurde ja mam ten sam problem, takie same gleby, próbowałem z łubinem ale to cholerstwo jak nie antrakoza to sarny wpier..... albo chwasty udusiły środków coraz mniej i ***.
Też zaczynam się zastanawiać nad kuku i to mocno
stan1069@o2.pl

Lepiej się rozejrzyj za farmerem co by wziął te piachy w dzierżawę , jak napalony to będziesz miał dopłaty i święty spokój :lol:
skoro się zastanawiasz to pewnie wszystko albo prawie wszystko musisz wynająć do uprawy kuku i jeszcze nasiona kupić , a do tego jak jeszcze będzie tania to Ci same wióry zostaną na polu które trzeba mieć jeszcze czym zaorać i na tym posiać , a to takie proste nie jest
Blazej

Post autor: Blazej »

stan jak ja miał bym oddać moje piachy w dzierżawę to musiał bym oddać prawie wszystka ziemie :D
sprzęt mam jedyne za co musiał bym zapłacić to usługa siewu no i ziarno
daniel0

Post autor: daniel0 »

Racjonalne podejście do uprawy na ziemiach V czy VI klasy, a w szczególności do nawożenia z zastosowaniem obornika, lub gnojowicy pozwala nawet na takich ziemiach uzyskać przyzwoite plony po przyzwoitej cenie.
W tym sezonie nawożenie mineralne średnio na hektar w gospodarstwie wyniosło niecałe 200 zł. 2 lata temu dawałem próbki do badania i składników nie brakuje. Uregulowałem jedynie odczyn.
Uprawiamy pszenicę, pszenżyto, jęczmień i mieszanki zbożowe. Plon co prawda nie powala na kolana, ale średnio około 3,8- 4 tony przy trzymaniu kosztów w ryzach na tak przepuszczalnych ziemiach pozwala ryzykować i dalej wychodzić w pole.
Cięgle dokupuję i z chęcią bym nawet wydzierżawił, ale z jednym i drugim coraz trudniej.
Stanislaw

ja tez mam 5 klase a na 30 cm glina ze cegly mozna robic 150 lat temu byla wyrabiana nawet cegla w szczerym polu zboze rosnie kiepsko ale rzepak i buraki piekne 5 ton rzepaku to nie problem .Natakich piatkach to mozna gospodarzyc,ale jak piach na dwa metry i brak opadow to koszty mozna ograniczyc sadzac las .Ot i cala madrosc wziac doplaty bez kosztow.
farmen

Post autor: farmen »

jeden wydaje 500zł na nawozy i ma 5t z ha drugi za 200 zł ma 4t sory ale nikt kto ma choć trochę do czynienia z rolnictwem w te bajki nie uwierzy
daniel0

Post autor: daniel0 »

Przecież pisałem, że mineralne tyle kosztują.
Dodatkowo do tego dochodzi conajmniej około 40tys. litrów na ha gnojowicy rocznie.
baraki

Stanisław jak jest glina na 30cm to nie jest żadna 5 tylko conajmiej 4 i to mocna! Ale cóż, w sasiedniej wiosce u znajomego żółty piach na 2 metry a wedle papierów 3 klasa :shock: tak wiec bonitacja czesto mocno mija sie z rzeczywistoscią.
Swoja droga czy jest sens uprawiać na slabych glebach zboża i zbierać 3-4t/ ha skoro qq można zebrac 10 przy niewiele wyższych kosztach?
Ja tam jade wszystko superwydajna kukurydzą :lol:
Stanislaw

pierdoly opowiadacie na 5kl wystarczy dwa trzy tygodnie bez deszczu i po kukurydzy cwaniakujecie bo ostatnie lata bylo przekropnie.Kukurydza potrzebuje znacznie wiecej wody niz zboza a to ze sie nieco glebiej korzeni to na piachu to jest kwestia tygodnia ,nima cudow a obornik i gnojowica w czasie suszy tylko moga zaszkodzic
baraki

Stanisław tez tak słyszałem że 2 tyg bez deszczu i po kukurydzy, na szczęscie kukurydza o tym nie słyszała :D
Stanislaw

ostatnie lata to nie to ze nie slyszala ale nawet nie widziala 2 3 tygodni bez deszczu .Ja juz taki rok trafilem ze nawet na 3 kl usychala a porazenie glownia bylo ogromne i plon mokrej 4 t z ha Dwa lata pozniej na tym polu bylo 5 ton z ha rzepaku
stan1069@o2.pl

Jak tak na 5 i 6 klasie wszystko a szczególnie kukurydza plonuje to się zastanawiam czy ONW nie powinni dać tym co mają 1 i 2 klase :lol: i dlaczego jej nie zalesiają ?????????? przecież piasek się lżej uprawia wystarczy po orce gałęzią zamiast drogich maszyn uprawowych przejechać i już można siać :lol:
ODPOWIEDZ