FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
Pewnie po którejś niedzieli popryskam i na dojrzewanie. Swoje głupie uwagi pozostaw sobie.Pryskam wtedy kiedy trzeba i tym, czym uznaje za słuszne, a jeśli Ci się to nie podoba to Twój problem.ziutek pisze:Po niedzieli spróboj już na dojrzewanie
-
ja też na grzyba daje na T1 topsin m 0,7 + 0,5 capitana. Podobają mi się te cyfry 

-
Im wyższa tym lepszaturbogrocho49 pisze:ja też na grzyba daje na T1 topsin m 0,7 + 0,5 capitana. Podobają mi się te cyfry

Muszę tu stanąć w obronie Ziutka . On zwyczajnie nie wieży że u Was już zboże w takiej fazie aby te opryski można było stosować .
Trzy tygodnie temu byłem po Cebulę owsik jakieś 80 km za Poznaniem i powiem Wam że u nas teraz takie mamy oziminy jak wówczas tam były . U nas i na wschodzie w dzień kobiet było -6 i do teraz co parę dni są poranne przymrozki a na zachodzie trochę cieplej mają rośliny , to i inaczej rosną .
Trzy tygodnie temu byłem po Cebulę owsik jakieś 80 km za Poznaniem i powiem Wam że u nas teraz takie mamy oziminy jak wówczas tam były . U nas i na wschodzie w dzień kobiet było -6 i do teraz co parę dni są poranne przymrozki a na zachodzie trochę cieplej mają rośliny , to i inaczej rosną .
-
dokładnie mietku, byłem we wrocławiu dwa tygodnie temu to zboża jak u nas teraz, u nas na grzyba za wczesnie, ale chwasta to już trzeba puierdyknąc, tylko te przymrozki
Legato prawdo podobnie działa jak sa przymroski
maczniak ostro atakuje
wczoraj opryskany jęczmień ozimy tiltem turbo i maxsimusem+mikro w poniedziałek jeszcze modus
a po niedzieli pszenicę wirtuozem i modusem
a po niedzieli pszenicę wirtuozem i modusem
u mnie zwykly bumper niezle sobie zazwyczaj radzi
kaluś, wirtuoza z modusem jedziesz razem? ile lejesz modusa? jaka duża pszenica?
pytanie do wszystkich: jak ten wirtuoz sie sprawdza, bo zakupilem go pierwszy raz i ciekaw jest opinii...
pytanie do wszystkich: jak ten wirtuoz sie sprawdza, bo zakupilem go pierwszy raz i ciekaw jest opinii...
wirtułoz w ubiegłym roku rewelacja.
modusa daje 0.4 l na pszenice a nie mieszałem ale mam kolegów co mieszają i twierdzą że wszystko ok
w tym roku kusi mnie pomieszać
w tym roku kusi mnie pomieszać
-
grzybówkę z antywylegaczem zawsze mieszam i jest ok
Spokojnie możesz mieszac wirtuoza z ccc modusem i siarczanem.
Z modusem jest ten problem ze przy kontakcie nawet z czysta woda lubi się sciąć puszczając kluchy, dlatego wlewam go najpierw do wiadra z woda ale cały czas mieszając kijem , i dopiero tak dobrze rozpuszczonego do opryskiwacza w tej kolejności jak na początku , odnośnie kolejności szkoły sa różne ale mi siarczan najlepiej pasuje jak wlewam ostatni.
Z modusem jest ten problem ze przy kontakcie nawet z czysta woda lubi się sciąć puszczając kluchy, dlatego wlewam go najpierw do wiadra z woda ale cały czas mieszając kijem , i dopiero tak dobrze rozpuszczonego do opryskiwacza w tej kolejności jak na początku , odnośnie kolejności szkoły sa różne ale mi siarczan najlepiej pasuje jak wlewam ostatni.
-
Panowie, a jak ma sie kwestia stosowania antywylegaczy na uprawy owsa,kiedy stosowac pierwsza i drugą dawke ? i czy stosowanie tych preparatow na pszenżyto w fazie liscia flagowego daje dobre efekty ?
?
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 16:55 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
..a kto sieje w XXI wieku OWIES??chipolit 098 pisze:Panowie, a jak ma sie kwestia stosowania antywylegaczy na uprawy owsa,kiedy stosowac pierwsza i drugą dawke ? i czy stosowanie tych preparatow na pszenżyto w fazie liscia flagowego daje dobre efekty ?
- mytotoksyna1
numero jeden to uporczywy mączniak i numeroo dwa uporczywy mączniak reszta przypadłości to da siie przełknąć.nemezis pisze:Na jakie choroby tą grzybówkę dajesz i w którym momęcie robisz zabieg???turbogrocho49 pisze:grzybówkę z antywylegaczem zawsze mieszam i jest ok
A konie to wiatrem mają żyć ?mytotoksyna1 pisze:..a kto sieje w XXI wieku OWIES??chipolit 098 pisze:Panowie, a jak ma sie kwestia stosowania antywylegaczy na uprawy owsa,kiedy stosowac pierwsza i drugą dawke ? i czy stosowanie tych preparatow na pszenżyto w fazie liscia flagowego daje dobre efekty ?

Antywylegacz w owsie od 1 do 4 kolanka.
- mytotoksyna1
.........odkry,łeś Amerykee ,łot pierwszego kolanka to prawie każdy wylegiwacz PASUJE!!kuzaj63 pisze:A konie to wiatrem mają żyć ?mytotoksyna1 pisze:..a kto sieje w XXI wieku OWIES??chipolit 098 pisze:Panowie, a jak ma sie kwestia stosowania antywylegaczy na uprawy owsa,kiedy stosowac pierwsza i drugą dawke ? i czy stosowanie tych preparatow na pszenżyto w fazie liscia flagowego daje dobre efekty ?
Antywylegacz w owsie od 1 do 4 kolanka.
-
podstawa źdźbła i mączniak do tego 1l ccc+ 0,25 modusa, robię gdy pierwsze kolanko 1-1,5 cm nad ziemiąnemezis pisze:Na jakie choroby tą grzybówkę dajesz i w którym momęcie robisz zabieg???turbogrocho49 pisze:grzybówkę z antywylegaczem zawsze mieszam i jest ok
np.ja sieję ,mytotoksyna1 pisze:..a kto sieje w XXI wieku OWIES??chipolit 098 pisze:Panowie, a jak ma sie kwestia stosowania antywylegaczy na uprawy owsa,kiedy stosowac pierwsza i drugą dawke ? i czy stosowanie tych preparatow na pszenżyto w fazie liscia flagowego daje dobre efekty ?
.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 16:55 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pisałem wyzej 0,7 topsin m + 0,5 capitana 1 l ccc +0,25 modussa
- mytotoksyna1
..rzuć te badziewie w diabły!!Edyta2259 pisze:np.ja sieję ,mytotoksyna1 pisze:..a kto sieje w XXI wieku OWIES??chipolit 098 pisze:Panowie, a jak ma sie kwestia stosowania antywylegaczy na uprawy owsa,kiedy stosowac pierwsza i drugą dawke ? i czy stosowanie tych preparatow na pszenżyto w fazie liscia flagowego daje dobre efekty ?
..spróbuj jęczmień jary !!
Turb.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 16:54 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
- zzetor11441
Mam takie pytanie co do regulatorów wzrostu bede pryskał po raz pierwszy i pytanie takie czy sam ccc wystarczy czy trzeba dodać tego modusa i co ten modus daje że sam ccc nie wystarcza ?????
Ccc usztywnia a modus skraca
a nie odwrotnie czasem ?
a co do owsa to jest jedynym zbozem fitosanitarnym i przy monokulturze zbozowej jest idealnym przerywnikiem , potrafi przemiescic skl. pokarmowe do wyzszych warstw gleby
ktoś owies siać powinien bo co by moje lochy jadly
wczoraj zasialem buraki.

A moze i jo
8 dni temu dałem 2.5l roundapu i 1kg siarczanu.
dziś powoli zaczyna żółknac ale chce już przejechać gruberem. Nie odrodzi się nic?
dziś powoli zaczyna żółknac ale chce już przejechać gruberem. Nie odrodzi się nic?
Po 12 dniach cos mi sie wydaje ze roślina umiera
Dwa tygodnie aż srodek przemieści się do całej roślinylukas1982 pisze:8 dni temu dałem 2.5l roundapu i 1kg siarczanu.
-
wracając do owsa, który pytałem poza tym ze jest fitosanitarny,to jak wiadomo zawiera nawet 20 mg wit. E w 1 kg,a ona jest z niego bardzo dobrze przyswajalna;wiecej nawet lochy PIC dawaly o 1 prosie wiecej przy zastosowaniu go w ilosci 35 %, ale jak widac mykotoksyna go nie stosuje i grzybki mu powoli "mądrość" zjadaja 

dodawalem owies na 2 okres tuczu w ilosci 30% bez negatywnych konsekwencji w przyrostach ale mankamentem jest siadanie w kanalach gnojowicy , fakt ze mam je nie takie jak powinny byc
ja po żniwach na 3 dzień od oprysku jade talerzówką nawet jeszcze nie ma oznak że żółknie a perz i tak zginieJarek1980 pisze:Dwa tygodnie aż srodek przemieści się do całej roślinylukas1982 pisze:8 dni temu dałem 2.5l roundapu i 1kg siarczanu.
- zzetor11441
Modus chyba usztywnia i skraca a ccc skraca łodygę i korzeń tak mi powiedziano.
Panowie co byście polecili na owies głuchy w pszenżycie jarym Axiala czy Pumę ?
Axial bardziej bezpieczny
jak u was z opadami gradu ? są szkody? 

Dziś padał u mnie grad, ale szkód żadnych nie zrobił na szczęście.
- mytotoksyna1
Puma to Puma.kaciocha pisze:Panowie co byście polecili na owies głuchy w pszenżycie jarym Axiala czy Pumę ?
-
Co ty pszenicy się dzieje że od spodu żółknieje ????????????
Stan, to samo mam w jęczmieniu jarym. Myślałem, że trochę za zimno jak na jęczmień i stąd taka reakcja.
U kolegi też w pszenicy tak jest i stwierdziliśmy że choroby atakują. U mnie narazie nie widać, a w później sianej po kukurydzy na ziarno jest wręcz wzorowo na ten czas,żadnych objawów.
-
może być rdza żółta, grzyby atakują ostro w tym roku, u mnie też już się pojawia rdza żółta
J ak zolknie od dolu czyli dotyczy to starssych lisci to sa to niedobory skladnikow pokarmowych w glebie, potasu, magnezu czy azotu, lub tez problemy z pobieraniem 4ych skladnikow z powodu niewlasciwych stosunkow wodno powietrznych w glebie jej zasolenia lub antagonistycznego oddzialywania makroelementow ktore wystepuja w glebie w niekorzystnych proporcjach. Brona moze bardzo pomoc w takich sytuacjach.
Choroby jesli atakuja rosline to tam zawsze procz zolkniecia mozna zaobserwowac na roslinie grzybnie, czyli roznego rodzaju wypokllosci wystajace ponad powierzchnie rosliny, sam tylko zolty kolor liscia nie swiadczy o inwazji grzybow.
Choroby jesli atakuja rosline to tam zawsze procz zolkniecia mozna zaobserwowac na roslinie grzybnie, czyli roznego rodzaju wypokllosci wystajace ponad powierzchnie rosliny, sam tylko zolty kolor liscia nie swiadczy o inwazji grzybow.