Uprawa zboz

Pablo80

Re: Uprawa zboz

Post autor: Pablo80 »

Też napisałem że minimum 200 amonowej, bo na razie to masz nawożenie pod 2 tony plonu.
zenekzkition

Post autor: zenekzkition »

kilka stron wcześniej było takie pytanie ale nikt jednoznacznie nic nie podpowiedział co byscie polecili na maczniaka w pszenżycie??
navaho13

Post autor: navaho13 »

fenpropidyna ( lotus, leander lub podobne)
Pablo80

Jak się nie myle to 30 czerwca je wycofują więc nie wiem czy jeszcze mają je w sprzedazy.
kuzaj63

Post autor: kuzaj63 »

Pewnie zbyt tanie i zbyt skuteczne.
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Chcę jutro przejechać z nawozem po jęczmieniu jarym a pod koniec tygodnia Cerone i coś na grzyba. W jakiej dawce zastosować cerone i co dać na grzyba na pierwszy zabieg?
baraki

Post autor: baraki »

Macie jakis skuteczny sposob na gapy? Wlasnie przesiewam z ich powodu 4ha kukurydzy, teraz zaprawilem ziarno prestiz forte ale czy to je powstrzyma to watpie. Kukurydza jest zasiana na tyle gleboko ze nie sa wstanie wydostac ziarna ale wyrywaja to co wychodzi nad powierzchnie gleby.
Pablo80

Mesurol, ale jak zasiałeś to już po ptokach.
baraki

Tyle to i ja wiem tylko skad go wziac?
Pablo80

Trzeba zamówić nasiona zaprawiane albo kupić od takich co zaprawiają. Chyba z 50 dych do paczki wołają a za litr jakoś 300 zł na 100 kg jak dobrze pamiętam. Drugi sposób nie legalny ale pewniejszy. Ja w ubiegłym roku zaprawiałem i widze że te glapy pamięć mają dobrą bo w tym roku kukurydza na tym samym polu nie zaprawiana a one na razie u sąsiada sobie skubią.
krzywy

Post autor: krzywy »

Ostatni raz siałem kukurydzę 19 lat temu. Wtedy był Ziarnochron. Wrony próbowały siąść, ale żadna nie wylądowała.
Kazik

Post autor: Kazik »

Przed siewem wrzuć kukurydzę do betoniarki, wlej ropy z umiarem, wymieszaj i powinien być spokój. Ja osobiście nie próbowałem, ale podobno zarówno ptaki jak i dziki nie robią szkód.
baraki

Ja tez nie probowalem zaprawiac ropa ale znam jednego goscia z okolicy co tak zrobil i mial kilkadziesiat ha do przesiewu bo po ropie wzeszlo 10% ziarna.
Po za tym to musi byc zaprawa systemiczna ktora bedzie w kielkujacym lisciu, ja mam zasiane dosc gleboko i wrony zjadaja tylko zielone mlode roslinki a ziarno w wiekszosci zostaje w ziemi.
arek

Post autor: arek »

kiedyś widziałem powieszona na kołku padnięta wrone czy skutkowało tego nie wiem
Kazik

Może przesadził z ilością ropy.. Wystarczy niewiele, żeby tylko zapachu dostało.

Sąsiad na kiju też wiesza, ale nie zdechły wrony tylko ludzkie włosy i "śmierdzące skarpety"..
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 16:48 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

baraki skuteczny jest komarek bez tłumika :-) wiem bo widziałem w sadach!
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

baraki pisze:Ja tez nie probowalem zaprawiac ropa ale znam jednego goscia z okolicy co tak zrobil i mial kilkadziesiat ha do przesiewu bo po ropie wzeszlo 10% ziarna.
Po za tym to musi byc zaprawa systemiczna ktora bedzie w kielkujacym lisciu, ja mam zasiane dosc gleboko i wrony zjadaja tylko zielone mlode roslinki a ziarno w wiekszosci zostaje w ziemi.
Wrony pociągają za roślinki a żreją ziarno :oops: a własciwie to ponoć nim karmią młode , więc termin siewu trzeba przyspieszyć albo dobrze zaprawić ziarno
jak posiejesz wcześniej to jak mają młode to ziarna już w ziemi nie ma , a jak dobrze zaprawisz to spróbuje i podziękuje :oops:
baraki

Stan przyjrzalem sie dobrze, one ziarna nie ruszaja! Nawet jak wygrzebia to lezy na ziemi, objadaja tylko mlode podziemne czesci roslin.
A wczesniej to niby kiedy mialem siac? Atakuja mi najwczesniaj siane pole, kuku ma juz 4 liscie a one dalej swoje!
To prawdziwa plaga, zawsze sie dzikow obawialem ale dziki przy tych wronach to maly pikus :cry:
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 10:26 przez baraki, łącznie zmieniany 2 razy.
Bobo

Post autor: Bobo »

zostaje kupic te armatki gazowe czy cos takiego. strachy jakies stawiałes?
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Czy można w jednym oprysku zastosować cerone w dawne 0,75l/ha i tilt turbo w dawce 1l/ha, lub cerone z duetem star na jęczmień jary? Nie chciałbym jeździć dwa razy, ale nie mam pewności czy taka kombinacja nie przypali zboża? Czy nie jest za ciepło na zastosowanie etefonu?
andre

Post autor: andre »

etefon generalnie postarza roślinke :wink: ,ale spoko możesz zmieszać ,ja do tego daje jeszcze siarczan magnezu ,tylko lepiej to zrobić w godzinach wieczornych zważywszy na to jakie mamy temp. Mój jęczmień pryskałem modusem więc on potrzebuje dużego nasłonecznienia i dosyć wysokiej temp. a na grzyba chcę jechać w przyszłym tygodniu. Pszenice ozimą i pszenżyto pryskałem starami (odpowiednik amistaru ) +artea
Don

Post autor: Don »

regulatory z fungi jak najbardziej, wczoraj i dziś przed zmierzchem pryskałem jeczmien jary cerone z soligorem /duetem ultra, ten tilt to sobie odpuść na cos innego.

może komuś się przyda -skuteczność fungicydów wg zachodnich badań
pszenica http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 43791.html
jęczmień http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 43789.html

Co do glap to nie wiem ale na dziki kumpel wokół pola szambo z domu wylewa i mówi ze spokój
staś76

Post autor: staś76 »

coś mi się wydaje że ta pogoda wysuszy plony...
mietko75

Post autor: mietko75 »

Też się zastanawiam czy jęczmień na słabej glebie pryskać antywylegaczem . Na razi jest bujny , tylko przy 30 kreskach i halnym sam się zaraz skróci .
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

a pszenica zdążyła się już wykłosić
Załączniki
20140522_164048~2~2.jpg
20140522_164048~2~2.jpg (76.32 KiB) Przejrzano 27306 razy
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 16:48 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MekkaB

lukas1982 pisze:a pszenica zdążyła się już wykłosić
Żeruje Ci na niej żółwinek zbożowy (ten biały kłos od góry) w bardzo ładnym pszenżycie było tego tyle że musiałem popryskać!

W qq wywalił mi się modrak czym to poprawić ? Pryskałem przedwschodowo Pendigan+Afalon?
jarekw

Post autor: jarekw »

MekkaB pisze:
W qq wywalił mi się modrak czym to poprawić ? Pryskałem przedwschodowo Pendigan+Afalon?
Rozumiem, że chodzi o chabra bławatka? Jeśli tak, to chyba tylko Mustang 306 se zostaje, jeśli rośliny nie mają więcej niż 5 widocznych liści. Pendimetalina nie rusza chabra wogóle, afalon pewnie też. Mustang z jakimś adiuwantem powinien go położyc.
Ogólnie to napisz jakie dawki poszczególnych składników dawałeś? Ja pryskałem taką samą mieszaniną i na polu miejscami wyskoczył mi ostrożeń, poza tym jest naprawdę czysto. Choc obawiam się czy po ostatnich obfitych deszczach nie będzie zachwaszczenia wtórnego. Zanim kukurydza zakryje całą powierzchnię to się jeszcze trochę zejdzie. Oprysk częściowo wykonałem na glebę przesuszoną przed deszczem, druga częśc bezpośrednio po deszczu. W obu przypadkach, poza ostrożeniem jest czysto.
Awatar użytkownika
MekkaB

jarekw pisze:
MekkaB pisze:
Rozumiem, że chodzi o chabra bławatka? Jeśli tak, to chyba tylko Mustang 306 se zostaje, jeśli rośliny nie mają więcej niż 5 widocznych liści. Pendimetalina nie rusza chabra wogóle, afalon pewnie też. Mustang z jakimś adiuwantem powinien go położyc.
Ogólnie to napisz jakie dawki poszczególnych składników dawałeś? Ja pryskałem taką samą mieszaniną i na polu miejscami wyskoczył mi ostrożeń, poza tym jest naprawdę czysto. Choc obawiam się czy po ostatnich obfitych deszczach nie będzie zachwaszczenia wtórnego. Zanim kukurydza zakryje całą powierzchnię to się jeszcze trochę zejdzie. Oprysk częściowo wykonałem na glebę przesuszoną przed deszczem, druga częśc bezpośrednio po deszczu. W obu przypadkach, poza ostrożeniem jest czysto.
No więc tak chodzi o chabra, pole czyste od innych chwastów, nie ma tego za wiele tylko do czasu jak qq zacieni ziemię to jeszcze trochę. Dawki było 3,5l/h Pendiganu, Afalonu 1l/h.
baraki

Tak mustang 0,5l/ha zalatwi blawatka na amen, tez pryskalem 1 pole po zimowej orce gdzie odbil jeszcze zanim kuku wzeszla.
W tym roku jak i w poprzednich jade wszystko mieszanina 1l Cornmax+1l Narwal koszt okolo 120zl na ha i zamiata wszystko do golej ziemi lacznie z perzem.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

to powschodowo?
baraki

Tak, powschodowo od 3 do 8 lisci
Bobo

na kuku dobrze i nie drogo wychodzi też mocarz + nikos też powschodowo, dawka perzowa 150zł hektar dawka normalna 120zł hektar
baraki

Bobo nikos to jedno i to samo co narwal ale mocarz i cornmax to juz inna bajka. Mocarz ma szerokie spektrum zwalczania ale dziala tylko przez liscie, w zbozach sie sprawdza bo nowo wschodzace chwasty nie maja juz szans bo sa gluszone przez lan. W szerokich miedzyrzedziach kukurydzy oprysk wylacznie dolistny sie nie sprawdza bo nowo wschodzace chwasty juz sa poza zasiegiem. Cornmax natomiast dziala i przez liscie i przez korzenie wiec jest niszczone to co juz rosnie i to co bedzie wschodzilo i w rzedach pozostaje gola ziemia az do zbiorow!
Ostatnio zmieniony piątek 23 maja 2014, 10:26 przez baraki, łącznie zmieniany 1 raz.
jarekw

Post autor: jarekw »

Bobo pisze:na kuku dobrze i nie drogo wychodzi też mocarz + nikos też powschodowo, dawka perzowa 150zł hektar dawka normalna 120zł hektar

Potwierdzam, ta mieszanina jest również skuteczna, tylko jeśli na polu jest ostrożeń, to mocarz go nie rusza. Chabra mocarz też chyba nie ruszy, tym bardziej jeśli będą to ozime egzemplarze, które przetrwały uprawę przedsiewną.
Ja wczoraj poprawiałem wybiórczo miejsca gdzie było trochę perzu i właśnie ten ostrożeń, mieszanką Samson 1,5 l/ha + Mustang 306 se 0,5 l/ha.

I jeszcze jedno, mieszanki z mustangiem działają szybciej na dwuliścienne niż mieszanki z mocarzem, przynajmniej u mnie tak było.
Pablo80

Ja opryskałem zaraz po siewie i też czyściutko. Teraz aby się zastanawiam na którym liściu z odżywką wjechać.
Kazik

Ja zaraz po siebie pryskałem Lumax-em, i też jest OK. Tylko perzu troche mi się trafia od miedz.. Ale już opryskane i od perzu...
zenekzkition

czym pryskałeś od perzu??
Kazik

Tytusem
zenekzkition

jaki koszt na ha ???
Kazik

ok. 210zł/ha
baraki

Najpierw lumax za jakies 230 potem titus za 210 to razem 440 na ha za same chwasty? :shock:
Bogaci jestescie...
Kazik

Perz mam tylko od miedz baraki, więc kupiłem za 70zł tego Titusa na 0,3 ha.. I tym opryskałem od miedz całą kukurydzę (prawie 10ha), więc w przeliczeniu na 1 ha wyszło 7 zł :shock: To chyba nie majątek :D
Lumax 198zł/ha placiłem.
Pablo80

Mnie adengo 160. Widok czyściutkiego pola na którym rośnie tylko kukurydza, bezcenny:) tym bardziej w porównaniu do sąsiada który wszystko na razie hoduje.
baraki

A u mojego sasiada kukurydza po adengo zaczyna przypominac łakę, sasiad sie cieszył dopóki nie odkrył ze adengo nie dziła na owies głuchy :D
Pablo80

Nie wiem jakie on ma adengo, albo jaki owies ale u mnie na owies działa. W ogóle gdzie sens oprysku na kukurydze który głuchego owsa nie bierze.
roki

Post autor: roki »

Pablo80 pisze:Nie wiem jakie on ma adengo, albo jaki owies ale u mnie na owies działa. W ogóle gdzie sens oprysku na kukurydze który głuchego owsa nie bierze.
może adengo od żyda a owies od niemca :lol:
Bobo

Kazik pisze:Perz mam tylko od miedz baraki, więc kupiłem za 70zł tego Titusa na 0,3 ha.. I tym opryskałem od miedz całą kukurydzę (prawie 10ha), więc w przeliczeniu na 1 ha wyszło 7 zł :shock: To chyba nie majątek :D
Lumax 198zł/ha placiłem.
To kurcze i tak dorgo, można było jeszce kilka stówek zaoszczędzić pryskając tymi mieszankami co podał barki albo podobnymi
Kazik

Być może, ale Lumax się sprawdził w 100%..
ODPOWIEDZ