FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
Po ilu dniach od zastosowania w kukurydzy Maister Power widać pierwsze efekty dzialania środka?
ja pryskałem w piątek i dopiero dziś coś tam żółknie ale jeszcze nie wszystko trzeba czekać cierpliwie
-
Ja pryskałem w czwartek 22.05 i jakoś na razie nie widzę efektów.farmen pisze:ja pryskałem w piątek i dopiero dziś coś tam żółknie ale jeszcze nie wszystko trzeba czekać cierpliwie
Jaka cena tego Maistra na ha?
Panowie byłem dzisiaj oblukać mieszankę owsa z jęczmieniem i widzę że grzybki sie rozwijają wygląda mi to na brunatną plamistość liści jak narazie jest tego nie wiele i to praktycznie tylko na jęczmieniu i tu mam pytanie bo zostało mi bumpera i bym to prysnoł tylko nigdzie nie mogę doczytać jak to owies zniesie ? próbował ktoś ?
w tym roku mam tak jakos wiecej kasy poniewaz nic nie buduje po raz pierwszy od 30 lat , z tego powodu pryskam tylko najlepszymi srodkami i nie mam zadnego grzyba Stwierdzam ze te tanie srodki to szkoda stosowac .Biedny kupuje dwa razy i zawsze traci w trakcie uzytkowania.no ale coz to nie zawsze jest jego wina ze jest biedny Jest takie polskie przyslowie"dlaczego jestes biedny, bos glupi a dlaczego jestes glupi bos biedny
@błażej ja pryskałem owies bamperem i nic mu się nie stało.
- mytotoksyna1
..pryskajta na chor óbska grzybowe ,bo zimno i deszcze nadchodzą!
Pryskałem w mieszance owsa, jęczmienia, pszenicy w tamtym tygodniu mieszaniną bumpera i corbel i jest git.
Mam cichą nadzieję że moje uprawy warzywne przeżyją i zrekompensują mi straty na kabanach .http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... ziowe-lato
Mietko skoro nie masz świń to nie masz strat 

Pryskaliście już kukurydzę odżywkami? Moja ma już ok. 6 liści i miejscami, gdzie bardzo słaba ziemia zaczyna delikatnie żółknąć.. Zastanawiam się czym prysnąć oprócz rozpuszczonego w wodzie mocznika..
Ale z ostatnio sprzedanych na całym żucie na liche korki mi zostało. 

cynk, siarczan magnezu, względnie bor
Jakieś sprawdzone w praktyce odżywki? Dopiero drugi rok sieję kukurydzę i niebardzo jestem obeznany w temacie.. W tamtym roku stosowałem jakąś odżywkę z Ekoplonu ( m.in.magnez, bor), ale QQ mi wtedy nie żółkła w tej fazie rozwoju..
No i po dzisiejszej burzy na pole nie wjadę żeby prysnąć i jak tak będzie pompowało jak mówią w pogodzie jutro cały dzień to już raczej w ogóle nie wjadę bo jęczmień w tej mieszance zaraz będzie się wykłaszał 

ja płaciłem 150 zł za litr dawka 1,5l na ha, być może ktoś ma taniej ale tak to jest jak sie kupuje małe ilościKazik pisze:Jaka cena tego Maistra na ha?
Daj 0,5 l Moddusa w fazie 30-31 BBCH.
Co do odżywek. Nawozy pojedyncze wychodzą taniej.
Co do odżywek. Nawozy pojedyncze wychodzą taniej.
Ale u nas w nocy doje- ło Wszystkie rowy przepełnione , wszystkie dołki na jeziora zamieniony . Tym razem Wisła nie wytrzyma tych dopływów .
Moje sianko też po nocy gdzies popłynęło
u mnie też ładnie podlało
A u mnie sucho..
Daj se spokuj z odzywkami! Jedyna korzysc z ich stosowanie maja ci ktorzy je produkuja i sprzedaja, ty bedziesz mial po ich zastosowaniu jedynie lzejszy portwel. Nawozenie makroelementami zawartmi w odrzywkach ma takie znaczenie dla rosliny co dla czlowieka oblizanie lyzki po obiedzie.Kazik pisze:Jakieś sprawdzone w praktyce odżywki? Dopiero drugi rok sieję kukurydzę i niebardzo jestem obeznany w temacie.. W tamtym roku stosowałem jakąś odżywkę z Ekoplonu ( m.in.magnez, bor), ale QQ mi wtedy nie żółkła w tej fazie rozwoju..
W obecnej fazie to liscie kukurydzy moze zlapia gora 5% tego oprysku to biorac pod uwage niewielkie zawarosc zawartosc tych makroelementow w tym oprysku realna dawka jaka pobiora rosliny mozna liczyc w gramach na ha! Skoro nawozicie pole w nawozach granulowanych w ilosciach ponad 100kg czystego skladnika to jakie znaczenie maja te dodatkowe gramy w odzywkach?
W obecnej fazie to kuku zolknie nie z braku skladnikow s glebie tylko dlatego ze jej cos szkodzi.
u mnie też ładnie popadało. A było juz nieciekawie na tych moich piachach.
słyszałeś o czym takim jak prawo minimum Liebiga?baraki pisze:Daj se spokuj z odzywkami! Jedyna korzysc z ich stosowanie maja ci ktorzy je produkuja i sprzedaja, ty bedziesz mial po ich zastosowaniu jedynie lzejszy portwel. Nawozenie makroelementami zawartmi w odrzywkach ma takie znaczenie dla rosliny co dla czlowieka oblizanie lyzki po obiedzie.Kazik pisze:Jakieś sprawdzone w praktyce odżywki? Dopiero drugi rok sieję kukurydzę i niebardzo jestem obeznany w temacie.. W tamtym roku stosowałem jakąś odżywkę z Ekoplonu ( m.in.magnez, bor), ale QQ mi wtedy nie żółkła w tej fazie rozwoju..
W obecnej fazie to liscie kukurydzy moze zlapia gora 5% tego oprysku to biorac pod uwage niewielkie zawarosc zawartosc tych makroelementow w tym oprysku realna dawka jaka pobiora rosliny mozna liczyc w gramach na ha! Skoro nawozicie pole w nawozach granulowanych w ilosciach ponad 100kg czystego skladnika to jakie znaczenie maja te dodatkowe gramy w odzywkach?
W obecnej fazie to kuku zolknie nie z braku skladnikow s glebie tylko dlatego ze jej cos szkodzi.
w takim razie co jej szkodzi???
Jakie są dopuszczalne normy zawartości innych gatunków w materiale kwalifikowanym C1? Mam pszenżyto Fredro, siane kwalifikatem i żyta wylazło w nim tyle, że aż mnie głowa boli.
-
w zasadzie nie powinno byc dopuszczalne a moze po życie zasiałeś a tak przy okazji moze nazwa firmy z ktorej materiał brałeś proponuje reklamacje jak masz faktore i reszte a w zeszłym roku na działce nie bylo żyta niech bulą!!!
-
Ja mam podobnie jak Jarekw.Co prawda świnie zjedzą ale powinno być czyste.Mam posiane na 2 polach ,na jednym było żyto hybrydowe to nie dziwie się że jest ale na drugim po jęczmieniu stanowisko i też jest dużo.
albo żyto sialiście przed pszenżytem i nie wyczyściliście dobrze siewnika
Arek, nie myślę, że złośliwie to piszesz, ale czy pytałbym o coś takiego w sytuacji gdy miałbym siewnik zapaprany żytem? Siewnik miałem wyczyszczony sprężonym powietrzem, więc nie ma mowy aby było tam jakiekolwiek ziarno, to po pierwsze. Po drugie, jedna działka jest po jęczmieniu jarym, a druga po owsie. Na jednej działce mam Fredro po jęczmieniu i tam zyta jest dużo, na drugiej działce obok jest Borowik siany po owsie i tam żyta jest mniej, ale też trudno powiedziec, że to ilości dopuszczalne.
Mikado mam czyściutkie ale Fredro z żytem, oba siane po jarych. Świnie zjedzą ale nie powinno tak być tymbardziej, że Fredro wygląda lepiej i spokojnie powinno być jeszcze raz siane.
Dokładnie jak piszą poprzednicy. Kupowałem fredro niby kwalifikat z cn ale i u mnie podobnie. Aż tak dużo nie ma, ale zanieczyszczone żytem jednak jest. Atletico jak należy-jeden równiutki łan.
A u mnie w kukurydzy najpierw ptaki zrobily spustoszenie wiec zaprawilem mesurolem + prestige forte oraz postawilem armatke gazowa, tym razem dziki sie pofatygowaly na to nieszcesne pole i wybraly caly hektar co do jednego ziarenka 

- mytotoksyna1
..o !!to splajtujesz 1 ha zdruzgotany to mogiła.baraki pisze:A u mnie w kukurydzy najpierw ptaki zrobily spustoszenie wiec zaprawilem mesurolem + prestige forte oraz postawilem armatke gazowa, tym razem dziki sie pofatygowaly na to nieszcesne pole i wybraly caly hektar co do jednego ziarenka

-
Jak cos podajesz to najpierw przeczytaj! Nie widzisz tej pogody gdzie sa te same wartosci przez kolejne 10dni maja klopoty z danymi lub z serwerem rano bylo dzien w dzien po 30 nie mozna wierzyc w trakie cuda!!!
-
Dla polepszenia nastroju Mietka!!
http://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugoterminowa-witonia,cId,38112
Chyba jednak to nie awaria , tylko zwykła prognoza .http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzki ... a/16dniowa
Jest prawie 20 i dalej to samo , ale te wartości nie są skopiowane . PO dokładnym prześledzeniu można dostrzec różnicę w prędkości wiatru . Czy się sprawdzi , to napiszemy za dwa tygodnie
Nie tylko u nas mocno padało .http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 3,1,0.html
Jest prawie 20 i dalej to samo , ale te wartości nie są skopiowane . PO dokładnym prześledzeniu można dostrzec różnicę w prędkości wiatru . Czy się sprawdzi , to napiszemy za dwa tygodnie
Nie tylko u nas mocno padało .http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 3,1,0.html
baraki weź ze 100kg swojej kukurydzy pomieszaj z jakąś silną trucizną i zawieź na to pole a potem zgłaszaj padłe dziki laboratorium w puławach bedzie miało zajęcie
Jeszcze coś mu znajdą w tych dzikach i sobie dopiero problemy sprowadzi jak go do strefy zaliczą. Teoretycznie te jego dziki zdrowe jak taką chęć do rycia mają że mu całe pole zmasakrowały, ale w tych puławach kto ich tam wie. Przyjdzie ktoś w poniedziałek po cięzkim weekendzie do roboty, próbki pomyli i mamy nowe ognisko ASF w Marka porytej kukurydzy. A nasze polityki świeżo po wyborach to mają ważniejsze sprawy niż nasze.
http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzki ... a/16dniowa
Całe szczęście że prognozę zmienili , bo bym kuku nigdy nie opryskał . Wróciłem z pola z połową opryskiwacza , bo na dołkach jeszcze woda stoi . Myję giry, golę brodę i na wesele
Całe szczęście że prognozę zmienili , bo bym kuku nigdy nie opryskał . Wróciłem z pola z połową opryskiwacza , bo na dołkach jeszcze woda stoi . Myję giry, golę brodę i na wesele
Dziś lustrowałem zboża ozime po dwóch tygodniach od zabiegu amistarem z arteą , pszenżyto ładnie wygląda ,ale pszenica zwłaszcza Arkadia dość nie ciekawie
U mnie oziminy już nie pamiętam żeby tak dobrze wyglądały o tę porę. Ale do żniw jeszcze 1,5-2 miesiące, więc wszystko może się zmienić..
powie mi ktoś jaka może być przyczyna powstawania na polu "placy" na których zboże nie chce rosnąć ? pole było wapnowane tlenkowym 5 lat temu oraz węglanowym w sowitej dawce 2 lata temu. po krótce zboże w tych miejscach wschodzi normalnie po czym marnieje nie krzewi sie za to owies głuchy rośnie nader bujnie tak że nawet nie boi się pumy, dodam że pole nie jest mokre a gleba dość ciężka
-
Ropa naftowa pod wierzchem
-
Ja miałem tak samo.ziemie mam nie złą a coraz więcej placów było,bardzo długo nie wapnowałem.2 lata temu połowę pól powapnowałem w zeszłym roku drugą połowę i efekt jest.Tak że myślę że to brak wapna u Ciebie.@ lata temu wapno węglanowe a w zeszłym zwykłe z Piechcina stosowałem.Tir z Piechcina 1100 zl a tamto 1800.
Witam jaki wilgotnosciomierz byście polecili do zboża rzepaku i mokrej kuku na ccm?
http://allegro.pl/wilgotnosciomierz-cyf ... 26566.html
ten dobry bedzie?
http://allegro.pl/wilgotnosciomierz-cyf ... 26566.html
ten dobry bedzie?
Byłem na objezdzie i powiem Wam że lumax w tym roku działa bardzo dobrze. A buraki już zagajone.
- Załączniki
-
- 20140609_103418~2.jpg (104.33 KiB) Przejrzano 26662 razy
-
- 20140609_103844~2.jpg (90.78 KiB) Przejrzano 26662 razy
-
- 20140609_103849~2.jpg (85.88 KiB) Przejrzano 26662 razy
U nas ludzie na kiszonki sieją kuku z tym że w przeważającej mierze na polach dominują chwasty a nie kuku. Nie wiem dlaczego część zrezygnowała z doglebowych środków, ale niektóre pola wyglądają fatalnie.
-
z ktorej czesci podlasia jestes daniel bo ja tez podlasiak a kuku u nas to z niebem gadają
a chwast jak ktos sie stara to ma
a chwast jak ktos sie stara to ma