FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
jak i u mnie
tak wielkie to nasze wojewodztwo...

mysle ze zboza duzo nie bedzie ,bardzo pozasychane , rzepak rowniez drobniutki .Ogulnie to rolnicy sa ciapy i tyle powinni miec magazyny i sprzedawac kiedy nam pasuje cena, bo jak widze to branie srodkow do produkcji a,konto zboza po zniwach to wcale sie nie dziwie ze teraz ceny beda smieszne i zaden ani nie mruknie tylko odda bo o sprzedazy to tu mowic nie mozna
Byłem dziś w okolicach Radziejowa , gdzie gleby są jednymi z najlepszych w kraju . Wszystko usycha , u mnie na 5 klasach są lepsze widoki . Kuku ponad 1m do 1,5 nie większe i się zwija .
U mnie kukurydza to już z 2,5 metra ma, jęczmienie sypały od 5 do 10 ton pszenice które stoją to też sypną, pszenżyta też. Żyta to leżą prawie wszystkie więc bedzie z nimi kiepsko. Ogólnie cena przez cały rok zapowiada się jak w zniwa więc nie wiele zmieni to u kogo zboże będzie na magazynie leżeć.
okolice lipna pada caly czasstaś76 pisze:tak jak u mnie
Ale lokalnie padało nawet sporo,mnie niestety to ominęłoBugsik pisze:jak i u mnietak wielkie to nasze wojewodztwo...
- mytotoksyna1
..łodyga 4 metrowa , ale kolby minimetrowe!!Pablo80 pisze:U mnie kukurydza to już z 2,5 metra ma, jęczmienie sypały od 5 do 10 ton pszenice które stoją to też sypną, pszenżyta też. Żyta to leżą prawie wszystkie więc bedzie z nimi kiepsko. Ogólnie cena przez cały rok zapowiada się jak w zniwa więc nie wiele zmieni to u kogo zboże będzie na magazynie leżeć.
...oszołomie!!
Toksyna przestań ćpać bo inaczej spryskamy Cię jakimś wirtuozem.
U mnie podobnie jak u Pablo80 ale pada od kilku dni prawie codziennie.
W sumie 40l spadło.
U mnie podobnie jak u Pablo80 ale pada od kilku dni prawie codziennie.
W sumie 40l spadło.
ROLAS 222 pisze:okolice lipna pada caly czasstaś76 pisze:tak jak u mnie
to ciekawa sprawa ,ja mam do lipna 25 km ,i susza że szok.
Narzekacie że zboża bieleją, ale to chyba normalne o tej porze roku, chcielibyście kosić w grudniu? Tym bardziej że wegetacja ruszyła wczesniej niż zwykle.
-
U nas śikło ze 2 razy i pszenice te na kukurydzy mogą 10 ton przeskoczyć z ha
te nie chronione nie doczekały żeby im się po deszczu zrobiło dobrze
ale ogólnie żle nie powinno być

jeżeli na 5 i 6 klasie a tych jest 80% gleb w Polsce zbieracie 10 ton jęczmienia to dlaczego mamy plon referencyjny coś około 2700
-
Ci co ustalali plon referencyjny odejmowali od ciężaru przyczepy ze ziarnem ciężar przyczepyarek pisze:jeżeli na 5 i 6 klasie a tych jest 80% gleb w Polsce zbieracie 10 ton jęczmienia to dlaczego mamy plon referencyjny coś około 2700

nie twierdzę że te 10 ton nie możliwe , ale musi być rok wyjątkowy
kilka albo kilkanaście lat temu niektóre pszenice tak sypały , tak był kłos nabity że by nim chlopa zabił

-
hhehe to ja bylem lepszy bo u mnie było 10200 jeczmienia tylko gdy odejme przyczepe to wychodzi 7600 co dla mnie i tak jest rewelacyjnym plonem jak na 4 klase
- mytotoksyna1
....znam takich co zbierają regularnie -ROK W ROK 8 ton z HA pszenicy i 6 ton rzepaku z HA.stan1069@o2.pl pisze:Ci co ustalali plon referencyjny odejmowali od ciężaru przyczepy ze ziarnem ciężar przyczepyarek pisze:jeżeli na 5 i 6 klasie a tych jest 80% gleb w Polsce zbieracie 10 ton jęczmienia to dlaczego mamy plon referencyjny coś około 2700a niektórzy ci co 10 ton zbierają z hektara niekiedy ciężar kombajna doliczają
![]()
![]()
nie twierdzę że te 10 ton nie możliwe , ale musi być rok wyjątkowy
kilka albo kilkanaście lat temu niektóre pszenice tak sypały , tak był kłos nabity że by nim chlopa zabił
.. ale jak pojadę do nich ----i stanę na ŚRODKU PODWÓRZA !!
to rewelkiii ni maaa!!!
domostwa mało wyraziste.
Swego czasu gdy siałem pszenicę zsunął się tryb z tryba odpowiadający za stabilne ścieżki . Prawie całe pole wyszło w ścieżkach , miej przy miejscy . Wyglądało to komicznie i aby jakoś te ścieżki się zakrzewiły podsypywałem co jakiś czas . Ludziska się śmiali że jakiś półgłówek uczył się siać , a ten półgłówek z jednego h zebrał 12t
- mytotoksyna1
nooo to ty ministr rolnictwa!!!mietko75 pisze:Swego czasu gdy siałem pszenicę zsunął się tryb z tryba odpowiadający za stabilne ścieżki . Prawie całe pole wyszło w ścieżkach , miej przy miejscy . Wyglądało to komicznie i aby jakoś te ścieżki się zakrzewiły podsypywałem co jakiś czas . Ludziska się śmiali że jakiś półgłówek uczył się siać , a ten półgłówek z jednego h zebrał 12t
Znajomy sieje pszenicę co 25 cm .. Tj co drugą rurkę a dawka na ha pozostaje bez zmian .
Aktualnie wschód deszczowy , żniwa za 2 tyg w sobotę zaczątek , ja tak stawiam .
Aktualnie wschód deszczowy , żniwa za 2 tyg w sobotę zaczątek , ja tak stawiam .
A z mojego jęczmionka uleciało 6t/ha. Jak na jęczmień po nauce nurkowania, to chyba jeszcze nie najgorzej
.

-
I jak to wychodzi pod kątem wydajności?? Ja też sieję szerzej, ale co 15cm bo zazwyczaj siało się co 10 i zauważyłem że rośliny mniej konkurują ze sobą tj. przez długi czas widać jak rosną w rządkach utrudnia to również życie grzybom bo łan jest bardziej przewiewny.vicia1223 pisze:Znajomy sieje pszenicę co 25 cm .. Tj co drugą rurkę a dawka na ha pozostaje bez zmian.
-
Wczoraj się zabrałem za młockę jęczmienia jarego , miałoby być 7 ton
a było 5
wyglądało że będzie suchy a za bardzo nie był
na dodatek mu dojeba... deszczu na przyczepie

mam nadzieję, że Ciebie pod przyczepą nie ruszyło?
Południe kraju cierpi na nadmiar opadów a Kujawy i wyżej gnębi wielotygodniowa susza . Na Kujawach od wiosny nie było porządnego deszczu .
http://www.agrofoto.pl/forum/topic/5201 ... try1402238
http://www.agrofoto.pl/forum/topic/5201 ... try1402238
te 5 ton to z ilu ha?
- mytotoksyna1
andrzej-guzik pisze:I jak to wychodzi pod kątem wydajności?? Ja też sieję szerzej, ale co 15cm bo zazwyczaj siało się co 10 i zauważyłem że rośliny mniej konkurują ze sobą tj. przez długi czas widać jak rosną w rządkach utrudnia to również życie grzybom bo łan jest bardziej przewiewny.vicia1223 pisze:Znajomy sieje pszenicę co 25 cm .. Tj co drugą rurkę a dawka na ha pozostaje bez zmian.
...prawda i im rzadziej ,tym lepiej --coś w tym JEST!!
Wracałem dziś z nad morza i powiem Wam że od Wałcza do Śremu to żniwa w pełni. Niedziela Niedzielą a kombajnów i pres belujących od cholery.
U nas na północy Podlasia jeszcze do żniw kilka dni trzeba odczekać.
Pod koniec tygodnia zaczniemy ciąć pomału.
Jeżeli pogoda się utrzyma to na konkretniejszą robotę przyjdzie czas pod koniec lipca, a może nawet początek sierpnia.
Pod koniec tygodnia zaczniemy ciąć pomału.
Jeżeli pogoda się utrzyma to na konkretniejszą robotę przyjdzie czas pod koniec lipca, a może nawet początek sierpnia.
U mnie już wszystko na pełen gwizdek ,dziś pod nóż poszedł jęczmień jary 7,8 tony z ha
, rewelacja tylko duży minus bo słoma jak trawa zielona
ale to wynik raczej amistaru z arteą które zastosowałem , ale patrząc na pszenice ozima to kłos nabity ale ziarno drobne także zobaczymy jutro jak pogoda pozwoli

U mnie jęczmień i przenzyto na 6klasie na dniach idzi pod kose
Ja tez chyba w tym tygodniu coś trącę chociaz zboza mam jeszcze na 2-3 miesiące.
My chyba jutro startujemy.
W radiu gadali że z powodu suszy koło Piły płonie 100h zboża .
http://www.zycie.pila.pl/artykul/1636/p ... za-zdjeciamietko75 pisze:W radiu gadali że z powodu suszy koło Piły płonie 100h zboża .
Dym było widać nawet około 40-50 km od pożaru
Dziś cały dzień bardzo mocno wiało a na polu strasznie sucho dopiero wieczorem trochę podało
u mnie zniwa powoli na ukonczeniu plony rewelacyjne ale jest bardzo sucho ostatni znaczacy deszcz był na koncu maja kukurydza na 5 i 6 klasie wyglada jak dobra cebula i tu dobrych wiadomosci koniec .
ledwie zaczete koszenie ,plony niezle ale taka pompa przyszla ze predko sie w pole nie wejdzie a widokow na sloneczko nie ma
...a u mnie grat pomógł w młocce , żyto w 50% na ziemi ,owsy więcej reszta też mocno pokiereszowana 

-
Jak miałeś dobrze ubezpieczone to się Tobie udało. Zboża są tanie we żniwa i zamiast żyta,owsa kupisz sobie lepsze zboże za odszkodowanie. U mnie do skoszenia pozostało tylko 2 ha mieszanki jarej ale jakoś grad nie chce z nieba lecieć tylko deszcz. Zresztą jak są uprawy ubezpieczone to się nigdy nic nie stanie, tak już jest że strzeżonego Pan Bóg strzeże.staś76 pisze:...a u mnie grat pomógł w młocce , żyto w 50% na ziemi ,owsy więcej reszta też mocno pokiereszowana
-
Nie sądzę żeby firmy ubezpieczeniowe jak zboże by było ubezpieczone na 800 / tonę podczas wyceny strat brały cenę zboża na jakie było ubezpieczone . bo jak by tak było to by połowa strażaków była już w tym roku upieczona w zbożach podczas pożarów
Populista Twoje wyczekiwanie na grad mając zboże w magazynie za wyjątkiem 2 ha marnej mieszanki jest myśleniem przedszkolaka
z tego co pamiętam jak były wymarznięcia to srał..ś w pory
że to niby tak zostałeś skrzywdzony przez pogodę a wymarznięcia do gradu przed samą młocką to pikuś 

Populista Twoje wyczekiwanie na grad mając zboże w magazynie za wyjątkiem 2 ha marnej mieszanki jest myśleniem przedszkolaka

-
Stan Ty zawsze jesteś taki do przodu, a równocześnie naiwny jak dziecko. Myślisz, że jak ktoś ubezpieczy plon z 1 ha na 2000zł a wartość szkody z tego ha będzie 5000zł to ubezpieczalnia wyrówna mu stratę. Tak samo jest w przypadku zaistnienia szkody gdy ten ha był ubezpieczony na 5000zł a wartość plonu wynosi tylko 2000zł liczy się tylko wartość wysokości ubezpieczenia. Osobiście miałem już szkodę i wiem na jakiej podstawie firmy ubezpieczeniowe wypłacają odszkodowania. Co do podpalenia, to spróbuj sam i zobaczysz jak szybko ubezpieczyciel wypłaci Tobie odszkodowanie bez znalezienia sprawcy pożaru. Zresztą agenci ubezpieczeniowi też nie są naiwni i mają swoje wytyczne co do ceny rynkowej zboża a także plonu z ha i nikt nie ubezpieczy Tobie nadmiernie zawyżonej wartości plonu z 1 ha.
populista ,powiem ci że wątpliwa to przyjemność taki grad , liche zboże to i po kombajnie w kłosie zostaje , ale u mnie zadbany mieszaniec to leży ziarek raz przy raz , a ha ubezp, tylko na 3000zł
Napewno w concordi miałeś ubezpieczone bo pozostałe firmy płacą tak jak mówi stan.PO-pulista pisze:Stan Ty zawsze jesteś taki do przodu, a równocześnie naiwny jak dziecko. Myślisz, że jak ktoś ubezpieczy plon z 1 ha na 2000zł a wartość szkody z tego ha będzie 5000zł to ubezpieczalnia wyrówna mu stratę. Tak samo jest w przypadku zaistnienia szkody gdy ten ha był ubezpieczony na 5000zł a wartość plonu wynosi tylko 2000zł liczy się tylko wartość wysokości ubezpieczenia. Osobiście miałem już szkodę i wiem na jakiej podstawie firmy ubezpieczeniowe wypłacają odszkodowania. Co do podpalenia, to spróbuj sam i zobaczysz jak szybko ubezpieczyciel wypłaci Tobie odszkodowanie bez znalezienia sprawcy pożaru. Zresztą agenci ubezpieczeniowi też nie są naiwni i mają swoje wytyczne co do ceny rynkowej zboża a także plonu z ha i nikt nie ubezpieczy Tobie nadmiernie zawyżonej wartości plonu z 1 ha.
-
Ja co prawda zboża nie ubezpieczam , ale jak był grad w poprzednim roku to najlepiej ponoć płaciło PZU pozostali ponoć dali na chusteczki higieniczne żeby sobie oczko wytrzeć
Kilka lat temu ubezpieczyłem od nawalnego deszczu i gradu , po zapłaceniu składki dopiero mi zaczął tłumaczyć
że pomiaru od nawalnego deszczu w mojej okolicy brak
a to ze woda stoi to nie jest powiedziane że za dużo lało
jeżeli chodzi o grad to ; zależy kiedy spadnie
ileś tam procent odszkodowania muszę sobie sam wypłacić
cenę zboża ustala rynek ale jak niższa za zboże to część składki nie wracają
szacowanie strat dopiero przy zbiorze
i jak nisko ubezpieczone to chociaż pół wybije to się odszkodowanie nie należy
w wyniku 100 % straty odszkodowanie pomniejszone o koszt zbioru , transportu i suszenia
a jak mam słomę belować bez koszenia ??????? i jest mi ona potrzebna a nie ubezpieczona
bo co jej grad może niby zrobić
takie ubezpieczenia to ja pierdo........... 

Kilka lat temu ubezpieczyłem od nawalnego deszczu i gradu , po zapłaceniu składki dopiero mi zaczął tłumaczyć

jeżeli chodzi o grad to ; zależy kiedy spadnie

-
To była concordia na odszkodowanie nie narzekałem było zgodne z umową. A jak PZU tak wysoko płaci to nich inni tam ubezpieczają ja się na ich pokrętne warunki nie pisze.Pablo80 pisze:Napewno w concordi miałeś ubezpieczone bo pozostałe firmy płacą tak jak mówi stan.PO-pulista pisze:Stan Ty zawsze jesteś taki do przodu, a równocześnie naiwny jak dziecko. Myślisz, że jak ktoś ubezpieczy plon z 1 ha na 2000zł a wartość szkody z tego ha będzie 5000zł to ubezpieczalnia wyrówna mu stratę. Tak samo jest w przypadku zaistnienia szkody gdy ten ha był ubezpieczony na 5000zł a wartość plonu wynosi tylko 2000zł liczy się tylko wartość wysokości ubezpieczenia. Osobiście miałem już szkodę i wiem na jakiej podstawie firmy ubezpieczeniowe wypłacają odszkodowania. Co do podpalenia, to spróbuj sam i zobaczysz jak szybko ubezpieczyciel wypłaci Tobie odszkodowanie bez znalezienia sprawcy pożaru. Zresztą agenci ubezpieczeniowi też nie są naiwni i mają swoje wytyczne co do ceny rynkowej zboża a także plonu z ha i nikt nie ubezpieczy Tobie nadmiernie zawyżonej wartości plonu z 1 ha.
40l w dwa dni. Odpoczynek od żniw
- mytotoksyna1
.......................zgadzam się!!!stan1069@o2.pl pisze:Ja co prawda zboża nie ubezpieczam , ale jak był grad w poprzednim roku to najlepiej ponoć płaciło PZU pozostali ponoć dali na chusteczki higieniczne żeby sobie oczko wytrzeć![]()
Kilka lat temu ubezpieczyłem od nawalnego deszczu i gradu , po zapłaceniu składki dopiero mi zaczął tłumaczyć![]()
że pomiaru od nawalnego deszczu w mojej okolicy brak
![]()
![]()
a to ze woda stoi to nie jest powiedziane że za dużo lało
![]()
jeżeli chodzi o grad to ; zależy kiedy spadnieileś tam procent odszkodowania muszę sobie sam wypłacić
![]()
cenę zboża ustala rynek ale jak niższa za zboże to część składki nie wracają
szacowanie strat dopiero przy zbiorze
i jak nisko ubezpieczone to chociaż pół wybije to się odszkodowanie nie należy
w wyniku 100 % straty odszkodowanie pomniejszone o koszt zbioru , transportu i suszenia
![]()
a jak mam słomę belować bez koszenia ??????? i jest mi ona potrzebna a nie ubezpieczona
bo co jej grad może niby zrobić
![]()
takie ubezpieczenia to ja pierdo...........
wszystkie ubezpieczalnie RAUZ!!
nadal pada wiec świętujemy a co do ubezpieczeń upraw to jestem bardzo zadowolony ze współpracy czy to z pzu czy concordia jedyny mankament tej firmy to przeciągają termin oszacowania i wypłaty odszkodowania ale ogólnie nie jest źle
caly czas leje juz 30l
dziś drugi deszcz od dwóch miesięcy suma opadów 15 l nie narzekajcie na deszcz , bo buraki i kuku potrzebują wody . deficyt wody dla woj. kuj-pom to 200 l na metr
U mnie dziś w nocy pierwszy od ponad miesiąca zauważalny deszcz bo jak dotychczas to tylko chwilami siąpiło,co i tak skutecznie blokowało w ostatnich dniach żniwa.Teraz to chociaż jakiś pożytek jest z tego deszczu
nadal pada znów świętujemy i jak tu nie zostać nałogowcem