FORUM
kiszone ziarno kukurydzy
Re: kiszone ziarno kukurydzy
To czemu przelicznik lukasa1982 jest na 30% wilgotności QQ mniejszy niż na 34%? I czemu jak wysuszysz QQ to z 12t/ha mokrej robi się 9-10t suchej?Pablo80 pisze:Kuku czym mokrzejsza tym lżejsza. Mokre ziarno jest mocno napęczniałe.
Nie mam pojęcia Kazik, ale wiem co pisze na pewno jeśli chodzi o zboże jakie jak jęczmień pszenica pszenżyto.
-
- zzetor11441
Czy sita 5 mm ześrutują kuku wilgotność około 35%
Prubowal ktoś kosić qq zwykłym kombajnem bez przystawki? Chederem do zbòrz
kukurydza mokra30% ma w tym roku tylko 5.5 białka a sucha 7-8 %
Jesli masz jakas badzuewna kuku max do metra wysoka to mozna i hederem zbiz iwym meczyc ale jesli mowa o normalnej kukurydzy to niema szans, po pierwsze za duze straty kolb ktore obrywa motiwidlo po drugie zapycha sie w slimak owym i w pochylym.greg pisze:Prubowal ktoś kosić qq zwykłym kombajnem bez przystawki? Chederem do zbòrz
pierwszy rok zasiałem qq ale wygląda całkiem nieźle. W tym roku trzeba będzie wynająć kombajn ale jak mi się spodoba sianie qq to może w przyszłym roku kupie sobie przystawkę.baraki pisze:Jesli masz jakas badzuewna kuku max do metra wysoka to mozna i hederem zbiz iwym meczyc ale jesli mowa o normalnej kukurydzy to niema szans, po pierwsze za duze straty kolb ktore obrywa motiwidlo po drugie zapycha sie w slimak owym i w pochylym.greg pisze:Prubowal ktoś kosić qq zwykłym kombajnem bez przystawki? Chederem do zbòrz
Pare ary można od biedy wykosić, ale więcej to się mija z celem, rok temu wykosiłem prawie 3 ha qq bizonem ze zwykłym hederem to porażka, jak duża qq to motowidła wywracają rośline zanim ją sztanga skosi i obcina kolbę i kolba idzie pod cheder a jak mała to palce ze ślimaka ją wyrzucają więc czy tak czy tak to chu...nia, obliczyłem straty kolb na poziomie 2t! z ha, gdyż zebrałem z pracownikiem ok 4 a kolb i łopatą w heder i zważyłem to było 100 kg ziarna więc sobie policz.
W tym roku kupiłem starą węgierską przystawkę to według zwykłego hedera to poezja
mam 12 ha qq * 2 tony straty * 320 zł tona mokrej = 7680 zł a za przystawkę dałem 6 tys. Nie wspomnę już o roz.....ym hederze wielkim przepale paliwa i oleju, zanieczyszczeniach itp.
Więc jak ktoś ma możliwość wynajęcia kombajnu (u mnie brak usług z przystawką) to taniej wyjdzie niż samemu męczyć, a jak nie ma to zakup przystawki.
W tym roku kupiłem starą węgierską przystawkę to według zwykłego hedera to poezja

mam 12 ha qq * 2 tony straty * 320 zł tona mokrej = 7680 zł a za przystawkę dałem 6 tys. Nie wspomnę już o roz.....ym hederze wielkim przepale paliwa i oleju, zanieczyszczeniach itp.
Więc jak ktoś ma możliwość wynajęcia kombajnu (u mnie brak usług z przystawką) to taniej wyjdzie niż samemu męczyć, a jak nie ma to zakup przystawki.
Dzis skoszona odmiana Cockpit i Palazzo.. Wilgotność ok. 30%. Plon 14t/ha na klasie IV-V.
U mnie kończymy Śrutowanie .
1-Ricardinio
2-LG3258
3-Cockpit
Te same stanowisko plon między 1 a 3 ponad 1t różnicy.
1-Ricardinio
2-LG3258
3-Cockpit
Te same stanowisko plon między 1 a 3 ponad 1t różnicy.
Czyli jaki ten plon?lukas1982 pisze: Te same stanowisko plon między 1 a 3 ponad 1t różnicy.

Ja też pewnie jutro skończę tą zabawę.
Odpowiednio 15 14 i 13.5
plon podobny do 2012 i o 1t lepiej jak w 2013.
plon podobny do 2012 i o 1t lepiej jak w 2013.
lukas1982 nawożenie po tą kukurydzę to czysta gnojowica czy dajesz jescze fosforan w podsiewacz?
dałem na 1ha do porównania i bez efektu.
Żadnych innych nawozów i odżywek poza gnojowica qq nie dostała.
Żadnych innych nawozów i odżywek poza gnojowica qq nie dostała.
znaczy się gleba bogata w fosfor
- zzetor11441
Zakisiłem w big bagi i trochę worek foliowy się napompował od góry to dobrze czy źle?
Dobrze. U mnie co trzeci tak się napuszył 

http://olx.pl/oferta/przystawka-do-kuku ... c9100e995a
Do bizona? albo co byście polecili z docinaczem?
Do bizona? albo co byście polecili z docinaczem?
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 55844.html
Stosował ktoś z was coś takiego? jak to wychodzi cenowo? Ja na dzień dzisiejszy zakiszam mokre ziarno w big bagach ale przyznam że takie rozwiązanie wydaje się ciekawe.
Stosował ktoś z was coś takiego? jak to wychodzi cenowo? Ja na dzień dzisiejszy zakiszam mokre ziarno w big bagach ale przyznam że takie rozwiązanie wydaje się ciekawe.
ponad 100 zł/t i wszystko w temacie.
-
lepiej w rekaw zrobić przynajmniej masz rozdrobnione od razu do mieszalnika
W moim przypadku przy niedużych ilościach najlepiej wychodzi big bag. Od razu mam poporcjowane. Jedna porcja na jedno mielenie na 3 dni. Boje się że jakbym wybierał z rękawa po trochu co 3 dni to albo bym sporo wyrzucał, albo ciągle karmił tym co się z brzega zepsuło.turbogrocho49 pisze:lepiej w rekaw zrobić przynajmniej masz rozdrobnione od razu do mieszalnika
-
ja zakonserowałem kwasem w rekawie, i nawet jak 4 dni nie bierzesz nic sie nie dzieje, zobaczymy jak bedzie w upały, ale mysle ze bedzie ok, bo to jest dobrze ubite szpadlem trzeba łupać
turbogrocho a czym wybierasz ten ccm z tego rękawa? Chyba nie powiesz, że wszystko łopatą czy szpadlem wybierasz? I później drugi raz wrzucasz do mieszalnika?
A nie zdziwiłbym się jak by tak nie robił , bo Turbo to mięśniak i siłownia jest Mu wskazana 

Witam mam zamiar zrobić silos na ccm przy chlewni na całej szerokości 12m, co o tym myślicie?
12m szerokość chlewni na 4m i to podzielić chcę na pół po 2m x 12m, ładowarke mam 1,8m szerokości.
Mam plan wykopać fundament na głębokość 1,2m x0,25m zalać i zazbroić, na fundamencie myślę wymurować bloczkiem betonowym 24 cm szerokości sciane wysokości 1m, a w tej ścianie co 3 m zalać słupa wzbrojonego w fundament, a od wysokości 1m do wysokości 2m wymurować suporexem, a przez środek scianke działową chcę zrobić, 12cm na 2m wysoko lub z drewna wymontowywaną, aby wrazie braku kiszonki zadaszyć i mieć garaż 12x4. Czy pryzma 2mx2mx12m nie będzie za wysoka skoro tygodniowo zużywam około1,5t kiszonki czyli przy gęstości kiszonki 700kg/m3 co 3 dni brałbym z pryzmy 25cm długości, jak wam się to widzi konstrukcyjnie? Przy pryzmie wysokości 2m zmiesciłbym 70t kiszonki i do tego z 30bb i miałbym kiszonke na cały rok.
12m szerokość chlewni na 4m i to podzielić chcę na pół po 2m x 12m, ładowarke mam 1,8m szerokości.
Mam plan wykopać fundament na głębokość 1,2m x0,25m zalać i zazbroić, na fundamencie myślę wymurować bloczkiem betonowym 24 cm szerokości sciane wysokości 1m, a w tej ścianie co 3 m zalać słupa wzbrojonego w fundament, a od wysokości 1m do wysokości 2m wymurować suporexem, a przez środek scianke działową chcę zrobić, 12cm na 2m wysoko lub z drewna wymontowywaną, aby wrazie braku kiszonki zadaszyć i mieć garaż 12x4. Czy pryzma 2mx2mx12m nie będzie za wysoka skoro tygodniowo zużywam około1,5t kiszonki czyli przy gęstości kiszonki 700kg/m3 co 3 dni brałbym z pryzmy 25cm długości, jak wam się to widzi konstrukcyjnie? Przy pryzmie wysokości 2m zmiesciłbym 70t kiszonki i do tego z 30bb i miałbym kiszonke na cały rok.
Jak tam Panowie Wasza kukurydza? Sprzedaliście już na pniu na kiszonkę krowiarzom po 6-7 tys zł/ha czy czekacie na CCM? 

Ile czasu mógę przetrzymać kuku na przyczepach/pryzmie od zbioru do zakiszania w rękaw?
Na trzeci dzień zaczyna się grzać i lepiej już zbytnio długo nie przytrzymywać...
Gniecenie czym rózni się od srutowania jak to ma się do skarmiania tą kuku świn?
Warto wynająć taki sprzet?
http://olx.pl/oferta/gniecenie-i-pakowa ... e;promoted
Warto wynająć taki sprzet?
http://olx.pl/oferta/gniecenie-i-pakowa ... e;promoted
Kiedyś ten temat był poruszany.. Gniecione ziarno jest dobre, ale dla bydła.. Dla świń tylko śrutowane! Agripak ma też śrutowniki do tego celu, Grubera i Geringhoffa..
przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i było tez o kiszeniu całego ziarna w BB- chyba turbo... tak robił ale później pisał już o rękawie wiec chyba się metoda nie sprawdza, nie zakisza się tak dobrze jak zesrutowane?
Było tez o srutowaniu mokrego ziarna zwykłym bijakowym - jakie sita 6 ? 8? 12? Jakie są minusy - zakleja się ?mała wydajność czy jeszcze cos innego? Zakisił bym tą metodą kilka ton na próbe,
na YouTube widziałem filmiki srutowania bijakowym na jednym nawet odkurzaczem wyciagaja powietrze z worków w BB
Było tez o srutowaniu mokrego ziarna zwykłym bijakowym - jakie sita 6 ? 8? 12? Jakie są minusy - zakleja się ?mała wydajność czy jeszcze cos innego? Zakisił bym tą metodą kilka ton na próbe,
na YouTube widziałem filmiki srutowania bijakowym na jednym nawet odkurzaczem wyciagaja powietrze z worków w BB

Zwykłym bijakowym okonkiem sita 6mm 2t/h wydajność, całego ziarna nie zakisisz, bo skoro czytałeś cały temat to baraki o tym pisał że całe ziarno się nie zakisi tylko bez powietrza zdechną wszystkie żyjątka i się nie zepsuje, ale jak dostanie tlenu to cały bb do wyrzucenia.
Don pisze:przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i było tez o kiszeniu całego ziarna w BB- chyba turbo... tak robił ale później pisał już o rękawie wiec chyba się metoda nie sprawdza, nie zakisza się tak dobrze jak zesrutowane?
Tak to u mnie wyglądało 2 lata temu
https://www.youtube.com/watch?v=n2MnikFycGU
Zero zakiszacza, zero odsysania jakimś odkurzaczem tylko szczelnie zawiązane i będzie ok. Nawet nie ogniatałem niczym..
Teraz inwestuję w młynek na wom ciągnika i praktycznie wszystko w pryzmę daję..
Kazik na filmie miałeś sita 15, Jacek wyżej pisał o sitach 6 a gdzies w tym temacie wyczytałem chyba ze mietek próbował bez sit - spore różnice.
Choć 40% to pewnie potrzebuje większych otworów jak 30%, a czy jest dolna granica wilgotności aby zakisiło się bez kwasu?
Młynek i pryzma gdy już się człowiek przekona do tej karmy ,wcześniej wole przetestować tylko kilka ton jak to się zachowa w moich karmikach i paszociagu choćby.
Choć 40% to pewnie potrzebuje większych otworów jak 30%, a czy jest dolna granica wilgotności aby zakisiło się bez kwasu?
Młynek i pryzma gdy już się człowiek przekona do tej karmy ,wcześniej wole przetestować tylko kilka ton jak to się zachowa w moich karmikach i paszociagu choćby.
Sito powinno być 8mm i niema czegos takiego jak dolna granica wilgotności, im suchsza tym lepiej się przechowuje łatwiej miesza i skarmia. Zakiszałem odpady z suszarni takie dość mocno podsuszone i pieknie sie przechowawały.
Z tą wilgotnością baraki bardzo różnie bywa. W 2012r. śrutowałem wszystko z wilgotnością 22% i było super, a w tym roku jedna odmiana P8400 wilgotność 24% i nie nadążałem wybierać. Szczęśliwie dużo jej nie miałem i opchnąłem jeszcze łódeczkę akurat tej.
A tak swoją drogą ciekawe na jakiej cenie za mokrą w tym roku stanie i czy warto będzie się bawić ze śrutowaniem.
A tak swoją drogą ciekawe na jakiej cenie za mokrą w tym roku stanie i czy warto będzie się bawić ze śrutowaniem.
- mytotoksyna1
Kazik pisze:Don pisze:przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i było tez o kiszeniu całego ziarna w BB- chyba turbo... tak robił ale później pisał już o rękawie wiec chyba się metoda nie sprawdza, nie zakisza się tak dobrze jak zesrutowane?
Tak to u mnie wyglądało 2 lata temu
https://www.youtube.com/watch?v=n2MnikFycGU
Zero zakiszacza, zero odsysania jakimś odkurzaczem tylko szczelnie zawiązane i będzie ok. Nawet nie ogniatałem niczym..
Teraz inwestuję w młynek na wom ciągnika i praktycznie wszystko w pryzmę daję..
Kazmierz pochwalam ,bo widzę URSUSA na podwórku.
!!!

A no jest Ursus
Pytanko:
Stosuje ktoś emy w kiszeniu kukurydzy? Jakie efekty? Lepsze niż dodatek kwasu?

Pytanko:
Stosuje ktoś emy w kiszeniu kukurydzy? Jakie efekty? Lepsze niż dodatek kwasu?
http://allegro.pl/balocid-zakiszacz-tra ... 11245.html
http://allegro.pl/kwas-do-zakiszania-za ... 96084.html
http://allegro.pl/zakiszacz-bakterie-na ... 79740.html
Który zakiszacz wybrać do dość suchej qq 20-30% będe kisił w silosie, który wczoraj skończyłem konstruować.
jak zakisze 2,2x2x12m to jak będę brał 1,5t tygodniowo to się nie zepsuje?
http://allegro.pl/kwas-do-zakiszania-za ... 96084.html
http://allegro.pl/zakiszacz-bakterie-na ... 79740.html
Który zakiszacz wybrać do dość suchej qq 20-30% będe kisił w silosie, który wczoraj skończyłem konstruować.
jak zakisze 2,2x2x12m to jak będę brał 1,5t tygodniowo to się nie zepsuje?
-
Według mnie to wszystko zgnije w biegu
Czemu mnie nie dziwi taka odpowiedź?stan1069@o2.pl pisze:Według mnie to wszystko zgnije w biegu

Zepsuje się na 100%
Jacek takich rozmiarów pryzma to jak byś te 1,5 tony dziennie brał by miała sens i to raczej przy niskich temperaturach.
Przede wszystkim wysokość (2m) za duża, przy wybieraniu pryzma będzie pękać i sie grzać, zrób max 1m wtedy będzie szansa ze się uda.
Jacek takich rozmiarów pryzma to jak byś te 1,5 tony dziennie brał by miała sens i to raczej przy niskich temperaturach.
Przede wszystkim wysokość (2m) za duża, przy wybieraniu pryzma będzie pękać i sie grzać, zrób max 1m wtedy będzie szansa ze się uda.
-
boś jeszcze młodziutki i głopiutkiKazik pisze:Czemu mnie nie dziwi taka odpowiedź?stan1069@o2.pl pisze:Według mnie to wszystko zgnije w biegu

No to mnie nie pocieszacie jak tak, bo ja myślałem że jak zrobię taką pryzmę w silosie to przy gęstości 0,7kg/L to co 3 dni brałbym 25cm co tydzień 0,5m no i myślałem aby odcinać plastry jakimś ostrym narzędziem aby nie rozpulchniać pryzmy, rok temu miałem pryzmę 2m x 1,2m x 30m i było ok
Ja tam robię dwie pryzmy, jedna na jesień, zimę i wiosnę bez konserwantów..
Druga wyłącznie na lato z kwasem i niech się dzieje wola nieba...
Delikatne zagłębienie w ziemi na szerokość ok. 4m... Wybrana ziemia na boki pryzmy żeby było wyżej, folia na dno i to wszystko... Grubość pryzmy podejrzewam, że w szczytowych miejscach nie będzie przekraczała 0,8-1m..
Druga wyłącznie na lato z kwasem i niech się dzieje wola nieba...
Delikatne zagłębienie w ziemi na szerokość ok. 4m... Wybrana ziemia na boki pryzmy żeby było wyżej, folia na dno i to wszystko... Grubość pryzmy podejrzewam, że w szczytowych miejscach nie będzie przekraczała 0,8-1m..
Czyli jeśli robisz pryzmę 4m x max 1m to wyjdzie podobna ilość materiału w metrze bierzącym co u mnie w pryzmie (dokładnie zmierzyłem silosa) 2,2m x 1,8m. ile dziennie będziesz skarmiał qq i jaki kwas będziesz dodawał?
Bo tak pomyślałem że jak dodam kwas to podczas wybierania będzie mniej się grzało i psuło, z tych zakiszaczy które podałem jeden zawiera kwas propionowy używany do konserwacji całego ziarna.
Bo tak pomyślałem że jak dodam kwas to podczas wybierania będzie mniej się grzało i psuło, z tych zakiszaczy które podałem jeden zawiera kwas propionowy używany do konserwacji całego ziarna.
Jacek te wszystkie linki co wkleiłeś to są kwasy biologiczne.. One raczej nie powstrzymają grzania się kukurydzy podczas upałów.. Najlesze są kwasy chemiczne, typu kwas propionowy, bądź kwas propionowy+mrówkowy... Ale tu w grę wchodzą inne pieniądze..
Ja zamówiłem produkt z LNB - Lonacid Mould - 6,50zł/kg netto. Dawkowanie 4-5 l/tonę.. Skład: propionian amonu, kwas propionowy, kwas octowy i mrówkowy.. Przy czym będę stosował ok 3-3,5l/t.. Czas pokaże jak się sprawdzi.. Dla przykładu podam konserwant w postaci kwasu propionowego firmy Schaumann prawie 8zł/kg netto.. Tak więc tanie rzeczy to nie są...
PS. Jak Wam sypie kukurydza w tym roku? Ja zaczynam we wtorek
Ja zamówiłem produkt z LNB - Lonacid Mould - 6,50zł/kg netto. Dawkowanie 4-5 l/tonę.. Skład: propionian amonu, kwas propionowy, kwas octowy i mrówkowy.. Przy czym będę stosował ok 3-3,5l/t.. Czas pokaże jak się sprawdzi.. Dla przykładu podam konserwant w postaci kwasu propionowego firmy Schaumann prawie 8zł/kg netto.. Tak więc tanie rzeczy to nie są...
PS. Jak Wam sypie kukurydza w tym roku? Ja zaczynam we wtorek

-
Kiedy Ty te upały przewidujesz ??????? na Boże Narodzenie ??????????
te kwasy to nie wiem czy nie przeszkadzają w kiszeniu , ale kto bogatemu zabroni

te kwasy to nie wiem czy nie przeszkadzają w kiszeniu , ale kto bogatemu zabroni