FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
pierwszy porządny deszcz od 20 sierpnia, spadło 15 mm spokojnie przez dzionek 

u mnie też pada od dwóch godz lekko ale zawsze coś 

- zzetor11441
Około 17 ton z ha na piachu klasa 5 wilgotność 35 % odmiana ambrosini
dzisiaj kolejne 12 litrów potrzebnego deszczu,
zzetor11441 z całym szacunkiem kolego dla Twojego plonu, ale napisz tylko rozkład opadów maj-wrzesień, bo Wlkp to tak podzielona w tym roku przez opady i rożne kuku na polach można było zaobserwować
zzetor11441 z całym szacunkiem kolego dla Twojego plonu, ale napisz tylko rozkład opadów maj-wrzesień, bo Wlkp to tak podzielona w tym roku przez opady i rożne kuku na polach można było zaobserwować
czary maryzzetor11441 pisze:Około 17 ton z ha na piachu klasa 5 wilgotność 35 % odmiana ambrosini
ostatnio slysze od goscia ze zebral 12 t z jednego ha poszedlem i jego ha ma okolo 130 na 145 

-
Nie ma ceny to się wydajnością nadrabia ???????????????
:lol

a tak po ile mozna kupic suszona
od 500-550 netto
dziekuje ,dobrze ze w tym roku niezasialem chociaz zboze tez kicha .Rzepak ciut lepiej za duzo tez nie zasialem bo koszty uprawy duze i po 1000 to sie koszty moga nie zwrocic ,tylko bydlo troche lepiej,tzn.i mleko .Reszta rolnictwa lezy jak nigdy , nie pamietam by kiedys bylo tak zle,uwzgledniajac ogromne koszty nie wspominajac jak ktos nabral kredytow.Beda mogli obcokrajowcy czyt. Niemcy tanio kupic .Oni wiedza o nas wiecej jak te niby ruskie szpiegi.Bank prawde Ci powie!!!!!!!
Jest to możliwe ale przy bardzo dobrym nawożeniu i jeszcze lepszej pogodzie (duużo deszczu i ciepło w maju). Kolega miał podobny plon (chyba nawet ponad 17 ton) na podobnej ziemi tyle tylko, że w rekordowym bodajże 2012 roku i inna odmiana (Cocpit lub Palazzo). Mi te odmiany na IV-V klasie wydały w tym roku prawie 14t/ha, gdzie było ZERO opadów pod koniec czerwca i w lipcu, także myślę, że przy sprzyjających warunkach te 17 ton jest osiągalne.ROLAS 222 pisze:czary maryzzetor11441 pisze:Około 17 ton z ha na piachu klasa 5 wilgotność 35 % odmiana ambrosini
tez się zgodzę, że przy bardzo dobrej agrotechnice i sprzyjających warunkach pogodowych plon do osiągnięcia, niestety nie w tym roku i naszym rejonie,
w nocy 8mm deszczu
w nocy 8mm deszczu
Jak pogoda będzie łaskawa to jutro Siew pszenicy.
- Załączniki
-
- 20141017_165324~2.jpg (50.94 KiB) Przejrzano 24499 razy
-
- 20141017_165309~2.jpg (49.07 KiB) Przejrzano 24499 razy
?
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 16:39 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Mi to wygląda na jakieś zdalnie odpalane rakiety na dziki lub sąsiadanemezis pisze:CO TO JEST TO COŚ NA MASCE????

antyradar
antyradar
moze anemometr (wiatromierz), taka prywatna stacja pogody 

Pod klakson. Jestem w stanie w ciągu 10 sekund całą wieś w nocy na nogi postawić :-$
A próbowałeś już?
- zzetor11441
Opadów w maju było dużo nawet za dużo a później umiarkowanie, wilgotność była mierzona całego ziarna po zmieleniu mogło by więcej pokazać, tamten rok też niby był dobry na kukurydze i z tego samego kawałka było 8 ton z ha wilg 27%
kukurydza skoszona plon 10,8t z ha wilgotnosc 30% sprzedana po 400 za tone netto.
na kontrakt elewarruzzoorroo pisze:kukurydza skoszona plon 10,8t z ha wilgotnosc 30% sprzedana po 400 za tone netto.

cena bez kontraktu do młyna na grys prywatna firma.
Zaczyna się wyjaśniać dlaczego nie przelano co niektórym pieniędzy za materiał siewny http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i- ... 53579.html
No to wychodzi na to że ja też frajer bo złożyłem wniosek a nie dostaneManiu pisze:Zaczyna się wyjaśniać dlaczego nie przelano co niektórym pieniędzy za materiał siewny http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i- ... 53579.html

jaką pszenice polecicie na siew w tym terminie ? 

Podłanczam się do kolegi wyżej
kws arctis
Na mojej wsi żniwa qq wystartowały na dobre. Wydajność była przewidziana już pod koniec lipca. Średnio sypie po 6 t/ha przy wilgotności 26-32%. Ci co mieli za co i posypali pod nią na wiosnę zgodnie twierdzą, że nie wróciła kosztów. Rekordzista zebrał 2t/ha!!! U mnie z najgorszej działki; 2ha nie starczyło na zasyp suszarni
(12-13t) tak, że po nocy jechałem domłócić małą przyczepkę.

Ja swoje 6h mam na przyczepach i szacunkowo mokrej jest ponad 100t
wczoraj kasa za mat siewny z ARR przyszła na konto(decyzja z 25sierpnia)
chyba razem z kombajnem i przyczepamimietko75 pisze:Ja swoje 6h mam na przyczepach i szacunkowo mokrej jest ponad 100t
-
u mnie jak do tej pory mokra sypała na poziomie 12 t z ha, jestem bardzo zadowolony z plonu
a u nas ciągle zielona ta cholera czy ona nigdy nie uschnie a FAO tylko 230
U mnie koło 15 wyszło, plon zadowalający 

arek jaką masz odmianę tej kuku, ja miałem w ubiegłym roku Tiberio o ile dobrze pamiętam FAO 230 i przy młóceniu była jeszcze góra zielona, tylko liście pod kolba uschnięte, a wilgotność od 29-31%,
http://www.kws.pl/aw/KWS/poland/Produkt ... kt_dry_do/
http://www.kws.pl/aw/KWS/poland/Produkt ... kt_dry_do/
-
Ricardinio 2,45 ha- 31,7 tony, wilgotność 24%. Wyszło prawie 13 ton z ha, więc lepiej niż myślałem. Pierwszy raz siałem coś z KWS i jestem zadowolony. Mam jeszcze LG, ale wygląda gorzej, choć nawożenie podobne, ale słabsza klasa gleby.
Po tych przyprozkach co były kilka dni temu nie wzieło jej? Powinna zacząć schnąc.. W tamtym roku miałem podobną sytuację, ale po przyprozkach uschła jak trzeba. Odmiana z FAO 240.arek pisze:a u nas ciągle zielona ta cholera czy ona nigdy nie uschnie a FAO tylko 230
-
skoszone 14,5 hektara plon 190 ton zważone!!! wilgotność 26-27% klasa gleby od 4a do 6 nawożenie 200kg polifoski 6 na ha plus kola adengo w wielką sobote i to cały nakład więc jestem zadowolony podlasie 

-
Po 12 kg. azotu to by Ci 190 gramów usypało a nie ton
materiał siewny Ci kupił Tatuś , wymłócił Wujek na paliwo wyrzuciła Babcia z renty że o innych wydatkach nie wspomnę , a Ty za całokształt jak przyszedłeś ze szkoły to dostałeś lizaka 

Moja qq też była zielona FAO 230 ale się po prostu "wymłodziła" jak owies
Z innej beczki pryskałem wczoraj Lentipur;em a dziś nad ranem przymrozki jak myślicie zadziała?

Z innej beczki pryskałem wczoraj Lentipur;em a dziś nad ranem przymrozki jak myślicie zadziała?
-
widze stan ze fachowiec jestes od pocudu swiata tata nic mi nie dał material siewny faktycznie pominąłem azot dodaj z gnojowicy agrotechnika jak wszędzie poza tym wyjasnij mi sens wysokich dawek azotu na ziarnowke kombajn spalil paliwo to fakt ale jest w gospodarstwie od dawna do szkoły chodziłem dawno matura 2001 a gospodarstwo prowadze samodzielnie od 2006 po studiach w zasadzie wczesniej pomagałem ojcu więc nie zawsze twoja krytyka jest trafna pozdrawiam
-
Może się i czepiam niepotrzebnie
ale za te wyliczenia to ja bym Ci nie dał lizaka co najwyżej patyczek po lizaku 

-
ok specjalnie dla ciebie orka na zimę 15l/ha diesla agregat uprawowy wiosna 5.6m jakies 8l/ha diesla wywóz gnojowicy z mieszniem pola blisko wiec okolo 10l/ha oczywiscie diesla nasienie 500PLN na ha siew usługa z nawozem polifoska6 200kg/ha 120PLN/ha adengo 170 pln/ha potem nic nic i nic i w koncu zbior jakieś 18do 20 l/ha diesla transport po stronie kupującego cena 370 pln netto plus 13 pln za kazdy % ponizej 30 wilgotnosci wybacz ale ilosci koli )gnojowicy) na ha nie zdradze dokładniej sie nie da dodam tylko ze nie suszyłem dla siebie bo za 450 brutto kupuję na dzien dzisiejszy pszenżyto pszenice z białkiem 11 proc 580 pln i jeczmień 520 ozimy 560 do 600 jary w zaleznosci od zawartosci bialka
po cholere Ci byly te studia jak prostego kosztorysu nie potrafisz zrobic.Kiedys po dobrej podstawowce wiecej wiedzy zostawalo niz dzisiaj ma mgr.Wiem co pisze znam paru swiezo zrobionych ,toz to idioci
Przyszło rozliczenie za buraki. Brutto 99t/ha zanieczyszczenie 9, 5%
netto 90, 3t / ha.
Deszcze swoje zrobiły.
U sąsiadów co ziemi nie żałują również 80-90 ton, jedynie jeden miał buraki po burakach to 70 nie było.
netto 90, 3t / ha.
Deszcze swoje zrobiły.
U sąsiadów co ziemi nie żałują również 80-90 ton, jedynie jeden miał buraki po burakach to 70 nie było.