FORUM
Przyrosty ilość dni tuczu
Przyrosty ilość dni tuczu
ZAPRASZAM DO WYMIANY SIĘ EFEKTAMI TUCZU
Re: Przyrosty ilość dni tuczu
Ostatnio miałem duńczyka pierwsza sprzedaż po 81 dniach średnia na samochodzie 133 kg do 95 dni zeszły wszystkie ostatnie 125 kg
mała prosiaki były przywiezione w wadze 32 kg karmione były paszo własnej produkcji
mała prosiaki były przywiezione w wadze 32 kg karmione były paszo własnej produkcji
Za mało danych, podaj konkretne ilości w konkretnych dniach i ich wagi, to wtedy można policzyć średni przyrost dzienny.
-
A wagę samochodu odliczyłeś ???????????gos11 pisze:Ostatnio miałem duńczyka pierwsza sprzedaż po 81 dniach średnia na samochodzie 133 kg do 95 dni zeszły wszystkie ostatnie 125 kg

Nie jestem wstanie podać ci dokładnych danych ponieważ nie pamiętam wszystkichPeron pisze:Za mało danych, podaj konkretne ilości w konkretnych dniach i ich wagi, to wtedy można policzyć średni przyrost dzienny.
Od 1kg/dobę do 1,24kg/dzień... Musiałeś dać im rewelacyjne warunki zarówno żywieniowe jak i środowiskowe no i zapewne bez stymulatorów wzrostu się nie obeszło.. 

Kazik... wyniki osiagnął niezłe, ale rekord to jakiś nie jest. Średni przyrost na duńczykach, jeżeli jest dobry warchlak, to wychodzi 1,15 nawet, a może niektórzy i lepiej mają, u mnie więcej niż 1,14 z groszami nigdy nie było, przy warchlaku ok. 30 kg w kraju.
Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?
W sumie jeżeli startujesz od 30 kg to można tyle dobić, ja 50 dni temu kupiłem 24 kg krajowego duna i dziś mają ok 60-65kg (niektóre pod 75kg mają) to wychodzi gdzieś 0,8kg/dobę...
W sumie jeżeli startujesz od 30 kg to można tyle dobić, ja 50 dni temu kupiłem 24 kg krajowego duna i dziś mają ok 60-65kg (niektóre pod 75kg mają) to wychodzi gdzieś 0,8kg/dobę...
Tak jak pisałem: to nie jest jakiś oszałamiający wynik, dopalaczy nie stosowałem.
Peron-przyrosty są ściśle powiązane z mięsnością jaką się chce uzyskać. Także kolega powinien podać pytanie raczej jakie- przyrosty przy uzyskaniu -x mięsności . Domyślam się że nie wyciągnął -S.
Skąd brałeś krajowego dunaKazik pisze:Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?

nemezis pisze:Peron-przyrosty są ściśle powiązane z mięsnością jaką się chce uzyskać. Także kolega powinien podać pytanie raczej jakie- przyrosty przy uzyskaniu -x mięsności . Domyślam się że nie wyciągnął -S.
mięsność 57,6 z pierwszych oddanych po 81 dniach większość to e ale było też parę s i u
To się zgadza - im szybciej pędzone, tym słabsza mięsność.
gos11 pisze:Skąd brałeś krajowego dunaKazik pisze:Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?
Lokalny hodowca... Tuczę dopiero pierwszy rzut od niego, także nie mam jeszcze porównania...
a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?
Coś około 2,3 nie mam wagi przy mieszalniku wiec nie mogę dokładnie policzyćbrzydal pisze:a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?
koszt paszy??????????
No to kolego byłeś nieroztropny, podając na forum zbyt optymistyczne wyniki. Za chwilę zostaniesz zjedzony przez znawców tematu. I to razem z kapciami.gos11 pisze:Coś około 2,3 nie mam wagi przy mieszalniku wiec nie mogę dokładnie policzyćbrzydal pisze:a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?
-
A jak dni tuczu liczyłeś to kalendarz miałeś ????????????gos11 pisze:Coś około 2,3 nie mam wagi przy mieszalniku wiec nie mogę dokładnie policzyćbrzydal pisze:a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?

No to się pomyliłeś krzywy ponieważ samo zużycie paszy jest najmniej ważnekrzywy pisze:No to kolego byłeś nieroztropny, podając na forum zbyt optymistyczne wyniki. Za chwilę zostaniesz zjedzony przez znawców tematu. I to razem z kapciami.gos11 pisze:Coś około 2,3 nie mam wagi przy mieszalniku wiec nie mogę dokładnie policzyćbrzydal pisze:a zużycie paszy na kg przyrostu jakie ci wyszło?

1000zł tonanemezis pisze:koszt paszy??????????
A na poważnie?????
No tak u mnie wychodzi przy aktualnej cenie zbóż soi i dodatkównemezis pisze:A na poważnie?????
nemezis, no to żyjesz w błędnym przekonaniu. Najważniejsze jest zużycie paszy, co jest bezpośrednio związane z przyrostami. Jak będziesz miał słabe przyrosty, to zużycie na pewno będzie duże. Mięsność jest mniej ważna, oczywiście powyżej pewnego poziomu. Powyżej 60% nie dopłacają.nemezis pisze: No to się pomyliłeś krzywy ponieważ samo zużycie paszy jest najmniej ważne![]()
![]()
gos11, może gdybyś pierwszą partię sprzedał 10kg wcześniej, to i mięsność byłaby lepsza?
Jak bym sprzedał je w wadze 120 kg to mięsność na pewno była by lepsza ale ja wolę oddać 10 kg większe ponieważ uważam że mi się to bardziej opłaci a różnica między S a E to przeważnie 5, 10 gr kosz wyprodukowania jednego kilograma to około 2,3złkrzywy pisze:nemezis, no to żyjesz w błędnym przekonaniu. Najważniejsze jest zużycie paszy, co jest bezpośrednio związane z przyrostami. Jak będziesz miał słabe przyrosty, to zużycie na pewno będzie duże. Mięsność jest mniej ważna, oczywiście powyżej pewnego poziomu. Powyżej 60% nie dopłacają.nemezis pisze: No to się pomyliłeś krzywy ponieważ samo zużycie paszy jest najmniej ważne![]()
![]()
gos11, może gdybyś pierwszą partię sprzedał 10kg wcześniej, to i mięsność byłaby lepsza?
2,3 zł (2,3 kg paszy na kg przyrostu) to nie przy tej wadze.gos11 pisze: Jak bym sprzedał je w wadze 120 kg to mięsność na pewno była by lepsza ale ja wolę oddać 10 kg większe ponieważ uważam że mi się to bardziej opłaci a różnica między S a E to przeważnie 5, 10 gr kosz wyprodukowania jednego kilograma to około 2,3zł
Jak kupisz wagę pod mieszalnik i do zwierząt to będziesz mógł się sam przekonać a póki co uwierz mi na słowo że 120 kg tucznik ma o conajmiej o kg większe zużycie paszy na kg przyrostu niz 2,3, jak by miął 2,3 w tym przedziale to w całym tuczu zszedł bys poniżej 2kg kolego.
Jednak pozostanę przy swoim że najważniejszy jest koszt zużytej paszy w przeliczeniu na kilogram wyprodukowanego mięcha.A na dzień dzisiejszy produkując 60cio% mięcho przy różnicy 10 groszy na wbc pomiędzy klasą E a U w większości ZM,jak tu kiedyś pewien forumowicz z wschodniej Polski wyliczył jesteś[my] zdrowo w plecy na każdej sztuce.
Ostatnio zmieniony niedziela 19 kwie 2015, 22:45 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
Krajowy dun to chyba danbred. To przecież brzydal nimi handluje (handlował jeszcze niedawno).gos11 pisze:Skąd brałeś krajowego dunaKazik pisze:Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?
Czyli jesteśmy zgodni. Kiedyś ktoś pisał o dziwnie dużych przyrostach. Jest to możliwe. Co prawda można do końca tuczu dawać prestarter. Ale ile to kosztuje?nemezis pisze:Jednak pozostanę przy swoim że najważniejszy jest koszt zużytej paszy w przeliczeniu na kilogram wyprodukowanego mięcha.A na dzień dzisiejszy produkując 60cio% mięcho przy różnicy 10 groszy na wbc pomiędzy klasą E a U w większości ZM,jak tu kiedyś pewien forumowicz z wschodniej Polski wyliczył jesteś[my] zdrowo w plecy.
tucznik 130kg po uboju 101,5 kg*5,8e=589baraki pisze:Jak kupisz wagę pod mieszalnik i do zwierząt to będziesz mógł się sam przekonać a póki co uwierz mi na słowo że 120 kg tucznik ma o conajmiej o kg większe zużycie paszy na kg przyrostu niz 2,3, jak by miął 2,3 w tym przedziale to w całym tuczu zszedł bys poniżej 2kg kolego.
tucznik 120kg po uboju 93.5 kg*5,9s=552 lecz wątpię by tyle się mięsność podniosła
589-552=37zł
37zł:10kg=3,7 zł a myślę że jak zje 3 kg na 1 to góra więc 0.7zł *10kg=7zł a 10kg przyrostu to 7 dni dłużej co o tym sądzisz
A to wy po jednym sprzedajecie? Ja jak spuszczam 200 to są i takie po 110 po uboju i po 80. Ale jak wam to tak ładnie wychodzi to nie wiem czemu tucznik nie jest po 3,5 też by się opłaciło przecież. U mnie koszty koło 4 się zakręcą, a przy dzisiejszej cenie prosiaka to 4,5.
sprzedaje dandbredy ale Kaziu ma akurat nie odemnie, ważniejszy jest koszt wyprodukowania a nie tempo przyrostu chyba że chcesz bić rekordy w tej dziedzinie tylko ciekawe czy wpiszą ciebie czy świnie do księgi Guinesa 

dlaczego twierdzisz że po jednym ja mówię o wadze średniejPablo80 pisze:A to wy po jednym sprzedajecie? Ja jak spuszczam 200 to są i takie po 110 po uboju i po 80. Ale jak wam to tak ładnie wychodzi to nie wiem czemu tucznik nie jest po 3,5 też by się opłaciło przecież. U mnie koszty koło 4 się zakręcą, a przy dzisiejszej cenie prosiaka to 4,5.
Koszt prosiak 270 pasza 230 prąd 10 opieka 20 upadki 10 razem 540zł do 130 kg 540:130=4,15 koszt produkcji pod warunkiem że wszystko dobrze idzie rewelacji nie ma

To te 130waga średnia to nie wszędzie da się sprzedać i jak Ci się zS doE opuszczą to pogratulować. Gorzej jak z u do r się trafi sztuka. Ale zgodzę się że małych nie warto sprzedawać i kupować nie najtańszego na ten moment prosiaka.
- mytotoksyna1
.tucznik 105 kg ,czy taki ,czy owaki wszędzie pasuje.
.nawet do uboju własnego.
.nawet do uboju własnego.
tylko 105kg kolego to mały tucznik=mała kasa = mały zarobek (jeżeli coś zostanie
)

-
Kurde nic tylko stawiać kolejne chlewnie. Takie zarobki i zużycie paszy.
krzywy pisze:Krajowy dun to chyba danbred. To przecież brzydal nimi handluje (handlował jeszcze niedawno).gos11 pisze:Skąd brałeś krajowego dunaKazik pisze:Peron i te wyniki osiągasz bez żadnych "dopalaczy" typu tylozyna itp?
Tak zgadza się, danbred.
Idziemy na rekord
;-)B-)

- Załączniki
-
- 20150417_214509-1.jpg (124.17 KiB) Przejrzano 41707 razy
Chyba, że odsadzają w wadze zakupionego duna

-
To się nazywa dopasowanie cen tucznika do kosztów i na siłę poszukanie chociaż kilkanaście groszy zarobkugos11 pisze:tucznik 130kg po uboju 101,5 kg*5,8e=589baraki pisze:Jak kupisz wagę pod mieszalnik i do zwierząt to będziesz mógł się sam przekonać a póki co uwierz mi na słowo że 120 kg tucznik ma o conajmiej o kg większe zużycie paszy na kg przyrostu niz 2,3, jak by miął 2,3 w tym przedziale to w całym tuczu zszedł bys poniżej 2kg kolego.
tucznik 120kg po uboju 93.5 kg*5,9s=552 lecz wątpię by tyle się mięsność podniosła
589-552=37zł
37zł:10kg=3,7 zł a myślę że jak zje 3 kg na 1 to góra więc 0.7zł *10kg=7zł a 10kg przyrostu to 7 dni dłużej co o tym sądzisz

Trzymać za złotówkę tucznika dniówke to naprawdę dosyć dobry biznes

Taki powyżej 120 kg średnio to napewno w 3 kg na kg przyrostu się nie zmieści. Stan te co będę teraz sprzedawał to w lutym płaciłem 190 zł za 26 kg u mnie na podwórzu to ile zarobku u tego duna zostało? Bo mnie się wydaje że mniej jak u mnie.
-
Jak na horyzoncie obniżki to trudno powiedzieć który więcej zarobi , pewnie zysk się rozłoży po połowie i wyniesie 0,50 zł /szt.Pablo80 pisze:Taki powyżej 120 kg średnio to napewno w 3 kg na kg przyrostu się nie zmieści. Stan te co będę teraz sprzedawał to w lutym płaciłem 190 zł za 26 kg u mnie na podwórzu to ile zarobku u tego duna zostało? Bo mnie się wydaje że mniej jak u mnie.

Nie kolego de duny były brane w sierpniu a kolega po 190 brał w lutymstan1069@o2.pl pisze:Jak na horyzoncie obniżki to trudno powiedzieć który więcej zarobi , pewnie zysk się rozłoży po połowie i wyniesie 0,50 zł /szt.Pablo80 pisze:Taki powyżej 120 kg średnio to napewno w 3 kg na kg przyrostu się nie zmieści. Stan te co będę teraz sprzedawał to w lutym płaciłem 190 zł za 26 kg u mnie na podwórzu to ile zarobku u tego duna zostało? Bo mnie się wydaje że mniej jak u mnie.nie wiem może mi się wydaje ale kiedy tylko masz sprzedawać to Ciebie straszą obniżkami , chyba nie zasiedlasz kiedy trzeba albo wtedy kiedy najtańsze
ale jak to możliwe że jeden pisze że płacił po 270 a drugi po 190 a różnicy we wadze 6 kg i pewnie kilka dni
kastrat ?????????
Ja też z początkiem lutego brałem to po 210 za 30
140 dni od urodzenia średnia waga 114 kg to dużo czy mało bo sam już nie wiem ?
Jeśli tanim kosztem i w E to dobrze ,można to poprawić ale czy się opłaci to indywidualna sprawa każdego z osobna.
Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????
Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????
Ostatnio zmieniony środa 29 kwie 2015, 10:28 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem co chłopaki jaracie ale musi to być dobry towar 

Przy bardzo dobrej zdrowotności i paszy prosiak waży
8tyg-19kg
9tyg-23kg
10tyg-28kg.
Zostając przy 10tyg (70dni) i 28kg (przy b dobrym odchowie) zostaje nam 70 dni tuczu i 86 kg
Czyli przyrost w tuczu 1,23kg/dzień
I taki wynik ma jeszcze rezerwy wow!.
8tyg-19kg
9tyg-23kg
10tyg-28kg.
Zostając przy 10tyg (70dni) i 28kg (przy b dobrym odchowie) zostaje nam 70 dni tuczu i 86 kg

Czyli przyrost w tuczu 1,23kg/dzień

I taki wynik ma jeszcze rezerwy wow!.
-
O ile wyniki nie zafałszowaneF1 pisze:140 dni od urodzenia średnia waga 114 kg to dużo czy mało bo sam już nie wiem ?