FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
Z rańca co kartofelki redliłem to całkiem fajnie się robiło , resztę niedawno próbowałem to ziemia nie chce na redlinach się utrzymać i zjeżdża w bruzdy , tak sucho . Jutro wstaję o 3 i kończę redlić i z rosą pryskam i to wszystko przez obecnie panującego skór-wysyna Komora

Mieciu może sie obrazisz ale końcówka Twojej wypowiedzi jest żałosna. Można kogoś nie darzyć sympatią ale wytłumacz mi co ma Komorowski wspólnego z tym czy pada deszcz czy też nie i jeszcze ta agresja, wyluzuj troche w niedziele będziesz wiedział czy popada czy też nie 

-
Mietek do specjalisty natychmiast , tracisz kontrole nad sobą
Tyle Komorowski ma wspólnego z pogodą , ile i z powagą , statecznością , gospodarnością i patriotyzmem
Skończyłem obsypywanie , teraz Kubota odpoczywa , ja piję kawę i jedziemy pryskać .
Coś podobnego ciągała , to i odpoczynek jej się należy .http://remprodex.com.pl/maszyny-rolnicz ... 7-ufo-971/

Skończyłem obsypywanie , teraz Kubota odpoczywa , ja piję kawę i jedziemy pryskać .

Coś podobnego ciągała , to i odpoczynek jej się należy .http://remprodex.com.pl/maszyny-rolnicz ... 7-ufo-971/
Mietek powiedz mi jak jak ten obsypnik z redlicami poradzi sobie z ziemią na którą wywali się z 50 ton obornika?
Franek w tym roku ma pyrę po kuku na ziarno i po kiepskim rozdrobnieniu i podobnym szło pięknie . Ja mam Grusse a Franek nową Grimmem i obaj mamy na kwasowych blachach . Kubota ma tylko 74 kuce i o dziwo daje radę na 4 , to zasługa blach kwasowych .
Dzisiaj wywieziona gnojowica pod kapuche w ilości 75tyś.litrów/ha 

coś ostatnio pan MUCHOZOLI umilkł wie ktoś coś co się dzieje z tym panem
- mytotoksyna1
. dobrze zrobiłeś , nawozy organiczne pod każdą postacią wzbogacają żyzność gleby ,a ziemiii nie da się oszukać .gaceksz13 pisze:Dzisiaj wywieziona gnojowica pod kapuche w ilości 75tyś.litrów/ha
Ludzi jak najbardziej -TAK.
.ukłon do ... wszystkich JĘDRKÓW.
to po zakiszeniu cudnie będzie pachniała - zastanawiam się czy aby nie przenawoziłeś AZOTEMgaceksz13 pisze:Dzisiaj wywieziona gnojowica pod kapuche w ilości 75tyś.litrów/ha

Nie masz racji da się tylko nie każdy to potrafimytotoksyna1 pisze:. dobrze zrobiłeś , nawozy organiczne pod każdą postacią wzbogacają żyzność gleby ,a ziemiii nie da się oszukać .gaceksz13 pisze:Dzisiaj wywieziona gnojowica pod kapuche w ilości 75tyś.litrów/ha
Ludzi jak najbardziej -TAK.
.ukłon do ... wszystkich JĘDRKÓW.

pryskal ktos mustangiem forte kukurydze? rejestracji niby nie ma, a zostalo mi troche i chcialem wykorzystac...
Nie wiem jak w waszych stronach panowie ale u nas pada blisko tydzień czasu nie narzekam ale mam problem z gnojowica, może ktoś zainteresowany?
Mam około 250tys litrow
Mam około 250tys litrow
dawaj do mnie
Chief jaki rejon?
pozazdrościć tego deszczu u nas susza lubuskie i wielkopolska schną na wiur jeszcze tydzień i jare pozamiatane
-
Potwierdzam. Susza, że szkoda gadać.
Naprawdę? A u nas pada co drugi dzieńmarcin80wlkp pisze:Potwierdzam. Susza, że szkoda gadać.

na północy mazowsza też sucho 

U mnie też sucho ok Świecia n/W 

ŚwietokrzyskiePeron pisze:Chief jaki rejon?
Centralna Polska Susza wielka trzeba kupować zboże
Coś jest na rzeczy, Agrolok podpisuje kontrakty na żniwa, pszenżyto po 550 netto prosto z pola, owies 450 netto prosto z pola. A takich cen teoretycznie w tej chwili nie ma.
Ja nie mogę bardzo narzekać, deszczu nie ma dużo, ale co jakiś czas, kilka litrów spadnie, więc wszystko się w miarę trzyma.
Z innej beczki, stosował ktoś w kukurydzy Bromotril na dwuliścienne? Jakie efekty? U mnie chwasty mają przypalone końcówki liści, ale całe nie usychają, nie wiem czy tego nie poprawić.
Ja nie mogę bardzo narzekać, deszczu nie ma dużo, ale co jakiś czas, kilka litrów spadnie, więc wszystko się w miarę trzyma.
Z innej beczki, stosował ktoś w kukurydzy Bromotril na dwuliścienne? Jakie efekty? U mnie chwasty mają przypalone końcówki liści, ale całe nie usychają, nie wiem czy tego nie poprawić.
jak ten tydzien dobrze nie popada to nie bedzie co mlocic na 3 klasie bo na 5 to i tak niema nic .Zobaczymy jak bedziecie chowac swinki ,bo cena raczej sie nie zmieni
-
U nas deszczu w brud i zboza tez do kupienia duzo
- mytotoksyna1
Już kupiłem 300 kg żyta na zmielenie we młynie.0909 pisze:Centralna Polska Susza wielka trzeba kupować zboże
Mąka to podstawa .
Nadchodzą chude lata , tłuste właśnie mijają bezpowrotnie.
Podpisałeś kontrakt na taką cene , czy gdzieś ktoś coś powiedział. Pozycja 1 http://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleist ... 31.05.2015jarekw pisze:Coś jest na rzeczy, Agrolok podpisuje kontrakty na żniwa, pszenżyto po 550 netto prosto z pola, owies 450 netto prosto z pola. A takich cen teoretycznie w tej chwili nie ma.
A tak z ciekawości może ktoś wie jakie parametry ma mieć te zakontraktowane ziarno.
Kontrakt podpisał mój dobry znjaomy, wierzę mu, jeśli o to chodzi, dlatego napisałem taką informację.nemezis pisze:Podpisałeś kontrakt na taką cene , czy gdzieś ktoś coś powiedział. Pozycja 1 http://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleist ... 31.05.2015jarekw pisze:Coś jest na rzeczy, Agrolok podpisuje kontrakty na żniwa, pszenżyto po 550 netto prosto z pola, owies 450 netto prosto z pola. A takich cen teoretycznie w tej chwili nie ma.
A tak z ciekawości może ktoś wie jakie parametry ma mieć te zakontraktowane ziarno.
U mnie tez leje co i raz że budowlańcy muszą robotę przerywać.
Mi właśnie przed chwilą powiedzieli że psiożytka nie kontraktują tylko pszenica i rzepakjarekw pisze:Kontrakt podpisał mój dobry znjaomy, wierzę mu, jeśli o to chodzi, dlatego napisałem taką informację.nemezis pisze:Podpisałeś kontrakt na taką cene , czy gdzieś ktoś coś powiedział. Pozycja 1 http://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleist ... 31.05.2015jarekw pisze:Coś jest na rzeczy, Agrolok podpisuje kontrakty na żniwa, pszenżyto po 550 netto prosto z pola, owies 450 netto prosto z pola. A takich cen teoretycznie w tej chwili nie ma.

-
ceny raczej nie bedzie na zboze, bo czym jest polska w produkcji zboz, strategiczne rejony upraw rokuja dobrze a nawet bardzo dobrze. U nas tez piekne zboza, a wiadomo sa miejsca ze i sucho i nic nie bedzie
No ja dzisiaj gadałem z jednym gościem z branży paszowej. Mówił że zboże paszowe będzie stronami w żniwa po 800, tylko że brutto za dwie tony. A ci co je kupią to wcale nie mają się z czego cieszyć bo zarobek może być kiepski z tego.
0909 pisze:Centralna Polska Susza wielka trzeba kupować zboże
agencie ale z ciebie klaun hahhahahahahhaha robawiasz normalnie ludzi caly czas w zniwa zapowiadaja sie bardzo niskie ceny bardzo duze zapasy sa a z ukrainy ciagna po 250 zl za tone pszeniczki a to ze gdzies jest jakas lekka susza w Polsce nie ma to zadnego znaczenia w skali calej europy czy uni !
Pablo, co prawda nie znamy się, nie mniej jednak, z reguły zgadzam się z Twoim tokiem myślenia. Co do cen w żniwa, to ja sie już mimo dośc młodego wieku nauczyłem, że słuchac to trzeba się swojego rozumu najbardziej. Bo ludzie z każdej branży będą gadac tak, żeby wyszło na ich stronę. Konstrukcja grabi jest bardzo prosta, a zasada ich działania jeszcze prostsza. Przykład na świeżo, mój post wcześniejszy, wierzyłem człowiekowi co do cen i kontrahenta, a tu nemezis pisze, że Agrolok pszenżyta nie kontraktuje. Wyszedłem na idiotę, bo niedośc, że ktoś mnie oszukuje, to jeszcze ja przez to wprowadzam w błąd. Wychodzi na to, że wierzyc to można tylko ojcu, matce i czasami żonie, a reszta pewnie nigdy całej prawdy nie powie. Tak mnie naszło na refleksje.Pablo80 pisze:No ja dzisiaj gadałem z jednym gościem z branży paszowej. Mówił że zboże paszowe będzie stronami w żniwa po 800, tylko że brutto za dwie tony. A ci co je kupią to wcale nie mają się z czego cieszyć bo zarobek może być kiepski z tego.

z tymi cenami i plonami to może jeszcze być rożnie, do żniw kawałek drogi a u nas w maju tylko 20mm deszczu i to w I połowie(ubiegły rok maj 75mm), ogólnie susza już z wiosny była brak zapasu zimowej wody,
Piękna dziś pogoda na siano 

a w Krakowie na Brackiej pada deszcz...
...u mnie pola przy takiej pogodzie to w 90% na na niedziele żółte. w maju zero deszczu 

Ja to jak w tym roku 2 tony namłócę z ha to będzie sukces zająca w zbożach na kilometr widać i pomyśleć że to już czerwiec zastanawiam się czy nie kupić gdzieś przed żniwammi bo na razie idzie w dobrej cenie dostać zwłaszcza żyto 

-
Mimo, iż jare zasiane bardzo wcześnie, bo już w połowie marca to i tak nie wyglądają najlepiej. Jeśli nie popada w najbliższych dniach, można zapomnieć o plonie powyżej 5 ton.Może się jednak okazać, że i 3 tony to będzie coś. Kukurydza też woła o wode. Póki co najlepiej ma się pszenżyto.
u mnie póki co to jęczmień i rzepak super, pszenżyto bardzo dobrze wygląda warm-mazur
A ja walczę z deszczowaniem prywatnym . W dzień śpię , a w nocy pracuję 

to jakie frukta w tym roku dobrze płacą?
Były mokre wiosny to i jare wychodziły. Ludziska Kujawy, Łódzkie i Wielkopolska to statystycznie bardziej suche rejony Polski dlatego o jarych zbożach lepiej zapomnieć. A jak wiadomo po latach mokrych...
Oziminy zdrowiutkie i się trzymają choć jak przez tydzień wody nie dostaną to też będzie nieciekawie.
A wtedy jęczmień do omłotu w czerwcu?.
Oziminy zdrowiutkie i się trzymają choć jak przez tydzień wody nie dostaną to też będzie nieciekawie.
A wtedy jęczmień do omłotu w czerwcu?.
Jak na razie z nowalijek nie ma tanich , wszystko jest w cenie . Maj był chłodny i wszystko jest opóźnione i rozciągnięte .
-
Trzeba powołać komisje pod dowództwem Antoniego i niech zbada czy przypadkiem chmur nie rozganiają przyjacieleF1 pisze:Ja to jak w tym roku 2 tony namłócę z ha to będzie sukces zająca w zbożach na kilometr widać i pomyśleć że to już czerwiec zastanawiam się czy nie kupić gdzieś przed żniwammi bo na razie idzie w dobrej cenie dostać zwłaszcza żyto

jak pis wygra na jesieni to i z 2 ton będziesz zadowolony

-
Stan ,masz jakąś obsesje anty-pisowską,w każdym temacie wypisujesz te same pierdy,nic konkretnego!!
uwazam ze najlepszym prezydentem byl sp. Lech Kaczynski ,byl madry wyksztalcony dr prawa nigdy nie splamil honoru Polski bedac pijanym czy niepismiennym a ze media robily z niego nieudacznika to mialy w tym interes ,poniewaz nie sa nasze a przewaznie niemieckie "jak swiat swiatem nigdy Niemiec nie byl Polakowi bratem" i nie bedzie ale jak stan i myto i paru innych mysli ze PIS sie myli stawiajac na Polske.W pi....du z tymi wszystkimi zachodnimi bankami firmami marketami.Polacy nie gesi i swoj rozum powinni miec .Uzasadnijcie dlaczego nie lubicie PISu ,czy tylko dlatego ze piekna pani w TVN tak mowi?
Susza
- Załączniki
-
- 20150603_173325-1.jpg (101.15 KiB) Przejrzano 24971 razy
-
- 20150603_173335-1.jpg (121.16 KiB) Przejrzano 24971 razy
-
Jakie są wasze porównania w plonowaniu jęczmienia jarego a ozimego? Susza powoduje, iż człowiek zastanawia się nad tym czy całkowicie nie zrezygnować z siewu zbóż jarych. Tylko co zasiać po kukurydzy na ziarno jeśli nie zdąży się z pszenicą? Albo czy jęczmień ozimy jest dobrym wyborem po pszenżycie?