FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
W moim regionie dzisiejszej nocy spadło bezcenne 19 l
22 litry, bezcenne.
to ładnie u nas nie wiem czy tyle od początku maja w sumie spadło
A u mnie kilkanaście dachów też spadło
W moich budynkach kilkanaście płyt eurofali poszło w pizdu dosłownie bo nawet nie wiem gdzie są resztki, u sąsiadów okna powybijane, drzewa połamane ehhh

No to skutki uboczne mocne, popadało chociaż?
U mnie też popadało, ale delikatnie, burza przeszła bokiem. W sumie moim zbożom to już ten deszcz nie pomorze, bo np. jęczmień jary lada chwila do koszenia będzie i wygląda tak:
- Załączniki
-
- Zdjęcie0108.jpg (112.78 KiB) Przejrzano 24979 razy
piękne opady u Was koledzy mnie reszta chyba sięgnęło skromne 5 mm ale i z tego trzeba się cieszyć
niewyrażne te zdjęcie zrób zdjęcie kłosa.
U mnie wczoraj 1,5 l/m2 i dzisiaj 7,5 l/m2, szału nie ma, ale dobre i to. Zbożom to już i tak nie pomoże, teraz idzie o kukurydzę, ziemniaki i całą resztę. Jeszcze wczoraj przed tym ostatnim deszczem kukrydza na 3 klasie już się zwijała. Co na piaskach to można się domyślać.
+ kolejne 6 lrafall pisze:W moim regionie dzisiejszej nocy spadło bezcenne 19 l
Ogólnie robi sie pogoda barowa

A że tak zapytam te opady to mierzone w taczce czy na deszczomierzu w ogródku bo każdy się tak nakręca a to nie jest miarodajne bo z burzy kawałek dalej może nie spaść ani kropla a na ogródek 20 litrów 

-
Te pomiary zafałszowane pewnie tak jak wybory

i 2 litry w południelukas1982 pisze:22 litry, bezcenne.
- mytotoksyna1
U nas zaledwie 0,5 l na osobę -dobre i to.
-
Po twoich wpisach od dawna widać że zaniżasz dawki
Nie krępuj się,wal prawdę!!!

-
Ceny zbóż w górę,rzepak był już 1650 ale wyhamował,pszenica nadal w górę.A jeszcze miesiąc temu przysyłali sms z ceną 600 zł za pszen kons.Teraz czekają nie przysyłają nic!!http://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/nadal-w-gore-w-skupach/?utm_source=Facebook
-
na giełdzie pszenica do dołu
http://twojaslupca.pl/newsy/bilans-stra ... rettyPhoto
To wszystko z mojej parafi ;-(
qq na polach pokładziona a tam gdzie stoi wymiotło jej zachodnią stronę liści ?!
To wszystko z mojej parafi ;-(
qq na polach pokładziona a tam gdzie stoi wymiotło jej zachodnią stronę liści ?!
pryskal ktos z was przenice na dojrzewanie. kiedy ja najlepiej pryskac?
-
Tydzień przed zbiorem
Tyle kałuż ostatnio w zeszłym roku widziałem
Spóźniony ten deszcz, jak dla zbóż

Spóźniony ten deszcz, jak dla zbóż

Ostatnio zmieniony czwartek 09 lip 2015, 14:49 przez Falco, łącznie zmieniany 1 raz.
W jarych zostały jeszcze "wysepki szczęścia"

Obok "wysepek nieszczęścia"

- mytotoksyna1
Druga porcja złotego deszczu spadła 0,3 litra .
Zaraz lepsze samopoczucie.
Zaraz lepsze samopoczucie.

- mytotoksyna1
Szykuj magazyny i przyczepy .Falco pisze:Obok "wysepek nieszczęścia"
Widzę ,że solidna , ciężka robota cię czeka przy magazynowaniu ziarna z tegorocznych zbiorów.
Gdyby nie zmiana pogody pszenica za dobry tydzień mogłaby zejść

-
Prawdziwa ręką rolnika
-
Falco a co u Ciebie zimę zapowiadają ????????????
nobo ja zamierzam pryskac w sobote i odczekac dwa tygodnie
jaki jest sens pryskać pszenicę na dosuszanie? chyba, że duże zachwaszczenie wtórne
dzisiaj 5mm deszczu
dzisiaj 5mm deszczu
FALCO spokojnie 8 ton jeczmienia wygolisz
-
Jak tak dalej będzie rekami skubał i sprawdzał zębami czy twarde to do żniw połowę zje
bo tam za wiele nie ma .

trzeba chyba cos do karmikow nasypac a kupowac nie ma sensu to lepiej ja dosuszyc
-
Takie to jest dosuszanie jak obniżenie gorączki poprzez zabicie

stan ma racje ,to sie powinno nazywac oglupianie ,samego siebie ZNIZKA PLONU KILKADZIESIAT PROCENT PEWNA
Panowie kosił z was ktoś jęczmień ozimy?
Jakie ceny na te żniwa w waszych stronach?
Jakie ceny na te żniwa w waszych stronach?
jakie kilka procent jak na slabej ziemi jest juz przepalony i juz nic nie narosnie wedlug mnie bo nie ma z czego
jak jest uschnięta to po co pryskać i truć żywność glifosatem ?? i tak to nic nie przyspieszy
- mytotoksyna1
.z jednaj strony twoja wypowiedz chroni przed NOWOTWOREM , ale z drugiej strony Zabija polskiego rolnika.brzydal pisze:jak jest uschnięta to po co pryskać i truć żywność glifosatem ?? i tak to nic nie przyspieszy
Przerabiał ktoś z Was proces z Agencją Nasienną ? bo ja już kilka wezwań miałem i na wtorek sprawa w sądzie . Haracz ku-rwy żądają .
Opłata licencyjna od nasion zużytych jako materiał nasienny w gospodarstwie.
Wiem co to jest , tylko jak się od tego wymigać? 

HMMMMM- niech pomyślę.
trochę mało czasu dałeś.
Na razie zagrać na zwłokę, a następnie było by wyjście z sytuacji jeśli gra warta świeczki- ale to na PW.

Na razie zagrać na zwłokę, a następnie było by wyjście z sytuacji jeśli gra warta świeczki- ale to na PW.
Mietko a może spróbuj im "udowodnić" że zboże które wysiewasz pochodzi jeszcze z lat 80' kiedy nie obowiązywała ustawa .
skad te firmy nasienne wziely produkt na ktorym bazuja,Z tego co uprawiali nasi przodkowie i co dal nam Bog .Oni sami nie sa do dzis wstanie wytworzyc najmniejszego nasionka byle jakiego chwastu.Pieniazki pobiera prywatna firma Agencja nasienna w Lesznie bo wylobbowali sobie wsrod "naszych poslow"aby stworzyli takie zlodziejskie prawo.Jedynym wyjsciem jest zmiana tego prawa inaczej beda nas lupic zgodnie z prawem .WG mnie wyjsciem jest udowodnienie ze nasiona ktore siejemy nie sa nasionami licencyjnymi a napewno nie sa poniewaz podczas zapylania sie krzyzuja i przenosza tylko czesc cech nasion licencyjnych.PODCZAS PROCESU SADOWEGO MOZNA TO UDOWODNIC ,tylko nie wiem czy pojedynczego rolnika na to stac ,a napewno izby rolnicze i inne rzadowe twory nam w tym nie pomoga.JA zawswze kupowalem tyle materialu siewnego ze "dziadom " wysylalem tylko maila ze korzystam wylacznie z materialu siewnego kwalifikowanego.Ciekaw jestem czy po dwukrotnym obsianiu jakas odmiana i po skrzyzowaniu sa wstanie powiedziec jaka to jest odmiana i dlaczego takich oplat nie ma od zwierzat
Ja tam nie odpowiedziałem agencji nasiennej ani razu jeszcze na ich listy ,a niech sobie przysyłają i straszą ,a przed sądem powiem ,że nie wiem jakie to są odmiany i niech mi udowodnią ,że są licencyjne
ta agencja wysyła tez spis odmian jakie u nich trzeba opłacić wystarczy znaleźć takie których w tym spisie nie ma no chyba ze korzystales z kwalifikatu to mogą cie cmoknac
-
A może dlatego że korzystacie z postępu i czyjeś pracy warto te parę złotych zapłacić , bo to że korzystacie to pewne
trochę mnie dziwi postawa panów jednego u którego Bóg honor Ojczyzna na 1 miejscu i drugiego któremu się wydaje że wszyscy którzy rządzą to złodzieje , a jak ma sam zapłacić to nie płaci i na dodatek głupiego udaje