FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
Belowałem u znajomego słomę pszenną wczoraj skoszona pszenica plon 7t/0,93ha 20 bel fi 125 pierwsze rzepaki widziałem młócone z pnia .
- mytotoksyna1
W całej rozciągłości tematu popieram powyższą wypowiedż .nemezis pisze:Się zastanawiam - skoro jęczmeń ozimy daje Ci 8 ton to ta pszenica i tymbardziej pszenżyto to jakaś porażka.lukas1982 pisze:Widzę, że niektórzy pełnej "6" z nadkłodkami jeszcze w życiu z ha nie umłucili.
Podam plony realne maksymalne w moim rejonie przy dobrej kulturze rolnej i duuużych dawkach nawozów naturalnych. Zaznaczam, że te plony można uzyskać przy sprzyjającym roku jeśli chodzi o opady.
Jęczmień ozimy 8t
pszenica 9t
pszenżyto 8t
żyto hybr 9t
buraki cukrowe 90t netto (100,2 brutto miałem na jesień i 10% zanieczyszczeń)
kuku 30% 15t
klasa ziem III i IVa.
Ps kto nie może tych licz przetrawić niech zje snikersa zamiast pierdolić 3po3 na tym forum.
Ps2 w tym roku takich plonów u mnie nie będzie.
Jęczmień nie wymaga tyle obsługiwania w czasie wegetacji co pszenica oz.
- mytotoksyna1
..chyba byłeś pod wpływem mocarza !321 pisze:Belowałem u znajomego słomę pszenną wczoraj skoszona pszenica plon 7t/0,93ha 20 bel fi 125 pierwsze rzepaki widziałem młócone z pnia .
Przyznam sie że lekko jestem zdziwiony że co niektórzy z Was koszą już pszenżyto ,jęczmien jary czy pszenice ,robiąc dziś przegląd moich pól to przy takich temp. jakie są obecnie to zastanawiam się czy końcówka przyszłego tygodnia bedzie coś do szarpniecia .Na razie jeszcze dopieszczam mojego bizonka 

A tak z innej beczki dziś miałem rekord w tym roku na komorach 34,4
żal patrzeć na te świnki

Jeśli chciałeś mnie obrazić to ci się udało . Klient chce to robię usługę i mam to głęboko w d.... czy po zdjęciu siatki balot się rozwija ( w ubiegłym roku belowałem u niego 3 godz po kombajnie zapchałem prasę bo słoma była mokra ale zapowiadali deszcz następnego dnia a nie padało przez tydzień) albo czy w magazynie mu się nie gotuje. Żniwa zaczynam jako ostatni bo można wymłócić lekko wilgotne ale nie polecam niedojrzałego .mytotoksyna1 pisze:..chyba byłeś pod wpływem mocarza !321 pisze:Belowałem u znajomego słomę pszenną wczoraj skoszona pszenica plon 7t/0,93ha 20 bel fi 125 pierwsze rzepaki widziałem młócone z pnia .
- mytotoksyna1
..te dywagacje rozumiem ,ale gorączka przed żniwna nie wskazana.321 pisze:Jeśli chciałeś mnie obrazić to ci się udało . Klient chce to robię usługę i mam to głęboko w d.... czy po zdjęciu siatki balot się rozwija ( w ubiegłym roku belowałem u niego 3 godz po kombajnie zapchałem prasę bo słoma była mokra ale zapowiadali deszcz następnego dnia a nie padało przez tydzień) albo czy w magazynie mu się nie gotuje. Żniwa zaczynam jako ostatni bo można wymłócić lekko wilgotne ale nie polecam niedojrzałego .mytotoksyna1 pisze:..chyba byłeś pod wpływem mocarza !321 pisze:Belowałem u znajomego słomę pszenną wczoraj skoszona pszenica plon 7t/0,93ha 20 bel fi 125 pierwsze rzepaki widziałem młócone z pnia .
Jak tam koledzy, dopadało? U mnie kolejne 6 litrów. W sumie w lipcu już 50. Kukurydza odżyła.
- mytotoksyna1
To masz dobry ciąg!lukas1982 pisze:Jak tam koledzy, dopadało? U mnie kolejne 6 litrów. W sumie w lipcu już 50. Kukurydza odżyła.
W ciągu miesiąca 50 litrów na głowę , ho, ho ,ho!

Chyba pewność na 100% ,że ciągle leżysz w kuku!!
u mnie wczoraj 6 l łącznie w lipcu 40 l a wczoraj u kolegi kilka kilometrów odemnie w 15 minut 18 litrów i grad
u nas w sobotę po południu spadło 20l może w pół godziny i za godzinę poprawiło 6l w sąsiedniej wiosce zerwało dach na domu drzew na przewracało do dzisiaj mam tylko jedną fazę a wczoraj też coś koło 10 l spadło w 15 minut od początku roku chyba tyle wody nie spadło co w weekend
w nocy 35 litrow i ciagle pada ,kuku sie pokladzie ,ponad 2i pol metra chociaz sa i po 3m
A u nas nic. Wczoraj wyjechalismy w pole. plon na dzierżawie Vkl pszenżyto z jęczmieńiem ozimym 6t/ha co dobrze wróży.
- Załączniki
-
- 20150722_125223-1.jpg (89.57 KiB) Przejrzano 28938 razy
A co to z kukurydza na dwa i pół metra.Stanislaw pisze:w nocy 35 litrow i ciagle pada ,kuku sie pokladzie ,ponad 2i pol metra chociaz sa i po 3m
u mnie w nocy spadło 43 litry
- mytotoksyna1
kaluś pisze:u mnie w nocy spadło 43 litry

Dzisiaj kac .
..swoją drogą u was jest parcie na szkło jak ta lala !

-
Myto,masz jeszcze duże zapasy tego mocarza???

lukas1982 pisze:A u nas nic. Wczoraj wyjechalismy w pole. plon na dzierżawie Vkl pszenżyto z jęczmieńiem ozimym 6t/ha co dobrze wróży.
Masz rację kolego w naszym rejonie plony nie są złe. Ceny też zaczynają spadać. Pszenica tak jak w roku ubiegłym drobiarze zaczynali skup od 650 netto i spadało tak jest i teraz cena na dziś 630 netto pszenżyto 530.
-
A u nas tak grzeje że strach z domów wychodzić chociaż wczoraj ponoć niedaleko ulewy przechodziły ,tak zboże dosycha że nawet to które wydaje się że jeszcze niedojrzałe suche
największym problemem w te żniwa jest ustalenie czy jęczmień ozimy sypał 8 czy 8,5 tony z hektary
chociaż i takie poniżej 3 były
teraz młócimy jęczmień jary i zaś problem czy ten ładny 7 ton czy trochę więcej
już nawet niektórzy żartują że się im przykrzy wozić zboże
w pszenice na razie nie wjeżdżają , tu dopiero będzie problem , bo zanosiło się na 15 ton
trochę ją przysuszyło i wiiększość już się nie może doczekać ile będzie sypać bo jeszcze trochę niedojrzała , całe uwrocia już zjedli od próbowania czy dojrzałe
no i jest jeszcze pszenżyto , nie wiem co to za odmiana , kłos na kłosie 10 metrów od drogi kłosy stargane i ziarno zgryzione
przy omłocie podobno ma być komisyjnie ważone
takie są skutki suszy

największym problemem w te żniwa jest ustalenie czy jęczmień ozimy sypał 8 czy 8,5 tony z hektary

teraz młócimy jęczmień jary i zaś problem czy ten ładny 7 ton czy trochę więcej

w pszenice na razie nie wjeżdżają , tu dopiero będzie problem , bo zanosiło się na 15 ton

no i jest jeszcze pszenżyto , nie wiem co to za odmiana , kłos na kłosie 10 metrów od drogi kłosy stargane i ziarno zgryzione

-
10/10 ;D
nie wszystkich dilerów mocarza jednak pozamykali, pozdrawiam i cenię za dystans
nie wszystkich dilerów mocarza jednak pozamykali, pozdrawiam i cenię za dystans
Drugi dzien żniwuje i powiem tak .Pszenżyto Alteco plon w granicach 8 ton ,ale i mam pszeniczke która dała 3,5 t/ha . Tylko że na moim przykładzie słabe plonowanie akurat tej pszenicy wynika z tego że była posiana na polu które po żniwach oddaje dzierżawcy i wiem że już nie bede dalej dzierżawił. Dlatego nawet sie nie wysilałem w całym sezonie stąd i wynik nie dziwi
-
U mnie Twingo 8,5 t/ha. Sam byłem w szoku bo zapowiadało się na 6. Ziarno bardzo grube i wyrównane i pomimo tego iz to odmiana krótkosłoma i delikatnie potraktowana Modusem z CCC to dała 22 baloty z ha. Siana 150kg (300 roślin na m2), a i tak za gęsta. W tym roku zasieję mniej, ok 230-240 roślin na m2. Jęczmień jary Eunova 6,2t/ha.
U mnie jedynie po kukurydzy plon lichy. Jednak tam deficyt wody większy a i ziemia miejscami 5 klasa. Ale idzie tam w poprzek pola zbieracz to na 5 metrach zdążył się ze dwa razy gardziel w bizonku zapchać. Ogólnie zostało żytko i rzepak i koniec żniw. Także za drogie zboże to chyba nie będzie. U mnie pszenica po 630 i zapowiadają spadki.
A podobno susza jest w 7 województwach w wielkopolsce też ,plony podobno mniejsze o co najmniej 30 % , każą wnioski pisać burmistrzowie ,a tu po 6-8 ton z hektara 

-
U nas zaczeli mlocic. Ale plony kiepskie fakt i gospodarze co mlocili kiepscy
A no takie szczęście w nieszczęściu że podczas suszy nie było zbyt intensywnej presji chorób grzybowych oczywiście pomijając sezon zimowy i wiosenny.Tag że nawet ci z pod sklepu mają przyzwoite plony.wojce pisze:A podobno susza jest w 7 województwach w wielkopolsce też ,plony podobno mniejsze o co najmniej 30 % , każą wnioski pisać burmistrzowie ,a tu po 6-8 ton z hektara
U mnie pszenica może za 5 dni. późne pszenżyto również.
Poprawiam sie pszenżyto Algoso a nie Alteco, pryskałem je na pierwszy zabieg arteą a drugi amistarem i gdyby patrzeć na słome to jeszcze powinno stac bo z hedera nie bardzo chciało schodzić
,a dziś do 15 młócka a pózniej wekeend bo niezle chlapnęło

- mytotoksyna1
.zasmucę , zboże jakiekolwiek musi na hederze pokazać smugę w kierunku nieba.andre pisze:Poprawiam sie pszenżyto Algoso a nie Alteco, pryskałem je na pierwszy zabieg arteą a drugi amistarem i gdyby patrzeć na słome to jeszcze powinno stac bo z hedera nie bardzo chciało schodzić,a dziś do 15 młócka a pózniej wekeend bo niezle chlapnęło
...w czasie omłotu ,oczywiście.

NA JAKIEJ KLASIE MIAŁEŚ TWINGO I PO JAKIM PRZEDPLONIE ?marcin80wlkp pisze:U mnie Twingo 8,5 t/ha. Sam byłem w szoku bo zapowiadało się na 6. Ziarno bardzo grube i wyrównane i pomimo tego iz to odmiana krótkosłoma i delikatnie potraktowana Modusem z CCC to dała 22 baloty z ha. Siana 150kg (300 roślin) na ha, a i tak za gęsta. W tym roku zasieję mniej, ok 230-240 roślin na ha. Jęczmień jary Eunova 6,2t/ha.
Pytanie następne czy ktos sial Preludio pszenżyto ?
-
Ja mam 16 ha preludio
-
Ziemia III a i b. Przedplonem był jęczmień jary przed którym była kukurydza. Pod kukurydzę obornik 40t/ha, na słomę kukurydzianą 20 tys gnojówki na ha, aby słoma ładnie się rozłożyła. Plonu jęczmienia w zeszłym roku nie pamietam, ale też był imponujący. Twingo siałem pierwszy raz i w tym roku również je zasieję.0909 pisze:NA JAKIEJ KLASIE MIAŁEŚ TWINGO I PO JAKIM PRZEDPLONIE ?marcin80wlkp pisze:U mnie Twingo 8,5 t/ha. Sam byłem w szoku bo zapowiadało się na 6. Ziarno bardzo grube i wyrównane i pomimo tego iz to odmiana krótkosłoma i delikatnie potraktowana Modusem z CCC to dała 22 baloty z ha. Siana 150kg (300 roślin) na ha, a i tak za gęsta. W tym roku zasieję mniej, ok 230-240 roślin na ha. Jęczmień jary Eunova 6,2t/ha.
-
ja tez mam preludio wyglada obiecujaco choc drobne ziarko
Dziękuje i napisz proszę którego siałeś czy opóźniony czy wczesny siew ?marcin80wlkp pisze:Ziemia III a i b. Przedplonem był jęczmień jary przed którym była kukurydza. Pod kukurydzę obornik 40t/ha, na słomę kukurydzianą 20 tys gnojówki na ha, aby słoma ładnie się rozłożyła. Plonu jęczmienia w zeszłym roku nie pamietam, ale też był imponujący. Twingo siałem pierwszy raz i w tym roku również je zasieję.0909 pisze:NA JAKIEJ KLASIE MIAŁEŚ TWINGO I PO JAKIM PRZEDPLONIE ?marcin80wlkp pisze:U mnie Twingo 8,5 t/ha. Sam byłem w szoku bo zapowiadało się na 6. Ziarno bardzo grube i wyrównane i pomimo tego iz to odmiana krótkosłoma i delikatnie potraktowana Modusem z CCC to dała 22 baloty z ha. Siana 150kg (300 roślin) na ha, a i tak za gęsta. W tym roku zasieję mniej, ok 230-240 roślin na ha. Jęczmień jary Eunova 6,2t/ha.
-
Siew 22.09 W mojej okolicy to optymalny czas na pszenżyto. W tym samym okresie zawsze siałem jęczmień ozimy, jednak teraz zasieję tydzień później. Zawsze siało się u mnie jęczmień około tydzień przed pszenżytem, a teraz zamierzam zasiać tydzień po. Jęczmień wtedy tak nie wybuja. W tym roku miałem jeden kawałek na który przed siewem wywiozłem gnojówkę. Ciepła i długa jesień spowodowała, iż strasznie wybujał, przez co po zimie był strasznie przerzedzony.Ci którzy siali później nie mieli takiego problemu.
Dziękuje ci pięknie ja siałem 29 .09 mam słabsze do końca kłosy nie są wypełnione tzn wierzchołkimarcin80wlkp pisze:Siew 22.09 W mojej okolicy to optymalny czas na pszenżyto. W tym samym okresie zawsze siałem jęczmień ozimy, jednak teraz zasieję tydzień później. Zawsze siało się u mnie jęczmień około tydzień przed pszenżytem, a teraz zamierzam zasiać tydzień po. Jęczmień wtedy tak nie wybuja. W tym roku miałem jeden kawałek na który przed siewem wywiozłem gnojówkę. Ciepła i długa jesień spowodowała, iż strasznie wybujał, przez co po zimie był strasznie przerzedzony.Ci którzy siali później nie mieli takiego problemu.
nie kosiłem jeszcze soli dużo podałeś ?
dzis balotowałem słome z pszenżyta i z ha wyszło 52 baloty
120*120

- mytotoksyna1
andre pisze:dzis balotowałem słome z pszenżyta i z ha wyszło 52 baloty120*120

.lepiej idż do kościoła i zmów paciorek.
Bogu dziekuje każdego dnia nawet jak cosik złego sie dzieje ,ale czarnych omijam szerokim łukiemmytotoksyna1 pisze:andre pisze:dzis balotowałem słome z pszenżyta i z ha wyszło 52 baloty120*120
![]()
![]()
.lepiej idż do kościoła i zmów paciorek.

To dobrze czy źle ???andre pisze:dzis balotowałem słome z pszenżyta i z ha wyszło 52 baloty120*120
Ja mam na jednym z pól rzadsze pszenżyto i kłosy nie najdłuższe. A to dlatego, że wiosną miałem awarię wszystkich dwóch ciągników i opóźniłem nawożenie. Za to kłosy są dobrze wypełnione, ziarno grube i ładnie wykształcone, nieco gorsze trafia się na piaskowych oczkach. Sąsiad na polu obok ma bardzo gęste, dłuższe kłosy, kłosy wypełnione, ale ziarno drobne, pomarszczone, do tego po kilku krótkich intensywnych burzach 1/3 przybita do ziemi. Na pewno on zbierze więcej słomy, ja zbiorę więcej ziarna.
- mytotoksyna1
Bzdura, tyle balotów 120x120 (okrąglaków) to z hektara nigdy nie dostaniesz !!!Falco pisze:To dobrze czy źle ???andre pisze:dzis balotowałem słome z pszenżyta i z ha wyszło 52 baloty120*120
..nawet jak byś współpracował z kosmitami !
W zeszłym roku po 50 szt/ha Sipmą wydało pszenżyto...
- mytotoksyna1
to są te małe baliki.
Ja
..co prawda pszenicę , porządną słomę ,bale mocno ugniecione 130x150 --30 sztuk.
W 2014.
Obecnie żniwa czekają !!
Ja
..co prawda pszenicę , porządną słomę ,bale mocno ugniecione 130x150 --30 sztuk.

W 2014.
Obecnie żniwa czekają !!

Pszenzyto twingo sypalo 6,6 z h a baloty po viconie 125x125 27 z h, w borowiku bedzie wiecej z hektara, ale jeszcze stoi mokre na pniu.
nie mam zamiaru Cie przekonywać ,moje pole i nikt mi nie wezmie i nie da ,tyle jest i z tego się ciesze bo mam głęboką ściółke za to w jeczmieniu jarym bedzie lipamytotoksyna1 pisze:Bzdura, tyle balotów 120x120 (okrąglaków) to z hektara nigdy nie dostaniesz !!!Falco pisze:To dobrze czy źle ???andre pisze:dzis balotowałem słome z pszenżyta i z ha wyszło 52 baloty120*120
..nawet jak byś współpracował z kosmitami !
mytotoksyna1 pisze:to są te małe baliki.
Ja
..co prawda pszenicę , porządną słomę ,bale mocno ugniecione 130x150 --30 sztuk.![]()
W 2014.
Obecnie żniwa czekają !!
Sipma nie zgniecie Ci tak słomy jak Lely, KRONE czy inny John Deere to jest pewne...
-
wczoraj zaczełem kosić. Plony żyto populacyjne 7t/ha, pszenżyto około 6 t, zobaczymy co będzie dalej
Wczoraj dobiłem do końca. Ostatni kłos padł tuż po godzinie 23. Pozostała tylko słoma .Podsumowując zbiory to na przełomie kilku lat ten rok wypadł przecietnie ,zwłaszcza na słabszych glebach susza zrobiła swoje ,ale tragedii nie ma no i cały plon w silosach ,mam na myśli kolegów ktorym niestety grad i inne ustrojstwa wcześniej wymłóciły 

-
turbo, powiedz coś więcej o tym życie. odmiana, technologia, tzn. nawożenie, ochrona, bo jeśli nie pomyliłeś z hybrydą to jakiś rokrdzista z tego żyta?