FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
w lipcu 60 ton z ha to super wynik gratulacje
Jeśli nie wierzysz to przyjedż i zobacz jak gospodarz dba o wszystko . Maszyny czyste i zadbane , w polach jest książkowo wszystko zrobione . W tym roku sam wiesz jakie były tęperatury i jeśli woda tam szła co dzień , albo co drógi to się nie dziw . Wszystko robi spokojnie i po mału , ale na cza .
Mietek dobrze pisze! Ten rok dla warzywek jest super. Kto miał na niskich kawałkach lub lał wodę zbierze fest kasę. Ja na cebuli wyszedłem lepiej niż bym 10 tyś tucznika wyprodukował!
sprzedawales cebule luzem?> jaki miales plon>?MekkaB pisze:Mietek dobrze pisze! Ten rok dla warzywek jest super. Kto miał na niskich kawałkach lub lał wodę zbierze fest kasę. Ja na cebuli wyszedłem lepiej niż bym 10 tyś tucznika wyprodukował!
Z dymki ok 60 t
- mytotoksyna1
Mieczysławie -tak wygląda cebula ,która da plon 60 ton z hektara.
- Załączniki
-
- cebula.jpg (7.47 KiB) Przejrzano 25263 razy
Przyjmujesz zakład muzgojebko ? Bo jeśli nie to wara odemnie beznadziejna bestio .

Mieli rację Ci którzy wstrzymali się z siewem ozimin. U gospodarzy siejących "zbyt wcześnie" nadal są place na polu natomiast Ci którzy posiali przed deszczem wschody idealne.
Mietko szkoda nerwów na gada. Muszę Cię tam kiedyś z Pawłem odwiedzić, jutro jedziemy razem na Lech-Fiorentina 

Tylko że jak Wy do mnie traficie ???Jak Ty u mnie nie byłeś , a Paweł zawsze odjerzdżał w takim stanie że na pewno drogi nie pamięta

po zapachu cebuli
:-)

Dajcie znać kiedy sie wybieracie to i ja dołączę 

wpadajcie do mnie na podlasiu tez jest oki
Ale Ty Baraki wódki nie pijesz , to się z nami nie dogadasz .
. Szykujcie pomału" wiaderka" i bliżej świąt możemy się spotkać .

Witam pryskacie zboza ozime na skoczka bo u mnie na niektórych polach robi sie tragedia
-
[quote="zzoorroo"]Witam pryskacie zboza ozime na skoczka bo u mnie na niektórych polach robi sie tragedia[/quo
Masz na myśli mszycę?
Masz na myśli mszycę?
skoczek to inny owad podjada listki przy ziemi i zboze ginie w jeczmieniu przenosi tez wirusy
- mytotoksyna1

- Załączniki
-
- skoczek.jpg (8.32 KiB) Przejrzano 24775 razy
sekundowac moge jezeli powalczycie tylko do pierwszej krwimietko75 pisze:Kilka osób z tego forum było u mnie w domu i mnie zna i nie wypadałoby głupoty pisać .Ja u 1963 też z Frankiem na kielichu byłem , ale on jeszcze mnie nie odwiedził . Proponuję zakład z mędą Myto o 5 skrzynek wódki , czy koloróję , czy nie . 1963 może być sekundantem![]()
![]()
Zakład stoi ślepa piz-do![]()
![]()
![]()

-
zzoorroo pisze:skoczek to inny owad podjada listki przy ziemi i zboze ginie w jeczmieniu przenosi tez wirusy
Czym to zwalczać?
wystarczy najtanszy preparat owodobujczy mozna tez BI58 ale zaden nie jest zarejestrowany bo to nowy owad w polsce czesto wystepuje na zachodzie i południu europy
BI to u mnie zadzialalo po kilku dniach ,jak skrzypionka wpierdo.ila zboze a cyperkil po godzinie robil czyste
Prędzej łokaś garbatek ewentualnie rolnice a nie skoczek (a skoczek faktycznie może przenosić wirusy)marcin80wlkp pisze:zzoorroo pisze:skoczek to inny owad podjada listki przy ziemi i zboze ginie w jeczmieniu przenosi tez wirusy
Czym to zwalczać?
tu jest podobnie tylko ze przy ciepłej pogodzie BI zabespieczy przed dalszym nalotem
-
Jak tam kolega załatwił coś z tym materiałem kwalifikowanym. Parę lat wstecz miałem podobną przygodę z pszenżytem Grenado produkcji CN Kalisz, ale goście olali mnie, kupiłeś więc twój problem pomimo 2 krotnej reklamacji. Jedyne co mogłem zrobić, to więcej już niczego od nich nie zakupiłem.turbogrocho49 pisze:Panowie, dzwonil dzisiaj do w kolega. Kupil material siewny psznzyta odmiana remiko, minął miesięc od siania i nic nie zeszlo moze 1-3 rosliny na m2, reszta lezy w ziemi nie poklona. Zglosil do deelera ma byc w tym tygodniu. Moje pytanie, o ile walczyc, bo tak gadaliśmy ze za material siewny jak zwroca to trochę malo, bo ile kosztow juz ponisl, i tak rezem stwierdziliśmy ze jak zwroca jeszcze równowartość tak jakby 2x materiL siewny bylo by ok. Dodam ze gosc ma 100 ha i wszystko bierze w tej firmie, i wsumie pół okolicy się u nich zaopatruje. Nazwy firmy narazie nie pisze czekamy jak podejda do sprawy
.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 22:31 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Właśnie coś sobie przypominam iż telefonowałem do tej instytucji i jakoś zbytniej pomocy mi nie proponowano. Może trafiłam na osobę niekompetentna a interwencja osobista w tej instytucji by coś pomogła,choć niezbyt w to wieżę.nemezis pisze:Ależ- mogłeś odwiedzić inspekcję ochrony roślin w twoim powiecie,na drugi dzień pod bramą by u ciebie stali z tej CN.
.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 22:29 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
Ja każdą roślinę na dwa tygodnie przed siewem sprawdzam.
..podłużna donica wypełniona humusem i kijeczek i redlinka i nasionka.
.wiem na czym stoję .
..podłużna donica wypełniona humusem i kijeczek i redlinka i nasionka.
.wiem na czym stoję .
Lucas a ty byłeś na Legii czy jesteś na Lechu ???
Bo wlasnie stacjonuje w Poznaniu i rożnie moze sie to skończyć a jutro wypadało by jakoś do siebie powrócić
Bo wlasnie stacjonuje w Poznaniu i rożnie moze sie to skończyć a jutro wypadało by jakoś do siebie powrócić

Barwy stadionu jakby przy Bułgarskiej 

- mytotoksyna1
...ci dwaj panowie to opozycyjny Gabinet cieni w rządzie Ewy Kopacz.lukas1982 pisze:W górę serca! !!
popadało?
u mnie w nocy 4 mm
u mnie w nocy 4 mm
Dziś pryskałem przed południem jęczmień ozimy odżywką EBV + Karate Zeon na mszyce, a za pół godziny jak doje**ło, to nie wiedziałem gdzie jestem... I po temacie 

U mnie sporo mszycy w jęczmieniu, ale nie na całym, tylko tak palcowato.
Jary jęczmień wykłosił mi się już w 90%, muszę zdjęcie jutro zrobić.
falco chetnie zobaczyl bym ten jeczmienFalco pisze:U mnie sporo mszycy w jęczmieniu, ale nie na całym, tylko tak palcowato.

bo kurcze tez mam ale zeby wyklosil to troche brakuje a przede wszystkim ciepla
Mam dwa zdjęcia z końcówki października w telefonie, ale gdzieś mi zaginęła przejściówka do karty.
A o mszycy to myślałem w zimowym
A o mszycy to myślałem w zimowym
Turbo nie wiem gdzie ten Twój znajopy to pszężyto kupował , ale moje wszystko skiełkowało i jest pod wierzchem . Jeszcze nie zapłaciłem bo mnie nastraszyłeś , ale po niedzieli będzie trzeba pieniążki przesłać .
falco no zrob te zdjecie i wyslij nam
ja jutro bede na wiosce to tez zrobie i porownamy
dodam ze moj byl siany 30wrzesnia
ja jutro bede na wiosce to tez zrobie i porownamy
dodam ze moj byl siany 30wrzesnia
http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzki ... a/16dniowa
Jak myślisz ćpunko Myto , będzie potrzeba w tym roku okrywania cebuli ????? Na razie za ciepło i za wietrznie . Kó-rwa dobrze że Cie nie posłuchałem , bo te wiatry mokrą agrowłukliną wszystką cebulę by mi zniszczyły bezmyślna śiroto
.
Turbo moje Remiko jeszcze w sobotę było pod spodem , a wczoraj już wszystko wyszło .
Jak myślisz ćpunko Myto , będzie potrzeba w tym roku okrywania cebuli ????? Na razie za ciepło i za wietrznie . Kó-rwa dobrze że Cie nie posłuchałem , bo te wiatry mokrą agrowłukliną wszystką cebulę by mi zniszczyły bezmyślna śiroto

Turbo moje Remiko jeszcze w sobotę było pod spodem , a wczoraj już wszystko wyszło .
- mytotoksyna1
..nie p..l już powinneś tą czynność wykonać ,ale pieczołowicie i leżeć na hamaku do WIOSNY.mietko75 pisze:http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzkie/witonia/16dniowa
Jak myślisz ćpunko Myto , będzie potrzeba w tym roku okrywania cebuli ????? Na razie za ciepło i za wietrznie . Kó-rwa dobrze że Cie nie posłuchałem , bo te wiatry mokrą agrowłukliną wszystką cebulę by mi zniszczyły bezmyślna śiroto![]()
.
Agrowlukliną to się przed spodziewanymi mrozami idiotko przykrywa , jeśli mróz już za dnia bierze , to w pierwszych takich dniach . Teraz to tylko by zaszkodziło , nie pozwoliłoby pójść roślinie w stan spoczynku zimowego . W mojej okolicy kilkunastu rolników taką plantację posiada i każdy na zimę okrywa , ale w tym roku nikt jeszcze tego głupia i naćpana babo tego nie zrobił . Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz , to nie stukaj w klawiaturę .
-
Pamiętasz co pisała niemytatoksyna na początku października??Za późno siejeta oziminy :)A te późno siane pięknie powschodziły,równo !!!Aż miło patrzeć na pola!!!U nas ludzie prawie wszystkie pola po kuku zasiali pszenicami,czy wcześniej czy później koszone były
Ja jeszcze w polu mam 3h buraczka czerwonego i 2 marchwi i się nie pieklę ze zbiorami . Wszystko rośnie w najlepsze . Kumpel miesiąc temu drobne buraczki poplonowe z pola zebrał i teraz żałuje , bo u mnie dwa razy tyle teraz będzie .
- mytotoksyna1
..ostate cznie to ty masz trochę Intuicji.mietko75 pisze:Ja jeszcze w polu mam 3h buraczka czerwonego i 2 marchwi i się nie pieklę ze zbiorami . Wszystko rośnie w najlepsze . Kumpel miesiąc temu drobne buraczki poplonowe z pola zebrał i teraz żałuje , bo u mnie dwa razy tyle teraz będzie .
..inspekty na 2016 uruchom ,rozpocznij już w okolicy połowy lutego.
Witam. Mam następujące zagadnienie do rozwiązania. Otóż około 3 tyg temu właściciel sąsiadującej z moim polem działki wykonał oprysk ścierniska glifosatem. Zrobił to tak skutecznie i profesjonalnie, że zniszczeniu uległo ok 0,2ha zasianego przeze mnie pszenżyta ozimego. Do chwili obecnej właściciel nie zgłosił się celem wyjasnienia. Mieszka naprzeciwko ww działek, więc nawet przez okno powinien zauważyć zniszczenia. Nie chcę robić wojny, cierpliwie czekam.
Mieliście podobne przypadki? Jak rozwiązywaliście problem?
Mieliście podobne przypadki? Jak rozwiązywaliście problem?
znam taki przypadek koleś pryskając facelie spalił sąsiadowi kukurydze gościowi wypłacili odszkodowanie z OC gospodarstwa ale dziś już po sąsiedzku nie rozmawiają wypłacili 600 zeta za za około 25 arow dodam jeszcze ze trochę to trwalo