Co z tą POLSKĄ? polityka, wybory

mietko75

Re: Co z tą POLSKĄ? polityka, wybory

Post autor: mietko75 »

A kto takie byki wali ?? :lol: :lol:
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Skutki lewackich rządów w krajach północnej Europy.
cyt:
Norwegia nie jest już także, ani tak czysta, ani bezpieczna jak jeszcze dekadę temu. Ulice Oslo nie są czystsze od ulic Warszawy czy Krakowa, a mury pełne są przeróżnych malowideł. W wielu dzielnicach Oslo lepiej Norweżkom nie iść samotnie, zwłaszcza w strojach zbyt „wyzywających” dla muzułmanów. Norwegia i Szwecja to kraje z wyjątkowo wysoką liczbą gwałtów, dokonywanych na Skandynawkach przez egzotycznych przybyszów.

Ciekawostką jest opinia o Polakach wśród egzotycznych imigrantów. Polaków nieco się obawiają, a to znaczy, że czują pewien respekt. Mają o nas opinię rasistów, którzy rozdrażnieni potrafią bić, i to nawet nie będąc pod wpływem alkoholu. Pakistańczycy dość dobrze znają kanon polskich przekleństw. Jakże inna opinia, niż o Norwegach, którymi imigranci pomiatają. Nie bez przyczyny, spora część Norwegów jest nie tylko zniewieściała, ale nie ma odwagi do czegokolwiek.

http://www.fronda.pl/a/muzulmanie-w-osl ... 48206.html
Awatar użytkownika
lukas1982

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

mietko75 pisze:A kto takie byki wali ?? :lol: :lol:
:D :D Mietko w szkole podstawowej ciągle klęczał w kącie no grochu .
...ale tylko w czasie trwania lekcji pt. Jęzor polski.
mietko75

Pie-rdol się tępa transwestytko :mrgreen: :mrgreen:
Babom jesteś a faceta udajesz muzgojebko .
W żałobie dziś powinnaś lapo byś bo ci kłamczuchę od koryta odsunęli i na szefową klubu też nie wybrali . :lol: :lol: :lol: :lol:
baraki

Post autor: baraki »

lukas1982 pisze:A co do tego księdza, mi kibolowi zdecydowanie bliżej jest do Niego niż do tęczowych :-). Wolę Polskę katolicką niż pedalską i laicką.
I ja niewierzący mam podobne zdanie jak Ty. Ludziom potrzebny jest kaganiec lub jak kto woli kregosłup moralny i chrzescijaństwo to zapewnia a jednoczesnie w odróżnieniu od islamu czy talmudu nie każe dyskryminowac czy zabijac niewiernych.
Awatar użytkownika
lukas1982

Polsko zacofana, Polsko katolicka, Polsko zaściankowa. Dziękuję Ci, że jesteś i za to, że mogę czuć się bezpiecznie.
Co do Paryża , obawiam się, że to nie koniec. Wypierdalac z lewakami. To Oni są winni tych zamachów. STOP ISLAMIZACJI.
1963

Post autor: 1963 »

lukas1982 pisze:Polsko zacofana, Polsko katolicka, Polsko zaściankowa. Dziękuję Ci, że jesteś i za to, że mogę czuć się bezpiecznie.
Co do Paryża , obawiam się, że to nie koniec. Wypierdalac z lewakami. To Oni są winni tych zamachów. STOP ISLAMIZACJI.
a apel watykanu o przyjęcie do każdej parafii rodziny imigrantów to też lewactwo ??? FRANCJO TRZYMAJ SIĘ
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

wszystko zlo bierze sie z nygustwa i pazernosci .Europie zachodniej nie chce sie pracowac i robia na nich muzulmanie.Polakom nie chce sie pracowac to przywoza warchlaka ,traktory samochody itp , itd. z UE a pozniej czesc z nas musi emigrowac .W Polsce roboty jest bardzo duzo ale nygusow tez,przewaznie na stolkach.Jak sobie przypomne lata siedemdziesiate i osiemdziesiate to wszystkich urzedasow bylo kilkukrotnie mniej a Polakow bylo tyle samo
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

:D Banki teraz skomputeryzowane ,normalnie 22 wiek a pracowników tyle jak 20 lat temu. :D :D
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

wszystko zlo bierze sie z nygustwa i pazerności

......mądre , przemyślane słowa !!
Stanislaw

Moj bank miescil sie na jednym pietrze[25lat temu,] dzis uruchamiaja trzecie pietro,byl jeszcze PKO, dzis nie potrafie wszystkich policzyc w moim miescie powiatowym, pewnie kolo 10 jest a ludzi w powiecie tyle samo.Nawet szukaja pracownikow,ale tylko po panstwowych studiach kierunkowych.
Awatar użytkownika
lukas1982

1963 pisze:
lukas1982 pisze:Polsko zacofana, Polsko katolicka, Polsko zaściankowa. Dziękuję Ci, że jesteś i za to, że mogę czuć się bezpiecznie.
a apel watykanu o przyjęcie do każdej parafii rodziny imigrantów to też lewactwo ??? FRANCJO TRZYMAJ SIĘ
Watykan nie mógł się odciąć od pomocy,ale My możemy pomóc w inny sposób. Każdy obywatel na pewno chętnie da 20zł (700mln) aby pomóc prześladowanym ale nie pozwólmy zrobić w Polsce drugiej Francji. Ci ludzie się nie integrują tworząc swoje gangi i sieją strach wśród lokalnej społeczności. Przyjmijmy uchodźców chrześcijańskich a muzułmańskim pomóżmy finansowo.
Poza tym po wczorajszych wydarzeniach uchodźcy w Polsce mieliby delikatnie mówiąc prze..bane.
mietko75

Polski cały wiek na mapach świata już nie było i się odrodziła . Masakry Paryskie to zemsta za kolonializm .Wpierw Europa muzułmanów okradła , później niewolników z tych okradzionych kraj do siebie do najgorszej roboty sprowadziła , a teraz ma za swoje . :idea: :idea:
Stanislaw

to nie tylko Francja ale cala europa zachodnia i robia to nadal ciekawe co byloby z UE jakby nas nie ulowili.Z nas tez zrobili niewolnikow.CIEKAWE KTO POSPLACA WSZYSTKIE NASZE KREDYTY.Moim zdanie czeka nas los Grecji,chociaz patrzac na to z drugiej strony Polska to niezwykle bogaty kraj.Ruskim nie udalo sie nas okrasc przez 60 lat ,liberalom nie udalo sie przez nastepne 25,a przedtem tez byly dwie wojny i 130 lat niewoli.NIKT NAS NIE POTRAFIL ZNISZCZYC ,I NIECH TAK BEDZIE DALEJ
1963

lukas1982 pisze:
1963 pisze:
Watykan nie mógł się odciąć od pomocy,ale My możemy pomóc w inny sposób. Każdy obywatel na pewno chętnie da 20zł (700mln) aby pomóc prześladowanym ale nie pozwólmy zrobić w Polsce drugiej Francji. Ci ludzie się nie integrują tworząc swoje gangi i sieją strach wśród lokalnej społeczności. Przyjmijmy uchodźców chrześcijańskich a muzułmańskim pomóżmy finansowo.
Poza tym po wczorajszych wydarzeniach uchodźcy w Polsce mieliby delikatnie mówiąc prze..bane.
to niech kur.a watykan pomaga swoimi łapami a nie naszymi
1963

mietko75 pisze:Polski cały wiek na mapach świata już nie było i się odrodziła . Masakry Paryskie to zemsta za kolonializm .Wpierw Europa muzułmanów okradła , później niewolników z tych okradzionych kraj do siebie do najgorszej roboty sprowadziła , a teraz ma za swoje . :idea: :idea:
masz Mieciu racje ,wyprawy krzyżowe ,niewolnictwo,a teraz ich amerykańce uszczęśliwiają na siłe.sowieci też uszczęśliwiali część świata i sami się prawie rozpierd.lili ,usa też to czeka!
baraki

Post autor: baraki »

Amerykańcom chodzi tylko i wyłacznie o to co jest pod tym pustynnym piachem ukryte, jak by tylko chcieli to rzpieprzyli by te całe państwo islamskie w góra 2 tyg. To sa pustynne tereny, niezbyt dogodne dla walki partyzanckiej.
mietko75

Gdy się na lekcji historii o kolonializmie uczyłem , to jako dzieciak już złe zdanie sobie o Europie wyrabiałem . Każdy kij ma dwa końce .
jarek84

Post autor: jarek84 »

1963 pisze:
mietko75 pisze:Polski cały wiek na mapach świata już nie było i się odrodziła . Masakry Paryskie to zemsta za kolonializm .Wpierw Europa muzułmanów okradła , później niewolników z tych okradzionych kraj do siebie do najgorszej roboty sprowadziła , a teraz ma za swoje . :idea: :idea:
masz Mieciu racje ,wyprawy krzyżowe ,niewolnictwo,a teraz ich amerykańce uszczęśliwiają na siłe.sowieci też uszczęśliwiali część świata i sami się prawie rozpierd.lili ,usa też to czeka!
jesteśmy chrześcijanami a Kościół ma system hierarchi (taka monarchia na czele z królem-papieżem w Watykanie), przez 2 tys. lat nieźle się jeszcze trzyma Kościół choć ostatnio lewactwo-postępactwo szturmują mury Watykanu ostro.
jak wspomniałem system jest hierarchiczny i MY wierni jesteśmy na samym dole, później księża biskup, prymas.....
dlatego dziwią mnie podlądy niektórych wiernych pouczających tych wyżej postawionych, przecież jako jedyna religia na świecie mamy WOLNĄ WOLE i jak coś nie pasi to można wyjść z systemu bez konsekwencji.
w islamie jak by taki mądry miał coś do powiedzenia inaczej niż w Koranie to szybko by mu pokazali gdzie jego miejsce
1963

jarek84 pisze:
1963 pisze:
jesteśmy chrześcijanami a Kościół ma system hierarchi (taka monarchia na czele z królem-papieżem w Watykanie), przez 2 tys. lat nieźle się jeszcze trzyma Kościół choć ostatnio lewactwo-postępactwo szturmują mury Watykanu ostro.
jak wspomniałem system jest hierarchiczny i MY wierni jesteśmy na samym dole, później księża biskup, prymas.....
dlatego dziwią mnie podlądy niektórych wiernych pouczających tych wyżej postawionych, przecież jako jedyna religia na świecie mamy WOLNĄ WOLE i jak coś nie pasi to można wyjść z systemu bez konsekwencji.
w islamie jak by taki mądry miał coś do powiedzenia inaczej niż w Koranie to szybko by mu pokazali gdzie jego miejsce
w każdym związku mafijnym istnieje hierarchia ,im jest silniejsza tym system bardziej długowieczny.stos już gotowy ,pływać umiem więc z diabłem spółka ,pozostaje spalić :cry:
Falco

Post autor: Falco »

Stanislaw pisze:NIKT NAS NIE POTRAFIL ZNISZCZYC ,I NIECH TAK BEDZIE DALEJ

Najbardziej to sami siebie niszczymy ...
Falco

Post autor: Falco »

lukas1982 pisze:A co do tego księdza, mi kibolowi zdecydowanie bliżej jest do Niego niż do tęczowych :-). Wolę Polskę katolicką niż pedalską i laicką.
Ty z tych kiboli? https://www.youtube.com/watch?v=Q2MKrglWq4Y
Tak mi z tego wychodzi, że ten komu nie spodobało się co ten ksiądz tam wyprawiał, to jest pedał, laik i chce żeby arabów do kraju nasprowadzali. I na pewno nie jest patriotą. Co się dziwić, w tv pokazują skrajności np. Terlikowski-Nowacka bo normalni, wyważeni się nie oglądają (pyskówki Szczuka-Terlikowski jeszcze lepiej ;-))
mietko75

Łukasz pod końcową sentencją by się mógł podpisać . :idea:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:Gdy się na lekcji historii o kolonializmie uczyłem , to jako dzieciak już złe zdanie sobie o Europie wyrabiałem . Każdy kij ma dwa końce .
:D :D Widzę ,że z historii też nie byłeś Orłem.
1963

mytotoksyna1 pisze:
mietko75 pisze:Gdy się na lekcji historii o kolonializmie uczyłem , to jako dzieciak już złe zdanie sobie o Europie wyrabiałem . Każdy kij ma dwa końce .
ej polonisto ,historyku co to jest ;obcja; :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

..chyba masz krztę inteligencji . :D
andre

Post autor: andre »

A ja mam wrażenie że to wszystko ściema ta cała walka isis . Wielkie politykowanie ,kolejne naloty mające na celu wypróbowanie nowych rodzajów broni ,ot taki poligon doświadczalny. Jak dla mnie rozwiązanie jest tak proste żeby nie powiedzieć banalne . Leży ono w odcieciu owego państwa jeżeli tak można o tej organizacji powiedzieć od zródła finansowania. A niestety sama sprzedaż ropy przez nich to szacowane jest na 4 mld. dolarów DZIENNIE ! A kto kupuje ? Nie wspomne już o praniu brudnych pieniędzy w zachodnich bankach, także myślę że dopóki na prawdę nie stanie się tragedia na masową skalę tak jak to było z dopuszczeniem do władzy Hitlera ,to będzie wielka gra pozorów czyli ściema. Tylko że teraz skończy sie to dramatycznie dla całej ludzkości ,bo wystarczy że zdobędą jedną bombkę atomową i już jest pozamiatane ,bo jej użycie spowoduje reakcje łańcuchową .Myślę że przy okazji Putin rozgrywa Europe i świat jak chce i to jest nie mniejsze zagrożenie jak isis . Jemu bardzo jest to na ręke taka destabilizacja ,także czasy na prawde są nie przewidywalne
andre

Nie wiem czy pamietacie zamach bombowy w Rosji na bloki mieszkalne gdzie zginęło 300 osób ,to sprawka kolegów z KGB po to żeby miec pretekst ataku na Czeczenie ,bo ponoć sprawcy pochodzili z tego kraju ,na szczęście Litwinienko ''wysypał'' sie ale wiadomo że zaszkodziła mu herbatka i już go z nami nie ma ,i dlatego obstawiam że ostatni zamach na samolot to też zadyma służb putinowskich
1963

andre pisze:Nie wiem czy pamietacie zamach bombowy w Rosji na bloki mieszkalne gdzie zginęło 300 osób ,to sprawka kolegów z KGB po to żeby miec pretekst ataku na Czeczenie ,bo ponoć sprawcy pochodzili z tego kraju ,na szczęście Litwinienko ''wysypał'' sie ale wiadomo że zaszkodziła mu herbatka i już go z nami nie ma ,i dlatego obstawiam że ostatni zamach na samolot to też zadyma służb putinowskich
andre pisze:A ja mam wrażenie że to wszystko ściema ta cała walka isis . Wielkie politykowanie ,kolejne naloty mające na celu wypróbowanie nowych rodzajów broni ,ot taki poligon doświadczalny. Jak dla mnie rozwiązanie jest tak proste żeby nie powiedzieć banalne . Leży ono w odcieciu owego państwa jeżeli tak można o tej organizacji powiedzieć od zródła finansowania. A niestety sama sprzedaż ropy przez nich to szacowane jest na 4 mld. dolarów DZIENNIE ! A kto kupuje ? Nie wspomne już o praniu brudnych pieniędzy w zachodnich bankach, także myślę że dopóki na prawdę nie stanie się tragedia na masową skalę tak jak to było z dopuszczeniem do władzy Hitlera ,to będzie wielka gra pozorów czyli ściema. Tylko że teraz skończy sie to dramatycznie dla całej ludzkości ,bo wystarczy że zdobędą jedną bombkę atomową i już jest pozamiatane ,bo jej użycie spowoduje reakcje łańcuchową .Myślę że przy okazji Putin rozgrywa Europe i świat jak chce i to jest nie mniejsze zagrożenie jak isis . Jemu bardzo jest to na ręke taka destabilizacja ,także czasy na prawde są nie przewidywalne
oj macierewicz klęka
1963

1963 pisze:
mytotoksyna1 pisze:
ej polonisto ,historyku co to jest ;obcja; :lol:
mytotoksyna1 pisze:..chyba masz krztę inteligencji . :D
widocznie nie mam ,to co to jest ;obcja; :roll:
jarek84

Post autor: jarek84 »

andre pisze:A ja mam wrażenie że to wszystko ściema ta cała walka isis . Wielkie politykowanie ,kolejne naloty mające na celu wypróbowanie nowych rodzajów broni ,ot taki poligon doświadczalny. Jak dla mnie rozwiązanie jest tak proste żeby nie powiedzieć banalne . Leży ono w odcieciu owego państwa jeżeli tak można o tej organizacji powiedzieć od zródła finansowania. A niestety sama sprzedaż ropy przez nich to szacowane jest na 4 mld. dolarów DZIENNIE ! A kto kupuje ? Nie wspomne już o praniu brudnych pieniędzy w zachodnich bankach, także myślę że dopóki na prawdę nie stanie się tragedia na masową skalę tak jak to było z dopuszczeniem do władzy Hitlera ,to będzie wielka gra pozorów czyli ściema. Tylko że teraz skończy sie to dramatycznie dla całej ludzkości ,bo wystarczy że zdobędą jedną bombkę atomową i już jest pozamiatane ,bo jej użycie spowoduje reakcje łańcuchową .Myślę że przy okazji Putin rozgrywa Europe i świat jak chce i to jest nie mniejsze zagrożenie jak isis . Jemu bardzo jest to na ręke taka destabilizacja ,także czasy na prawde są nie przewidywalne
tu chodzi o chiny i usa
zastanów się gdzie ma przebiegać jedwabny szklak (są 3 czy 4 drogi) i gdzie są aktualnie konflikty (ukraina i półwysep arabski)
jeśli chodzi o syrie to jeszcze wchodzi w grę izrael i ich sąsiedzi którzy zagrażają jemu
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Mietko - wstyd mi za Ciebie ,taki duży chłop , a dziecinne myśli łażą po głowie .
..naprawdę popraw się !
Stanislaw

mietko75

Cienkaś i głupia myko jak i ten duży :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=IV2LGYlvU_4
Ja mówię to co i ten mniejszy :lol: :lol: https://www.youtube.com/watch?v=FXdgzHaQul4
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

..ale nie tak dawno , jak sześć dni temu widziałem w telewizji ,że Pudzian ma podbite oko . :D
mietko75

Tu go masz z podbitym okiem i możesz posłuchać , ale lepiej nie bo głupek głupkiem będzie . :lol: :lol: :lol:https://www.youtube.com/watch?v=vCOCyROzY7I
andre

1963 nie wiem o co Ci chodzi z tym Antkiem M. ale jak mnie do niego przyrównujesz to mnie obrażasz, moje posty były oparte na publikacjach różnych serwisów internetowych i żadna teoria spiskowa mną nie kierowała , a Antek i to całe towarzystwo niech idzie w PIS-du 8)
mietko75

Antek to niech nie wariuje , bo jak głupio będzie postępował to bohater pierwszej opowieści do nas wróci .12 minuta
https://www.youtube.com/watch?v=ySjKLH7ZD_M
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Donald Tusk , najbliższe WYBORY prezydenckie wygra w Cuglach !
1963

andre pisze:1963 nie wiem o co Ci chodzi z tym Antkiem M. ale jak mnie do niego przyrównujesz to mnie obrażasz, moje posty były oparte na publikacjach różnych serwisów internetowych i żadna teoria spiskowa mną nie kierowała , a Antek i to całe towarzystwo niech idzie w PIS-du 8)
jeżeli czujesz się urażony to przepraszam ale sam powiedz czy Cie trochę fantazja ułańska nie poniosła ?
mietko75

Tak wygra w cuglach , jak i PSL miał uformować samodzielnie rząd , bo to mieli być najlepsi z najlepszych :lol: :lol: :lol:
Kłamczucha ma już nie kandydować na szefa partii , bo zrozumiała że już jest spalona i partyjkę tylko by na dno pociągnęła . Nawet nie trzeba już się rządów tego zdrajcy Tuska bać , bo ludzie na oczy przeglądają . Ciekawe tylko kiedy będzie za kratami :?: :?:
Stanislaw

Naprawde niektorych nie rozumiem,jest nowy rzad ktory daje podstawy nadzieji ze moze byc lepiej, a czesc juz opluwa ten rzad.NA JAKIEJ PODSTAWIE pytam sie.Jak wam jeden rok da w du....e to nastepny nie robcie sobie kosztow bo moze byc gorszy!!!!!
brzydal

Post autor: brzydal »

mytotoksyna1 pisze:Donald Tusk , najbliższe WYBORY prezydenckie wygra w Cuglach !
Przestań obrażać Plolskę i Polaków :!: Donald Tusk to już przeszłość tak samo jak jego ciocia Angela
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Jeszcze będziecie wołać donaldusiu wróć :lol: :lol: :lol: i pytać gdzie jest ten Piechociński o którego cały świat się pyta ha ha ha

mnie o tego opowiadania że będziemy służyć narodowi brzuch boli :lol: :lol: :lol: jak jeszcze widzę jak po każdym wygraniu głosowania Jarek się pod nosem chichocze i do tego prezydent co dziennie cytuje poprzednika ŚP.profesora , jak zaczną jeszcze krzyże wstawiać i pomniki budować to do wiosny ich Petru zastąpi :mrgreen: :mrgreen:
Stanislaw

a mnie sie to bardzo podoba i czekam kiedy sie do du..y dobiora wszystkim zlodziejom z ostatnich 25 lat.Czasami zagladam na FC corki i widze tam ogromny patriotyzm i nadzieje, znacznie przewyzszajacy nasz i to dodaje mi nadziei na przyszlosc.
mietko75

Jest dobrze . https://www.youtube.com/watch?v=mDRW1LOLEAI
Gdy to w niedzielę późnym wieczorem wstawiałem to było coś koło 500 000 wejść , wczoraj było 934 000 , teraz już ponad 110 000 .
Wiara otwiera oczy i świnia Tusk to tylko rytualny ratuje , bo w przeciwnym wypadku tylko lincz . :lol: :lol: :lol:
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Za drugiego złodzieja też się powinni zabrać
Jeden z nowych urzędników pojechał zobaczyć, w jakim stanie jest prezydencka willa w Klarysewie koło Powsina pod Warszawą. Okazało się, że posiadłość została splądrowana! Nie było w niej żadnych mebli, dywanów, żyrandoli, luster i obrazów. Ponadto zdemontowane były nawet elementy wyposażenia łazienek i kuchni! Jak ustalono brakowało około 400 przedmiotów. Okazało się, że wszystkie one miały być podobno w tak złym stanie, że można je było tylko wysłać do utylizacji. Jak donoszą dziennikarze, jest to zastanawiające, ponieważ w poprzednich latach przeprowadzane były inwentaryzacje, które nie wskazywały na jakieś uszkodzenia przedmiotów na większą skalę. W protokole przedmiotów przeznaczonych do zniszczenia znalazła się nawet potężna metalowa szafa na broń długolufową. Wszystkie te przedmioty w lato zostały wywiezione z Klarysewa zaś ich wartość szacowana była na 1,5 mln złotych! Jak mówi urzędnik: - To miejsce byłoby idealne na ugoszczenie oficjalnej delegacji wysokiego szczebla, np. belgijskiej pary królewskiej, która niedawno odwiedziła Polskę. Trudno będzie odtworzyć stan rezydencji splądrowanej pod płaszczykiem ,,protokołu zniszczenia.
Innym zdumiejącym fragmentem artykułu jest wspomnienie wydarzeń z 7 i 8 maja tego roku (czyli tuż przed pierwszą turą wyborów). Wówczas organizowane były uroczyste obchody 70 rocznicy zakończenia II wojny światowej na Westerplatte. Imprezę na zamówienie Kancelarii Prezydenta zorganizowała firma TOProduction. Jak się okazuje, Kancelaria zapłaciła za to 1 597 843,80 zł! Co więcej, firma dostała to zlecenie bez przetargu!
http://www.se.pl/wiadomosci/polityka/spladrowano-prezydencka-wille-1-5-mln-strat_729157.htm
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

:D Rozumiem ,że p. mietko i p. Andrzej mają na ścianie powieszony obraz z wizerunkiem pana MAXA KOLONKO.
ODPOWIEDZ