Uprawa zboz

Awatar użytkownika
Peron

Re: Uprawa zboz

Post autor: Peron »

ale z czyjego OC? Tego który spalił?
arek

Post autor: arek »

tak tego który spalił
beniu33

Post autor: beniu33 »

Miałem podobny problem, ale sąsiad zaproponował , że na wiosnę uprawi i obsieje na własny koszt , więc dla zgody przystałem na to
krzywy

Post autor: krzywy »

Miałem taką samą przygodę. W powiatowym inspektoracie od nasiennictwa i ochrony roślin znajomy szef powiedział, że lepiej to polubownie załatwić. Badanie na glifosat kosztuje ok. 1k i próbki trzeba już pobierać. Winowajca się przyznał. Pokrył koszty zasiewu+. W niektórych miejscach oprysk zadziałał do 10 m od granicy działki.
Awatar użytkownika
Peron

może bym się i zgodził na uprawę i zasiew na wiosnę przez niego, ale póki co to nic nie proponuje i siedzi cicho, może liczy, że śnieg przykryje... z drugiej strony jednak, jak ma tak fachowo obsiać, jak opryskał...
mietko75

Post autor: mietko75 »

To zapytaj tylko, czym pryskał że tak dobrze działa ? i czeka na reakcję
Awatar użytkownika
Peron

Dobry pomysł mietko:)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

arek pisze:tak tego który spalił
To jest prawidłowa diagnoza.
beniu33

Post autor: beniu33 »

Tak na marginesie, ; dzisiaj byłem na spotkaniu, gdzie Concordia zachwalała ubezpieczenie dla rolnika wykonującego usługi międzysąsiedzkie- czyli od błędów tam popełnionych. Niestety stawek nie podawali. :?:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

beniu33 pisze:Tak na marginesie, ; dzisiaj byłem na spotkaniu, gdzie Concordia zachwalała ubezpieczenie dla rolnika wykonującego usługi międzysąsiedzkie- czyli od błędów tam popełnionych. Niestety stawek nie podawali. :?:
Ubezpieczalnie gnaj gdzie wiatr poniesie .
Ubezpieczenie powinno być DOBROWOLNE (Komuna już upadła dawno)!!!
ziutek

Post autor: ziutek »

upadla komuna i upadnie toksyna heheh jak po polsku nie zacznie pisac
mietko75

Gdyby ubezpieczenia aut na OC były dobrowolne , to by sądy były załadowane tymi sprawami bo mało kto by płacił .
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Ja dwa lata temu przypaliłem opryskiem na zboże buraki sąsiada. Było tego może z 10 arów, ale częściowo się wylizały. Zaproponowałem ubezpieczenie, sąsiad się zgodził, ubezpieczalnia stwierdziła że ma kiepskie buraki na całym polu i to nie wina oprysku. Nie dali mu nic. Ja poczuwając się do winy dałem mu 20 balotów słomy, którą miałem na zbyciu, a wiem ze on troche zawsze kupuje. Stwierdził, że i tak by mu c klasie za nie zapłacili grosze bo plon miał dobry i areał dość duży. Żadnej urazy do mnie nie ma, ale do ubezpieczalni, że wmawiają jakieś głupoty. Buraki ma zawsze naprawdę jedne z lepszych, a oni jakiś kit wciskają.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

A mnie buraki wykopali, gnojowica wywieziona, pole uprawione i dziś sieje pszenice ozimą :-) 280kg/ha
Awatar użytkownika
Peron

będzie co z niej?
Awatar użytkownika
lukas1982

U nas wegetacja prawie najdłuższa w kraju więc jak będzie pogoda odpowiednia to się uda a jak nie to na wiosnę kuku się zasieje.
FarmerB

Post autor: FarmerB »

mietko75 pisze:Gdyby ubezpieczenia aut na OC były dobrowolne , to by sądy były załadowane tymi sprawami bo mało kto by płacił .
z samochodami pewnie tak,
ale z uprawami rożnie można myśleć jak było dobrowolne ubezpieczenie to płaciłem 120-150zł za ha rzepaku
teraz jak państwo dopłaca płacę 180zł/ha i drugie tyle idzie z budżetu
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

co tak malo za ten rzepak ja za ha o wydajnosci 5 ton place 300 i drugie tyle idzie z budzetu
FarmerB

gdzie ubezpieczałeś Stanisław? ja w Concordii, na pewno 300zł :shock:
Stanislaw

caly pakiet w Concordi na 8000 tys ha , oprocz suszy, u posrednika z Pily .300.
FarmerB

to nie wiem, ja przez brokera ubezpieczałem
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

FarmerB pisze:
mietko75 pisze:Gdyby ubezpieczenia aut na OC były dobrowolne , to by sądy były załadowane tymi sprawami bo mało kto by płacił .
z samochodami pewnie tak,
ale z uprawami rożnie można myśleć jak było dobrowolne ubezpieczenie to płaciłem 120-150zł za ha rzepaku
teraz jak państwo dopłaca płacę 180zł/ha i drugie tyle idzie z budżetu
Dopłaty państwa do firm ubezpieczeniowych (to z naszych podatków) -pachnie to korupcją .
Ubezpieczenia powinny być wszystkie dobrowolne .
Każdy jest dorosły i każdy wie co robi !
Stanislaw

Uwazam ze to samo bedzie na wiosne z pszenica na zielonej wyspie http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 61177.html
Awatar użytkownika
Peron

Sąsiad rżnie głupa i twierdzi, że nic nie wie na temat szkody i że nie on pryskal. Potem jeszcze dodał, że podobno było już żółte, jak pryskane było, a tam gdzie jest zielone to przez to, że drugi sąsiad tam szambo wylewa.
arek

czyli jak zawsze
Awatar użytkownika
Peron

jak znam życie, to jutro z rana będzie to swoje orał...
arek

zrób zdjęcia tego pola swoje i sąsiada
Awatar użytkownika
Peron

będę miał dostęp do kompa, to wrzucę.
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

Niech twój znajomy zadzwoni do twojego sąsiada i przestawi się jako pracownik PIORINU lub pracownik agencji i postraszy go ze jak nie zostanie sprawa rozwiązana dobrowolnie to nie dostanie dopłat bezpośrednich z powodu nie przestrzegania wymogów cross compliance.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

lukas1982 pisze:A mnie buraki wykopali, gnojowica wywieziona, pole uprawione i dziś sieje pszenice ozimą :-) 280kg/ha
Przy takim układzie pogody jaki jest i zapowiedziach ocieplenia -ten eksperyment uda Ci się !
Zacznij przygotowywać przyczepy do żniw 2016 !
Awatar użytkownika
lukas1982

Takie tam z dzisiaj :-)
Załączniki
20151128_075948-1.jpg
20151128_075948-1.jpg (92.67 KiB) Przejrzano 25892 razy
mietko75

mytotoksyna1 pisze:
lukas1982 pisze:A mnie buraki wykopali, gnojowica wywieziona, pole uprawione i dziś sieje pszenice ozimą :-) 280kg/ha
Przy takim układzie pogody jaki jest i zapowiedziach ocieplenia -ten eksperyment uda Ci się !
To cebulę przykrywać w końcu , czy kombajn rychtować :?: :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:
mytotoksyna1 pisze:
To cebulę przykrywać w końcu , czy kombajn rychtować :?: :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mietko -przespałeś dobry interes .
Ty jak już wszyscy idą do domu z targowiska to ty pytasz gdzie to targowisko ??
Mówiłem ,prosiłem , przykryj tą cebulę agr-kniną w końcówce września , teraz byś odkrył i przy takie ciepłej jesieni kosił ,byś kasę za cebulkę z małym szczypiorkiem (pęczek 5 cebulek 2,99)
..ale ty wolisz muzykować.
mietko75

Czego się nawąchałaś że tak bredzisz :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Koniec świata z taką teorią :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:Czego się nawąchałaś że tak bredzisz :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Koniec świata z taką teorią :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
.nie odwracaj kota ogonem , przespałeś złoty interes ! :D :D :D
Załączniki
szczypiorek.jpg
szczypiorek.jpg (13.23 KiB) Przejrzano 25570 razy
Awatar użytkownika
Peron

Kolega robi cebule na szczypior, właśnie takie pęczki, to z tego co kojarzę 1,2zł dostaje. Cena jaką podajesz, to chyba w markecie już. Prawda taka, ze pośrednik robi złoty interes, tak jak w naszej branży.
ziutek

nie Peron on za taka cene kupuje od rolnikow domysl sie czemu jak POniewiera rolnikow
mietko75

Tu nie chodzi o cenę . Cebula na sprzedaż musi mieć szczypiór prosty , tak ja na tym foto . Pod agrowłukliną nigdy szczypiór nie będzie rósł prosto , zawsze , ale to zawsze gdy się okrycie zdejmie jest pozałamywany , pogięty . Kilka tygodni dobrego wzrostu jest potrzebne aby się wyprostował :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Głupia , tępa babo kilka tygodni na wiosnę to przy obecnych temperaturach kilka miesięcy . :!: :!: :!: Zmarnowałabyś całą plantację , bo i teraz z takim pokręconym szczypiorem nikt by tego nie kupił , a z kolei gdyby taka gruba była już teraz , to na wiosnę wszystko w bonka by poszło i żadna by główki nie zrobiła.W tej fazie co na foto to na rynek na wiosnę , teraz jeszcze za drobne . Jest w bród zasuszonej i nikt takiej drobnicy by nie wziął , to po pierwsze . Po drugie w tej fazie rozwoju przed zimą to jakby zboże w fazie strzelanie w źdźbło było :oops: :oops: . Jak już wielokrotnie pisałem , NIE MASZ ZIELONEGO POJĘCIA O CZYM PISZESZ :!: :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:Tu nie chodzi o cenę . Cebula na sprzedaż musi mieć szczypiór prosty , tak ja na tym foto . Pod agrowłukliną nigdy szczypiór nie będzie rósł prosto , zawsze , ale to zawsze gdy się okrycie zdejmie jest pozałamywany , pogięty . Kilka tygodni dobrego wzrostu jest potrzebne aby się wyprostował :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Głupia , tępa babo kilka tygodni na wiosnę to przy obecnych temperaturach kilka miesięcy . :!: :!: :!: Zmarnowałabyś całą plantację , bo i teraz z takim pokręconym szczypiorem nikt by tego nie kupił , a z kolei gdyby taka gruba była już teraz , to na wiosnę wszystko w bonka by poszło i żadna by główki nie zrobiła.W tej fazie co na foto to na rynek na wiosnę , teraz jeszcze za drobne . Jest w bród zasuszonej i nikt takiej drobnicy by nie wziął , to po pierwsze . Po drugie w tej fazie rozwoju przed zimą to jakby zboże w fazie strzelanie w źdźbło było :oops: :oops: . Jak już wielokrotnie pisałem , NIE MASZ ZIELONEGO POJĘCIA O CZYM PISZESZ :!: :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nie tłumacz się , przespałeś temat i koniec .
mietko75

Nie masz zielonego pojęcia o czym wypisujesz .Tak się to robi https://www.youtube.com/watch?v=CMaog6Lxp4c
Jarowizacja , wiesz co to znaczy w ogóle . Cebula przed zimą powinna być grubości cienkiego ołówka :!: :!: :!: :!: Ja tego nie wymyśliłem , tylko taka jest zasada .

Jedną z lepszych metod poprawienia zimotrwałości cebuli jest jej przykrywanie bezpośrednio przed nadejściem mrozów włókniną polipropylenową, którą usuwa się wiosną około połowy kwietnia.
Ostatnie zdanie jest wzięte z tej strony http://www.uprawyekologiczne.pl/344_Upr ... ebuli.html
Brak słów na Twą głupotę :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:Nie masz zielonego pojęcia o czym wypisujesz .Tak się to robi https://www.youtube.com/watch?v=CMaog6Lxp4c
Jarowizacja , wiesz co to znaczy w ogóle . Cebula przed zimą powinna być grubości cienkiego ołówka :!: :!: :!: :!: Ja tego nie wymyśliłem , tylko taka jest zasada .

Jedną z lepszych metod poprawienia zimotrwałości cebuli jest jej przykrywanie bezpośrednio przed nadejściem mrozów włókniną polipropylenową, którą usuwa się wiosną około połowy kwietnia.
Ostatnie zdanie jest wzięte z tej strony http://www.uprawyekologiczne.pl/344_Upr ... ebuli.html
Brak słów na Twą głupotę :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Właśnie !
Co znaczy Jarowizacja ??
Stanislaw

mysle ze w tej definicji jest blad na bledzie i ktos kto nie ma innych zrodel i tak nie pojmie https://pl.wikipedia.org/wiki/Jarowizacja
mietko75

Szkoda słów i tyle . Siejmy zboża ozime o miesiąc wcześniej , to i żniwa do zimy jeszcze będą :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kur-wa , nikt jeszcze nie wpadł na pomysł Myto aby cebulę ozimą wcześniej zasiać niż zalecają i agrowłókniną przykryć . Kasy nie z tej ziemi by było . :lol: :lol: :lol:
Swoją drogą Myto wiesz czemu zimą komarów nie ma :?: :?: :?: :?: :?:
Bo bociany żab nie mogą znaleźć i komary wszystkie wyłapują . :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ziutek

lubie to heheh Mietek teraz toksyna bedzie ciazyl na portalach gOOgel
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Mietko , ale ja pytam z punktu widzenia socjologa , filozofa !
..zawsze byłem noga w tych tematach.
Jarowizacja.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:Szkoda słów i tyle . Siejmy zboża ozime o miesiąc wcześniej , to i żniwa do zimy jeszcze będą :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kur-wa , nikt jeszcze nie wpadł na pomysł Myto aby cebulę ozimą wcześniej zasiać niż zalecają i agrowłókniną przykryć . Kasy nie z tej ziemi by było . :lol: :lol: :lol:
Swoją drogą Myto wiesz czemu zimą komarów nie ma :?: :?: :?: :?: :?:
Bo bociany żab nie mogą znaleźć i komary wszystkie wyłapują . :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Miałeś zasiać zwykłą cebulę Wolską już w początku sierpnia .
...teraz przy tej pogodzie być trzaskał EURO w to i tamto strone!
mietko75

Kobito po co te głupoty wypisujesz :?: :?: :?: :?: przecież Wolska to typowo wiosenna odmiana.http://nasiona-holenderskie.pl/cebula-w ... cgodFAUFBg

Kto na zimę sieje jare zboże :?: :?: :?: Komuś tu na forum jęczmień z poplonu się wykłosił , to niech napisze ile ziaren z niego będzie . Ani słomy , ani ziarna :!: :!: :!:

Jaka matka , taka i córka . Tak samo pierd-olisz od rzeczy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: https://www.youtube.com/watch?v=Z4n3aUWd2ck
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:Kobito po co te głupoty wypisujesz :?: :?: :?: :?: przecież Wolska to typowo wiosenna odmiana.http://nasiona-holenderskie.pl/cebula-w ... cgodFAUFBg

Kto na zimę sieje jare zboże :?: :?: :?: Komuś tu na forum jęczmień z poplonu się wykłosił , to niech napisze ile ziaren z niego będzie . Ani słomy , ani ziarna :!: :!: :!:

Jaka matka , taka i córka . Tak samo pierd-olisz od rzeczy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: https://www.youtube.com/watch?v=Z4n3aUWd2ck
Tu nie chodzi o cebule rozmiarów 5 cm (średnica) tylko o cebulkę ze szczypiorkiem wielkości ołóweczka.
mietko75

Ale Myko pamiętaj że dwa :!: :!: :!: ,dwa :!: :!: :!: , tylko i zawsze dwa :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :wink:
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Koledze któremu nie zeszlo pszenzyto, anulowali fakture za material siewny, w ramach rekompensaty ma dostać na całość material siewny kukurydzy z wyższej półki. Przystal na to
ODPOWIEDZ