FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
Jak jesteś taki ekspert od warzyw, to sam zacznij je uprawiać. Jakby co to Stan ci pomoże, on zna się na wszystkim. Przynajmniej będziesz miał pracy pod same uszy, co odciąży trochę to forum od Twych ciągłych komentarzy na wszystkie tematy.mytotoksyna1 pisze:Miałeś zasiać zwykłą cebulę Wolską już w początku sierpnia .mietko75 pisze:Szkoda słów i tyle . Siejmy zboża ozime o miesiąc wcześniej , to i żniwa do zimy jeszcze będą![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kur-wa , nikt jeszcze nie wpadł na pomysł Myto aby cebulę ozimą wcześniej zasiać niż zalecają i agrowłókniną przykryć . Kasy nie z tej ziemi by było .![]()
![]()
![]()
Swoją drogą Myto wiesz czemu zimą komarów nie ma![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bo bociany żab nie mogą znaleźć i komary wszystkie wyłapują .![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
...teraz przy tej pogodzie być trzaskał EURO w to i tamto strone!
W naszej okolicy cebulę ozimą uprawia kilkunastu rolników i nikt jeszcze nie okrywał , bo za ciepło i wiatry na dodatek mocno tłuką . Te bzdury to Stanowi może opowiadać a nie mnie . Przy silnych wiatrach to okrycie cebuli więcej szkód zrobi niż dobrego . Rośliny są młode i delikatne i dobre wiatry potrafią agrowłukniną wszystką cebulę zniszczyć . Jeden z moich kolegów 5h tego co roku uprawia i wiedzę w tym temacie ma ogromną bo i nie raz wiatr poprzez okrycie plantacje mu zniszczył .
- mytotoksyna1
Mietko - " Dobrej baletnicy nie Przeszkadza rąbek od spódnicy"
- Załączniki
-
- bbb.jpg (4.33 KiB) Przejrzano 27508 razy
ciebie chyba to jara
Zajmujecie sie glupotami a problemy ida http://pogoda.wp.pl/gid,18026600,kat,10 ... leria.html
- mytotoksyna1
Z wodą to może być OOOGROMNY problem w Polsce też !!!Stanislaw pisze:Zajmujecie sie glupotami a problemy ida http://pogoda.wp.pl/gid,18026600,kat,10 ... leria.html
taka prawda jak z ociepleniem klimatu. Zobaczcie ile jeszcze w naszym kraju jest ziemi nie wykorzystanej w 100 %, zachwaszczone pola, słabo nawożone nie sprawna melioracja kiepski materiał siewny itp.... erozji na swoich polach też nie zaobserwowałem wręcz jest odwrotne zjawisko po nawożeniu obornikiem lub pociętą słomą zwiększa się pojemnośc gleby
Mietko teraz pisze o polityce i innych pierdołach, to mu Stanisław fuche podebrał
Tylko jak to teraz interpretować?

Tylko jak to teraz interpretować?
Nie chcę zakładać kolejnego tematu i zapytam tutaj. A mianowicie jakie macie doświadczenia z firmą ubezpieczeniową MTU ,bo zbliża sie termin opłacenia składki oc budynków i rolników. Kilkanaście lat opłacałem w PZU ale przy tej samej wartości budynków na polisie ,PZU kasowało ponad 2200 na rok ,a w MTU 580
.Dwa lata mam w MTU ale ta różnica w składce troche mnie zastanawia i boję się co będzie w razie zaistnienia szkody . Raz już sie paliliśmy od uderzenia pioruna więc niestety trzeba myśleć i o czarnych scenariuszach

W pzu mam ubezpieczone jeszcze tylko dwie przyczepy oplata dobrze ponad 100 .Te same przyczepy ubezpieczone w Banku Pocztowym 50 zl .Place OC od ponad 30 lat i nigdy z mojej polisy nie bylo wyplacone odszkodowanie .Budynki tez zabralem z PZU poniewaz po szkodzie potracili mi za amortyzacje a w innej firmie wyplacaja za naprawe [koszt materialu i robocizny] koszt ubezpieczenia czterokrotnie mniejszy.PZU bardzo cwaniakuje z ubezpieczeniami w rolnictwie.Pieniadze wziac za calosc a z ubezpieczeniem jes zawsze jakies ALE.Chetnie ubezpieczalbym w PZU ale niech z ich strony bedzie uczciwosc.Tam niema fachowcow z dziedziny rolnictwa[likwidatorow]Po gradobiciu w rzepaku i zbozu usilowali liczyc ziarno na ziemi?
Tez uciekłem z PZU wartosc budynków potrafili w roku podniesc nawet 40% tak ze stare miały wartosc wieksze niz nowe dlatego składka wychodziła kosmicznie wysoka a wrazie szkody zawsze jest jakies ale.
jak do tej pory wszystko mam ubezpieczone w PZU ale po problemie z odzyskaniem odszkodowania po spaleniu przyczep w te żniwa zastanawiam się czy nie zmienić ubezpieczyciela dodam tylko ze przyczepy spaliły się od iskry z traktora a likwidator szkody twierdzi ze to nie możliwe na razie walczymy zobaczę jak to się zakonczy
-
zamawialiscie juz nasiona kukurydzy jak ceny w tym roku??
Ja mam w concordi i z odszkodowaniami nie ma problemu za wymarzniecia przymrozki i jak wiatr parę plyt eternitu wyrwal to tak wypłacili ze żałowałem ze nie z całego dachu bo bym miał wymieniony atak azbest lezy. W pzu jak miałem to tylko składki wysokie a jak odszkodowanie to tylko problemy.
Mi też tak jak zoorro pisze podwyższali wartości budynków mimo ich naturalnego starzenia się ( amortyzacja etc.)Najlepiej byłoby zerknąć do owu ale czytając to jest to tak zakręcone ,stąd moje obawy czy MTU proporcjonalnie do wysokości stawki ubezpieczenia w razie czego nie wezmie odpowiedzialności za szkode . Czytając opinie o różnych towarzystwach na forach internetowych ciężko znalezc faworyta bo do każdego jakąś łatkę można przypiąć
Podwyższanie wartości budynków jest normalną praktyką, ponieważ rosną ceny materiałów i robocizny, w związku z czym, gdyby nie podwyższali wartości nieruchomości to po kilku latach za kwotę ubezpieczenia można by co najwyżej posprzątać, a nie coś naprawiać w razie szkody. Problem w tym, aby podwyższanie wartości miało przełożenie na rzeczywistość, a nie opierało się o jakieś stałe wartości czy wskaźniki, bo tu pewnie tkwi problem.
A może korzysta ktoś z usług "TUW"? Bo też się zastanawiam nad przejściem z PZU do innego towarzystwa.
I skoro ten problem się pojawił, to jedna rada dla użytkowników, popatrzcie dobrze na wartości budynków, które macie w polisach. Przykład: Mam ubezpieczony stary garaż na 100 tyś, od takiej kwoty płacę składkę. Jednocześnie, mam świadomość, że jego realna wartość (ze względu na zużycie, rodzaj materiałów) wynosi realnie 60-70 tyś. Większość osób myśli, że w sytuacji szkody PZU musi brać pod uwagę wartość 100 tyś, otóż nie, oni sami wyceniają realną wartość według wskaźników i wtedy od takiej wartości będą wypłacać szkodę. Takich rzeczy dowiedziałem się od przedstawiciela PZU, gdy likwidował szkodę w uprawach, wyniknęło to przy okazji rozmowy. Jednocześnie, nie mają barier moralnych aby pobierać składkę od nierealnych wartości, które nigdy nie będą miały przełożenia na wypłacenie odszkodowania.
A może korzysta ktoś z usług "TUW"? Bo też się zastanawiam nad przejściem z PZU do innego towarzystwa.
I skoro ten problem się pojawił, to jedna rada dla użytkowników, popatrzcie dobrze na wartości budynków, które macie w polisach. Przykład: Mam ubezpieczony stary garaż na 100 tyś, od takiej kwoty płacę składkę. Jednocześnie, mam świadomość, że jego realna wartość (ze względu na zużycie, rodzaj materiałów) wynosi realnie 60-70 tyś. Większość osób myśli, że w sytuacji szkody PZU musi brać pod uwagę wartość 100 tyś, otóż nie, oni sami wyceniają realną wartość według wskaźników i wtedy od takiej wartości będą wypłacać szkodę. Takich rzeczy dowiedziałem się od przedstawiciela PZU, gdy likwidował szkodę w uprawach, wyniknęło to przy okazji rozmowy. Jednocześnie, nie mają barier moralnych aby pobierać składkę od nierealnych wartości, które nigdy nie będą miały przełożenia na wypłacenie odszkodowania.
Jarek jest dokładnie tak jak piszesz a moralność ?,no cóż ponoć w biznesie jej nie ma ,tylko nie raz już się zastanawiałem o sens prowadzenia takiej polityki przez PZU. Przecież z każdym odchodzącym klientem odchodzą również jego pieniądze
też miałem swego czasu ubezpieczone w PZU budynki pojazdy, a teraz mam w TUWjarekw pisze:Podwyższanie wartości budynków jest normalną praktyką, ponieważ rosną ceny materiałów i robocizny, w związku z czym, gdyby nie podwyższali wartości nieruchomości to po kilku latach za kwotę ubezpieczenia można by co najwyżej posprzątać, a nie coś naprawiać w razie szkody. Problem w tym, aby podwyższanie wartości miało przełożenie na rzeczywistość, a nie opierało się o jakieś stałe wartości czy wskaźniki, bo tu pewnie tkwi problem.
w przypadku OC na samochód to po przejściu do TUW za cały rok zapłaciłem tyle co w PZU za pół roku

a odnośnie wyceny przez PZU szkody, ta parę lat temu spaliła mi się stodoła od uderzenia pioruna, w sumie wypłacili bez problemu, ale problem pojawił się później, o ile przed spalenie budynek był wyceniony na 60 tys i 25% amortyzacji to po odbudowaniu czyli wymiana całego dachu (blacha, więźba dachowa), nowe drzwi (platy, wierzeje

w PZU dopiero ci obniżą składki jak do nich pójdziesz i powiesz że idziesz do konkurencji inaczej sami z siebie się nie ruszą a podejrzewam że wynika to z procentu dla pracownika,andre pisze:Jarek jest dokładnie tak jak piszesz a moralność ?,no cóż ponoć w biznesie jej nie ma ,tylko nie raz już się zastanawiałem o sens prowadzenia takiej polityki przez PZU. Przecież z każdym odchodzącym klientem odchodzą również jego pieniądze
a zresztą wystarczy iść do dwóch różnych przedstawicieli tej samej firmy i każdy wyliczy ci inną składkę
Tymczasem na wschodzie -14 przy gruncie a dojdzie do-20 , pszenicę i słabsze pszenżyto pewnie kolor zmieni na brązowy jak przyjdzie odwilż
- mytotoksyna1
Oj ,oj nie dobrze , mróz na nie okryte przez śnieg rośliny w pełni życia w pełni wegetacji ..
..do silosu z ziarnem pszenicy jutro dorabiam uchwyt na patentową kłódę ,potężną kłódkę !!!!
..do silosu z ziarnem pszenicy jutro dorabiam uchwyt na patentową kłódę ,potężną kłódkę !!!!
a ja mysle o dokupieniu silosow
Selekcja jednak nieunikniona . Tak było tydzień temu
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 1,1,0.html .
Tak za dwa dni . http://pogoda.interia.pl/europa-prognoz ... ather-menu
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 1,1,0.html .
Tak za dwa dni . http://pogoda.interia.pl/europa-prognoz ... ather-menu
-
Znowu trzeba wnioski składać ???????
Na co Ty chcesz wnioski składać , skoro nic nie masz

-12
dobrze, że choć 3cm śniegu spadło choć 15km dalej ledwo popruszyło.

Najgorszy jęczmień ozimy
U mnie też koło -12, ale śniegu praktycznie nie ma..

U mnie też koło -12, ale śniegu praktycznie nie ma..
dwie noce z rzędu po -14. Śniegu brak.
-
U mnie -15 sniegu niema, dobrze ze wiatrów nie ma
Zanim zelżeje to jeszcze dociśnie
http://www.pogodynka.pl/polska/witonia_witonia
http://www.pogodynka.pl/polska/witonia_witonia
a u nas -12 i trochę wieje zero śniegu
dzis sprzedane zyto ponad 28 ton po 590 brutto kurcze moze sie pospieszylem cena wzrosnie ?????
bardzo dobra cena 560 netto
dokladnie wyszlo 551.4 zl nettoStanislaw pisze:bardzo dobra cena 560 netto
-12,8 czujnik przy oknie w dość zacisznym miejscu, zero śniegu i wieje okrutnie.
Mat, żyta to raczej taki mróz nie uszkodzi.
niby tal ale jakby wymarzlo to wszytskie zboza ostro w gore !!!!Falco pisze:-12,8 czujnik przy oknie w dość zacisznym miejscu, zero śniegu i wieje okrutnie.
-
Ja mam jęczmień graciosa, dwurzędowy, ale pomimo -12 się nie martwię. Wierzę, że będzie ok. Poza tym mam pszenicę Tobak i Elan, gdzie Elan ma kiepską zimotrwałość, oraz pszenżyto Rotondo. Co ma być to będzie, ale przecież -12 przez kilka nocy od razu nie załatwi zboża.
- mytotoksyna1
Tylko ten kto zasiał pszenicę Ostroga , może dukaty liczyć .
..żytka , jęczmienie ,rzepaki dostaną kopniaka.
..żytka , jęczmienie ,rzepaki dostaną kopniaka.
- mytotoksyna1
..górki już są łyse .
..nie pomogą nawet zielone traktory z łuni i kombajny.
..nie pomogą nawet zielone traktory z łuni i kombajny.
-
Zyta mróz nie rusza!!Ale namieszał na koniec ten PSL z dopłatami!!Wklejam info w odpowiednim temacie!!
- mytotoksyna1
...jo , ale zapomniałeś dodać , że żyto było żelazne kiedyś ,teraz to smok kichnie i odmiana żytka leży na łopatach.andrzej19570 pisze:Zyta mróz nie rusza!!Ale namieszał na koniec ten PSL z dopłatami!!Wklejam info w odpowiednim temacie!!
ja się nie martwię bo mam wszystko ozime zboże ubezpieczone
- mytotoksyna1
arek pisze:ja się nie martwię bo mam wszystko ozime zboże ubezpieczone
..ja wolę trzy razy pole przeorać niż bratać się z ubezpieczycielem!
PIS powinien zmienić przepisy i zwolnić wszystkie obowiązkowe ubezpieczenia.
Wtedy zobaczymy gdzie raki zimują .
ja tam mogę i 5 razy orać jest tylko jeden warunek ktoś musi za to mi zaplacic
- mytotoksyna1
...kasa , którą pożarły ubezpieczalnie w moim przypadku pozwoliłaby wypoczywać pod palmami Las Palmas.
Lukas będzie co z tej pszenicy sianej po burakach?
-
-14, zero śniegu. Zobaczymy co będzie dalej
Hehe nie wiem ale u mnie trochę śniegu jest choć teraz -14.6Peron pisze:Lukas będzie co z tej pszenicy sianej po burakach?
foto robione w wigilię
- Załączniki
-
- 20151227_095801-1-1.jpg (61.64 KiB) Przejrzano 25896 razy
-21 sniegu ni ma