Uprawa zboz

PO-pulista

Re: Uprawa zboz

Post autor: PO-pulista »

mytotoksyna1 pisze:
mietko75 pisze:Szkoda słów i tyle . Siejmy zboża ozime o miesiąc wcześniej , to i żniwa do zimy jeszcze będą :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kur-wa , nikt jeszcze nie wpadł na pomysł Myto aby cebulę ozimą wcześniej zasiać niż zalecają i agrowłókniną przykryć . Kasy nie z tej ziemi by było . :lol: :lol: :lol:
Swoją drogą Myto wiesz czemu zimą komarów nie ma :?: :?: :?: :?: :?:
Bo bociany żab nie mogą znaleźć i komary wszystkie wyłapują . :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Miałeś zasiać zwykłą cebulę Wolską już w początku sierpnia .
...teraz przy tej pogodzie być trzaskał EURO w to i tamto strone!
Jak jesteś taki ekspert od warzyw, to sam zacznij je uprawiać. Jakby co to Stan ci pomoże, on zna się na wszystkim. Przynajmniej będziesz miał pracy pod same uszy, co odciąży trochę to forum od Twych ciągłych komentarzy na wszystkie tematy.
mietko75

Post autor: mietko75 »

W naszej okolicy cebulę ozimą uprawia kilkunastu rolników i nikt jeszcze nie okrywał , bo za ciepło i wiatry na dodatek mocno tłuką . Te bzdury to Stanowi może opowiadać a nie mnie . Przy silnych wiatrach to okrycie cebuli więcej szkód zrobi niż dobrego . Rośliny są młode i delikatne i dobre wiatry potrafią agrowłukniną wszystką cebulę zniszczyć . Jeden z moich kolegów 5h tego co roku uprawia i wiedzę w tym temacie ma ogromną bo i nie raz wiatr poprzez okrycie plantacje mu zniszczył .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Mietko - " Dobrej baletnicy nie Przeszkadza rąbek od spódnicy"
Załączniki
bbb.jpg
bbb.jpg (4.33 KiB) Przejrzano 27565 razy
ziutek

Post autor: ziutek »

ciebie chyba to jara
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Zajmujecie sie glupotami a problemy ida http://pogoda.wp.pl/gid,18026600,kat,10 ... leria.html
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:Zajmujecie sie glupotami a problemy ida http://pogoda.wp.pl/gid,18026600,kat,10 ... leria.html
Z wodą to może być OOOGROMNY problem w Polsce też !!!
brzydal

Post autor: brzydal »

taka prawda jak z ociepleniem klimatu. Zobaczcie ile jeszcze w naszym kraju jest ziemi nie wykorzystanej w 100 %, zachwaszczone pola, słabo nawożone nie sprawna melioracja kiepski materiał siewny itp.... erozji na swoich polach też nie zaobserwowałem wręcz jest odwrotne zjawisko po nawożeniu obornikiem lub pociętą słomą zwiększa się pojemnośc gleby
Falco

Post autor: Falco »

Mietko teraz pisze o polityce i innych pierdołach, to mu Stanisław fuche podebrał :wink:
Tylko jak to teraz interpretować?
andre

Post autor: andre »

Nie chcę zakładać kolejnego tematu i zapytam tutaj. A mianowicie jakie macie doświadczenia z firmą ubezpieczeniową MTU ,bo zbliża sie termin opłacenia składki oc budynków i rolników. Kilkanaście lat opłacałem w PZU ale przy tej samej wartości budynków na polisie ,PZU kasowało ponad 2200 na rok ,a w MTU 580 :shock: .Dwa lata mam w MTU ale ta różnica w składce troche mnie zastanawia i boję się co będzie w razie zaistnienia szkody . Raz już sie paliliśmy od uderzenia pioruna więc niestety trzeba myśleć i o czarnych scenariuszach
Stanislaw

W pzu mam ubezpieczone jeszcze tylko dwie przyczepy oplata dobrze ponad 100 .Te same przyczepy ubezpieczone w Banku Pocztowym 50 zl .Place OC od ponad 30 lat i nigdy z mojej polisy nie bylo wyplacone odszkodowanie .Budynki tez zabralem z PZU poniewaz po szkodzie potracili mi za amortyzacje a w innej firmie wyplacaja za naprawe [koszt materialu i robocizny] koszt ubezpieczenia czterokrotnie mniejszy.PZU bardzo cwaniakuje z ubezpieczeniami w rolnictwie.Pieniadze wziac za calosc a z ubezpieczeniem jes zawsze jakies ALE.Chetnie ubezpieczalbym w PZU ale niech z ich strony bedzie uczciwosc.Tam niema fachowcow z dziedziny rolnictwa[likwidatorow]Po gradobiciu w rzepaku i zbozu usilowali liczyc ziarno na ziemi?
zzoorroo

Post autor: zzoorroo »

Tez uciekłem z PZU wartosc budynków potrafili w roku podniesc nawet 40% tak ze stare miały wartosc wieksze niz nowe dlatego składka wychodziła kosmicznie wysoka a wrazie szkody zawsze jest jakies ale.
arek

Post autor: arek »

jak do tej pory wszystko mam ubezpieczone w PZU ale po problemie z odzyskaniem odszkodowania po spaleniu przyczep w te żniwa zastanawiam się czy nie zmienić ubezpieczyciela dodam tylko ze przyczepy spaliły się od iskry z traktora a likwidator szkody twierdzi ze to nie możliwe na razie walczymy zobaczę jak to się zakonczy
zenekzkition

Post autor: zenekzkition »

zamawialiscie juz nasiona kukurydzy jak ceny w tym roku??
pio

Post autor: pio »

Ja mam w concordi i z odszkodowaniami nie ma problemu za wymarzniecia przymrozki i jak wiatr parę plyt eternitu wyrwal to tak wypłacili ze żałowałem ze nie z całego dachu bo bym miał wymieniony atak azbest lezy. W pzu jak miałem to tylko składki wysokie a jak odszkodowanie to tylko problemy.
andre

Mi też tak jak zoorro pisze podwyższali wartości budynków mimo ich naturalnego starzenia się ( amortyzacja etc.)Najlepiej byłoby zerknąć do owu ale czytając to jest to tak zakręcone ,stąd moje obawy czy MTU proporcjonalnie do wysokości stawki ubezpieczenia w razie czego nie wezmie odpowiedzialności za szkode . Czytając opinie o różnych towarzystwach na forach internetowych ciężko znalezc faworyta bo do każdego jakąś łatkę można przypiąć
jarekw

Post autor: jarekw »

Podwyższanie wartości budynków jest normalną praktyką, ponieważ rosną ceny materiałów i robocizny, w związku z czym, gdyby nie podwyższali wartości nieruchomości to po kilku latach za kwotę ubezpieczenia można by co najwyżej posprzątać, a nie coś naprawiać w razie szkody. Problem w tym, aby podwyższanie wartości miało przełożenie na rzeczywistość, a nie opierało się o jakieś stałe wartości czy wskaźniki, bo tu pewnie tkwi problem.
A może korzysta ktoś z usług "TUW"? Bo też się zastanawiam nad przejściem z PZU do innego towarzystwa.
I skoro ten problem się pojawił, to jedna rada dla użytkowników, popatrzcie dobrze na wartości budynków, które macie w polisach. Przykład: Mam ubezpieczony stary garaż na 100 tyś, od takiej kwoty płacę składkę. Jednocześnie, mam świadomość, że jego realna wartość (ze względu na zużycie, rodzaj materiałów) wynosi realnie 60-70 tyś. Większość osób myśli, że w sytuacji szkody PZU musi brać pod uwagę wartość 100 tyś, otóż nie, oni sami wyceniają realną wartość według wskaźników i wtedy od takiej wartości będą wypłacać szkodę. Takich rzeczy dowiedziałem się od przedstawiciela PZU, gdy likwidował szkodę w uprawach, wyniknęło to przy okazji rozmowy. Jednocześnie, nie mają barier moralnych aby pobierać składkę od nierealnych wartości, które nigdy nie będą miały przełożenia na wypłacenie odszkodowania.
andre

Jarek jest dokładnie tak jak piszesz a moralność ?,no cóż ponoć w biznesie jej nie ma ,tylko nie raz już się zastanawiałem o sens prowadzenia takiej polityki przez PZU. Przecież z każdym odchodzącym klientem odchodzą również jego pieniądze
fix

Post autor: fix »

jarekw pisze:Podwyższanie wartości budynków jest normalną praktyką, ponieważ rosną ceny materiałów i robocizny, w związku z czym, gdyby nie podwyższali wartości nieruchomości to po kilku latach za kwotę ubezpieczenia można by co najwyżej posprzątać, a nie coś naprawiać w razie szkody. Problem w tym, aby podwyższanie wartości miało przełożenie na rzeczywistość, a nie opierało się o jakieś stałe wartości czy wskaźniki, bo tu pewnie tkwi problem.
A może korzysta ktoś z usług "TUW"? Bo też się zastanawiam nad przejściem z PZU do innego towarzystwa.
I skoro ten problem się pojawił, to jedna rada dla użytkowników, popatrzcie dobrze na wartości budynków, które macie w polisach. Przykład: Mam ubezpieczony stary garaż na 100 tyś, od takiej kwoty płacę składkę. Jednocześnie, mam świadomość, że jego realna wartość (ze względu na zużycie, rodzaj materiałów) wynosi realnie 60-70 tyś. Większość osób myśli, że w sytuacji szkody PZU musi brać pod uwagę wartość 100 tyś, otóż nie, oni sami wyceniają realną wartość według wskaźników i wtedy od takiej wartości będą wypłacać szkodę. Takich rzeczy dowiedziałem się od przedstawiciela PZU, gdy likwidował szkodę w uprawach, wyniknęło to przy okazji rozmowy. Jednocześnie, nie mają barier moralnych aby pobierać składkę od nierealnych wartości, które nigdy nie będą miały przełożenia na wypłacenie odszkodowania.
też miałem swego czasu ubezpieczone w PZU budynki pojazdy, a teraz mam w TUW
w przypadku OC na samochód to po przejściu do TUW za cały rok zapłaciłem tyle co w PZU za pół roku :shock:
a odnośnie wyceny przez PZU szkody, ta parę lat temu spaliła mi się stodoła od uderzenia pioruna, w sumie wypłacili bez problemu, ale problem pojawił się później, o ile przed spalenie budynek był wyceniony na 60 tys i 25% amortyzacji to po odbudowaniu czyli wymiana całego dachu (blacha, więźba dachowa), nowe drzwi (platy, wierzeje :) ), wieńce opasające mury to budynek dla PZU nadał był tej samej wartości i miał ten sam procent amortyzacji i od tamtej czasu mam wszystko w TUW, na szczęście nie musiałem się jeszcze przekonywać jak jest u nich z szacowaniem szkody i wypłatą odszkodowania odnośnie budynków, to odnośnie szkody samochodu ubezpieczonego w TUW byłem bardzo zadowolony
fix

Post autor: fix »

andre pisze:Jarek jest dokładnie tak jak piszesz a moralność ?,no cóż ponoć w biznesie jej nie ma ,tylko nie raz już się zastanawiałem o sens prowadzenia takiej polityki przez PZU. Przecież z każdym odchodzącym klientem odchodzą również jego pieniądze
w PZU dopiero ci obniżą składki jak do nich pójdziesz i powiesz że idziesz do konkurencji inaczej sami z siebie się nie ruszą a podejrzewam że wynika to z procentu dla pracownika,
a zresztą wystarczy iść do dwóch różnych przedstawicieli tej samej firmy i każdy wyliczy ci inną składkę
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Tymczasem na wschodzie -14 przy gruncie a dojdzie do-20 , pszenicę i słabsze pszenżyto pewnie kolor zmieni na brązowy jak przyjdzie odwilż
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Oj ,oj nie dobrze , mróz na nie okryte przez śnieg rośliny w pełni życia w pełni wegetacji ..
..do silosu z ziarnem pszenicy jutro dorabiam uchwyt na patentową kłódę ,potężną kłódkę !!!!
Stanislaw

a ja mysle o dokupieniu silosow
mietko75

Selekcja jednak nieunikniona . Tak było tydzień temu
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 1,1,0.html .
Tak za dwa dni . http://pogoda.interia.pl/europa-prognoz ... ather-menu
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Znowu trzeba wnioski składać ???????
mietko75

Na co Ty chcesz wnioski składać , skoro nic nie masz :?: :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

-12 :shock: dobrze, że choć 3cm śniegu spadło choć 15km dalej ledwo popruszyło.
Kazik

Post autor: Kazik »

Najgorszy jęczmień ozimy :?
U mnie też koło -12, ale śniegu praktycznie nie ma..
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

dwie noce z rzędu po -14. Śniegu brak.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

U mnie -15 sniegu niema, dobrze ze wiatrów nie ma
Kazik

Post autor: Kazik »

Jeszcze kilka dni i powinno zelżeć

http://www.yr.no/sted/Polen/Masovia/War ... arsel.html
mietko75

Zanim zelżeje to jeszcze dociśnie
http://www.pogodynka.pl/polska/witonia_witonia
arek

a u nas -12 i trochę wieje zero śniegu
mat

Post autor: mat »

dzis sprzedane zyto ponad 28 ton po 590 brutto kurcze moze sie pospieszylem cena wzrosnie ?????
Stanislaw

bardzo dobra cena 560 netto
mat

Stanislaw pisze:bardzo dobra cena 560 netto
dokladnie wyszlo 551.4 zl netto
Falco

Post autor: Falco »

-12,8 czujnik przy oknie w dość zacisznym miejscu, zero śniegu i wieje okrutnie.
Mat, żyta to raczej taki mróz nie uszkodzi.
mat

Falco pisze:-12,8 czujnik przy oknie w dość zacisznym miejscu, zero śniegu i wieje okrutnie.
Mat, żyta to raczej taki mróz nie uszkodzi.
niby tal ale jakby wymarzlo to wszytskie zboza ostro w gore !!!!
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Ja mam jęczmień graciosa, dwurzędowy, ale pomimo -12 się nie martwię. Wierzę, że będzie ok. Poza tym mam pszenicę Tobak i Elan, gdzie Elan ma kiepską zimotrwałość, oraz pszenżyto Rotondo. Co ma być to będzie, ale przecież -12 przez kilka nocy od razu nie załatwi zboża.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Tylko ten kto zasiał pszenicę Ostroga , może dukaty liczyć .
..żytka , jęczmienie ,rzepaki dostaną kopniaka.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

..górki już są łyse .

..nie pomogą nawet zielone traktory z łuni i kombajny.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Zyta mróz nie rusza!!Ale namieszał na koniec ten PSL z dopłatami!!Wklejam info w odpowiednim temacie!!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

andrzej19570 pisze:Zyta mróz nie rusza!!Ale namieszał na koniec ten PSL z dopłatami!!Wklejam info w odpowiednim temacie!!
...jo , ale zapomniałeś dodać , że żyto było żelazne kiedyś ,teraz to smok kichnie i odmiana żytka leży na łopatach.
arek

ja się nie martwię bo mam wszystko ozime zboże ubezpieczone
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

arek pisze:ja się nie martwię bo mam wszystko ozime zboże ubezpieczone

..ja wolę trzy razy pole przeorać niż bratać się z ubezpieczycielem!
PIS powinien zmienić przepisy i zwolnić wszystkie obowiązkowe ubezpieczenia.
Wtedy zobaczymy gdzie raki zimują .
arek

ja tam mogę i 5 razy orać jest tylko jeden warunek ktoś musi za to mi zaplacic
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

...kasa , którą pożarły ubezpieczalnie w moim przypadku pozwoliłaby wypoczywać pod palmami Las Palmas.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Lukas będzie co z tej pszenicy sianej po burakach?
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

-14, zero śniegu. Zobaczymy co będzie dalej
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Peron pisze:Lukas będzie co z tej pszenicy sianej po burakach?
Hehe nie wiem ale u mnie trochę śniegu jest choć teraz -14.6

foto robione w wigilię
Załączniki
20151227_095801-1-1.jpg
20151227_095801-1-1.jpg (61.64 KiB) Przejrzano 25953 razy
ziutek

Post autor: ziutek »

-21 sniegu ni ma
ODPOWIEDZ