FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
W czwartek jechałem od Kutna do Wschowy , to tak od Turku w tamte stronę to jęczmienie zielonkawe . U nas to wszystkie jęczmienie , część pszenic i prawie wszystkie cebule zmarzły .
Oj Mietek, Mietek jechałeś koło mnie i nie wstąpiłeś. Popraw mi się.
pewnie gdyby wstąpił to do dziśby nic nie napisal
I jako pasażer jechałem
Za tydzień też chyba będę jechał

czy beda ciebie wiezli??
witam zboze typu pszenica do przesiewu u mnie astoria/ cerubhino. jeczmien meridian do prrzesiewu pszenzyto preludio jest ok rzepak kodiak sherpa i visby na razie obserwacja ale kto wie czy nie do kasacij za tydzien bedzie wiadomo ale co nie ktorzy u nas juz pedza rzepak nawozami siali w piatek pozd
- mytotoksyna1
...co pędzą ?uefa pisze:witam zboze typu pszenica do przesiewu u mnie astoria/ cerubhino. jeczmien meridian do prrzesiewu pszenzyto preludio jest ok rzepak kodiak sherpa i visby na razie obserwacja ale kto wie czy nie do kasacij za tydzien bedzie wiadomo ale co nie ktorzy u nas juz pedza rzepak nawozami siali w piatek pozd

Oddam około 300m3 gnojowicy
Termin wywozu pomiędzy 3 a 5 marca
Wszelkie info na priv
Termin wywozu pomiędzy 3 a 5 marca
Wszelkie info na priv
napisalem w przenosni czyli sieja nawozy pozd
moja pszenica "julius" jeszcze pare dni temu zielona dzis zaczela sie robic brazowa, czyli cos nie tak a nawozy naprawde sieja .Rzepak tez miejscami nieciekawy a susza to chyba naprawde bedzie . W stawach i studniach wody nie przybylo, nigdy czegos takiego nie widzialem.
dobrze piszesz stanislaw mam tez bohemie i byla w zieleni i zaczyna robic sie zolta mowie o pszenicy na 100 procent bylem przekonany ze sie utrzyma ale dzieje sie tak jak piszesz
Moja pszeniczka memory tez po ostatnich przymrozkach zżółkła , ale myśle ,że jak wiekszych przymrozków nie będzie to chyba odżyje ,ale to się zobaczy za pare tygodni ,jeczmień kaplica mało komu przezimował ,najlepiej wyglądają pszenżyta
Ja też mam Juliusa. Narazie się zieleni, chociaż gorzej przetrwała, niż Arkadia.
No to daj znać i wbijaj.mietko75 pisze:I jako pasażer jechałemZa tydzień też chyba będę jechał
U nas zielono ale dwa centy śniegu wtedy były.
Dajcie znać Mietko z Pawłem ktoś mnie z połówką podrzuci
Dajcie znać Mietko z Pawłem ktoś mnie z połówką podrzuci

Mam prośbę. Potrzebne mi dane z tabliczki z wysiewem nasion do siewnika ISARIA 2,1 super universal 17 lejków. Jeśliby ktoś mógł udostępnić byłbym bardzo wdzięczny, ewentualnie może ktoś wie gdzie można takie dane uzyskać. Z góry dziękuję za pomoc.
wetman a wiesz co to proba krecona ,bez tego ani rusz, zadne tabliczki nic Ci nie dadza.Jeczmien ubezpieczeniowo zlikwidowany.
Stanisław to już miałeś oszacowanie szkody? kiedy zgłaszałeś?
Na ile miałeś ubezpieczony jaka składka była?Stanislaw pisze:wetman a wiesz co to proba krecona ,bez tego ani rusz, zadne tabliczki nic Ci nie dadza.Jeczmien ubezpieczeniowo zlikwidowany.
zgloszone w ubiegly czwartek ,ubezpieczone w pakiecie cale gospodarstwo z rzepakiem .Jeczmien na 4 tys/ha .Likwidator byl kiedys pracownikiem PGR i wykladowca UR .Likwidowal mi juz szkody wielokrotnie , niezwykla wiedza i rzetelnosc az milo z gosciem pogadac i sie czegos nauczyc .Zycze kazdemu takiej rzetelnosci .Dla mnie to mimo wieku[dobrze ponad 70]moglby uczyc likwidacji szkod w uprawach.
sialiście już pierwszą dawkę azotu na zboża ? ja mam zamiar rozsiać jak pogoda pozwoli
Dzięki Stanisław! Właśnie tego mi było trzeba, trzech godzin na sprawdzenie każdej kombinacji! 

Stanisław, czyli ile dostałeś tego odszkodowania 800, 900 zł/ha?
- mytotoksyna1
...bodaj wszystko przetrwonił z starym kumplem z ubezpieczalni .
Na ha/ 300 zl siew + ziarno , 2x oprysk na grzyba 300 + 150 chwasty i owady .750 koszty bezposrednie i z odszkodowania zostanie na orke i siew bez nasion.Myto nigdy z likwidatorem nie kombinowalem . Kazdy mierzy wedlug swojej miary.
za wymarznięcia jest 40% kwoty ubezpieczeniowej czyli jak Stanisław miał ubezpieczone na 4 tys to dostanie 1600 zeta jak ma opcje bez udzialu wlasnego
Obeszlem pola i zglaszam reszte zboz do calkowitej likwidacji.Nic z nich nie bedzie , jutro jade szukac jeczmienia kwalifikowanego. Zasieje po 100 kg/ha . Rzepak narazie zostawie chociaz 20% umarzlo rowno z ziemia.Arek slowo rzekles bedziesz musial najmniej 600 dolozyc .
ja w ubiegłym roku zgłaszałem szkodę pszenżyta ozimego przez wymarznięcie to liczyli 15% szkody całkowitej
- mytotoksyna1
30 procent ozimin w 2016 roku pójdzie w nie byt .
.rzepak ozimy dobije 50 -ciu procent.
...chyba , że Mroziński wróci , luty , marzec , kwiecień .
..Eol też może podzwonić.
.rzepak ozimy dobije 50 -ciu procent.
...chyba , że Mroziński wróci , luty , marzec , kwiecień .
..Eol też może podzwonić.
Jest 15 albo 25 % zależy jaki wariant wybrałeś te czasy co było 40 odeszło w zapomienie po 2012arek pisze:za wymarznięcia jest 40% kwoty ubezpieczeniowej czyli jak Stanisław miał ubezpieczone na 4 tys to dostanie 1600 zeta jak ma opcje bez udzialu wlasnego

Dobrze kombinujesz ja tak zrobiłem w 2012 i gdyby nie grad to zbiory bym miał rekordoweStanislaw pisze:Obeszlem pola i zglaszam reszte zboz do calkowitej likwidacji.Nic z nich nie bedzie , jutro jade szukac jeczmienia kwalifikowanego. Zasieje po 100 kg/ha . Rzepak narazie zostawie chociaz 20% umarzlo rowno z ziemia.Arek slowo rzekles bedziesz musial najmniej 600 dolozyc .

to poco pytacie ile dostał jeżeli wiecie jak liczą zakłady ubezpieczeniowe
od czego zalezy ten wariant czy 15 cz 25 % ubezpieczylem w concordi i jest na polisie napisane 15 % jak sie pytalem agenta to mowil ze nie mozna bylo miec 25 % ubezpieczalem same zbozaF1 pisze:Jest 15 albo 25 % zależy jaki wariant wybrałeś te czasy co było 40 odeszło w zapomienie po 2012arek pisze:za wymarznięcia jest 40% kwoty ubezpieczeniowej czyli jak Stanisław miał ubezpieczone na 4 tys to dostanie 1600 zeta jak ma opcje bez udzialu wlasnego![]()
od wysokosci składki jaką zapłaciłeś jaki wariant ubezpieczenia wybrałeśmat pisze:od czego zalezy ten wariant czy 15 cz 25 % ubezpieczylem w concordi i jest na polisie napisane 15 % jak sie pytalem agenta to mowil ze nie mozna bylo miec 25 % ubezpieczalem same zbozaF1 pisze:Jest 15 albo 25 % zależy jaki wariant wybrałeś te czasy co było 40 odeszło w zapomienie po 2012arek pisze:za wymarznięcia jest 40% kwoty ubezpieczeniowej czyli jak Stanisław miał ubezpieczone na 4 tys to dostanie 1600 zeta jak ma opcje bez udzialu wlasnego![]()
chcialbym zaczac stosowac rsm. wiec mam kilka pytan. jakie kupic rozlewacze opryskiwacz nowy pilmet na komputerze ile litrow mozna bezpiecznie zastosowac na zyto hyb i przenzyto? dostepny u nas 27% rsm po 850netto. mam 30ha wiec nie chodzi mi o jakies wielkie oszczednosci tylko bardziej z efektu i ciekawosci. bylem w dani po warchlaka w niemczech tez duzo wymarzlo na rzepaki juz sypali.
- mytotoksyna1
Chinczyk pisze:
chcialbym zaczac stosowac rsm. wiec mam kilka pytan. jakie kupic rozlewacze opryskiwacz nowy pilmet na komputerze ile litrow mozna bezpiecznie zastosowac na zyto hyb i przenzyto? dostepny u nas 27% rsm po 850netto. mam 30ha wiec nie chodzi mi o jakies wielkie oszczednosci tylko bardziej z efektu i ciekawosci. bylem w dani po warchlaka w niemczech tez duzo wymarzlo na rzepaki juz sypali.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chinczyk pisze:chcialbym zaczac stosowac rsm. wiec mam kilka pytan. jakie kupic rozlewacze opryskiwacz nowy pilmet na komputerze ile litrow mozna bezpiecznie zastosowac na zyto hyb i przenzyto? dostepny u nas 27% rsm po 850netto. mam 30ha wiec nie chodzi mi o jakies wielkie oszczednosci tylko bardziej z efektu i ciekawosci. bylem w dani po warchlaka w niemczech tez duzo wymarzlo na rzepaki juz sypali.
http://www.lechler.agro.pl/rozpylacze_0 ... owe-FD.php
200-300 litrow spokojnie mozna lac
Okolice Kłobucka (śląskie) u Mnie rzepak wymarznięcie do 10%,jęczmień ozimy do 30%, pszenica ozima Panonikus do 20%, a pszenżyto wydaje się bez przemarznięć, od 2 dni pada deszcz ale jak się skończą opady to za 3dni zaczynamy siewy nawozów na rzepak 300 kg saletrosanu,jęczmienie zimowe 200 saletry perlistej,pszenica 150 a pszenżyto 100 a w marcu na wszystko 20000l gnojowicy, koniec zimy
- mytotoksyna1
Pogłównie gnojowicą oziminy ?TJ pisze:Okolice Kłobucka (śląskie) u Mnie rzepak wymarznięcie do 10%,jęczmień ozimy do 30%, pszenica ozima Panonikus do 20%, a pszenżyto wydaje się bez przemarznięć, od 2 dni pada deszcz ale jak się skończą opady to za 3dni zaczynamy siewy nawozów na rzepak 300 kg saletrosanu,jęczmienie zimowe 200 saletry perlistej,pszenica 150 a pszenżyto 100 a w marcu na wszystko 20000l gnojowicy, koniec zimy
A dlaczego nie?
- mytotoksyna1
.............to wypij 99% spirytus !!!!lukas1982 pisze:A dlaczego nie?
Myto jak nie chcesz pomoc to milcz!!!!
ja w zeszłym roku zastosowałem rsm 32% w dwóch dawkach i super działanie
na dzisiaj u nas 32 % jest po 1000 brutto czyli tańszy od saletry 250 zł na tonie i działanie szybsze i lepsza przyswajalność
a 26 % z siarką 7,5 za 860 brutto i chcę rozlać na rzepak
odnosnie przezimowania to jest ok ale jak wczoraj jechaliśmy do łodzi to od wrześni w stronę łodzi ok 50% do przesiania
na dzisiaj u nas 32 % jest po 1000 brutto czyli tańszy od saletry 250 zł na tonie i działanie szybsze i lepsza przyswajalność
a 26 % z siarką 7,5 za 860 brutto i chcę rozlać na rzepak
odnosnie przezimowania to jest ok ale jak wczoraj jechaliśmy do łodzi to od wrześni w stronę łodzi ok 50% do przesiania
Odpuść troszkę , aż tak źle tam nie jest. Farmę też zaliczyliśmy , choć gdyby nie zwiedzanie Łodzi to kawał drogi nie byłby tego wart
zboza to moze zostanie 10% dzis to juz pewne ,rzepak moze byc 50 % do likwidacji ,nie dosyc ze nierowno powschodzil, to jeszcze wymarzl i niektore miejsca sa puste ,takie po 100 - 500 kwadratowych .Jesienia mialem ladny rzepak a dzis najchetniej bym go zlikwidowal bo co dzien to gorzej wyglada .Poczekam jeszcze z dwa tygodnie z ostateczna ocena .
-
przejechałem w poszukiwaniu opryskiwacza ze 1500km w każym kierunku przynajmniej 150 od domu inie wiem jak dalej ale z tego co widziałem wzdłuż dróg to tragedii nie ma w sąsiedniej wiosce znajomy miał działke 10 ha jęczmienia co 2 tygodnie temu wyglądało że 100% stracony a dziś jade i własnym oczom nie wierze bo po liściach żółtych było już czarno a dziś kiełi ładnie rządki zaznaczyły wiec moim zdaniem za wcześnie żeby wyciągać wnioski i siać panike jak pogoda nie spłata jakiegoś figla pewnie będzie normalnie...
Zgadza się.. Jęczmień zaczyna się zielenic
no to sie cieszcie ze was oszczedzilo .
- mytotoksyna1
Też widzę ,że oziminki trochę biorą się w garść , oby do wiosny !!
czy rsm 26 z siarką nadaje się pod zboża? bo piszecie tu o rzepaku tylko. bo też pierwszy rok będe stosował a zakupiłem tego całą cysterkę. zero saletry czy mocznika