FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
pewnie że się nadaje pod zboża kiedyś z deszczami spadało każdego roku 120 kg siarki w czystym składniku a teraz 10 razy mniej przez filtry na kominach fabryk 

Oddam 300m3 gnojowicy
Odbiór miedzy 5 a 10 marca
Wiecej info na priv
Odbiór miedzy 5 a 10 marca
Wiecej info na priv
materiał siewny -jeczmień Rubaszek 1720 brutto (nowość)starsze odmiany 60 złociszy na tonie taniej
jakie opinie o pszenicy waluta?
-
kiedy ruszacie z pierwsza dawka?
U mnie już po
Wszystkie pola dwa tygodnie temu już ruszone .Bub zasiany , a dziś wożę gnojówkę na cebulę i wieczorem albo jutro z rana orka . U nas na wiosce może u jednego wytrzymała i to pewnie też będzie rzadkie a każdy miał okryte .

Nawet zupa już poszła 

Ja dziś lekko z roga wjechałem traktorem to kolejną taka jak bym przeorał o na wozach naradzie trzeba zapomnieć. Chyba że jakiś mróz przyjdzie.
u Mnie pierwsza dawka na rzepaku 400saletrosanu , i 120 saletry perlistej na jęczmieniu ozimym
ile mozna dac za ha dzierzawy kl 4-6 kawalki po 13ha w miare rowne 8 km polna droga od gaspodarstwa. agencja wystawila do przetargu
U nas jeden dał 40q czynszu za 98a, a tak szczerze to jeśli zmienią ustawe że jedyną formą rozdysponowania gruntu ANR będzie dzierżawa to można dać z 500zł powyżej dopłat, bo jeśli będzie po 3 latach ciągłości dzierżawy prawo i możliwość pierwokupu to można dać sporo więcej i będzie pewność że nikt ci ceny nie podbije.
chinczyk jaki to jest przetarg ofertowy ograniczony czy kto da więcej otwarty
Jak spisać umowę przedwstępną kupna działki ? Muszą odciąć budynki i wyznaczyć odrębny numer działki . Notariusz przed podziałem nie chce zrobić umowy , a zaliczki chcą 20 000 bo grosza przy duszy nie posiadają , za to Prowident na karku . Chyba na obecnie istniejącą działkę razem z budami źle nie będzie ?
Pisz zgodnie ze stanem faktycznym, umowa wstępna dotyczy powierzchni ........ha stanowiącej czesc działki................ od strony .........
Nie pisz tam o zaliczce tylko o zadatku, zaliczke ci moga zwrócic i się wycofać, zadatek tez moga zwrócic ale pomnożony przez 2.
No i co najważniejsze sprawdź dobrze czy niema obciązeń na działce nie wpisanych do księgi.
Nie pisz tam o zaliczce tylko o zadatku, zaliczke ci moga zwrócic i się wycofać, zadatek tez moga zwrócic ale pomnożony przez 2.
No i co najważniejsze sprawdź dobrze czy niema obciązeń na działce nie wpisanych do księgi.
-
Materiał siewny Pszenica Respuda 1780 brutto.
to zależy czy chcesz z tego pola coś wyciągnąć zysku czy powiększyć areał i mieć dodatkowa prace nie koniecznie zysk z tego tylko chęć posiadania więcej ha,Chinczyk pisze:ile mozna dac za ha dzierzawy kl 4-6 kawalki po 13ha w miare rowne 8 km polna droga od gaspodarstwa. agencja wystawila do przetargu
bo dużo jest takich dzierżaw po 2,5tys zł za ha lub po 2,5-3 tony pszenicy i więcej
ja bym dał za ta klasę maks. 1,2tony pszenicy od ha no chyba, że IV przeważa to do 1,5t
ma byc dla zysku nie zeby narobic sie tylko za 10 lat kto wie co bedzie moze da rade kupic. przetarg kto da wiecej. wywolawcza jest ok 3t za dzialke czyli 120zl\ha. planuje dac 700-800zl ale chetnych ponoc duzo. dam znac co z tego wyszlo
U mnie gosciu chce za klasy 3-6, 27 ha w 5 kawalkach po 1000zl\ha. Dawalem 700zl to slyszec nie chcial. Minus taki, ze 22km od domu.
a dopłaty twoje czy tez gostka
u nas za takie kawalki okolo 2 tys zl trzeba dac ale doplata tego co obrabia ziemieKazik pisze:U mnie gosciu chce za klasy 3-6, 27 ha w 5 kawalkach po 1000zl\ha. Dawalem 700zl to slyszec nie chcial. Minus taki, ze 22km od domu.
-
jak twoja dopłata, to dla mnie malinaKazik pisze:U mnie gosciu chce za klasy 3-6, 27 ha w 5 kawalkach po 1000zl\ha. Dawalem 700zl to slyszec nie chcial. Minus taki, ze 22km od domu.
-
zależy jaka droga, jak droga asfaltowa i dobrej jakosci to pół godziny i jestes na polu, gnojowicy nie powozisz, ale zboze mozna przywiezc nie ma problemu
Doplaty wlasciciela. A jak dzierzawcy to 2000zl/ha. Asfalt pod same pola. Ok 5 km sredniej jakoci alfalt. Reszta - kieta ile fabryka dala...
VI klasy jest moze niecaly hektar. Ale na 12 ha jest Las w sasiedztwie i z zimy widzialem ze rzepak opierdo...ly dziki ze 2 ha..
VI klasy jest moze niecaly hektar. Ale na 12 ha jest Las w sasiedztwie i z zimy widzialem ze rzepak opierdo...ly dziki ze 2 ha..
-
no to i tak grubo dawałeś, jak bez dodatków
szuka desperata za 1000zł, ale wąpię żeby ktoś się zbliżył do tej granicy cenowej..
W lipcu mu się przypomnę, może się namyśli
W lipcu mu się przypomnę, może się namyśli

W czwartek egipski importer rządowy (GASC) ogłosił przetarg na zakup pszenicy z dostawą pomiędzy 26 marca a 4 kwietnia br. Dokonano zakupu 300 tys. ton pszenicy francuskiej, rumuńskiej oraz argentyńskiej.
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... n-pszenicy
......- 60 tys. ton ukraińskiej pszenicy od firmy Louis Dreyfus po 179 USD/tonę (fob) i kosztach frachtu 8,7 USD/tonę (National Navigation) co daje cenę 187,7 USD/tonę (C&F).......
który tu oferował pszenice ukraińską po 100 euro???
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... n-pszenicy
......- 60 tys. ton ukraińskiej pszenicy od firmy Louis Dreyfus po 179 USD/tonę (fob) i kosztach frachtu 8,7 USD/tonę (National Navigation) co daje cenę 187,7 USD/tonę (C&F).......
który tu oferował pszenice ukraińską po 100 euro???
Ostatnio zmieniony środa 02 mar 2016, 19:56 przez jarek84, łącznie zmieniany 1 raz.
włocławskie, rzepak wymarzł, jęczmień ozimy wymarzł, pszenica wymarzła wszystka oprócz Linusa, żyto się trzyma, stan na poniedziałek z tego co się dowiedziałem i pamiętam
pszenica "ozon" skasowana z" Juliusem "jeszcze poczekam .Rzepak jedna odmiana [najlepsza jesienia] rowniez do likwidacji , zostalo z 10% roslin.
-
Uprawiał u siebie Jęczmień jary FLAVOUR ? jak z plonowaniem i wymaganiami ? Pytam ponieważ mam możliwość zakupu i pytam o poradę ? też chcę jeszcze posiać Nagradowicki , Kucyk, Oberek.
- mytotoksyna1
Jęczmień jary ,primo zasada -nie siać w mokrą glebę .Marcin1606 pisze:Uprawiał u siebie Jęczmień jary FLAVOUR ? jak z plonowaniem i wymaganiami ? Pytam ponieważ mam możliwość zakupu i pytam o poradę ? też chcę jeszcze posiać Nagradowicki , Kucyk, Oberek.
Zwykła polska ciężka brona ,wiaterk ura bura ,bura i siew ,odmiana tu dużego znaczenia ni ma.
..po takim zabiegu agrotechnicznym czeka się na wspaniałe wschody ,które pozwolą na dalsze zabiegi agro...
U mnie ozon też wyleciał, ok 50% wymarzło, pszenżyto na górkach to samo. Zgłaszałeś już szkody w ubezpieczalni?Stanislaw pisze:pszenica "ozon" skasowana z" Juliusem "jeszcze poczekam .Rzepak jedna odmiana [najlepsza jesienia] rowniez do likwidacji , zostalo z 10% roslin.
wymarzlo 95% , do wyplaty 25% sumy ubezpieczenia.Jednak wolalbym aby nie wymarzlo.
-
ja 2 lata siałem flavour i w tym roku tez posieje odmiana rewelacja tylko ostrożnie z nawożeniem wymagania ma niewielkie u mnie przy dobrym plonie białko w 2014 11,6 a w 2015 12,07
Stanisławie, gdzie te wiosenne podwyżki? Ceny nie ma i chyba już nie będzie w tym sezonie. Żniwa mogą pokazać niektóre skupy 4 z przodu za pszenice.
-
Sialiście już nawozy na zboża ozime? Dziś dość ładnie obsychało, mam nadzieję, że jutro uda się wjechać. Szczególnie zależy mi aby wysiać na pszenicę Elan, bo wygląda najgorzej ze wszystkich zbóż.
U nas jest bagno. Ja bym jechał w poniedziałek po co masakrować to pole?
Pablo pogadamy w maju i czerwcu a i po zniwach niewiadomo co bedzie ,u mnie pszenicy malo zostanie a na swiecie jak bedzie to sie okaze .
nawozy tydzień temu wysialiśmy, część szamba wywiozłem a na resztę czekam na przymrozek żeby na pszenżyto wjechać z beczką jak nie będzie padać to pod koniec tygodnia będziemy siać
Brzydal jakie masz klasy ziemi? Mieszkamy niedaleko od siebie, ale ja to nawet w gumiakach nie moge na pole wejść a co dopiero z nawozami 

ja siałem jak było -2 na termometrze
pomimo niedalekiej odległości, w rodzaju gleb dzieli nas przepaść mam trochę mozajkowate pola i dlatego musiałem czekać na przymrozek ale mam i takie kawałki że gdybym na nich na jesieni nie zasiał to dzisiaj spokojnie mógłbym siać i do wieczora by się kurzyło
u ciebie podejrzewam jest gliniaste podłoże

Racja.. Ja mam od IIIa do VI, gdzie odległość miedzy najlepszym a najgorszym kawałkiem to ok. 1km w linii prostej. U nas jeszcze nikt nie sial nawozów. Ale na te piachy to może w przyszłym tygodniu uda się wjechać.
Stanisław, drugi rok straszysz że będzie zboże drogie, a ono coraz tańsze. Jeszcze pare lat i trafisz bo kiedyś zdrożeje.
zboze to bylo drogie w grudniu jeszcze pszenica 700 plus vat za pszenyto mozna bylo dostac 650 plus vat przy cenie swin na poziomie 4 zl to lepiej bylo sprzedac zboze w tym czasie.Pablo80 pisze:Stanisław, drugi rok straszysz że będzie zboże drogie, a ono coraz tańsze. Jeszcze pare lat i trafisz bo kiedyś zdrożeje.
650 netto pszenżyto? 620 był chyba max
lukas1982 pisze:650 netto pszenżyto? 620 był chyba max
kt opotrzebowal ten placil ale rzeczywiscie moze i bylo to 620 a teraz ile 520 jest ?
dziś rozlałem rsm na rzepak 26 z siarką i na jęczmień ozimy nawet nie ma dużych kolein w poniedziałek jak nie będzie padać to resztę pół
pszenżyto 500 brutto, jęczmień 550 brutto. Najczęściej odbiór własny.
Ja nie strasze tylko czarno to wszystko widze http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... omosc.html i http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027191,tit ... omosc.html oraz http://ksiazki.wp.pl/tytul,Wojny-o-wode ... ywiad.html
-
Jednak wysiałem. Zacząłem od pszenżyta, bo było w najlepszej kondycji. Przejechałem bez problemu. Następnie pszenica siana po kukurydzy. Dużo więcej gołej ziemi, ale jechało się jak po asfalcie. Sam byłem zaskoczony.
Siać owies czy czekać? Mam wszystko na polu przygotowane. Jak Myślicie?