FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
Pewnie że siać nie ma na co czekać a za tydzień qq koniecznie
- mytotoksyna1
Do końca roku pozostało jeszcze 298 dni (zdążysz jeszcze zasiać i żniwować )
..jeszcze pod koniec marca i w kwietniu nadciągną śniegi !
..jeszcze pod koniec marca i w kwietniu nadciągną śniegi !
-
mytotoksyna zaczynaj już młócić abyś tylko miał co .
siać i nie pytać jak tylko warunki na polu pozwalają już nie raz tak robiłem i zawsze było dobrze
Ja tam prędzej jak koło świąt nie ruszam ziemia się maże to i tak wcześnie mało kiedy w marcu siejemy a jak już to plon z tych wczesnych siewów nie powala
w tym tygodniu to nie zamierzam siać ale jak nie będzie padało to początek przyszłego mam zamiar zasiać
-
U nas leje juz drugi dzień
- mytotoksyna1
W tym roku rzepaku będzie tyle co kot napłacze ! 

jest bielutko jak niebylo cala zime
rano było biało, śnieg się rozpuścił w deszczomierzu to 5litrów wody powstało 

u nas w nocy spadło 12 litrów
Przepadlo mi blisko 2ha jęczmienia ozimego
Sieje moze któryś z was groch jakie macie doświadczenia z ta roślina oraz jaki optymalny termin wysiewu?
Sieje moze któryś z was groch jakie macie doświadczenia z ta roślina oraz jaki optymalny termin wysiewu?
ja miałem zeszłym roku. najważniejsza jest głębokość siewu 8 cm jak płycej zasiane to bardziej podatne na suszę
,można siać jak warunki pozwolą mój plon zeszłoroczny to 3 tony z hektara na mozajce od 5 do 3 klasy gleby
,można siać jak warunki pozwolą mój plon zeszłoroczny to 3 tony z hektara na mozajce od 5 do 3 klasy gleby
dzisiaj udało się zasiać 8 ha mieszanki owsa z jęczmieniem
I jeszcze jedno
Zaorywac? Czy myślałem o ruszeniu ziemi gruberem i wrzuceniu tego
Zaorywac? Czy myślałem o ruszeniu ziemi gruberem i wrzuceniu tego
- mytotoksyna1
brzydal pisze:dzisiaj udało się zasiać 8 ha mieszanki owsa z jęczmieniem
..już widzę , że zapaskudzisz grunta łowsikiem .
Gratuluję odwagi, w niedalekiej przyszłości może być u ciebie -5 w dzień (w skrajnym przypadku nawet -9)brzydal pisze:dzisiaj udało się zasiać 8 ha mieszanki owsa z jęczmieniem
w piątek zakończyłem siewy no oprócz 30 arów ale tam krzaki jeszcze rosną to musze powyrywać. Póki co to może być nawet ponad 10 stopni na minusie ale co to szkodzi jak zboże jeszcze nie wzeszło ? a jak powschodzi to do -8 spokojnie wytrzymuje, a zobacz Falco ile wody w glebie uratowałem takim wczesnym siewem, dłuższy okres wegetacji też pozytywnie wpływa na plonowanie
U mnie jeszcze gnojowica nie wywieziona, a co tu mówić o siewie... Wątpię, żebym przed świętami cokolwiek zasiał, może trochę pszenżyta jarego ....
- mytotoksyna1
___________________________________________________________________________________..wiem ,że pszenica jara udaje się RAZ na dziesięć lat.Peron pisze:U mnie jeszcze gnojowica nie wywieziona, a co tu mówić o siewie... Wątpię, żebym przed świętami cokolwiek zasiał, może trochę pszenżyta jarego ....
.ło pszenżycie nie słyszałem , ale myślę ,że wypali co 11 lat plonem.
Peron ja targalem przez dwa dni gnojowice na trzy bekiPeron pisze:U mnie jeszcze gnojowica nie wywieziona, a co tu mówić o siewie... Wątpię, żebym przed świętami cokolwiek zasiał, może trochę pszenżyta jarego ....
Trochu poszło na przepadle Zboze a troche na pszenzyto, reszta na łąki kuzyna ale topilo sie wszystko :/
Witam
Czy praktykował ktoś przesiewanie ozimin takim zestawem:
http://www.poettinger.at/img/landtechni ... chnitt.jpg
chciałbym przesiewać używając tylko tylnej sekcji agregatu, przednie talerze byłyby uniesione. Czy ma to sens? bo część z roślin jest zielona
chciałbym przesiewać używając tylko tylnej sekcji agregatu, przednie talerze byłyby uniesione. Czy ma to sens? bo część z roślin jest zielona
nie mam praktyki w sianiu takimi zestawamiwaldus11 pisze:Witam
ale chetnie udziele ci 2ha na probe doswiadczalna w siewie takim sprzetem bo tyle mi przepadlo zboza ozimego

co do pottingera to znajomy ma identyczny i sial prosto w sciernie rzepak - i mowie otwarcie ze porazka na calej lini okolo 70ha w mojej okolicy ma do przesiania
waldus11 pisze:Witam
Przerabiałem takie przesiewanie co prawda nie takim zestawem, też chciałem pozostawić zielone rośliny. Jeżeli gleba jest piaszczysta można spróbować ale jeżeli zlewna nie radzę (zależy od warunków pogodowych) ziarno pozostanie nieprzykryte (zabronowalem) i jedynie długotrwały opad i ciepło pozwolą na kiełkowanie i ukorzenienie roślin.
Osobiście następnym razem zastosuję uprawę i siew.
-
Owies Flamingsgold 1780zł/t brutto. Worek 25kg z Agroloku.
Ja w jęczmień ozimy wjeżdżam broną aktywną + siewnik redlicowy i będzie gitara...
4 lata temu tak przesiewałem pszenicę ozimą jęczmieniem jarym i plon ok. 6 ton
4 lata temu tak przesiewałem pszenicę ozimą jęczmieniem jarym i plon ok. 6 ton
Oj w Wlkp dopadało. Tylko wczoraj 16l.
a u nas nic... przy siewie nawozów kurzy sie spod kół...
-
No niestety u nas tej zimy opady przekroczyły 200% normy.Ledwo szło rozsiać nawozy po rzepaku i pszenicy o siewie na pszenżycie można tylko pomyśleć po świętach jak dobrze pójdzie, bez opadów.Wysiew nawozów na chama, robiąc koleiny na pół metra głębokości, moim zdaniem mija się z celem.lukas1982 pisze:Oj w Wlkp dopadało. Tylko wczoraj 16l.
nie trzrba kolein robić tyle razy był mróz w nocy że juz wszyscy powinni zdążyć posiać trzeba tylko rano wstać
-
Mróz w nocy to był u nas w styczniu, potem to były tylko krótkotrwałe przymrozki do minus 4 stopni podczas których i tak się ryły koleiny.brzydal pisze:nie trzrba kolein robić tyle razy był mróz w nocy że juz wszyscy powinni zdążyć posiać trzeba tylko rano wstać
albo naprawde było bajoro albo masz za ciężki ciągnik do siania nawozów i za dużo sypiesz na raz w rozsiewacz ja przy -4 wjeżdżam szędzie tylko ciągnik na szerokich oponach i waży tylko 3t + i 0,6 max nawozu w siewce
- zzetor11441
Stosował ktoś z was mustanga forte w jeczmieniu ozimym bo na etykiecie nie pisza ze może być stosowany ale na jary już jest.
- mytotoksyna1
20 % ozimin legło w gruzach ,rzepaczyska 30 procent.
Siejta rzepak jary, wody mu w tym roku raczej nie zabraknie, plonować może lepiej niż nie jeden zimowy, cena zapowiada się nie najgorzej, pewnie będzie się bardziej opłacać jak dobra pszenica. U mnie przejechać dziś przez pole ciągnikiem to ryzyko, nadal pada, zapowiadają słaby tydzień słońca, potem znowu deszcz.
Przysłowie ludowe "Gdy w marcu mgły, powódź za 100 dni"
Przysłowie ludowe "Gdy w marcu mgły, powódź za 100 dni"
17 litrów znowu spadło, z nawozami koło wtorku się uda.
Ludzie! Co Wy pierniczycie. U mnie nad ranem spadł niecały mm. Siałem, to momentami mało co widziałem. Tak się kurzyło. Ostatni większy deszcz to był kilkanaście dni temu.
U mnie dziś orka pod jęczmień w tłumanach kurzu że dwa razy się zatrzymałem sprawdzić czy ciągnik się nie pali stawy suche bez wody od dwóch lat 

Co zrobić, u mnie po sianiu nawozu na większości pól koleiny do głębokości orki, po nocnych opadach dziś pełne wody. A nie mam jakichś szczególnie ciężkich gleb, tyle że są bez melioracji. Nie wiem ile spadło bo mi krowa zeżarła deszczomierz. Ale dziś kupiłem nowy
Patrząc na to co dziś rano było na taczce, spokojnie przekroczyło 20mm. Gdyby to było możliwe chętnie bym oddał komuś wczorajszy deszczyk

przyjąłbym 
u mnie tylko w poniedziałek 8 mm i deszcz mile widziany

u mnie tylko w poniedziałek 8 mm i deszcz mile widziany
Bierz ile chcesz
W lany poniedziałek, z nieba, to u mnie nawet kropla nie spadła.

U mnie rowy pełne wody
zjawisko dwa lata nie widziane.
Na ścieżkach woda stała prawie cały dzień. Niech pada, gnojowica działa
Idzie ocieplenie, jak się nic nie zmieni to w przyszłym tygodniu buraki się zasieje.

Na ścieżkach woda stała prawie cały dzień. Niech pada, gnojowica działa

Idzie ocieplenie, jak się nic nie zmieni to w przyszłym tygodniu buraki się zasieje.
u nas w marcu spadło 70 litrów
- mytotoksyna1
Polska stepowieje , klimat się zmienia , pojawiają się chwasty , których 55 lat temu nie było na nizinnych glebach .
-
na polu sucho, że jak groch siałem, to na 200m świata nie widać... ale zapowiadają, że jutro coś popada.
U mnie w okolicy już zasiewy buraków na dobre się ropoczęły,,lukas1982 pisze: Idzie ocieplenie, jak się nic nie zmieni to w przyszłym tygodniu buraki się zasieje.
Ludzie się już za kukurydzą oglądają

Mój burak z tym że czerwony już pod wierzchem . Tylko ku-rwy dziki kuku szukają , bo po niej zasiałem .
- mytotoksyna1
Czerwonego buraka sieje się zaiste wiosną .
Cała procedura uprawy to jesienią przyorać obornik (bydlęcy , koński)
..no i wiosną ok. 15 kwietnia posiać .
..po kukurydzy to można poklepać , przyklepać zbożowe.
Cała procedura uprawy to jesienią przyorać obornik (bydlęcy , koński)
..no i wiosną ok. 15 kwietnia posiać .
..po kukurydzy to można poklepać , przyklepać zbożowe.
A ja dziś zacząłem i skończyłem siew jarych , w zeszłym tygodniu tyle napadało że mimo takiej pogody np. jak dziś to zdarzały sie miejsca na polu ciężkie do przejścia
u mnie już jare powschodziło