FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
dzis zniwa zakonczone, pszenica linus po rzepaku 8t/ha, na innych kawalkach 7,2 t/ha
Ja też dziś młócenie dobiłem do końca . Plony nie ważone wiec nie będę pisał w tonach ,ale są przyzwoite
,ale co do słomy tak jak pisał ktoś poprzednio to cieniutko ,po przejsciu przez kombajn sieczka

i zapowiada się przerwa w żniwach 68 litrów w maks 2h, woda na polach stoi dołki zalane,
-
To u Ciebie??FarmerB pisze:i zapowiada się przerwa w żniwach 68 litrów w maks 2h, woda na polach stoi dołki zalane,
- Załączniki
-
- woda.jpg (50.55 KiB) Przejrzano 28452 razy
ale przynajmniej słoma zbelowana..
- mytotoksyna1

Wieniec 

- Załączniki
-
- Plon niesiemy plon.......... :)
- do.jpg (10.86 KiB) Przejrzano 30099 razy
-
U nas takiej wody na polach nie było nawet po roztopach wiosną
A latem to dwa lata temu spadła taka ulewa
A do tej pory to tragedia
Rozmawiałem z jednym kombajnistą który jedzie po ludziach , mówił że max 5,5pszenicy
A latem to dwa lata temu spadła taka ulewa
A do tej pory to tragedia
Rozmawiałem z jednym kombajnistą który jedzie po ludziach , mówił że max 5,5pszenicy
- mytotoksyna1
grzegorzek to ty jesteś jeszcze nie doinformowany historycznie , bo 1980 to było ślisko od opadów .
30 % rolników zostało ze zbożem na polu do następnego roku pańskiego 1981.
Chłystku.
30 % rolników zostało ze zbożem na polu do następnego roku pańskiego 1981.

Chłystku.
jak tam koledzy żniwa przebiegają bo u nas ostatnio pogoda pod psem i kosić się nie da
- mytotoksyna1

..bo ciągle straszy deszcz.

Potwierdzam co niektórzy żniwowli wtedy przy pomocy łodzi i bynajmniej nie zbierali ryżu no ale większości kolegów z tego forum nie było jeszcze na świeciemytotoksyna1 pisze:grzegorzek to ty jesteś jeszcze nie doinformowany historycznie , bo 1980 to było ślisko od opadów .
30 % rolników zostało ze zbożem na polu do następnego roku pańskiego 1981.![]()
Chłystku.

-
Jak się kosić nie da to skup się na ŚDM w Krakowie albo rób skarpetki na drutacharek pisze:jak tam koledzy żniwa przebiegają bo u nas ostatnio pogoda pod psem i kosić się nie da

Widzę że pojawiło się więcej mądrych głów na forum i bardziej mądrych od MUCHOZOLALI-ego .
Gratki Panowie.
Gratki Panowie.
-
Jutro znowu trzeba skarpetki robić , bo kropi

u nas też mokro, ja będę robił na 500+:)
u nas też pada od poniedziałku kiedy to skosiłem 2,5 ha pszenicy i tyle moich żniw na razie
zapowiadają do 10 deszcze
zapowiadają do 10 deszcze
moja okolica, tak myko to z j. jaregoandrzej19570 pisze:To u Ciebie??FarmerB pisze:i zapowiada się przerwa w żniwach 68 litrów w maks 2h, woda na polach stoi dołki zalane,
w sumie w lipcu spadło 190 l wody, stawy pełne, łąki pozalewane, na polach doliny z wodą jeszcze i to nawet gdzie drenarka bo musi ściągnąć, a rowy pozarastane i kanały
i znów kropi
Powiedziałbym leje
W tym roku żniwa to istna kradzież z pola...

dokładnie, a jak ktoś musi od razu sprzedać to z drugiej strony z portfela.Kazik pisze:Powiedziałbym leje![]()
Ciężki Nasz byt.
kaszuby zalane dzien w dzien pada troche skosilismy kombajn utopil sie a sloma gnije. zyto juz wyrasta. ale byly lata kiedy to w wrzesniu sie kosilo
- mytotoksyna1
...teraz to już pogoda wymywa kilka milionów euro dziennie w polskim zbożu.Chinczyk pisze:kaszuby zalane dzien w dzien pada troche skosilismy kombajn utopil sie a sloma gnije. zyto juz wyrasta. ale byly lata kiedy to w wrzesniu sie kosilo
Leciałem dzisiaj z Olsztyna do Ciechanowa i powiem wam ze kombajnow sporo na polach a słoma w pełni belowana
Ciekaw jestem ile to trzeba suszyc zeby nie zgnilo w silosie
Ciekaw jestem ile to trzeba suszyc zeby nie zgnilo w silosie
Koszę usługowo w okolicach Sierpca 120 ha, w czwartek poszedł 1 ha (wilgotność 15,3) i pompa, dzisiaj ledwie 4ha (wilgotność 13,9) i znów pompa
Jak tak dalej pójdzie do wrzesnia tego nie skoszę a jeszcze około 100 ha czeka w kolejce w tym moje 10

Jak tak dalej pójdzie do wrzesnia tego nie skoszę a jeszcze około 100 ha czeka w kolejce w tym moje 10

Baraki chcesz nam powiedzieć ze ktos ma 120ha i nie ma swojego kombajnu?baraki pisze:Koszę usługowo w okolicach Sierpca 120 ha, w czwartek poszedł 1 ha (wilgotność 15,3) i pompa, dzisiaj ledwie 4ha (wilgotność 13,9) i znów pompa![]()

Yyyy z całym szacunkiem ale to nie lata kiedy czekało sie na kombajn z SKRu
I leciałem dzisiaj przez Sierpc na Toruń
W sumie mogłem podjechać obejrzeć ta prasę co masz do handlu
Wjedzie sie tam do ciebie ewentualnie zestawem?
Podaj No mi na pw jakiś tel czy cos
W sumie mogłem podjechać obejrzeć ta prasę co masz do handlu
Wjedzie sie tam do ciebie ewentualnie zestawem?
Podaj No mi na pw jakiś tel czy cos
wczoraj skoszony czwarty hektar wszystko pow 16 % i ciagle pada , wszystko ma juz kielki . Nieciekawie .Plony do 4 t z ha .Polowa zeszlorocznych .
-
Taka informacja!!
http://www.okiemrolnika.pl/index.php/te ... ego-bizonaOd jednego z naszych czytelników – Pana Krzysztofa, otrzymaliśmy informację o odejściu twórcy legendarnego Bizona – najpopularniejszego polskiego kombajnu. W hołdzie za zasługi dla wybitnego inżyniera publikujemy niniejszy materiał.
"W niedzielę zmarł Bolesław Rostowski, inżynier, konstruktor, jeden z twórców kombajnu Bizon, z którego niegdyś słynął Płock. Miał 95 lat. Niemal do ostatnich chwil życia wspominał „swoje” kombajny.
A u mnie przedwczoraj spadło 12l i był to największy deszcz od bodajże końca maja kiedy to w jednej krótkiej burzy spadło ponad 40l, a w sumie w ciągu dwóch dni ponad 60l, sucho że strach, zboża na polach nie ujrzysz, a buraki w południe nawet na lepszych glebach leżały plackiem.
-
Moja gmina już praktycznie po zniwami
W promieniu 10km zostało może kilka pojedynczych pól i u jednego który sial zboże kiedy inni siali kuku
Nawet Ci co mają po 200juz po robocie
Ale od maja bez większych deszczy
Owies ok 3,5 t/ha
Pszenżyta max 5
Rzepaki 2-3tony
Od dwóch tygodni tylko raz kropilo ale słońca nie ma i reszta się czai
Mi zostało 4 ha pszenicy ale czekam na słońce
Mógłby dziś jechać ale wilgotność napewno powyżej 13%więc się nie spieszę
A wystarczy pojechać od nas 30 km na wschód albo zachód i zboża masa stoi
W promieniu 10km zostało może kilka pojedynczych pól i u jednego który sial zboże kiedy inni siali kuku
Nawet Ci co mają po 200juz po robocie
Ale od maja bez większych deszczy
Owies ok 3,5 t/ha
Pszenżyta max 5
Rzepaki 2-3tony
Od dwóch tygodni tylko raz kropilo ale słońca nie ma i reszta się czai
Mi zostało 4 ha pszenicy ale czekam na słońce
Mógłby dziś jechać ale wilgotność napewno powyżej 13%więc się nie spieszę
A wystarczy pojechać od nas 30 km na wschód albo zachód i zboża masa stoi
w lipcu spadło u mnie 190mm deszczu
i wczoraj padalo i dzis leje co farmer ?
A mówiłem Wam żeby w niedzielę nie pracować teraz leje że na pole wejść się nie da a co dopiero kośić

straty na polach sa juz ogromne i pewnie wszedzie sie nie wjedzie
- mytotoksyna1
Trzeba koniecznie i natychmiast wprowadzić w życie program POGODA +.
Ogólnopolska informacja na temat tzw. mordercy o nazwisku Pogoda.
Nawet przedmiot w szkole by nie zaszkodził o tej tematyce!
Ogólnopolska informacja na temat tzw. mordercy o nazwisku Pogoda.

-
Toksyna z pogodą niema żartów, przedłużające się żniwa wprowadzają tylko niepotrzebną nerwowość na przyszłe lata.mytotoksyna1 pisze:Trzeba koniecznie i natychmiast wprowadzić w życie program POGODA +.
Ogólnopolska informacja na temat tzw. mordercy o nazwisku Pogoda.![]()
U nas praktycznie już po żniwach na polach pozostało gdzieś 5-10% nie zebranych zbóż. Pogoda sprzyjała, te opady co były to dały efekt, jakby ksiądz kropidłem pokropił ,na polach robi się bardzo sucho. Rozumiem Tych u których ciągle pada, tak już jakoś dziwnie się składa że tam gdzie pada to ciężko ma przestać. Tak było wiosną u nas opóżnione rekordowo siewy jarych zbóż po 20 kwietnia w mokrą glebę nie wróżyły dobrych plonów.
Co do plonów to pszenica 7,3 t z ha
pszenżyto ok 6 t z ha nie ważone
zboża jare ok 5t z ha nie ważone i tak wyszło dobrze jak na majowy siew jednego pola oraz przymusową desykacje.
Na koniec rzepak z nieciekawym plonem 2,6 t z ha. Tylko to co ten rzepak przeszedł w tym sezonie to trudno opisać. Dotknęły go pewnie wszystkie plagi poza trzęsieniem ziemi, ale jakoś przetrwał.
- mytotoksyna1
i tak wyszło dobrze jak na majowy siew jednego pola oraz przymusową desykacje.
...........nie praktykuj tych praktyk ,bo desykacja to degradacja zdrowia człowieka.

...........nie praktykuj tych praktyk ,bo desykacja to degradacja zdrowia człowieka.

- mytotoksyna1
Toksyna - przybij piątkę , ta desykacja to gorsza niż ten dzik chory.mytotoksyna1 pisze:i tak wyszło dobrze jak na majowy siew jednego pola oraz przymusową desykacje.
...........nie praktykuj tych praktyk ,bo desykacja to degradacja zdrowia człowieka.![]()
dokładnie, u mnie wczoraj 5 litrów ale 4 km ode mnie już 16 dostali w podobnym czasie, w dołkach woda, laki wylały, niżej położone pola też nie ciekawieStanislaw pisze:i wczoraj padalo i dzis leje co farmer ?
Jaką odmianę pszenżyta polecacie zasiać po kukurydzy na ziarno? Siew prawdopodobnie będzie gdzieś pod koniec października, gleba 4.
-
Jeszcze niektórzy żniw nie zaczęli , a Ty się już do następnych żniw przygotowujesz

Cztery godziny omlotu i burza 7 l ,co najmniej 20% jeczmienia zostaje ponizej kosy .
w nocy jeszcze jedna burza z gradem ,dopiero prad wlaczyli .Wioska dalej leza 100letnie drzewa ,dachy i linia energetyczna pradu .Bedzie ciezko zebrac to co pozostalo ,takich zniw nie pamietam .
no jest tragedia z tą pogodą 

-
I kap kap I po robocie
- mytotoksyna1
..tragedia -zbiornik na ziarno w kombajnie mokry. 

wczoraj zaczeliśmy w południe pierwsze miało 16,4 wilgotności później spadała do wieczora do 13,5 aż po dwudziestej popadał deszcz i wnocy dolał i tak już któryś raz z kolei w zeszłym tygodniu dwa popołudnia były że dało sie coś w okolicach 14-15% wilgotności wykosić
Ziarno zebrane
Ale gdzieś 20ha zostało słomy na polu
Baraki masz jeszcze ta prasę do spzedania
Moze na przyszłe żniwa kupie ta prasę
Ale gdzieś 20ha zostało słomy na polu
Baraki masz jeszcze ta prasę do spzedania
Moze na przyszłe żniwa kupie ta prasę
Prasa jeszcze jest.