ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia

Awatar użytkownika
Peron

Re: ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia

Post autor: Peron »

te świnie ze stref mają być odblokowane do 15 czy od 15 października?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Peron pisze:te świnie ze stref mają być odblokowane do 15 czy od 15 października?
Znakiem tego cena spadnie na pysk w najbliższym czasie ! 8)
F1

Post autor: F1 »

vicia1223 pisze:Raczej już jesteś w niebieskiej.. Ja się tylko zastanawiam kto ogarnie setki tysięcy sztuk tucznika do 15 października na konserwy.
Nie żartuj sobie jakie setki tysięcy tych świń to Pini w tydzień wybije
marucha

Post autor: marucha »

jakie setki tysięcy, ile macie tak na poważnie do sprzedaży? Dzisiaj trwała akcja wyprzedaży wszystkiego co było do sprzedania z żółtych. Tam zostały tylko koty po kilkadziesiąt kilogramów. Kto dzisiaj ma poniżej 100 kilo to może do 15 października wytrzyma. Potem sprzeda, a może tylko część do puszek wsadzi. Planowane jest zniesienie strefy po 15 października, a możne wcześniej jeśli nie będzie niespodzianek. Wtedy każdy wróci do dotychczasowych stref. Najwięcej jest w dotychczasowych niebieskich bo oni zostali zamknięci nagle. Jeśli nie będzie nowych ognisk w nowych miejscach to granice stref niebieskich się nie zmienią. Do strefy niebieskiej potrzebny jest dzik i ognisko. Jeśli sam dzik to czerwona. Jeśli czerwona a potem ognisko w innym terenie to kolejna niebieska. Strefy mogą być zdjęte wcześniej niż planowane, niebieskie też nie muszą trwać rok, wszystko zależy od przebiegu i nastroju. Z niebieskiej potem planuje się nadal wykup na konserwy. Jest możliwe przemieszczenie warchlaków w strefie niebieskiej. Przepisy wejdą jutro. Jak będzie zobaczymy. Jeśli w ciągu tygodnia nie będzie skupu to mamy zgłoszony miesięczny protest w Białymstoku, może teraz będziecie zainteresowani problemem i przyjedziecie.
Od jutra nie ma już stref kolorowych. Są tylko zapowietrzone i zagrożone. jedynie na północy Podlasia gdzie sytuacja jest stabilna zostają czerwone i żółte.
Nowy123

Post autor: Nowy123 »

Ja mam 80 do sprzedania. Żaden zakład nie chciał zabrać bo powiedzieli że zakaz. Znajomy też ma jakieś 80 do sprzedania i jeszcze kilku ma coś do sprzedania. My mamy cykl zamknięty i mamy trochę gorzej bo nie mamy ilości calosamochodowych
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Nowy123 pisze:Ja mam 80 do sprzedania. Żaden zakład nie chciał zabrać bo powiedzieli że zakaz. Znajomy też ma jakieś 80 do sprzedania i jeszcze kilku ma coś do sprzedania. My mamy cykl zamknięty i mamy trochę gorzej bo nie mamy ilości calosamochodowych
..jak wy mata cykl zamknięty i pilnujeta swoich świni to jesteta czyste jak żona cesarza.
..żadna plaga egipska wam nie grozi. 8)
marucha

jeśli nie byliście w niebieskiej to mogliście sprzedać do dzisiaj. Mało kto o tym wiedział, dzisiaj ZM same dzwoniły ale już było późno. Na przyszłość dajcie znać że macie problemy ze zbytem . Kilkadziesiąt sztuk można połączyć z innymi i będzie solo lub zestaw. Wyprowadzam świnie z Podlasia, wyprowadzę i z mazowieckiego lub lubelskiego. Jak dam radę. Skontaktuj się
danielski813

Post autor: danielski813 »

Panie Mariuszu a jakie są szanse na to że skrócą tęn termin 15 października???
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Rano czytam że Marucha dba o nasze interesy a wieczorem czytam że o swoje :lol: :lol: :lol:
marucha

o szansach się mówi podobnie jak mówiło się ze od poniedziałku mogą już kupować na konserwy. Nie powiedziano od którego poniedziałku.
Mają skończyć się ogniska to może skrócą, ale najpierw handlarz a teraz knur -myślę znaczy swoją działalność. Myślę że jeszcze trochę tego będzie.
Trzeba zlikwidować nielegalny handel i zarejestrować świnie, ale to się nawet Niemcom w wojnę nie udało. Tacy jesteśmy nieugięci. Szanse są ale mieliśmy kolejne ognisko. Może u góry skrócą a na dole zostawią. Normalnie to powinno być 40 i 30 dni, ale unia rządzi.
Stan, no trzeba z czegoś żyć. Za pisanie na forum admin jeszcze mi nie płaci.
danielski813

Do puki nie dostaną vet-y większych uprawnień może być ciężko bo np jak ktoś ma krowy i nie ma oddzielnego budynku to nie bardzo może rejestrować i kitra ale może małymi kroczkami...
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Marucha, a co tam u Maryli słychać?
marucha

danielski813 pisze:Do puki nie dostaną vet-y większych uprawnień może być ciężko bo np jak ktoś ma krowy i nie ma oddzielnego budynku to nie bardzo może rejestrować i kitra ale może małymi kroczkami...
Białoruś wie jak zwalczyć ASF. Ale tam o głosy wyborców nie muszą się martwić.
http://naviny.by/rubrics/society/2016/0 ... 116_191990
http://naviny.by/rubrics/society/2014/0 ... 116_186913
Peron, zapytaj Marylę,

https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
a do Polski rzut beretem
Ostatnio zmieniony wtorek 06 wrz 2016, 22:09 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
stan1069@o2.pl

A co rejestrowane nie zachorują ??????????? Wszystko zmierza do tego że mniejsze hodowle trzeba zlikwidować , a większe ze strachu się same zlikwidują , bo jak tuczarza co ma kilkaset świn po 120 kg ze sprzedażą zablokuja ma 2 miesiące to mu się świni odechce na długo , najgorsze jest to że nikt nic nie wie albo się za pużno dowiedział
marucha

mietko75

Post autor: mietko75 »

No i niestety muszę Stanowi przyznać rację . Ta niepewność :!: :!: :!: Wielu ma obowiązek względem modernizacji utrzymywać tuczniki nadal , ale jeśli budynek spełnia wszystkie wymogi dobrostanu a nie jest ogrodzony tylko wolno stojący to nie spełnia bioasekuracji . W takim wypadku co ci rolnicy mają robić , zakładając że nie stać ich na kolejne wydatki w postaci budowy ogrodzenia ???????
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Jak był czas i miejsce żeby ogrodzić granicę z krajami z Asf-em to spaliśta .
Teraz będzieta grodzić Polskę ! :D 8) 8)
Nowy123

Post autor: Nowy123 »

Ja dzwoniłem do agencji powiedzieli ze to nie nasz wina i ze będzie można się przekwalifikowac. Ale tak żeby spełniać esu .gorzej będzie z tymi co wzięli na rozbudowę chlewni czy wyposażenie. Jeżeli same maszyny pod uprawę pl wiedzieli mi że nie powinno być problemu
marucha

tu są winni wprowadzenia
http://www.piwet.pulawy.pl
Informacja na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) [2013-08-01]
Oszacowanie ryzyka
1. Ze względu na zakaz importu żywych świń oraz produktów pochodzenia
zwierzęcego z terenu Białorusi ryzyko przeniesienia ASF za pośrednictwem
importu uznać należy za niskie.
2. Ryzyko przeniesienia ASFV za pomocą środków transportu oraz za pośrednictwem
nielegalnego handlu należy uznać za bardzo wysokie.
3. Ryzyko przeniesienia ASF przez dziki, z wielu względów należy uznać za
ograniczone.

4. Ryzyko przeniesienia zakażenia przez wektory (kleszcze) należy uznać za
nieistotne.

a teraz Ryzyko rozniesienia ASFV za pomocą środków transportu oraz za pośrednictwem
nielegalnego handlu należy uznać za bardzo wysokie.
barmen76

Post autor: barmen76 »

to mi w końcu ktoś podpowie, kto kupuje trzodę z podlaskiego ? bo nie mam gdzie sprzedać ! wcześniej brał netter ,a teraz mają zakaz
stan1069@o2.pl

Nowy123 pisze:Ja dzwoniłem do agencji powiedzieli ze to nie nasz wina i ze będzie można się przekwalifikowac. Ale tak żeby spełniać esu .gorzej będzie z tymi co wzięli na rozbudowę chlewni czy wyposażenie. Jeżeli same maszyny pod uprawę pl wiedzieli mi że nie powinno być problemu
Był taki co wysłał list do agencji i dostał rekompensatę :lol: :lol: :lol: teraz drugi znowu dzwoni pewnie do portiera żeby się czegoś dowiedzieć qurwa płakać się chce :lol: :lol: ale tak jest jak w Polsce jest minister rolnictwa a rzadzi komisarz w Brukseli i ludzie się dziwia jeszcze że minister usnął na palarni a co ma niby ten minister robić ???????????????? jak unia rządzi :lol: :lol:
Jak by miał cokolwiek do powiedzenia to by świnie ze stref znikły przed kolorowaniem jedne do rzeżni a te najbliżej ogniska do utylizacji do tego jeszcze by pasował ZM ale wszystko sprzedane i co ten chłopina ma zrobić ?????????????? swinie w strefach rosną , hodowcy dzwonią a niedługo na drogi wymaszerują a minister na drzemke :oops: :oops: Co do tych wymogów z modernizacji to jest napisane ponoć że jak jest siła wyższa to nie trzeba spełniać , tylko skąd wiadomo która jest wyższa a która niższa ?????????? jeszcze jak słysze że mają się przekwalifikować ci co się modernizowali :lol: :lol: :lol: na co ????????????????? chyba na imigranta :lol: :lol:
marucha

stan1069@o2.pl

barmen76 pisze:to mi w końcu ktoś podpowie, kto kupuje trzodę z podlaskiego ? bo nie mam gdzie sprzedać ! wcześniej brał netter ,a teraz mają zakaz
Na razie tucz do 15 pażdziernika , a w pażdzierniku się dowiesz do którego czy 2016 czy 2017
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

barmen76 pisze:to mi w końcu ktoś podpowie, kto kupuje trzodę z podlaskiego ? bo nie mam gdzie sprzedać ! wcześniej brał netter ,a teraz mają zakaz
No przecież marucha pare postów wyżej pisał że pomaga sprzedać świnie ze sref!!! Dzwoń, pisz!!! Jak sam nie skupi to może coś podpowie! Qrwa; ludzie!!!!
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Marucha gdybyś chciał wylać trochę żali na papier to moja propozycja aktualna!
marucha

a skąd tyś się urwał?
Podawałem wielokrotnie że wyprowadzam świnie z Podlasia, pisz, korzystaj z klawiatury
marucha

Mekab, i tylko czasu brakuje, a tu jeszcze nie wiadomo czy strefy już są, czy też ich jeszcze nie ma? Tak źle i tak niedobrze.
może to na razie wykorzystasz?

Parcewo 5 wrzesień 2016

Szanowny Pan Jarosław Sachajko
Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Uwagi Stowarzyszenia Producentów Trzody Chlewnej „Podlasie” dotyczące możliwości zwalczenia ASF
w Polsce.

Kraj w którym występuje ASF u dzików traci możliwości eksportu na rynki trzecie. Duże rynki poza Unią nie uznają tzw. regionalizacji. Wznowienie eksportu jest możliwe dopiero kilka lat po likwidacji ASF
u dzików. Polska gospodarka z tytułu ASF u dzików traci w związku z tym miliardy złotych. Z uwagi na ogromne straty jakie przynosi gospodarce naszego kraju ASF dzików i świń uważamy że:

• Nie jest możliwe zwalczenie ASF świń w Polsce bez zwalczenia ASF u dzików.
• Należy wyznaczyć urząd, osobę odpowiedzialną za zwalczenie ASF dzików
• Opracować program zwalczenia ASF dzików i przystąpić do jego realizacji
• Nakazać zarządzającym stadami dzików w Polsce, wykonywanie wszelkich decyzji służb weterynaryjnych związanych ze zwalczaniem ASF
• W strefach ASF dzików zabronić prowadzenia hodowli dzików i dokonać bezzwłoczną ich likwidację
• W strefie przygranicznej na wschodzie odstrzeliwać wszystkie dziki migrujące z państw ościennych

W zakresie ASF u świń w całym kraju narażonym na ASF

• Opracować, wdrożyć i kontrolować program bioasekuracji wszystkich stad świń
• Wprowadzić obowiązek zabezpieczenia pasz i ściołów przed dostępem dzików wektorów ASF, nakaz utrzymywania świń w zamkniętych budynkach,
• Wprowadzić obowiązek ogrodzenia budynków w których przetrzymywane są zwierzęta przynajmniej siatką leśną zabezpieczającą uprawy leśne przed dzikimi zwierzętami.
• Każdy posiadacz świń w Polsce powinien spełniać zasady bioasekuracji stad. Dotyczy to także zwierzyńców i ogrodów zoologicznych ze świniowatymi
• Powiadomić bezzwłocznie wszystkich rolników poprzez sołtysów o obowiązku zgłaszania posiadania nawet jednej sztuki świni do IRZ a następnie dokonać kontroli przestrzegania tych przepisów
• Ścigać nielegalny handel zwierzętami, karać podobnie jak miało to miejsce w przypadku nielegalnego stosowania mączek mięsno-kostnych
• Podmiotom produkcji nadzorowanej, hodowcom i zakładom mięsnym biorącym udział w zwalczaniu ASF, wypełniającym wydane w związku z tym nakazy weterynaryjne wypłacać należne im wynagrodzenia i odszkodowania.
• Opracować przepisy i zasady kompartmentu aby umożliwić produkcję i sprzedaż na kraj tuczników, warchlaków i zwierząt hodowlanych ze wszystkich stref ASF dzików i świń
• Wprowadzić obowiązek dokładnego mycia i dezynfekcji pojazdów opuszczających zakłady mięsne potwierdzony kontrolą i potwierdzeniem wykonania tych zabiegów przez zakładowego urzędowego lekarza weterynarii
• Informować publicznie o wynikach przeprowadzonych kontroli i udzielonych karach związanych z nielegalnym chowem i handlem trzodą chlewną.
• Rolnicy nie mogą odpowiadać za choroby dzikich zwierząt. W tzw. strefach niebieskich po likwidacji ognisk ASF umożliwić znajdującym się tam producentom możliwość sprzedaży na kraj warchlaków, tuczników, zwierząt hodowlanych oraz zakupu warchlaków i innych. Strefy niebieskie mają prawo prowadzić produkcję w kraju który cierpi na ogromny deficyt rodzimej trzody chlewnej.
marucha

A dzisiaj nasze żale będą w telewizji Trwam na żywo o godzinie 17.00
17:00
Po stronie prawdy
Program odsłania kulisy życia społecznego, które wymagają interwencji.
reportaż interwencyjny

a nowe mapy są jak powyżej ale nie wiadomo od kiedy. Do tego momentu obowiązują stare
Skorpion

Post autor: Skorpion »

Nie tak bardzo. Żaden zakład nie chce kupić ze strefy tej paskowanej ( do tej pory żółtej).
Choć rozporządzenie o zmianie strefy jeszcze się nie ukazało.
Nie wygląda to wszystko najlepiej. Rozmawiałem z PIW w Ostrowi to nic nie wiedzą i każą czekać.
Tylko na co?
marucha

coraz to lepsze ksywy
ale tak to wygląda. I niby sprzedać możesz boś z żółtej, ale kupić nie ma kto bo twierdzą żeś z zapaskowanej
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

marucha pisze:A dzisiaj nasze żale będą w telewizji Trwam na żywo o godzinie 17.00
17:00
Po stronie prawdy
Program odsłania kulisy życia społecznego, które wymagają interwencji.
reportaż interwencyjny
Widzę że stare powiedzenie JAK TRWOGA TO DO BOGA nadal się sprawdza!!
F1

marucha pisze:Mekab, i tylko czasu brakuje, a tu jeszcze nie wiadomo czy strefy już są, czy też ich jeszcze nie ma? Tak źle i tak niedobrze.

Parcewo 5 wrzesień 2016

Uwagi Stowarzyszenia Producentów Trzody Chlewnej „Podlasie” dotyczące możliwości zwalczenia ASF
w Polsce.

Kraj w którym występuje ASF u dzików traci możliwości eksportu na rynki trzecie. Duże rynki poza Unią nie uznają tzw. regionalizacji. Wznowienie eksportu jest możliwe dopiero kilka lat po likwidacji ASF
u dzików. Polska gospodarka z tytułu ASF u dzików traci w związku z tym miliardy złotych. Z uwagi na ogromne straty jakie przynosi gospodarce naszego kraju ASF dzików i świń uważamy że:

• Nakazać zarządzającym stadami dzików w Polsce, wykonywanie wszelkich decyzji służb weterynaryjnych związanych ze zwalczaniem ASF
• W strefach ASF dzików zabronić prowadzenia hodowli dzików i dokonać bezzwłoczną ich likwidację
• W strefie przygranicznej na wschodzie odstrzeliwać wszystkie dziki migrujące z państw ościennych

• Wprowadzić obowiązek zabezpieczenia pasz i ściołów przed dostępem dzików wektorów ASF, nakaz utrzymywania świń w zamkniętych budynkach,
• Wprowadzić obowiązek ogrodzenia budynków w których przetrzymywane są zwierzęta przynajmniej siatką leśną zabezpieczającą uprawy leśne przed dzikimi zwierzętami.
• Każdy posiadacz świń w Polsce powinien spełniać zasady bioasekuracji stad. Dotyczy to także zwierzyńców i ogrodów zoologicznych ze świniowatymi
• Powiadomić bezzwłocznie wszystkich rolników poprzez sołtysów o obowiązku zgłaszania posiadania nawet jednej sztuki świni do IRZ a następnie dokonać kontroli przestrzegania tych przepisów
• Ścigać nielegalny handel zwierzętami, karać podobnie jak miało to miejsce w przypadku nielegalnego stosowania mączek mięsno-kostnych
• Podmiotom produkcji nadzorowanej, hodowcom i zakładom mięsnym biorącym udział w zwalczaniu ASF, wypełniającym wydane w związku z tym nakazy weterynaryjne wypłacać należne im wynagrodzenia i odszkodowania.
• Opracować przepisy i zasady kompartmentu aby umożliwić produkcję i sprzedaż na kraj tuczników, warchlaków i zwierząt hodowlanych ze wszystkich stref ASF dzików i świń
• Wprowadzić obowiązek dokładnego mycia i dezynfekcji pojazdów opuszczających zakłady mięsne potwierdzony kontrolą i potwierdzeniem wykonania tych zabiegów przez zakładowego urzędowego lekarza weterynarii
• Informować publicznie o wynikach przeprowadzonych kontroli i udzielonych karach związanych z nielegalnym chowem i handlem trzodą chlewną.
• Rolnicy nie mogą odpowiadać za choroby dzikich zwierząt. W tzw. strefach niebieskich po likwidacji ognisk ASF umożliwić znajdującym się tam producentom możliwość sprzedaży na kraj warchlaków, tuczników, zwierząt hodowlanych oraz zakupu warchlaków i innych. Strefy niebieskie mają prawo prowadzić produkcję w kraju który cierpi na ogromny deficyt rodzimej trzody chlewnej.
Czytając te postulaty to widzę że dążysz do całkowitej likwidacji rodzinnych gospodarstw produkujących tuczniki nie dziwię się jak widzę kto jest we władzach waszego związku większości z Wami nie po drodze więc nie dziw się że nie ma poparcia dla tych działań
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Na wschodzie na święta nie będzie co zabić na kiełbasę, nie oszukujmy się. Pojedyncze sztuki może ocaleja a więksi tak jak stan pisze, nie wstawią że strachu, Zresztą warchlak 350, zimą tucznik 550 każdy sobie policzy. Piździec
Skorpion

Post autor: Skorpion »

Kolego chyba nie rozumiesz tych postulatów. JA jestem za tymi postulatami. I prowadzę rodzinnie produkcję trzody. I nic mi w nich nie przeszkadza. I nie widzę w nich dla mnie żadnego zagrożenia
Dopóki handlarze będą jeździć i kupować nie mytymi bez rzadnej kontroli pojazdami to ASF się nie pozbędziemy
danielski813

Od tv trwam do Boga to daleko
marucha

F1 pisze:
marucha pisze:Mekab, i tylko czasu brakuje, a tu jeszcze nie wiadomo czy strefy już są, czy też ich jeszcze nie ma? Tak źle i tak niedobrze.

Parcewo 5 wrzesień 2016

w Polsce.

Czytając te postulaty to widzę że dążysz do całkowitej likwidacji rodzinnych gospodarstw produkujących tuczniki nie dziwię się jak widzę kto jest we władzach waszego związku większości z Wami nie po drodze więc nie dziw się że nie ma poparcia dla tych działań
Panie F1, a co ty jesteś Brudas co ASF po Polsce roznosi? Jakie gospodarstwa rodzinne? czy kilka świń trzymanych bezprawnie i w grzechu zaniedbania i możliwość zapowietrzenia bliźnich i ojczyzny Polski może uzasadniać popełnienie grzechu przeciw 5 przykazaniu? Ogarnij się człowieku, błądzisz. A poza tym jesteś nieświadomy, my nie mamy związku, my mamy Stowarzyszenie.
Podstawowy problem naszej młodzieży - czytanie ze zrozumieniem.? czy tylko młodzieży? Podaj swój wiek to to zmienimy regułę.
Ostatnio zmieniony środa 07 wrz 2016, 14:30 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
F1

To niedawno pisałeś że dzik roznosi a teraz mnie posądzasz? :wink: Tylko rozsądek może nas uchronić przed ASF a nie jakieś bioasekuracje jak ogrodzisz to Asf się nie przedostanie?Bzdura jedynie Ci co bez asekuracji po polach grasują i go roznoszą bezkarnie
F1

vicia1223 pisze:Na wschodzie na święta nie będzie co zabić na kiełbasę, nie oszukujmy się. Pojedyncze sztuki może ocaleja a więksi tak jak stan pisze, nie wstawią że strachu, Zresztą warchlak 350, zimą tucznik 550 każdy sobie policzy. Piździec
To co u Was tam Biedronki czy Lidla nie ma? Do Świąt na pewno pobudują 8)
marucha

F1 pisze:To niedawno pisałeś że dzik roznosi a teraz mnie posądzasz? :wink: Tylko rozsądek może nas uchronić przed ASF a nie jakieś bioasekuracje jak ogrodzisz to Asf się nie przedostanie?Bzdura jedynie Ci co bez asekuracji po polach grasują i go roznoszą bezkarnie
Panie F1
dzik i nielegalne hodowle i handlarze
dzikiem nie jesteś, nielegalnej hodowli także myślę nie masz. Zdrowy rozsądek- trzeba go właśnie mieć.
Jeśli masz nielegalną hodowlę to ją zgłoś, jeśli masz z tym problemy to ja to zgłoszę za ciebie
stan1069@o2.pl

Marucha świnie wczoraj wypchał , dzisiaj do o. Tadeusza jedzie podziękować :lol: :lol: :lol: dobrze mówię ??????????? :lol: :lol:
co do postulatów to mi przypomina kampanie na prezydenta kandydata Kononowicza on miał pomysły zlkwidować wszystko :lol: :lol: przecież lepiej chyba powiedzieć wprost tym małym hodowcom zlikwidować albo do pierdla :lol: :lol: :lol: niż kazać postulaty spełniać i bioasekuracje
ten co ma dwie świnie ma się ogrodzić , wstawić maty brac prysznic i zmieniać odzież itd. jak czasami wody bieżacej w domu nie ma i chodzi w tych samych butach do koscioła co do wieprzków :oops: :oops: na dodatek mu tych świn nie będzie można na kiełbase przerobić i kto po nie przyjedzie jak handlarzy wybiją :lol: :lol:
marucha

Stan
1. to ojciec jedzie do mnie jak to określasz podziękować za dotychczasową działalność a nie ja do niego
2. reszta się zgadzam
3. a handlarzy ja bardzo zawsze szanowałem, ale tych legalnych. Ja też im wielokroć sprzedaję.
spotykamy się na żywo o 17 jak nas ojciec nie wytnie.
danielski813

Tak czytam niektóre posty i widzę że do puki nie odczuja na własnej skórze i okolicy co to jest ast i ile w tym wirusa a ile polityki i reszty to nie ma sensu dyskutować co Ci że zdrowego rozsądku jak Unia narzuca wymogi nie kierując się nim i masz się podporządkować co z tego że Ty masz zdrowy rozsądek jak handlarz to nie ma bo 20 lat handlowal to i dalej można otóż nie bo przez te 20 lat nie było ast i można takie przykłady wyliczać tylko po co skoro nie chcecie się nauczyć na naszym przykładzie za chwilę będziecie mieli to u siebie a jeszcze możecie zawalczyć o to żeby się wybronic
F1

marucha pisze:
F1 pisze:To niedawno pisałeś że dzik roznosi a teraz mnie posądzasz? :wink: Tylko rozsądek może nas uchronić przed ASF a nie jakieś bioasekuracje jak ogrodzisz to Asf się nie przedostanie?Bzdura jedynie Ci co bez asekuracji po polach grasują i go roznoszą bezkarnie
Panie F1
dzikiem nie jesteś, nielegalnej hodowli także myślę nie masz. Zdrowy rozsądek- trzeba go właśnie mieć.
Jeśli masz nielegalną hodowlę to ją zgłoś, jeśli masz z tym problemy to ja to zgłoszę za ciebie
Marucha o moją hodowlę się nie martw skup się na swojej i swoich problemach bo to Wasz problem nas puki co on nie dotyczy jak i większości z tego forum 8)
Kazik

Post autor: Kazik »

F1 nie grzesz...
Nie znasz dnia ani godziny..
marucha

F1 pisze:
marucha pisze:
Panie F1
Marucha o moją hodowlę się nie martw skup się na swojej i swoich problemach bo to Wasz problem nas puki co on nie dotyczy jak i większości z tego forum 8)
podaj swój numer gospodarstwa, sprawdzę cię, tak dla pewności, nie czytałeś ostatnich informacji , albo bez zrozumienia. Pomór dzików jest na wschodzie- ale i w centrum go nie brakuje.
Пока случаи в основном фиксируются на польско-белорусской границе, но не только. Их хватает и внутри страны.
http://www.greenfront.su/post/3145
puść sobie na tłumacza
a ten dzik to jak myślisz? skąd on jest?
Z Podlasia?
Załączniki
szkodnik polny.jpg
szkodnik polny.jpg (93.51 KiB) Przejrzano 28084 razy
F1

Sprawdzać to sobie możesz na swoim podwórku dzieci ale nie mnie nie wiem czy wiesz ale nie każdy dzik który padł miał ASF i nie każdego badają 8)
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Ciekawe co powie F1 jak będzie miał chlewnię załadowaną przerostami, miesiąc sprzedaż wstrzymana i swoje ego możesz wtedy włożyć obok małego czyli wiesz gdzie.
marucha

F1 pisze:Sprawdzać to sobie możesz na swoim podwórku dzieci ale nie mnie nie wiem czy wiesz ale nie każdy dzik który padł miał ASF i nie każdego badają 8)
w Polsce 50 procent padłych dzików ma ASF, na Łotwie podają że 70 procent padłych jest zakażonych, że nie badają to wiem doskonale a czy te miały? Może nie miały, i oby nie miały
http://www.bialapodlaska24.info/wiadomo ... ,p37801811
F1

vicia1223 pisze:Ciekawe co powie F1 jak będzie miał chlewnię załadowaną przerostami, miesiąc sprzedaż wstrzymana i swoje ego możesz wtedy włożyć obok małego czyli wiesz gdzie.
Vicia za niemca też wszystkie świnie były zarejestrowane i kolczykowane i rosły od 39 roku do 45 jak myślisz niemcy też w to wierzyli :wink: Odnośnie programu to odczytałem to tak Uznajcie nasze fermy za wolne tak jak Agri i innych a małym zakazać hodowli i problem zniknie Jak u Państwa Ojdana bo wirus owszem był tyle że nasze świnie były zdroe a mimo to je uśpiono 8)
mietko75

Post autor: mietko75 »

Kto wie czy auto które w najbliższym czasie będzie do Maruchy po tuczniki jechało, nie potrąci po drodze zakażonego ASFem dzika :?: :?: Może potrąci , a może i nie , ale gdyby tak było to żadna płoty nikomu w niczym nie pomogą . Pomogą tylko wyczyścić rolnikom kieszenie .
ODPOWIEDZ