Przeróbka chlewni - wentylacja

DarX86
Posty: 2
Rejestracja: sobota 29 paź 2016, 11:05

Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: DarX86 »

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu pragnę prosić o pomoc. Jestem na etapie zmian w gospodarstwie. Do tej pory miałem własne lochy, lecz na wiosnę przyszłego roku mam zamiar wziąć pierwszą partię duńczyków. A co za tym idzie muszę wprowadzić zmiany w obecnym budynku. Może ktoś z Was ma ogarnięte co i jak z wentylacją by dobrze to funkcjonowało i może pomóc.

Do rzeczy, budynek ma wymiary 29,5mx11,5m. Po środku szerokości i po 7,5m od końców budynku znajdują się dwa kominy wentylacyjne które chciałbym wykorzystać. Otwory kominów mają wymiar 80cmx130cm. Planowałem założyć wentylatory 63cm średnicy o wydajności około 12000 m3/h. Budynek posiada 15 okien w wymiarze 80x120cm, na razie w tym roku muszą zostać jeszcze stare drewniane okna już mocno nadgnite, potem będą plastiki. Chciałbym założyć wloty wentylacyjne jednak jak je rozmieścić by wentylacja dobrze funkcjonowała. Oraz ile tych wlotów zrobić? Na pierwszy rzut przewiduję 150szt. trzody, po wszystkich przeróbkach będzie maks 170-180 szt. W przyszłości być może 200-220, bo w tej chwili w jednej części budynku znajduje się 10 szt bydła.

A jeszcze co do wentylatorów brać Multifan czy Ziehl-Abegg który ma podobną wydajność a jest trochę cichszy, ma mniejszą moc i jest tańszy. Trochę obawiam się że tyle zalet a niższa cena. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1
Posty: 6025
Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: mytotoksyna1 »

DarX86 pisze:Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu pragnę prosić o pomoc. Jestem na etapie zmian w gospodarstwie. Do tej pory miałem własne lochy, lecz na wiosnę przyszłego roku mam zamiar wziąć pierwszą partię duńczyków. A co za tym idzie muszę wprowadzić zmiany w obecnym budynku. Może ktoś z Was ma ogarnięte co i jak z wentylacją by dobrze to funkcjonowało i może pomóc.

Do rzeczy, budynek ma wymiary 29,5mx11,5m. Po środku szerokości i po 7,5m od końców budynku znajdują się dwa kominy wentylacyjne które chciałbym wykorzystać. Otwory kominów mają wymiar 80cmx130cm. Planowałem założyć wentylatory 63cm średnicy o wydajności około 12000 m3/h. Budynek posiada 15 okien w wymiarze 80x120cm, na razie w tym roku muszą zostać jeszcze stare drewniane okna już mocno nadgnite, potem będą plastiki. Chciałbym założyć wloty wentylacyjne jednak jak je rozmieścić by wentylacja dobrze funkcjonowała. Oraz ile tych wlotów zrobić? Na pierwszy r zut przewiduję 150szt. trzody, po wszystkich przeróbkach będzie maks 170-180 szt. W przyszłości być może 200-220, bo w tej chwili w jednej części budynku znajduje się 10 szt bydła.

A jeszcze co do wentylatorów brać Multifan czy Ziehl-Abegg który ma podobną wydajność a jest trochę cichszy, ma mniejszą moc i jest tańszy. Trochę obawiam się że tyle zalet a niższa cena. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
....moja rada - usuń połać dachową na całej powierzchni i zrób dach z pleksi tak przezroczystego ,ażeby było dobrze widać wszechświat i zajmij się egzorcyzmem. 8)
gmichal1
Posty: 5
Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 20:45

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: gmichal1 »

W lato na głębokiej ściółce towarzystwo się ugotuje.
DarX86
Posty: 2
Rejestracja: sobota 29 paź 2016, 11:05

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: DarX86 »

mytotoksyna1 pisze: ....moja rada - usuń połać dachową na całej powierzchni i zrób dach z pleksi tak przezroczystego ,ażeby było dobrze widać wszechświat i zajmij się egzorcyzmem. 8)
Do patrzenia we wszechświat mam dwa teleskopy i zapewniam, lepiej przez nie widać niż przez pleksi. Egzorcyzmy mogę zacząć od Ciebie, proponuję oczyszczanie przez pałowanie. :P
gmichal1 pisze:W lato na głębokiej ściółce towarzystwo się ugotuje.
Nie rozumiem czemu ma się ugotować, w najlepszym okresie obsada była tylko trochę mniejsza i nic się nie ugotowało mimo braku mechanicznej wentylacji.
gmichal1
Posty: 5
Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 20:45

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: gmichal1 »

Świnie podczas intensywnego tuczu będą miały przyśpieszony metabolizm. To nie będzie to co miałeś do tej pory. W granicach 75 dnia mają ok 120 kg . W lato najlepiej trzymać towarzystwo pod tzw. wiatą.
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Chief »

gmichal1 pisze:Świnie podczas intensywnego tuczu będą miały przyśpieszony metabolizm. To nie będzie to co miałeś do tej pory. W granicach 75 dnia mają ok 120 kg . W lato najlepiej trzymać towarzystwo pod tzw. wiatą.
żeby miały taka mase jak podałes to musiały by przyjechać w wadze blisko 40kg
i jak masz komuś doradzać żeby hodował świnie pod wiatą to lepiej puknij się w czoło po czym najlepiej nic nie pisz...
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: baraki »

Na Twoim miejscu zaczął bym od przerobienia tego budynku na ruszt, oknami się nie przejmuj, można kawałek folii dechami przybic i będzie git ale ruszt zrób koniecznie!
gmichal1
Posty: 5
Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 20:45

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: gmichal1 »

Chief pisze: żeby miały taka mase jak podałes to musiały by przyjechać w wadze blisko 40kg

Co do wagi to udowadniasz tym że nie masz wiedzy o temacie, tucznika trzymam pierwszy raz w życiu ale dzięki mojej upartości w dążeniu do wiedzy i otwartości na sugestie innych efekt jest widoczny i namacalny a nie czysto teoretyczny

Wiata - miałem na myśli budynek w rzucie prostokąta z możliwością  najlepszej wentylacji (okres lata) której nie osiągniesz w inny sposób
Obrazek

chyba że możesz zapewnić szczelność pomieszczenia oraz wytworzyć podciśnienie, po długości przydałby się przedmuch budynku aby w najbardziej kryzysowych sytuacjach spać spokojnie.

Kolega doradza ruszta, owszem niesamowita wygoda ale proszę mi powiedzieć

1. jak odbywa się dezynfekcja pod rusztami, rozbieracie wszystko i myjecie co rzut ?
2. czy gnojowica ma wyższość nad gnojem - nawożenie ?
3. czy tak często wymagane jest ściółkowanie jeśli wielkość obsady jest prawidłowo dobrana do powierzchni chlewni ?
4. kwestia/ekonomia ogrzewania ?
5. przechowywanie gnojowicy / obornika ?

Zrobiliśmy jeden rzut i już dzisiaj wiemy że aby w to się bawić budynek będzie najlepiej postawić od zera. Ale znamy już swoje oczekiwania.

Pozdrawiam,
Michał Grefkowicz
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: baraki »

Jak odbywa sie dezynfekcja słomy? Rozwija się bele i psika ecocidem? Czy może gorąca para traktuje kazda porcję? :D
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Chief »

gmichal1 pisze:
Chief pisze: żeby miały taka mase jak podałes to musiały by przyjechać w wadze blisko 40kg

Co do wagi to udowadniasz tym że nie masz wiedzy o temacie, tucznika trzymam pierwszy raz w życiu ale dzięki mojej upartości w dążeniu do wiedzy i otwartości na sugestie innych efekt jest widoczny i namacalny a nie czysto teoretyczny

Wiata - miałem na myśli budynek w rzucie prostokąta z możliwością  najlepszej wentylacji (okres lata) której nie osiągniesz w inny sposób
Obrazek

chyba że możesz zapewnić szczelność pomieszczenia oraz wytworzyć podciśnienie, po długości przydałby się przedmuch budynku aby w najbardziej kryzysowych sytuacjach spać spokojnie.

Kolega doradza ruszta, owszem niesamowita wygoda ale proszę mi powiedzieć

1. jak odbywa się dezynfekcja pod rusztami, rozbieracie wszystko i myjecie co rzut ?
2. czy gnojowica ma wyższość nad gnojem - nawożenie ?
3. czy tak często wymagane jest ściółkowanie jeśli wielkość obsady jest prawidłowo dobrana do powierzchni chlewni ?
4. kwestia/ekonomia ogrzewania ?
5. przechowywanie gnojowicy / obornika ?

Zrobiliśmy jeden rzut i już dzisiaj wiemy że aby w to się bawić budynek będzie najlepiej postawić od zera. Ale znamy już swoje oczekiwania.

Pozdrawiam,
Michał Grefkowicz
No i widzisz baraki udowodnił ci ze co dla jednych jest sufitem dla drugich podłogą....
Wrzechwiedzacy człowieku :D
I masz racje rób takie przeciągi swiniakom tak jak opowiadasz to w zimę bedziesz w trampkach chodził
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Peron »

nie jest możliwa sprzedaż świń w średniej wadze ok.120 kg po 75 dniach tuczu, jeśli przyjechały w wadze nominalnej 28kg na miejscu, tym bardziej w okresie lata. Z pewnością znajdą się sztuki o takiej wadze, ale będzie to ok 20 procent rzutu.
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Peron »

nie jest możliwa sprzedaż świń w średniej wadze ok.120 kg po 75 dniach tuczu, jeśli przyjechały w wadze nominalnej 28kg na miejscu, tym bardziej w okresie lata. Z pewnością znajdą się sztuki o takiej wadze, ale będzie to ok 20 procent rzutu.
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: lukas1982 »

DarX86 Okna to najmniejszy problem. Zrób swoimi możliwościami tak aby powietrze z tych okien nie szło od razu na świnie tylko pod sufit lub na ganek. Pomieszczenie masz ponad 300m2. Na rusztach weszło by ok 320szt.
Wentylatory ok, zimą zakładasz ringi zmniejszające przeciąg i dadzą radę.
No i jednak w miarę możliwości ruszt.



1. jak odbywa się dezynfekcja pod rusztami, rozbieracie wszystko i myjecie co rzut ?
Się nie odbywa. Jak koniecznie chcesz to posyp czymś do suchej dezynfekcji.

2. czy gnojowica ma wyższość nad gnojem - nawożenie ?
W obsłudze tak, poza tym równomierniej ją rozlejesz na polu - warunek - mieszanie.

3. czy tak często wymagane jest ściółkowanie jeśli wielkość obsady jest prawidłowo dobrana do powierzchni chlewni ?
ok 2 balotów tyg/60-70szt

4. kwestia/ekonomia ogrzewania ?
Nie rozumiem pytania

5. przechowywanie gnojowicy / obornika ?
Gnojowicę najlepiej w zamkniętych zbiornikach, nie traci wtedy swojej wartości.
gregor588
Posty: 10
Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 17:12

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: gregor588 »

DarX86 pisze:Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu pragnę prosić o pomoc. Jestem na etapie zmian w gospodarstwie. Do tej pory miałem własne lochy, lecz na wiosnę przyszłego roku mam zamiar wziąć pierwszą partię duńczyków. A co za tym idzie muszę wprowadzić zmiany w obecnym budynku. Może ktoś z Was ma ogarnięte co i jak z wentylacją by dobrze to funkcjonowało i może pomóc.

Do rzeczy, budynek ma wymiary 29,5mx11,5m. Po środku szerokości i po 7,5m od końców budynku znajdują się dwa kominy wentylacyjne które chciałbym wykorzystać. Otwory kominów mają wymiar 80cmx130cm. Planowałem założyć wentylatory 63cm średnicy o wydajności około 12000 m3/h. Budynek posiada 15 okien w wymiarze 80x120cm, na razie w tym roku muszą zostać jeszcze stare drewniane okna już mocno nadgnite, potem będą plastiki. Chciałbym założyć wloty wentylacyjne jednak jak je rozmieścić by wentylacja dobrze funkcjonowała. Oraz ile tych wlotów zrobić? Na pierwszy rzut przewiduję 150szt. trzody, po wszystkich przeróbkach będzie maks 170-180 szt. W przyszłości być może 200-220, bo w tej chwili w jednej części budynku znajduje się 10 szt bydła.

A jeszcze co do wentylatorów brać Multifan czy Ziehl-Abegg który ma podobną wydajność a jest trochę cichszy, ma mniejszą moc i jest tańszy. Trochę obawiam się że tyle zalet a niższa cena. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
W przypadku tuczników przelicza się 1m3 na 1 kg tucznika, przy założeniu 200 szt x 120 kg wydajność wentylacji musi wynosić 24000 m3/h , więc musiałbyś mieć 8 takich wlotów: http://www.fermo.pl/produkt-2546-wlot-p ... ir-xl.html, 4 po jednej stronie i 4 po drugiej i najlepiej 3 takie wentylatory: http://www.fermo.pl/produkt-2879-wentyl ... -230v.html, wydajność jest zależna od ciśnienia, więc lepiej mieć zapas, żeby się nie podusiły. W kwestii wentylatorów to Ziehl-Abegg jest bardzo dobrą marką i jak je zamontujesz to na pewno nie będziesz żałował.
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Chief »

gregor588 pisze:
W przypadku tuczników przelicza się 1m3 na 1 kg tucznika, przy założeniu 200 szt x 120 kg wydajność wentylacji musi wynosić 24000 m3/h , więc musiałbyś mieć 8 takich wlotów: http://www.fermo.pl/produkt-2546-wlot-p ... ir-xl.html, 4 po jednej stronie i 4 po drugiej i najlepiej 3 takie wentylatory: http://www.fermo.pl/produkt-2879-wentyl ... -230v.html, wydajność jest zależna od ciśnienia, więc lepiej mieć zapas, żeby się nie podusiły. W kwestii wentylatorów to Ziehl-Abegg jest bardzo dobrą marką i jak je zamontujesz to na pewno nie będziesz żałował.
Jeżeli założy po dwóch stronach te wloty to wentylatory bedzie musiał po środku montować
Zależy jak budynek usytuowany Z reguły wloty montuje sie po jednej stronie obiektu zaś wentylatory po drugiej
Wtedy powietrze ma możliwość przełamania temperatury nie lecąc bezpośrednio na świniaki szczególne w okresie zimowym
gregor588
Posty: 10
Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 17:12

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: gregor588 »

w przypadku wentylatorów ściennych wloty montuje się tylko z jedne strony, ale DarX86 pisał , że ma kominy więc w takim przypadku wloty zakłada się z 2 stron. Zimą wloty uchyla się minimalnie, wtedy zimne powietrze przy wysokim podciśnieniu kieruje się do góry i po zmieszaniu z ciepłym powietrzem z pomieszczenia opada na dół. W okresie letnim wloty otwiera się szeroko i powietrze kieruje w dół, później zużyte powietrze usuwa wentylator kominowy. Na wlotach można zamontować takie listwy kierunkowe: http://www.fermo.pl/produkt-2687-listwa ... ir-xl.html , żeby można ustawić kierunek pod jakim powietrze ma wpadać do chlewni.
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Chief »

gregor588 pisze:w przypadku wentylatorów ściennych wloty montuje się tylko z jedne strony, ale DarX86 pisał , że ma kominy więc w takim przypadku wloty zakłada się z 2 stron. Zimą wloty uchyla się minimalnie, wtedy zimne powietrze przy wysokim podciśnieniu kieruje się do góry i po zmieszaniu z ciepłym powietrzem z pomieszczenia opada na dół. W okresie letnim wloty otwiera się szeroko i powietrze kieruje w dół, później zużyte powietrze usuwa wentylator kominowy. Na wlotach można zamontować takie listwy kierunkowe: http://www.fermo.pl/produkt-2687-listwa ... ir-xl.html , żeby można ustawić kierunek pod jakim powietrze ma wpadać do chlewni.
Ciekawe kto ci takich rad udzielał...?
Ja mam wszędzie kominy, budynki usytuowane północ-południe
Wloty jak i korytarze mam od wschodu zaś kominy wentylacyjne po zachodniej części i wtedy wlatujace powietrze moze sie ogrzać nie lecąc bezpośrednio na zwierzynę
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: stan1069@o2.pl »

Rozwiązanie gregora jest wymyślone głową , czego nie mozna powiedziec o pomysle chiefa
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Chief »

stan1069@o2.pl pisze:Rozwiązanie gregora jest wymyślone głową , czego nie mozna powiedziec o pomysle chiefa
Stanie masz jakies doświadczenia ze możesz sie tak wypowiadac?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1
Posty: 6025
Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: mytotoksyna1 »

...czy nie lepiej wybrać proste rozwiązanie .
..zimą okna zamykać i odchylać , a w lato wyjąć z futryny. 8)
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Peron »

i to jest głos rozsądku! Mądrego to aż miło poczytać:)
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: stan1069@o2.pl »

Wcale głupio nie gada :lol: :lol: Jak były duze mrozy to był problem ze sztuczna mgła w chlewni i z tego co pamiętam wyjsciem z tego było własnie uchylenie okien i otwarcie kominów zeby wymiana powietrza była wolno ale cały czas :lol: :lol:

Nie widzę powodu żeby wykorzystywać zimą naturalna wentylację a wymuszona ustawić tak żeby ja w razie potrzeby uzupełniała :lol: :lol: :lol:

Chief zanim powietrze świeże ze wschodu dotrze do zachodu to juz świeże nie będzie a tam tez potrzebne :lol: :lol: :lol: :lol: za bardzo tez się nie nagrzeje na korytarzu o szerokości pół metra :lol: :lol:
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Chief »

stan1069@o2.pl pisze:Wcale głupio nie gada :lol: :lol: Jak były duze mrozy to był problem ze sztuczna mgła w chlewni i z tego co pamiętam wyjsciem z tego było własnie uchylenie okien i otwarcie kominów zeby wymiana powietrza była wolno ale cały czas :lol: :lol:

Nie widzę powodu żeby wykorzystywać zimą naturalna wentylację a wymuszona ustawić tak żeby ja w razie potrzeby uzupełniała :lol: :lol: :lol:

Chief zanim powietrze świeże ze wschodu dotrze do zachodu to juz świeże nie będzie a tam tez potrzebne :lol: :lol: :lol: :lol: za bardzo tez się nie nagrzeje na korytarzu o szerokości pół metra :lol: :lol:
Tak zes widział wentylację jak świnia niebo... I pojecia nie masz na temat tego co piszesz bo starys jak węgiel a życie i tak cie nic nie nauczylo
Jak zima włączysz wentylatory i tak jak mowisz to w chlewni nie zobaczysz nic na odległość 3metrow
Zima wentylatory mam wyłączone wloty otwarte na 10% temp średnia to 27 i tak to funkcjonuje az do wiosny
Co do korytarza i ogrzewania powietrza nie zsmierzam psuć sobie języka na tłuków bez doświadczenia
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: stan1069@o2.pl »

Jak masz temperature 27 stopni na tuczarni średnio w zimie i wentylację wyłaczoną to o czym z Tobą dyskutować ??????????? chyba o specjalistach z NFZ :lol: :lol:
Falco
Posty: 1296
Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 03:47
Lokalizacja: wlkp

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Falco »

Chief, wymień wyświetlacz od termometru bo cię oszukuje...
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Chief »

Wszystko zależy od powierzchni grzewczej...
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Peron »

nie zapomnij się do nich zgłosić po wypłatę za reklamę na forum.
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Przeróbka chlewni - wentylacja

Post autor: Chief »

Peron pisze:nie zapomnij się do nich zgłosić po wypłatę za reklamę na forum.
Szkoda ze nie można lajkowac postów :D
ODPOWIEDZ