FORUM
Masz problem zdrowotny w stadzie?Moge Ci pomoc.
Krims ! Byłbym ostrożny z podawaniem aspiryny przez dłuższy czas ,podobnie jak u ludzi drażni śluzówkę żołądka i mogą być komplikacje , wrzody żołądka u knurów, które cały czas otrzymują limitowaną dawkę paszy nie należą do rzadkości !Jeśli podawać to doraźnie w momentach ekstremalnych temperatur ale przede wszystkim zadbać o to aby knury miały chłodniej !
maciek najlepszym sposobem pewnie byloby po prostu pisac o swoich problemach.uwazam ze trzeba pytac nawet o najmniejsze szczegoly bo to one sa najwazniejsze.najdziwniejsze jest to ze jeden czlowiek mial taki wplyw na to forum,chcac uniknac zbednych polemik wielu opowiedzialo sie za logowaniem(a tym ja),a to calkowiecie zmienilo forum przynajmniej dla mnie,jest mniej przejrzyste,co nie jest wina autora tylko kwestia przyzwyczajenia.
Ewa! wyglada na coli toksynotworcza ale dobrze byloby zebys opisala zmiany sekcyjne.Czym zakwaszasz po odsadzeniu? jesli nie robisz tego podawaj np kwas mrowkowy(formi lub kwas do wody przez dozownik) ,suibicol , a w przypadku problemow na sekcje kolistyna przez 7 dni ewentualnie jak biegunka enrofloksacyna (gorzka!) sztuki z biegunka doszczep enroxilem.Opisz zmiany sekcyjne!
poszczepiłam enroxylem, troche ograniczyłam pasze, narazie nic więcej nie zdechło. jeżeli to obiawy coli jak temu zapobiegać. Maciory są szczepione porcilis colla.
Ostatnio zmieniony sobota 09 cze 2007, 21:39 przez Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
ewa ! przede wszystki czystosc ,czystosc!! posypuj dezosan w kojce,dopilnuj by mialy dostep zawsze do czystej wody( zwroc uwage czy nie wchodza do koryt z pasza macior i czy jej nie podjadaja),osuszaj kojce ! Proponowalbym badanie kalu od prosiat(cale mioty) plus ich maciora w kier kokcydiozy.Z leczenia: na podstawie wczesniejszych opisow spectam doustnie (caly miot ) przez 3 dni jesli bieg w kojcu u wiecej niz 2-3 , prosieta z biegunka doszczepic inj antybiotykiem.
-
panie marku nurtuje mnie takie pytanie co to może byc: prosieta starsze i takie po odsadzeniu maja takie wzory na skórze jakby były poparzone najczęściej na brzuchu, wyglada to jakby oparzenia i tworzy różne wzory, nie chamuje to znacznie ich wzrostu i po jakims czsie sie goi, może to wina białka? z góry dziekuje za odpowiedź. POZDRAWIAM

-
Czy chodzi o zmiany takie jak na tych zdjęciach ??Gregorx007 pisze:panie marku nurtuje mnie takie pytanie co to może byc: prosieta starsze i takie po odsadzeniu maja takie wzory na skórze jakby były poparzone najczęściej na brzuchu, wyglada to jakby oparzenia i tworzy różne wzory, nie chamuje to znacznie ich wzrostu i po jakims czsie sie goi, może to wina białka? z góry dziekuje za odpowiedź. POZDRAWIAM![]()
![]()
![]()
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5f ... f1d74.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a25 ... 6de65.html
Tak właśnie wygląda łupież różowy !