Masz problem zdrowotny w stadzie?Moge Ci pomoc.

dunczyk

Post autor: dunczyk »

no i po forum , niestety !!!<br>juz praktycznie nikt nie chce tu zagladac <br>szkoda <br>a tak fajnie tu bylo
monika

Post autor: monika »

diagnoza lekarska dla muchozalego ,rozdwojenie jazni zalecana kuracja to pobyt na oddziale szpitalnym brak leku
men

Post autor: men »

moni<br>raczej na psychiatryku <br>i tez niepomoze
monika

Post autor: monika »

men wolałam to delikatniej napisać choć myśle tak samo jak ty
men

Post autor: men »

to jest ciezki przypadek niestety
benek

Post autor: benek »

<br>białe cętki na wątrobie co to może być
Gość

Post autor: Gość »

Czy stosujecie podczas krycia macior w takie upały jak teraz Aspirinę (2 tabletki) w żywieniu knura. Podobno to się sprawdza. Proszę o opinię i ewentualne terminy stosowania
Gość

Benek ! Prawdopodobnie tzw. plamy mleczne czyli ślady po wędrówce larw Ascaris - glisty świńskiej !
Gość

Krims ! Byłbym ostrożny z podawaniem aspiryny przez dłuższy czas ,podobnie jak u ludzi drażni śluzówkę żołądka i mogą być komplikacje , wrzody żołądka u knurów, które cały czas otrzymują limitowaną dawkę paszy nie należą do rzadkości !Jeśli podawać to doraźnie w momentach ekstremalnych temperatur ale przede wszystkim zadbać o to aby knury miały chłodniej !
benek

Post autor: benek »

tak też myślałem ale one były odrobaczane i rzeźnik nie stwierdził robaków w jelitach
slawko

Post autor: slawko »

moze mi ktos doradzi odrobaczylem swinki zaszczepilem podalem dodatkową dawkę witamin i dalej sobie smacznie jedzą gnój
Gość

sławko moze masz adenomatoze umnie jak miały ta chorobe to stale jadły gnuj<br>
jarl

Post autor: jarl »

benek-38 te plamki przeciez mogly powstac przed odrobaczeniem.
V

Post autor: V »

heheh dobre!!!!Pani Marzena to chyba młody lek.WEt!!!!Mleko ukwas ....dobre!!!!pozdro
boguso

Post autor: boguso »

Czy ktoś może normalnie pogada, coś podpowie...?
A nie jakies tam wytykanie sie paluchami.... :?
gregorius

Post autor: gregorius »

masz racje dunczyk to forum upada,bylo naprawde fajnie,a teraz muchozol tylko wkur..a ludzi.rozdwojenie jazni,a moze nawet roztrojenie.ten czlowiek ma naprawde problemy z samym soba,szkoda tylko ze jego glupota ma niszczacy wplyw na forum.
maciek*

Post autor: maciek* »

gregorius zgadzam sie ze forum obumniera ale musimy cos z ytm zrobic zeby zmotywowac ludzi
gregorius

maciek najlepszym sposobem pewnie byloby po prostu pisac o swoich problemach.uwazam ze trzeba pytac nawet o najmniejsze szczegoly bo to one sa najwazniejsze.najdziwniejsze jest to ze jeden czlowiek mial taki wplyw na to forum,chcac uniknac zbednych polemik wielu opowiedzialo sie za logowaniem(a tym ja),a to calkowiecie zmienilo forum przynajmniej dla mnie,jest mniej przejrzyste,co nie jest wina autora tylko kwestia przyzwyczajenia.
maciek*

gregorius mi ogolnie szata sie podoba tylko ze wyglada na to ze ludzie boja sie logowac pozdrawiam
dziadek

Post autor: dziadek »

Sławko jedzenie gnoju przez swinie moze byc spowodowane przez brak sodu . W okresie dużych upałów świnie pobierają dużą ilośc wody i wypłukują sód z organizmu . Dodaj więcej soli kuchennej do paszy .
maciek*

słuchajcie jezeli jedzenie gnoju jest spowodowane adenomatoza to swinie powinnyy jesc gnoj wszedzie skoro 95% stad w polsce jest zarazonych ta choraba
mały

Post autor: mały »

Cześć Marku r mam problem nie mogę określić choroby u mojego prosiaka ma na całym ciele pełno małych czerwonych a wręcz sinych punktów nie wiem jak go leczyć .wczoraj podałem mu antybiotyk lecz nic ni pomogło dzisiaj wgląda jeszcze gorzej.Z góry dziękuję za odpowiedz .
mały
maciek*

ja jak mam podobne problemy pryskam prosiaki 2% roztworem rapicidu!!!!! pomaga a i czy te plamki przybieraja forme chrost?
Ewa

Post autor: Ewa »

Prosięta dwa tygodnie po odłączeniu zaczeły zdychać. Miały sine uszy i brzuch. co to może być, jak temu zapobiec. jak narazie są to trzy sztuki,
jarl

Ewa! wyglada na coli toksynotworcza ale dobrze byloby zebys opisala zmiany sekcyjne.Czym zakwaszasz po odsadzeniu? jesli nie robisz tego podawaj np kwas mrowkowy(formi lub kwas do wody przez dozownik) ,suibicol , a w przypadku problemow na sekcje kolistyna przez 7 dni ewentualnie jak biegunka enrofloksacyna (gorzka!) sztuki z biegunka doszczep enroxilem.Opisz zmiany sekcyjne!
Ewa

poszczepiłam enroxylem, troche ograniczyłam pasze, narazie nic więcej nie zdechło. jeżeli to obiawy coli jak temu zapobiegać. Maciory są szczepione porcilis colla.
Ostatnio zmieniony sobota 09 cze 2007, 21:39 przez Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewa

Cztero tygodniowe prosięta przy maciorz mają wymioty, a kał ma kolor musztardowy. dla czego tak się dzieje co jest przyczyną, jak temu zapobiec, czym leczyć.
maciek*

jak mi sie tak zdarza to posypuje kojec stalosanem do wody tiamuline i gra a to sa pewnie kokcydia albo coli niewiem dlaczego to wystepuje bo podaje baycox
dani

Post autor: dani »

witam albo podaj neomycyne prosietom do picia bo to jest wywołane przez coli tiamutin tez stosowałem ale na to umnie lepiej działa neomycyna
maciek*

ja stosuje juz teraz jak mi9 takie cos wystapi spektomycyne z tiamulina to jest proszek o nazwie trimerazin
gregorius

maciek trimerazin zawiera: Sulfamerazynę i Trimetoprim.
maciek*

no to moze innaczej to sie nazywa ale skład ma taki jak podałem jak pojde do chlewni wieczorem to napisze jak to sie nazywa
koxus

Post autor: koxus »

cirkowirusy - jak zapobiegać ? jakieś szczepionki dla grup wiekowych lub macior.
maciek*

na cyrkowirusy najlepiej całe p[omieszczenie puste - pełne i przy szcepieniu kazdy kojec inna igła i szczykawka no i oczywiscie duzo dezynfekcjii
gregorius

haslowo:swinie z jednego zrodla,izolacja poszczegolnych grup wiekowych,warunki utrzymania,ograniczenie stresorow,optymalne zywienie,odpowiednia profilaktyka innych zakazen
jarl

Ewa !od ktorego tygodnia sypiesz im pasze i czy stosujesz mleko? zwroc uwage na to czy zdarza sie to czesciej w miotach pierwiastek
Ewa

Pasze zaczynam podawać od drugiego tygodnia, mleka nie stosuję. Wymioty zauważyłam tylko w jednym gnieździe. Ale biegunki wystęmują u wszystkich prosiąt, trwają 3-4 dni i ustępują. Przerwa na kilka dni i znów to samo.
jarl

ewa ! przede wszystki czystosc ,czystosc!! posypuj dezosan w kojce,dopilnuj by mialy dostep zawsze do czystej wody( zwroc uwage czy nie wchodza do koryt z pasza macior i czy jej nie podjadaja),osuszaj kojce ! Proponowalbym badanie kalu od prosiat(cale mioty) plus ich maciora w kier kokcydiozy.Z leczenia: na podstawie wczesniejszych opisow spectam doustnie (caly miot ) przez 3 dni jesli bieg w kojcu u wiecej niz 2-3 , prosieta z biegunka doszczepic inj antybiotykiem.
mw

Post autor: mw »

W których dniach życia stoswać Baycox 5% zapobiegawczo u prosiąt i w jakich dawkach?
lantier

Post autor: lantier »

do 5 dnia dawka 0,4ml/kg - dozownik 0,7 ml
jarl

optymalnnie podawac 3-4 dzien ,20 mg/kg
MAREK.R

Post autor: MAREK.R »

Witam wszystkich na nowym Forum.Nie moglem nikomu odpowiedziec bo bylem na urlopie, a potem mialem klopoty z logowaniem.Mam nadzieje ze to juz przeszlosc.Gdybym byl w czyms pomocny-prosze pytac. MAREK.R
gregorius

witam marku,myslalem ze juz opusciles to forum.milo cie widziec
maciek*

dokładnie witamy ponownie
Gregorx007

Post autor: Gregorx007 »

panie marku nurtuje mnie takie pytanie co to może byc: prosieta starsze i takie po odsadzeniu maja takie wzory na skórze jakby były poparzone najczęściej na brzuchu, wyglada to jakby oparzenia i tworzy różne wzory, nie chamuje to znacznie ich wzrostu i po jakims czsie sie goi, może to wina białka? z góry dziekuje za odpowiedź. POZDRAWIAM :D :D :D :D
maciek*

ja słyszałem ze to jak leza w gnojowce to jest rodzaj odmoczenia ale nie jestem pewien u mnie tez sie zdaza i wtedy spryskuje rapicidem i tak jak mowisz mija po kilku dniach i nie powoduje to strat w przeroscie
Gregorx007

Post autor: Gregorx007 »

no w gnojówce to nie możliwe wyglada to jak jakies uczulenie
MAREK.R

Jest to tak zwany wyprysk rozowy,zchorzenie o niewyjasnionej etiologi tj.przyczynie .Nie przenosi sie na inne osobniki,brak mozliwosci leczenia.
MAREK.R

Wyjezdzam na sympozjum do Krakowa.Temat -choroby prosiat i warchlakow. Jak sie czegos nowego dowiem to wam napisze.Wracam w piatek.
J.W.

Post autor: J.W. »

Gregorx007 pisze:panie marku nurtuje mnie takie pytanie co to może byc: prosieta starsze i takie po odsadzeniu maja takie wzory na skórze jakby były poparzone najczęściej na brzuchu, wyglada to jakby oparzenia i tworzy różne wzory, nie chamuje to znacznie ich wzrostu i po jakims czsie sie goi, może to wina białka? z góry dziekuje za odpowiedź. POZDRAWIAM :D :D :D :D
Czy chodzi o zmiany takie jak na tych zdjęciach ??
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5f ... f1d74.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a25 ... 6de65.html
Tak właśnie wygląda łupież różowy !
ODPOWIEDZ