FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
myto, każdy powiększa skalę produkcji, a co za tym idzie gówna jest więcej....
czlowiek ma potencjal minimum na 150 lat zycia .
- mytotoksyna1
To widzita co sie wyrabia w Europie , Świecie , Polsce i powiększata hodowle ?Kazik pisze:myto, każdy powiększa skalę produkcji, a co za tym idzie gówna jest więcej....
..w imię czego to robita (ludzkiej głupoty)

W zbozach kazda dolinka ,koleina ,dolek zalana i zamarznieta Jak to wyleci to zboza u mnie do zaorania .
-
To wina tuska !!!1
-
Stanislaw pisze:W zbozach kazda dolinka ,koleina ,dolek zalana i zamarznieta Jak to wyleci to zboza u mnie do zaorania .
Nie narzekaj wegetacja ładnie zatrzymana, poczekaj pięć dni jak nie odmarznie wtedy możesz się dopiero martwić że wyleci jakiś dołek albo na równym polu 10%. A do wiosny jeszcze daleko!!!
- mytotoksyna1
NA razie zboża trzymajo sie biedy i nic im nie zagraża.
..oby do wiosny ,oby do wiosny !
..oby do wiosny ,oby do wiosny !

na Mazurach Śniegu niema gołe pola . a do wiosny jeszcze troche .
Nadają mrozy to może przyjdzie siać jare ja w roku poprzednim.
Nadają mrozy to może przyjdzie siać jare ja w roku poprzednim.
a jak pisał Stanisław . Całe pola pozalewane wodą i to szybko nie zejdzie . a ceny zborz paszowego do góry
ja na twoim miejscu bym sial jutro
EDD a co proponujesz do siewu w tym terminie ???
Proponuje wiecej spokoju
-
Popieram z nerwów to tylko choroba (najszybciej częste posiedzenia na tronie). Na martwienie się to przyjdzie czas.
edd
Znam takich co w tamtym roku czekali ze spokojem do kwietnia i liczyli na cuda . To sie zdziwili bo chcieli ale nie mieli czym siać .
W tamtym roku o tej porze było wszystko jasne > Schonberger na swoich seminariach z Tpa Aggrar przewidział wszystko.
Znam takich co w tamtym roku czekali ze spokojem do kwietnia i liczyli na cuda . To sie zdziwili bo chcieli ale nie mieli czym siać .
W tamtym roku o tej porze było wszystko jasne > Schonberger na swoich seminariach z Tpa Aggrar przewidział wszystko.
-
Guziec
Wzeszłym roku jak rośliny były w pełni wegetacji bez przymrozków jesiennych i nagle walnęło z +10 na -10 to ja też wiedziałem że będę przesiewał ale teraz jest całkiem inna sytuacja.
Wzeszłym roku jak rośliny były w pełni wegetacji bez przymrozków jesiennych i nagle walnęło z +10 na -10 to ja też wiedziałem że będę przesiewał ale teraz jest całkiem inna sytuacja.
Nie pamietam aby zalane i zamarzniete kiedykolwiek wypuscilo na wiosne .W tej chwili jest zalane 50% i zamarzniete od piatku .Nerwowac to sie moze ten co nieubezpieczyl .Trzeba przesiac to trzeba ,nerwy nic tu nie pomoga .
Stanislaw nie siej zametu.. Widze ze swoje plantacje ubezpieczyles.. Ja Nic nie ubezpieczalem I tez jestem spokojny.. Trzeba bedzie przesiac to sie przesieje.. Raptem jeden rok bym tragiczny a juz co roku tak ma byc.. Narazie u mnie 100% pol pokryte ladnie sniegiem I oby tak zostalo do wiosny..
-
Stanislaw pisze:Nie pamietam aby zalane i zamarzniete kiedykolwiek wypuscilo na wiosne .W tej chwili jest zalane 50% i zamarzniete od piatku .Nerwowac to sie moze ten co nieubezpieczyl .Trzeba przesiac to trzeba ,nerwy nic tu nie pomoga .
A ja widziałem. Jeśli wody jest niewiele i całość złapie porządnie mróz to na wiosnę puści i tak ładnie odbije. Przynajmniej u mnie tak jest.
-
Stanisław jak masz ubezpieczone to się ciesz. Wymarznięcie jest poniżej ok. 100 roślin zbóż i 15 rzepaku(zależnie od ubezpieczyciela) po ruszeniu wegetacji czyli musi wymarznąć ok. 70% roślin. Jeśli powyżej 30% rośliny znajduje się nad powierzchnią lodu są bardzo duże szanse na poprawne przezimowanie chyba wiesz jak, ile i w jakich warunkach roślina potrzebuje dostępu powietrza. Zwłaszcza że do piątku to wegetacja nie ruszyła.
dziś około godz 8 -10 stopni przy oknie zero sniegu
U mnie to samo, śnieg został się w miejscach osłoniętych oraz bruzdach. Jęczmień ozimy wyleciał, reszta się okaże.
-
Po niedzieli odwilż i spekulacje

tylko po ktorej ?
- mytotoksyna1
oziminy i rze[pak dostał małego kopa , jest nie wesoło. 

Kujecie przeręble na oziminach ? bo ryby pod lodem się duszą .
- mytotoksyna1
mietko75 pisze:Kujecie przeręble na oziminach ? bo ryby pod lodem się duszą .
Racja , obecnie brak pokrywy śnieżnej !!

dziś u nas przez cały dzień -10 zero śniegu i wiatr się pojawil
To macie nie ciekawe warunki...
U nas na północy Mazowsza -2 i śniegu duużo
U nas na północy Mazowsza -2 i śniegu duużo
na wschodzie mazowsza ostatnio w nocy do -15 dochodziło, a śniegu u nas dostatek, na drogach w szczególności
tylko przy tych mrozach wiało dość mocno i mogło pozwiewać "pierzynkę" ze zbóż

tylko przy tych mrozach wiało dość mocno i mogło pozwiewać "pierzynkę" ze zbóż
-
Panowie tak z czystej ciekawości co wy z odmiany siejecie że przy -10 czy -15 tak się boicie????
-10,-15 i bez śniegu z dodatkiem wiatru może zrobić większe szkody jak przy -20 bez wiatru..
Żyto hybrydowe powinno przezimować.. A jeżeli chodzi o jęczmień ozimy, to pokryty jest warstwą śniegu, więc też powinno być OK.
Żyto Visello i Binntto, a jęczmień Mercurioo. O pszenżyto jestem raczej spokojny...
Żyto hybrydowe powinno przezimować.. A jeżeli chodzi o jęczmień ozimy, to pokryty jest warstwą śniegu, więc też powinno być OK.
Żyto Visello i Binntto, a jęczmień Mercurioo. O pszenżyto jestem raczej spokojny...
- mytotoksyna1
Tak ,tak wiatr to potrafi przewietrzyć ,dopiec i uciec.Kazik pisze:-10,-15 i bez śniegu z dodatkiem wiatru może zrobić większe szkody jak przy -20 bez wiatru..

-
Ja już się wyleczyłem z jęczmienia ozimego i z odmian pszenicy i pszenżyta o niskiej zimotrwałości.
marcin bylo u Ciebie troche sniegu ,u mnie zero .Jestem pewny ze czesc ozimin do likwidacji .
marcin80wlkp pisze:Ja już się wyleczyłem z jęczmienia ozimego i z odmian pszenicy i pszenżyta o niskiej zimotrwałości.
Mi też w zeszłym roku wymarzł w 100% jęczmień ozimy, ale postanowiłem zaryzykować jeszcze raz...
Pszenicy nie sieję.. A pszenżyto od sąsiada przetrzyma największe mrozy

-
Ja sieję Rotondo i Twingo i nigdy się nie zawiodłem. Pszenicę tylko wtedy, gdy uda się w normalnych warunkach zasiać po kukurydzy.Kazik pisze:marcin80wlkp pisze:Ja już się wyleczyłem z jęczmienia ozimego i z odmian pszenicy i pszenżyta o niskiej zimotrwałości.
Mi też w zeszłym roku wymarzł w 100% jęczmień ozimy, ale postanowiłem zaryzykować jeszcze raz...
Pszenicy nie sieję.. A pszenżyto od sąsiada przetrzyma największe mrozy
Pszenica w tuczu nie jest niezbędna, dlatego póki miałem swoje lochy to siałem dla prosiaków i warchlaków... A od 2-3 lat zrezygnowałem z tego zboża..
W tym roku pierwszy raz będę siał kwalifikat jęczmienia jarego... Przynajmniej nie wymarznie
W tym roku pierwszy raz będę siał kwalifikat jęczmienia jarego... Przynajmniej nie wymarznie

Ja tam daję samą pszenicę i jakoś to tucznikom nie przeszkadza
w ubiegym roku dawaem samo pszenżyto to trochę kanibaizmu byo 

To Ty bogacz, skoro u Ciebie kabany najdroższe zboże na rynku jedzą...
U mnie sniegu zero mrozu moze duzo nie ma bo -8 ale dosc silny wiatr wiec moze byc nieciekawie z jeczmieniem patrzac na pola to tylko troche lodu zostało w koleinach bo zboze sie tak skurczyło ze go prawie niema .
U mnie pszenica najtańsze zboże jak mam jęczmień czy kuku dać 100 z drożej to pszenica najtaniej wychodziKazik pisze:![]()

-
Dodajesz otręby, żeby włókno zwiększyć? Bo tak na samej pszenicy to trochę z nim słabo.F1 pisze:Ja tam daję samą pszenicę i jakoś to tucznikom nie przeszkadzaw ubiegym roku dawaem samo pszenżyto to trochę kanibaizmu byo
A czemu jęczmień wychodzi 100 zł drożej?F1 pisze:U mnie pszenica najtańsze zboże jak mam jęczmień czy kuku dać 100 z drożej to pszenica najtaniej wychodziKazik pisze:![]()
bo jak za jęczmień wołają 600 zeta a za pszenice 640 to w przeliczeniu na białko coś kolo 100 wyjdzie na niekorzyść jeczmienia
-
Ja w tym roku mam białko w jeczmieniu na poziomie tego z pszenicy, a jak wiadomo jęczmień też jest super dla świń, nie wiem czy nawet nie lepszy niż pszenica, biorąc pod uwagę wszystkie parametry.
11% białka w jęczmieniu jarym bez większych problemów można osiągnąć... 12,49% miałem w zeszłym roku...
Czyżby już zima odpuszczała?
http://www.yr.no/sted/Polen/Masovia/Prz ... arsel.html
Niektórzy już zaczęli wiosenne prace
https://www.youtube.com/watch?v=l9B01E2V0CU
https://www.youtube.com/watch?v=hwrceYn9Zyw
http://www.yr.no/sted/Polen/Masovia/Prz ... arsel.html
Niektórzy już zaczęli wiosenne prace

https://www.youtube.com/watch?v=l9B01E2V0CU
https://www.youtube.com/watch?v=hwrceYn9Zyw
Nie chodzi tu nawet o białko tylko o cenę pszenicę po 650 kupię a jęczmień niżej 750 trudno kupić bo ludzie myśllą że będzie potrzebny na przesiew po 1000 pnKazik pisze:11% białka w jęczmieniu jarym bez większych problemów można osiągnąć... 12,49% miałem w zeszłym roku...