FORUM
Cena Prosiaka
Re: Cena Prosiaka
A no właśnie to chciałem usłyszeć..turbogrocho49 pisze: jak roznica 40 zl to można próbować, jak mniejsza wg mnie bez sensu
Teraz mam kolczyk praktycznie bezobsługowy, tzn. żadnych lekarstw(oprócz standardowych kuracji

A jakie to szczepienia są standardowe?
Mówię o lekarstwach, czyli kuracjach antybiotykowych... Amoxy na start i później Tylozyna..
Szczepienia są sporadyczne, przy kulawkach Penicilina i wsio..
Szczepienia są sporadyczne, przy kulawkach Penicilina i wsio..
Kazik a na różyce nie szczepisz? Bo ja zawsze około 10-12 po przyjeździe jak miałem duna, teraz polskiego po 20 dniach było
a sorry.... jak przyjeżdżają kwiecień, maj, czerwiec to szczepię na różycę.. Później już nie..
szczepicie raz czy dwa? jakim środkiem i jaka cena na sztukę?
-
Ja w zamkniętym szczepie raz warchlaki 30 kg. Ruvax 1 zł / szt.
Jak szcepisz raz szcepionką która wymaga minimum 2 dawek to równie dobrze możesz nie szczepić bo ta 1 dawka przed niczym Ci nie zabezpiecza. Jak chcesz szczepić raz to zmień szczepionkę na jednodawkową np erysin.
-
miał ktoś doświadczenie z prosiakiem pbz x duroc ,jakieś plusy i minusy
-
Erysinem też czasami szczepie, ale mój wet powiedział, że na innych fermach szczepią raz Ruvaxem i żadnych ognisk różycy od dawna nie było więc po co w dodatkowy koszt się pakować.baraki pisze:Jak szcepisz raz szcepionką która wymaga minimum 2 dawek to równie dobrze możesz nie szczepić bo ta 1 dawka przed niczym Ci nie zabezpiecza. Jak chcesz szczepić raz to zmień szczepionkę na jednodawkową np erysin.
-
Kryje czasami swoje F1 lub PBZ czystym durocem polskim. I nikogo chyba nie zaskoczę, zdrowotność i przyrosty na pewno na plus kosztem jednak słabszej mięsności.kornik9876 pisze:miał ktoś doświadczenie z prosiakiem pbz x duroc ,jakieś plusy i minusy
za erysin tez więcej jak 1zł na szt nie zapłacisz a będzie pewne
Ja swoje też erysinem szczepię 2-3 tygodnie po wstawieniu..baraki pisze:Jak szcepisz raz szcepionką która wymaga minimum 2 dawek to równie dobrze możesz nie szczepić bo ta 1 dawka przed niczym Ci nie zabezpiecza. Jak chcesz szczepić raz to zmień szczepionkę na jednodawkową np erysin.
koszt 1 zł do sztuki...
- mytotoksyna1
Ładujta te chemie tym nieborakom , daleko zajedzieta!
Ja nie szczepie i świnie wesołe.
Ja nie szczepie i świnie wesołe.

No chyba żartujsz mięsność powinna być na plus to najlepsze możliwe kojarzenia w tych rasachkrzysieko71 pisze:Kryje czasami swoje F1 lub PBZ czystym durocem polskim. I nikogo chyba nie zaskoczę, zdrowotność i przyrosty na pewno na plus kosztem jednak słabszej mięsności.kornik9876 pisze:miał ktoś doświadczenie z prosiakiem pbz x duroc ,jakieś plusy i minusy
-
no mówię Ci co u siebie zaobserwowałem. Na czystym pietrainie mam średnią mięsność 60%, na PxD 58/59% a na Durocu powyżej 56.F1 pisze:No chyba żartujsz mięsność powinna być na plus to najlepsze możliwe kojarzenia w tych rasachkrzysieko71 pisze:Kryje czasami swoje F1 lub PBZ czystym durocem polskim. I nikogo chyba nie zaskoczę, zdrowotność i przyrosty na pewno na plus kosztem jednak słabszej mięsności.kornik9876 pisze:miał ktoś doświadczenie z prosiakiem pbz x duroc ,jakieś plusy i minusy
A Duńczyk 12 zł w górę 

Możliwe jest aby jakiś super status był po 390zł na obecną chwilę
Bo mi wczoraj chłopak co paszę w De hejsie wozi taką informację podał.

Brutto za 35 kg.mietko75 pisze:Możliwe jest aby jakiś super status był po 390zł na obecną chwilęBo mi wczoraj chłopak co paszę w De hejsie wozi taką informację podał.
![]()

Prędzej miały po 40 kg i cena brutto
konrado pisze:Brutto za 35 kg.mietko75 pisze:Możliwe jest aby jakiś super status był po 390zł na obecną chwilęBo mi wczoraj chłopak co paszę w De hejsie wozi taką informację podał.
![]()
Ludzie czy wy już na glowe upadliście ???? 390 za warchalaka a sprzedacie go za 650 brutto ?????? a gdzie pasza robocizna, prad, jakies leki woda ??????
Mat z tego zysku nie będzie, a jak będzie to jakiś maly na wzór kolegi Muchozozali 

-
Przyjmuje zakłady ze te wstawki będą schodziły na przełomie marca i kwietnia w cenie max 4.6 netto żywa
powiedzcie czy Polska musi być krajem darmowego tuczu wręcz niewolniczego ????? mamy jakas godność w ogole ?
Na własne życzenie większość przechodzi na tucz. Stąd już tylko centymetry od kontraktu i niewolnictwa.
Wstawiać lochy i nie żebrać!
Wstawiać lochy i nie żebrać!
Zajmuję się hodowlą już 30 lat u mnie zawsze były lochy są i będą ale jak widzę te młode wilki co chcą tuczarnie na 2 tysiące zaraz stawiać to ciarki mi po plecach chodzą

-
F1 gdybyś był młody i niedoswiadczony i odbył rozmowę z naganiaczami za+ przykładowo też byś uwierzył ze szybko zostaniesz milionerem.
Chlewnie na wstawke dalej stawia sie na potege. Okolice Łomaz juz fundamenty zalane, wanny zrobione tuczarnia na 2800 sztuk pod Wipasz. Przy produkcji 5000+ wipasz daje dodatkowe kilka zł.. I jak warchlak ma byc tani skoro firmy paszowe go wykupują za wszelką cenę..
-
ile kosztuje na dzień dzisiejszy wyprodukowanie 30kg prosiaka??
-
[quote="danielski813"]F1 gdybyś był młody i niedoswiadczony i odbył rozmowę z naganiaczami za+ przykładowo też byś uwierzył ze szybko zostaniesz milionerem.[/quote
Święte słowa
te qwa naganiacze i to dziadostwo wszędzie doradca ;paszowy, bankowy , maszynowy , rolny i zamiast żeby być opłacany przez rolnika i jemu doradzać to opłacany jest i działa na korzyść tego kto mu płaci , a chłopina ciemny myśli że to robi żeby jemu było lepiej
Np naszemu LUKASOWI doradza bankowy doradził że ze swoich pieniędzy nie powinno się inwestować tylko z pożyczonych , ciekawe co ze swoimi pieniadzami robić ??????????? pewnie na odsetki przeznaczać
rece opadają

Święte słowa

Np naszemu LUKASOWI doradza bankowy doradził że ze swoich pieniędzy nie powinno się inwestować tylko z pożyczonych , ciekawe co ze swoimi pieniadzami robić ??????????? pewnie na odsetki przeznaczać

ciekawe czy chlopina zaplaci podatek od chotelu i od pracy najemnej - czy ktos moze odpowiedziec na kogo te warchlaki w agencji sa rejestrowaneBobo pisze:Chlewnie na wstawke dalej stawia sie na potege. Okolice Łomaz juz fundamenty zalane, wanny zrobione tuczarnia na 2800 sztuk pod Wipasz. Przy produkcji 5000+ wipasz daje dodatkowe kilka zł.. I jak warchlak ma byc tani skoro firmy paszowe go wykupują za wszelką cenę..
Jak co robić trzymać w ich banku na nieoprocentowanym rachunkustan1069@o2.pl pisze:danielski813 pisze:F1 gdybyś był młody i niedoswiadczony i odbył rozmowę z naganiaczami za+ przykładowo też byś uwierzył ze szybko zostaniesz milionerem.[/quote
Święte słowa![]()
te qwa naganiacze i to dziadostwo wszędzie doradca ;paszowy, bankowy , maszynowy , rolny i zamiast żeby być opłacany przez rolnika i jemu doradzać to opłacany jest i działa na korzyść tego kto mu płaci , a chłopina ciemny myśli że to robi żeby jemu było lepiej
![]()
![]()
![]()
Np naszemu LUKASOWI doradza bankowy doradził że ze swoich pieniędzy nie powinno się inwestować tylko z pożyczonych , ciekawe co ze swoimi pieniadzami robić ??????????? pewnie na odsetki przeznaczać![]()
![]()
rece opadają
![]()

Zapytaj Dunczykow , tyle ile ktos jest wstanie za niego zaoferowac .Moze byc cos kolo 400 .zenekzkition pisze:ile kosztuje na dzień dzisiejszy wyprodukowanie 30kg prosiaka??
- mytotoksyna1
Stanislaw pisze:Zapytaj Dunczykow , tyle ile ktos jest wstanie za niego zaoferowac .Moze byc cos kolo 400 .zenekzkition pisze:ile kosztuje na dzień dzisiejszy wyprodukowanie 30kg prosiaka??
..prawidłowa riposta !
Dania pokazała łyżeczkę , srebrną łyżeczkę ,a sroki z POLSKI cabas hulaj dusza , piekła ni ma !

-
Stanislaw moze najpierw przeczytac co ktos napisal a pozniej pisac glupawe madrosci
moze i glupawe ale prawdziwe .Najpierw mlodziezy wmowili ze nie potrzeba pracowac przy maciorach i mozna dobrze zyc zwiekszajac mniej pracochlonny tucz ,pozniej "podrzucili" z warchlakiem wszystkie posiadane choroby obrzydzajac hodowle warchlaka do granic mozliwosci . Jednoczesnie wprowadzajac zakaz exportu zywych swin z Polski [aujeszka , ASF ].Teraz wiedzac ze nie mamy stada podstawowego urzadzili sobie zniwa podnoszac cene warchlaka ponad jego prawdziwa wartosc. ZM caly czas proboja zniechecic nas do hodowli [ cena i ocena WBC] jednoczesnie zwiekszaja tucz nakladczy i kontraktowy zwiekszajac caly czas udzial w rynku wiedzac ze nikt nie odwazy sie im przeciwstawic bojac sie o brak wyrobow w sklepach .Ustawa o sprzedazy bezposredniej tez robi wiecej zlego niz dobrego [ wymagania jak przy kazdym przedsiewzieciu i ograniczenia ilosciowe uniemozliwia jakakolwiek konkurencje dla ZM .
-
Oj Stanisław Stanisław przezywasz te prosiaku a prawda jest taka że ciągle wstawiają jaką cena by nie była i mało tego ciągle budują Nowe tuczarnie co by oznaczało ze rachunek ekonomiczny na +
-
może i dobrze prawisz Stanisław ale pytanie było na innym temat. pozatym najbardziej na te cene prosiaka i opłacalność tuczu narzekaja na tym forum ci co maja cykl zamkniety
-
Zamiast podnieś na duchu cykl otwarty w ciężkich chwilach , to jeszcze się pastwicie 

Boki zrywać, prawda jest jednak taka, że kredyt spłacasz a z górki żyjesz i zostawiasz ją na cięższe czasy. Każdy ma swój pomysł na biznes a jak ktoś biznesu nie prowadzi to pozostaje mu się podśmiechiwaćstan1069@o2.pl pisze:danielski813 pisze:F1 gdybyś był młody i niedoswiadczony i odbył rozmowę z naganiaczami za+ przykładowo też byś uwierzył ze szybko zostaniesz milionerem.[/quote
Święte słowa![]()
![]()
![]()
![]()
Np naszemu LUKASOWI doradza bankowy doradził że ze swoich pieniędzy nie powinno się inwestować tylko z pożyczonych , ciekawe co ze swoimi pieniadzami robić ??????????? pewnie na odsetki przeznaczać![]()
![]()
rece opadają
![]()

https://www.agrofakt.pl/wymarzona-chlew ... -swinkach/
Ciekawe jakie choroby dotychczas sprzedawał razem z materłiaem

-
Sprzedam 100 sztuk warchlaka, waga ok 25 kg, genetyka F1xPxD. tel 691 212 963
A po ile sztuka czy za kg?krzysieko71 pisze:Sprzedam 100 sztuk warchlaka, waga ok 25 kg, genetyka F1xPxD. tel 691 212 963
-
No tak z 270 zł musiał bym dostać.SA pisze:A po ile sztuka czy za kg?krzysieko71 pisze:Sprzedam 100 sztuk warchlaka, waga ok 25 kg, genetyka F1xPxD. tel 691 212 963
Mam do sprzedania 80 prosiąt w wadze ok 22-23kg. Naima X p76. Cena 270/szt.
Suwalszczyzna.
Tel. 510 358 478
Suwalszczyzna.
Tel. 510 358 478
Jaka cena prosiaka Polaka na dzisiaj? 

ja sprzedaje po 13 netto a sa tacy co wołają 15
- mytotoksyna1
Maciory coś ostatnio robią psikusa chyba wyempacynowały się ,bo dajo w miocie od 6 do 9 małych. 

Jaka cena warchlakow na kolejny tydzień???
Jaka cena prosiaka z Holandii na przyszły tydzień ?