FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
Powiat kutnowski na pewno część zbóż do przesiania na słabszych glebach wysmaliło do zera
-
Przesieją pietruszką i po bólu
-
Dac 100 na przesiew za nie wiadomo co trzeba być lekko szurnietym
Tańsze od pszenżyta i jęczmieniaKazik pisze:![]()
To Ty bogacz, skoro u Ciebie kabany najdroższe zboże na rynku jedzą...

Nie ma się co cieszyć mocnym ociepleniem w lutym . Żeby wegetacja nie ruszyła i przymrozki , albo mrozy nie nadeszły

U mnie jest teraz -8mietko75 pisze:Nie ma się co cieszyć mocnym ociepleniem w lutym . Żeby wegetacja nie ruszyła i przymrozki , albo mrozy nie nadeszły![]()
![]()
![]()
u nas -7
A teraz -10 śniegu 15cm zima trzyma
no niestety cale kujawsko-pomorskie bez sniegu i raczej juz jest po rzepakach, pszenice tez cienko wygladaja, ale jest jeszcze szansa...
mialem okazje jechac w sobote do warszawy to tam na polach bajka, wszystko co najmniej z 10 cm sniegu, miejscami drogi pozawiewane, ze ciezko przejechac, szczesciarze...
mialem okazje jechac w sobote do warszawy to tam na polach bajka, wszystko co najmniej z 10 cm sniegu, miejscami drogi pozawiewane, ze ciezko przejechac, szczesciarze...
No narazie odpukac jest dobrze..
-
Racja bugsik ja jeździłem do sempulna z okolic mlekowity to tam u was faktycznie nieciekawie a i ziemia od tego wiatru i mrozu wysuszona.
W przyszłym tygodniu widać wyraźne ocieplenie to się sytuacja wyklaruje.Bugsik pisze:no niestety cale kujawsko-pomorskie bez sniegu i raczej juz jest po rzepakach, pszenice tez cienko wygladaja, ale jest jeszcze szansa...
Na razie nie ma co gdybać.
Witam. Czy nie przypale zboza gnojowica swinska spod rusztow, bo chciałem wywiz pogłownie około 15 tys na hektar
-
A to u Ciebie wystaje zboze z ziemi ???
u mnie sąsiad jeden polał swoja zboża zimowe wszystkie, śniegu ok 15-20 cm
Ostatnio zmieniony wtorek 14 lut 2017, 20:46 przez jarek84, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek84 pisze:u mnie sąsiad jeden polał swoje zboża zimowe wszystkie, śniegu ok 15-20 cm
-
No ja wokół siebie obserwuję od kilku lat ze też polewają i albo wypali albo nie wypali ja nie muszę więc nie praktykuje.
Jak jeździł po śniegu to na śladach może wyginąć.
Na roślinki bezpośrednio też może być różnie. Jak przyjdzie mróz i wiatr to będzie lipa.
Na roślinki bezpośrednio też może być różnie. Jak przyjdzie mróz i wiatr to będzie lipa.
dziś zrobiło się trochę ciepełka to rozsiewacze nawozu pojawiły się na polach rzepaku jaki nawoz strasznie pyli bo wyglądało jakby mąke siali
- mytotoksyna1
Rolnik , który wie co oznacza słowo gospodarz- sieje nawozy i wychodzi w pole nie prędzej niż ok. 20 marca (oczywiście jak pogoda pozwoli). 

Pewnie wapno, albo gips.arek pisze:dziś zrobiło się trochę ciepełka to rozsiewacze nawozu pojawiły się na polach rzepaku jaki nawoz strasznie pyli bo wyglądało jakby mąke siali
Saletrosanarek pisze:dziś zrobiło się trochę ciepełka to rozsiewacze nawozu pojawiły się na polach rzepaku jaki nawoz strasznie pyli bo wyglądało jakby mąke siali

Nic się nie staniemarco32 pisze:Witam. Czy nie przypale zboza gnojowica swinska spod rusztow, bo chciałem wywiz pogłownie około 15 tys na hektar
Można wozić bez mieszania z wodą i nic się nie stanie?
Ile max tys l/ha można wywieźć na oziminy żeby nie przypaliło?
-
Ja od marca na oziminy woze do 10 tys na hektar i nic się nie dzieje.Kazik pisze:Można wozić bez mieszania z wodą i nic się nie stanie?
A efekty widoczny takiego nawożenia?
Azotowych mniej dajesz później, czy nie ma to znaczenia?
Ja lałem 21 tys i nic sie nie działo.
A dlaczego miałoby nie być efektu? 20k gnojowica to w lutym 70-90kg N dla roślin.
Co do wartości gnojowicy - od wielu już lat pod buraki jedynym nawozeniem jest gnojowica cirka 80k w trzech dawkach. Sąsiedzi dają obornik i tony mineralnych . Po zbiorach moje buraki mają najwięcej azotu w sobie co nie jest zalecane ale oznacza to, że azotu im napewno nie brakuje.
Zresztą qq także widzi tylko zupę.
Co do wartości gnojowicy - od wielu już lat pod buraki jedynym nawozeniem jest gnojowica cirka 80k w trzech dawkach. Sąsiedzi dają obornik i tony mineralnych . Po zbiorach moje buraki mają najwięcej azotu w sobie co nie jest zalecane ale oznacza to, że azotu im napewno nie brakuje.
Zresztą qq także widzi tylko zupę.
To rozumiem, ze pod/na zboza i kukurydze lejesz gnojowicy ile sie da I zero nawozow? Tych azotowych rowniez zero? Jakie osiagasz plony zboz przy takim nawozeniu?
Na zboża muszę dać dwie dawki wiosną N (w sumie 90kgN) gdyż nie mam tyle gnojowicy aby teraz podlewać pszenicę. I saletra to jest jedyny nawóz mineralny jaki kupuję. P, K oraz mikroskładniki zaspokajają glebę z gnojowicy.
Plony w zależności od lat
Pszenica 7-9
Kuku 13-15 (w 2015r 7,5)
Burak 72-95.
Pszenica 7-9
Kuku 13-15 (w 2015r 7,5)
Burak 72-95.
Średnio w dwuletnim płodozmianie tj (Pszenica + kuku/burak) ziemia dostaje 130-140k/ha (40pod pszenice - 90-100 pod kuku). Do tego dochodzą jeszcze wartości pokarmowe z bujnego poplonu z rzodkwi i facelii, oraz słoma po kukurydzy na ziarno.
gnojowica świńska zawiera
5,6 kg azotu(N), x70śr= 390kg x 0,5= 195kg
4,4kg fosforu(P2O5), x70=308x,75=230kg
2,8kg potasu(K2O), x70=200kgx,75=150kg
3,8kg wapnia(CaO), x70= 265kg
0,8kg magnezu(MgO).
gnojowica świńska zawiera
5,6 kg azotu(N), x70śr= 390kg x 0,5= 195kg
4,4kg fosforu(P2O5), x70=308x,75=230kg
2,8kg potasu(K2O), x70=200kgx,75=150kg
3,8kg wapnia(CaO), x70= 265kg
0,8kg magnezu(MgO).
-
Efekt jest bardzo duży, daje jedną dawkę saletry amonowej i to zazwyczaj wystarcza, ewentualnie jak któryś kawałek słabszy to dostanie drugą dawkę saletry. Nawoże też na przemian obornik indyczy, bo mam spory dostęp.Kazik pisze:A efekty widoczny takiego nawożenia?
Lukas a wapnujesz co ile lat? I w jakich dawkach?lukas1982 pisze:Na zboża muszę dać dwie dawki wiosną N (w sumie 90kgN) gdyż nie mam tyle gnojowicy aby teraz podlewać pszenicę. I saletra to jest jedyny nawóz mineralny jaki kupuję. P, K oraz mikroskładniki zaspokajają glebę z gnojowicy.
Pszenica 7-9
Kuku 13-15 (w 2015r 7,5)
Burak 72-95.
Plony bardzo ładne... Nic tylko lać gnojowicę i patrzeć jak rośnie...
ładnie pięknie tylko jaka klasa gleby
pierwszy raz będę sial łubin jaki termin siewu jest tego badziewia
Najbardziej optymalny jest moim zdaniem poczatek kwietnia, to badziewie najbardziej wrażliwe na mróz jest w fazie liścieni wiec dobrze żeby tak w ciągu 3 tyg po siewie nie było przymrozków.
Ja raz w pierwszych dniach marca zasiałem i kilka dni po siewie przyszedł śnieg i mróz i tak było a ze dwa tygodnie co najmniej . Łubin i bobik wtedy zasiałem i jeszcze jęczmień . W domu lament jak śnieg spadł , ale przy zbiorach już lamentu nie było . Bobik to mi akurat mszyca mocno zmasakrowała , bo pole 4km od domu i nie podglądałem zbyt często , ale łubin z jednego h oddał równą szóstkę przyczepę . Jęczmień też rewelacyjnie pamiętam oddał .
-
Jak się dobrze państwem zarządza to i rolnicy mają dobre plony

Ostatnio zmieniony czwartek 16 lut 2017, 20:51 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
To było cymbale jak PO było jeszcze w Unii Wolności , Fanatyku pierd
olony

-
6 przyczepa z hektara łubinu???? Brawo Ty.
Ja łubin sieję około 17 marca , jeszcze się nie zdarzyło by go zniszczyły przymrozki . Dodam jeszcze pytanie czym pryskacie od chwastów w zeszłym roku zastosowałem Linurex , ale słabo zadziałał na chabry .
Stosuje komplet 0,4+na chabra 1 litr tolurex najlepiej ok.trzeciegi liscia
- mytotoksyna1
Każdy rolnik postępowy sieje proso .
..to chociaż nie chodzi boso.
..to chociaż nie chodzi boso.

Linurexem nie należy też pryskać zaraz po siewie . Łubin długo wschodzi , a oprysk działa coś koło 7 tygodni . W Strzelcach doradzili mi aby poczekać aż łubin będzie pod wierzchem . Gorzej jak na suszę trafimy gdy będziemy przeczekiwać , bo oprysk działa doglebowo 

dzięki za podpowiedz na pewno wykorzystam wasze opinie dodam jeszcze ze od rana pada i +6 stopni gleba zamarznieta na głębokość około 40 cm
-
A co wg Was lepiej siać ze względu na świnie, groch czy lubin żółty? Chcę w tym roku zasiac trochę więcej i nie wiem na co się zdecydować?arek pisze:dzięki za podpowiedz na pewno wykorzystam wasze opinie dodam jeszcze ze od rana pada i +6 stopni gleba zamarznieta na głębokość około 40 cm
bobik bo nie wylega ma więcej białka od grochu i wyżej plonuje 

I dodaj jeszce: potrzebuje gleby minimum 3 klasy 

-
Potwierdzam bobik gleba minimum 3 klasa i mokre , bobik bardzo lubi wilgoćbaraki pisze:I dodaj jeszce: potrzebuje gleby minimum 3 klasy
i mszyce bardzo go lubią w tym roku miałem i nie było możliwości tego zwalczać i szału nie było

E tam miw tym roku na 4 mimo suszy dał ok 3 tony więc nie ma co narzekać m szyc praktycznie nie było wiec wszystko od roku zależy