FORUM
Ceny skupu zbóż
-
Re: Ceny skupu zbóż
Całe nasze ministry tylko głupie pomysły to od ręki a jak trzeba coś konkretnie zadziałać to się nie da. Na tych durnych umowach to rolnik straci jako pierwszy.
-
Socjalizm powraca
a te umowy to niby w czym maja nam pomoc
-
To co wymagane jest na umowie napisane jest na fakturze , pewnie chodzi o ten towar co wyjeżdza od sprzedającego a faktura wystawiana ma być po dojechaniu na miejsce dostawy , a potem się okazuje że nigdy nie dojechałPeron pisze:orientuje się ktoś, jak to jest z tymi umowami na dostawę produktów rolnych? Między rolnikami też obowiązuje? Praktycznie całe zboże, które kupuję pochodzi od okolicznych rolników. Będę zobowiązany mieć z nimi umowy?

dziś dostałem zapytanie z gminy czy jest moje gospodarstwo zarejestrowane w sanepidzie jako produkujące towar do celów spożywczych bo jeżeli nie to powinienem to zrobić za brak rejestracji straszą kara od 1 tys do nawet 5 tys zeta wiecie coś na ten temat zaraz zadzwonię do sanepidu może coś podpowiedza
Co zrobisztak nam PSL zaatwiłturbogrocho49 pisze:Socjalizm powraca

2 lata temu było trzeba się zarejestrować w sanepidzie jeżeli wprowadzasz płody rolne na rynek,w zeszłym roku wszystkie cukrownie w naszym terenie wymagały nr nadany w sanepidzie no i teraz jak chcesz sprzedawać bezpośrednio z gospodarstwa to muszisz mieć nadany nr w sanepidzie
a ogólnie chodzi o to że jak coś bedzie nie tak to wszystko jest na rolnika
a ogólnie chodzi o to że jak coś bedzie nie tak to wszystko jest na rolnika
Jeszcze pewnie zezwolenie od księdza podbite pieczęcią parafialną. Mój proboszcz już się po kolędzie pytał, ile świń trzymam.
Okolo 30 tys prosze świ.........etego ksiedza

- mytotoksyna1
U nas co prawda o ilość sie nie dowiadywał ,ale jak wywołałem temat hodowli swiń to zamilkł i powiedział "może jutro będzie lepiej".Peron pisze:Jeszcze pewnie zezwolenie od księdza podbite pieczęcią parafialną. Mój proboszcz już się po kolędzie pytał, ile świń trzymam.

Jutro jade po jeczmien 620 brutto
A ja wczoraj miałem propozycję po 700.
Nie skorzystałem.
Nie skorzystałem.
ale kupowales czy sprzedawales ?krzywy pisze:A ja wczoraj miałem propozycję po 700.
Nie skorzystałem.
Zboże to ja tylko kupuję, nie sprzedaję.
to za drogo po te 700 ?krzywy pisze:Zboże to ja tylko kupuję, nie sprzedaję.
700 i gotówka bez faktury z rejonu zagrożonego ASF. Po 670-680 mogłem kupić z Agroloku.
Dzisiaj kuiłem 15t pszenicy po 650 brutto ,5 t jęczmienia 600 brutto , z dnia nadzień coraz więcej zainteresowanych sprzedażą.
- mytotoksyna1
No nie powiem , oziminy oko radują .
Jak patrzy się na połacie pól to serce rośnie .
Jednak nad rolnictwem , które jest dojną krową obecnie dla POLSKI ktoś czuwa.
Jak patrzy się na połacie pól to serce rośnie .
Jednak nad rolnictwem , które jest dojną krową obecnie dla POLSKI ktoś czuwa.

A jak myślisz np. Agrolok kupuje tylko w zachodniej Polsce tam gdzie nie ma ASF?krzywy pisze:700 i gotówka bez faktury z rejonu zagrożonego ASF. Po 670-680 mogłem kupić z Agroloku.

- Muchozolali
dziś przywiozłem 27 ton jeczmienia po 615 brutto
Skąd Ty to bierzesz? Mi proponują po 690-700. Co prawda z dostawą.
Ja zakupiłem 50t jarego po 640+wat
Od 6 lat sam sobie wożę to i kontakty się wrobiłokrzywy pisze:Skąd Ty to bierzesz? Mi proponują po 690-700. Co prawda z dostawą.
Ale generalnie jest lekki młyn bo np.Cargill we Wrocławiu na izoglukoze nie może nakupić zboża i przerabia tylko 60 ton na godzine. Do tej pory nie byli zainteresowani handlem ze zwykłym rolnikiem a teraz bez problemu i ponoć na pszenice niezłą cene dawają
sprzedam nadwyżkę ccm 25 t towar pierwsza klasa pakowane w bb cena 500 zł za tone
farmen ta ccm mielona czy całe ziarno i z jakiego rejone jesteś daj znać na priw byłby zainteresowany
mielona bardzo drobno, okolice Krakowa małopolskie
dziś przywiozłem 23 tony jeczmienia po 600 brutto, jeżeli nic się nie wydarzy to do żniw powinien starczyć
-
Przywieź i mi łódkę w tej cenie ;Dandre pisze:dziś przywiozłem 23 tony jeczmienia po 600 brutto, jeżeli nic się nie wydarzy to do żniw powinien starczyć
Lekko za daleko mieszkasz żeby w tej cenie ,może jeszcze wanienka będzie w dobrej cenie ,ale na razie sprzedający jeszcze czeka ,a kupuje się wtedy nie jak chce się kupic tylko jak sprzedający szuka chętnegokrzysieko71 pisze:Przywieź i mi łódkę w tej cenie ;Dandre pisze:dziś przywiozłem 23 tony jeczmienia po 600 brutto, jeżeli nic się nie wydarzy to do żniw powinien starczyć

-
ziarko tanieje
a u nas pszenżyto po 640 netto pszenica 685 netto
Jęczmień 640netto, pszenica 690brutto. Tyle teraz płacę.
zamieś bezpłatne ogłoszenie o chęci zakupu w serwisie https://gielda-rolna.com/ogloszenia/rolnicze/41/zboza może będzie ktoś zainteresowany lub w okolicy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 cze 2018, 23:25 przez uniser, łącznie zmieniany 1 raz.
Ceny z Sochaczewa
jęczmień 75-85
pszenica 80-95
owies 70
bardzo mało było zboża
jęczmień 75-85
pszenica 80-95
owies 70
bardzo mało było zboża
- mytotoksyna1
0909 pisze:Ceny z Sochaczewa
jęczmień 75-85
pszenica 80-95
owies 70
bardzo mało było zboża
No to znowu : wiatr w oczy hodowcy wieje.
..te 70 groszy zwyżki ceny w skupie zeżre ZIARKO i hodowca znów będzie leżał na łopatkach , dwóch łopatkach.

0909 pisze:Ceny z Sochaczewa
jęczmień 75-85
pszenica 80-95
owies 70
bardzo mało było zboża
ale to tam gołębiarze kupuja czy co zobacz po ile na skupach jest zboza
-
Sprzedam 25 t pszenicy ozimej. Cena do uzgodnienia tel. 691 212 963
Jakie przewidujecie ceny zbóż paszowych w żniwa i po żniwach?
chyba bedzie po taniości raczej ????Peron pisze:Jakie przewidujecie ceny zbóż paszowych w żniwa i po żniwach?
- mytotoksyna1
Na razie w każdym razie gołąbki gruchają - krucho , krucho będzie krucho z ceną ziarka. 

kiedy zamierzacie kosić jęczmień ozimy
arek, w moim przypadku, dwa tygodnie jest jeszcze potrzebne.
Jęczmień oz czeka tylko na chwilę słońca i pogody i będziemy kosić.
jakie ceny na chwile obecną ? sąsiad mi proponuje jęczmień tegoroczny i pszenżyto po 550 brutto
u nas za jęczmień ozimy od 490-540 netto w różnych mieszalniach pasz
- mytotoksyna1
kaluś pisze:u nas za jęczmień ozimy od 490-540 netto w różnych mieszalniach pasz
Znakiem tego my chłopy panszczyzniane nie wzbogacim sie latoś !!

tu masz ogłoszenia o zakupie jęczmienia z odbiorem w cenie od 530 netto https://gielda-rolna.com/ogloszenia/rol ... a-jeczmien i chyba nie będzie tak sypał jak w zeszłym roku. Warto zamieszczać takie ogłoszenia, bo lokalnie czasami zaniżają ceny.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 cze 2018, 00:11 przez u33adam, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
W naszej wiosce nastąpił częściowy omłot jęczmienia ozimego (częściowy , bo po 45 minutach nastąpił postój z uwagi na wilgotność ZIARKA).
Oględziny w zbiorniku Bizona nie robią wrażenia i nie napawają optymizmem, dużo ości hahli i trochę ZIARKA .
Oględziny w zbiorniku Bizona nie robią wrażenia i nie napawają optymizmem, dużo ości hahli i trochę ZIARKA .