FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
23 tysiące. Zdjęcia mam ale w telefonie. Sprzęt kupiony
szerokosci i dlugosci zycze
- mytotoksyna1
Zboża ozime i wiosną siane wyglądają obiecująco ! 

Zgadza się trzy dni ciepła i trzeba zapierdalać po modusa bo aż się gotuje na polu 

Jak u was zimowe wyglądają? U mnie pszenżyta na lekkich bujają aż miło. Na cięższej nieco słabiej ale szeleści tak rośnie. Pszenica jeszcze tak się nie rozbuiała ale podobnie to wygląda.
Na grzyba pryskacie?
Na grzyba pryskacie?
U mnie pszenżyta tez kapitalne liść flagowy zaczyna wychodzić ja wyjdzie pójdzie grzybówka z górnej pułki bo w zeszłym roku septorioza szalała. Pszenice tez ładne, tylko jęczmień jary na piaskach już się trochę żółci bo wody potrzebuje na lepszych ziemiach już w źdźblo strzelił. Kukurydza siana 1 maja wschodzi.
Na lepszych glebach oziminy super Fandango czeka na oprysk w przyszłym tygodniu ,a na piachach 5-6 klasa juz pszenzyta zaczynaja sie wykłaszac ale pryskał nie bede bo wszystko schnie ,kwiecien nie był za mokry a w maju spadło tylko 12 litrów wiec bedzie kicha jak nie popada w ciagu tygodnia ,kukurydza ładnie ruszyła pojawia sie czwarty lisc siana 20 kwietnia na piachu.
A na moich czarnoziemach przydałby się już deszcz, chociaż jeszcze całkiem niedawno nie dało się z nawozem i opryskiem wjechać na jare, a teraz bez problemu. Za to tam, gdzie się dało wtedy wjechać, zaczyna być sucho. A szkoda, bo fajnie zboża wyglądają mimo słabego początku sezonu.
-
Jak u was wschody kukurydzy? U mnie ta która zdążyła wzejść jako pierwsza ma 3 liście ale jest i taka, która siedzi pod ziemią mając wykształcone 2 liście, ale nie może się przebić. Padało, później ciepło i zrobiła się skała. Jeśli nie popada, to wątpię aby się przebiła, choć kukurydza, to mocna roślina i może jeszcze część wyjdzie.
ja sialem 26 kwietnia i wschody idealne
W takiej sytuacji to potraktował bym pole jak najszybciej brona.
Moja siana tydzień temu też już ma 2 liście, wschody idealne jak pod linijkę.
Moja siana tydzień temu też już ma 2 liście, wschody idealne jak pod linijkę.
-
Pryskałem Adengo. Nie będę bronował, bo zrobię więcej szkody jak pożytku. Braków nie ma dużo.
U mnie zaczyna brakować wody. Jak nie popada, to będzie niedobrze.
Peron, mocno przepuszczalne gleby masz czy brak materii organicznej w glebie, że kilka dni po spoorych opadach zaczyna wody brakować?Peron pisze:U mnie zaczyna brakować wody. Jak nie popada, to będzie niedobrze.

Mocno przepuszczalne dominują. U mnie nie padało od ponad 2 tyg.
- mytotoksyna1
...to tylko obornik i tylko obornik może te Twoje hektary ratować .Peron pisze:Mocno przepuszczalne dominują. U mnie nie padało od ponad 2 tyg.

dzięki za radę myto, wspaniała rada, bardzo dobra rada! Zaraz podpinam rozrzutnik i jadę!
- mytotoksyna1
Ja nie mówie ,że teraz masz zaprzęgnąć konia do wozu i wywieść nawóz organiczny na pole .Peron pisze:dzięki za radę myto, wspaniała rada, bardzo dobra rada! Zaraz podpinam rozrzutnik i jadę!
Mówie ,że na ten czas ni masz organiki w glebie ,która absorbuje wilgoć i pozwala dać łyka wody roślinie.

Od 10 lat słoma zostaje na polu. To co organicznego tam jeszcze dorzucić?
myto wiesz od czego zaleza klasy gleby . To co wypisujesz to sprawa drugorzedna .
- mytotoksyna1
Jak nie będzieta ratować gleb obornikiem to daleko nie dojdzieta. 

Spadło 8 litrów na metr. Uff... Jeszcze!!! To i tak więcej niż w tamtym roku przez cały maj!
u nas tez pada ładnie deszczyk pola wyglądają super nawet te ekologiczne
- mytotoksyna1
arek pisze:u nas tez pada ładnie deszczyk pola wyglądają super nawet te ekologiczne

A nas omija pechowo! Po sasiedzku w wioskach kropiło wczoraj a nas znowu omija...
Parę dni słońca wiatru i zboże blednieje w oczach!
Co gorsza dajej deszczu nie widać!
u nas też nie padało a na zbożach już widać pierwsze objawy suszy
Własnie dlatego zrezygnowałem z uprawy tego całego zbozowego badziewia na rzecz kukurydzy.
Pobudować prymitywne magazyny albo używane biny kupić i przechowywać, a nie biadolić że łupią w żniwa na ceniemytotoksyna1 pisze: To bardzo zły prognostyk , płonne nadzieje ; znowu dostaniem , my chłopy pańszczyzny w żniwa po d...ie w skupie ceną .

Magnezu brak to i susza bardziej dokucza.brzydal pisze:u nas też nie padało a na zbożach już widać pierwsze objawy suszy
Tomaszu, "niewierny"! Pewnie nie masz pisków przepuszczalnych. Tam co najmniej jeden dzień w tygodniu z deszczem byłby wskazany. Jak Ci brzydal pisze, że to objawy suszy, to tak jest. Przecież On ma w h..j gnojowicy i mikroelementów w polu nie braknie.
A u mnie padało wczoraj cały dzień. W deszczomierzu skali by zabrakło. Kostka przed domem nie zrobiła się mokra. Tak padało!daniel0 pisze:A nas omija pechowo! Po sasiedzku w wioskach kropiło wczoraj a nas znowu omija...
krzywy pisze:Tomaszu, "niewierny"! Pewnie nie masz pisków przepuszczalnych. Tam co najmniej jeden dzień w tygodniu z deszczem byłby wskazany. Jak Ci brzydal pisze, że to objawy suszy, to tak jest. Przecież On ma w h..j gnojowicy i mikroelementów w polu nie braknie.

To, ze ma w uj tej gnojowicy to będzie gwóźdź do trumny.
Jak wg Ciebie i kolegi brzydal objawia się oznaka suszy?
Mnie w ubiegłym roku deszcze omijały w maju jak nigdy. A że mam piachy w większości, to pousychały mi zboża strasznie. Teraz zapowiadało się podobnie, bo prawie 3 tyg bez deszczu to na piachu koniec marzeń i jakimkolwiek plonie. Ale popadało przedwczoraj i wczoraj. Razem 21 litrów. Rośliny od razu odżyły. Na tydzień starczy.
Co mnie zaciekawiło a mogę podzielić się z Wami,
Sypałem na 4 i 5 klasie pod rzepak 190 kg azotu na hektar i plon 3,8 t/ha
W kolejnym roku azotu zmniejszyłem do 130 N/kg/ha i plon ku memu zaskoczeniu 3,95 t/ha (przy suszy czerwcowo-lipcowej).
Wniosek jeden mi się nasuwa - nie naważać wysoko azotem słabszej klasy gleby.
Tylko nie wyjeżdżać z tekstem, ze mogłem dać 70 azotu i plon by przekroczył 4 tony
Sypałem na 4 i 5 klasie pod rzepak 190 kg azotu na hektar i plon 3,8 t/ha
W kolejnym roku azotu zmniejszyłem do 130 N/kg/ha i plon ku memu zaskoczeniu 3,95 t/ha (przy suszy czerwcowo-lipcowej).
Wniosek jeden mi się nasuwa - nie naważać wysoko azotem słabszej klasy gleby.
Tylko nie wyjeżdżać z tekstem, ze mogłem dać 70 azotu i plon by przekroczył 4 tony

Ale tendencje sam zauważyłeś? Bez podpowiadania.
U mnie 4 klasa to marzenie. 3/4 to 5 i 6.
Nie porównuj lat. Inny opady i ich rozkład, inne temperatury, inna zima, itd.
U mnie 4 klasa to marzenie. 3/4 to 5 i 6.
Nie porównuj lat. Inny opady i ich rozkład, inne temperatury, inna zima, itd.
uprawiam około 50ha kupiłem cysterke rsm+s 26 rozlane w 2 dawkach a zborze takie słabe że niemoge patrzeć. Dodam że gnojowica, kurzak co rok 2 patelki wapna i bryndza zastanawiam sie czy nie puścić troche mocznika

Możesz ewentualnie puścić bąka ale to głupi pomysł

ładnie pada deszczyk słychać grzmoty aby nie było ulewy bo wszystko się wylozy
pytanie: czy można pryskać pszenżyto od grzyba w trakcie kwitnienia. na etykiecie środku pisze że stosować do końca fazy kwitnienia, tylko etykieta to jedno praktyka drugie
U mnie tym razem ominęło. A szkoda.
-
A u nas od 2 maja kropla nie spadła
U mnie tak było rok temu, wszystkie deszcze omijały. A człowiek bezradny patrzył, jak zboża usychają....
Nie dotykaj nawet pszenżyta jak kwitnie!!!yaro_1 pisze:pytanie: czy można pryskać pszenżyto od grzyba w trakcie kwitnienia. na etykiecie środku pisze że stosować do końca fazy kwitnienia, tylko etykieta to jedno praktyka drugie
gadasz głupoty można pryskac nic się nie dzieje tak mowi u mnie duza firma która zajmujse się tylko srodkami ochrony roślin. am pryskalem kiedyś pszenżyto na grzyba i nic się nie stałoMekkaB pisze:Nie dotykaj nawet pszenżyta jak kwitnie!!!yaro_1 pisze:pytanie: czy można pryskać pszenżyto od grzyba w trakcie kwitnienia. na etykiecie środku pisze że stosować do końca fazy kwitnienia, tylko etykieta to jedno praktyka drugie
ladnie popadało zboża wyglądają katalogowo
u nas dalej susza zboża zboża schną na górkach
wy macie tez problem z rdza w pszenżytach ???? mysliscie ze 0.5 litra rubryka plus 0.5 litra tebu będzie ok ?
- mytotoksyna1
Jak sie tak gruntownie spojrzy to teraz wszystko wychodzi bokiem , nawet dzisiaj deszcz poszedł bokiem ,a nasza wioska paczy na to też z boku. 

Pszenżyta ani żyta nie wolno, wiedza praktyczna.yaro_1 pisze:pytanie: czy można pryskać pszenżyto od grzyba w trakcie kwitnienia. na etykiecie środku pisze że stosować do końca fazy kwitnienia, tylko etykieta to jedno praktyka drugie
sam epoksykonazol w dawce 1l/ha skutecznie czyści z chorób.mat pisze:wy macie tez problem z rdza w pszenżytach ???? mysliscie ze 0.5 litra rubryka plus 0.5 litra tebu będzie ok ?
tomasz086 pisze:Pszenżyta ani żyta nie wolno, wiedza praktyczna.yaro_1 pisze:pytanie: czy można pryskać pszenżyto od grzyba w trakcie kwitnienia. na etykiecie środku pisze że stosować do końca fazy kwitnienia, tylko etykieta to jedno praktyka drugie
sam epoksykonazol w dawce 1l/ha skutecznie czyści z chorób.mat pisze:wy macie tez problem z rdza w pszenżytach ???? mysliscie ze 0.5 litra rubryka plus 0.5 litra tebu będzie ok ?
a nie lepiej zamiast rubryka dodac z innej grupy srodka czynnego cos ?
- mytotoksyna1
ROBI SIE SUCHO NA POLACH.