ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia

andre

Re: ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia

Post autor: andre »

yaro_1 pisze:jak by z co niektórych "betonów" zrobili cel do polowań to by może się coś ruszyło

nie ma takiego prawa, które by mówiło żeby myśliwy zmusił swoich kolegów do uganiania się za dzikami po lasach, po to by je wybić, bo na dobrą sprawę i samego siebie by wygnał do lasu

a do lasu prawdziwy myśliwy chodzi dla przyjemności, a nie z musu

może w końcu ich pogonią, chociaż ja bym chciał żeby rolnicy mogli posiadać strzelby, sam bym nabrał wtedy chęci do chodzenia do lasu :mrgreen:
Lepiej nie bo wtedy jak Pawlak z Kargulem wymierzaliśmy by sobie sprawiedliwość :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Lepiej nie bo wtedy jak Pawlak z Kargulem wymierzaliśmy by sobie sprawiedliwość :lol:

To tylko pokutujący w polskich myślach stereotyp .
Pawlak i Kargul mieli strzelby i sobie nic złego nie zrobili , mówi to wam coś ? 8) 8)
F1

Post autor: F1 »

turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

skladajcie na bioasekuracje do arimr, to jak wam przyjda poprawki do zrobicie wielkie oczy, to jest nie do przejscia
arek

Post autor: arek »

panowie dziś przejechałem trochę woj wielkopolskiego i obserwując gospodarstwa trzodziarskie to jak wejdzie ta bioasekuracja to mamy po świniach
F1

turbogrocho49 pisze:skladajcie na bioasekuracje do arimr, to jak wam przyjda poprawki do zrobicie wielkie oczy, to jest nie do przejscia
Co tam takie straszne?
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

projekty budowlane na ogrodzenie, nie wspomne o niecce bo to juz wyzsza szkola jazdy, ograniczenia co do ogrodzenia praktycznie sama chlewnie dokola mozna ogrodzic i nic wiecej niby mozna sie jakos uzasadniac, ale 6 stron a4 zastrzeżeń, jak robilem modernizacje na jednej a4 sie wyrabiali
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Turbo a co myślałeś ze dostaniesz 80 tys i jedna fakture wyślesz :D kazda pomoc asf ma byc skierowana do jak najmniejszej liczby beneficjentow . Ludzie zrezygnowali z produkcji na prawie dwa lata i to ci co mieli kilkaset sztuk a pozniej info ze pomoc tylko dla tych co mieli srednio ponizej 50 sztuk miesiecznie .

Jak wprowadzą bioasekuracje to 1/3 producentow odpada albo i wiecej . Nie pozostaje nic innego dla tych od wisly na zachod jak trzymac kilka sztuk na lewo.

Po wysypie asf na wschodzie w niektorych gminach zostalo od 1 do 5 hodowców.

Arek wielkopolska wielkopolska ale chlewy takie jak wszędzie ,na 10 murowanych dwa drewniane i maciory gryzą przegrody
F1

Przecież nie będzie obowiązku grodzenia poza strefą cześć co bydło utrzymuje być może zrezygnuje ze świń 8)
baraki

Post autor: baraki »

No cóż trudno kwestionować potrzebę bioasekuracji, kazdemu kto ma jakie takie pojęcie o profesjonalnym chowie świń nie trzeba potrzeby ochrony stada przed chorobami tłumaczyć. Może to i jest jakies ograniczenie wolności że nie każdy będzie mógł te świnie hodować ale czy jest inny sposób? Wystrzelanie dzików jest nierealne, trzeba chronić stada i czekac aż dziki wyzdychają, niema innej opcji.
abcd

Post autor: abcd »

?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 mar 2018, 19:31 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Podstawa bioasekuracji to dobry pies na podwórzu i nikt się nie wałęsa .
..no i trzeba zakazać jeżdżenia tymi paszowozami po szosach i ukrócić wożenie tych warchlaków w to i powrotem. 8)
abcd

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 mar 2018, 19:31 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
F1

Wcale tak być nie musi przyroda idie nam z pomocą nie na darmo nazywają go sanitariuszem lasu https://bydgoszcz.tvp.pl/33608304/coraz ... ich-lasach
yaro_1

Post autor: yaro_1 »

i co z tego, na południe od białej podlaskiej też się wilki pojawiły, a dzików padłych z asf coraz więcej
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

yaro_1 pisze:i co z tego, na południe od białej podlaskiej też się wilki pojawiły, a dzików padłych z asf coraz więcej
To jest namacalny dowód tego ,że nie umita walczyć z wirusami między innymi z wirusem ASF. 8)
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

Pytanie do maruchy.
Trochę z działu cen ale wiem że nie piszesz w tamtym temacie więc pytam tutaj.
Jestem ciekawy jak wygląda aktualnie cena w strefach.
Różne są informacje wiec pytam u źródła?
Bobo

Post autor: Bobo »

Cena od 3.4 do 4 netto w strefach
bizon

Post autor: bizon »

Łuków i Ełk w czerwonej żółta znacznie rozszerzona dzisiaj przedstawiciel pokazywał nowe mapki
marucha

Post autor: marucha »

Gregory tu są moje ceny,
https://www.cenyrolnicze.pl/component/n ... transakcje
ostatniej sprzedaży 4,3 z poniedziałku jeszcze nie wprowadziłem bo coś się chrzani na stronie od jakiegoś czasu, ceny w strefach zależą jak wszędzie od siły przebicia, stałych układów ilości, mięsności itd. Dzisiaj próbowałem odkupić żywiec ( bo także handluję nim) po 4,2 i okazywało się że ta cena już jest nie atrakcyjna.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

marucha pisze:Gregory tu są moje ceny,
ostatniej sprzedaży 4,3 z poniedziałku jeszcze nie wprowadziłem bo coś się chrzani na stronie od jakiegoś czasu, ceny w strefach zależą jak wszędzie od siły przebicia, stałych układów ilości, mięsności itd. Dzisiaj próbowałem odkupić żywiec ( bo także handluję nim) po 4,2 i okazywało się że ta cena już jest nie atrakcyjna.

W tych strefach to lepszo kasiore trzepieta niż my w nie strefach ! 8) :(
Falco

Post autor: Falco »

+124 od zeszłego piątku. To się teren czyści z dzika. Czy to plotka, że padł rekord ilości w jednym miejscu?
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

marucha pisze:Gregory tu są moje ceny,
Dzięki.
Pytałem bo interesowało mnie to jak to realnie wygląda w strefie.
Czy zakłady próbują wykorzystać podbramkową sytuację czy to idzie jakoś bardziej po katolicku w stosunku do rolnika.
F1

Falco pisze:+124 od zeszłego piątku. To się teren czyści z dzika. Czy to plotka, że padł rekord ilości w jednym miejscu?
A nie mówiłem że przyroda sobie poradzi 8)
marucha

Post autor: marucha »

Gregory
podałem jak jest. Na dzień dzisiejszy zasada jest taka 10 groszy niżej od bazy jak masz czerwoną i kolejne 10 jak niebieska. Ale zasada zasadą, a jak żywiec potrzebny, dobry i dużo to cena jest umowna.
Bolek

Post autor: Bolek »

Muszę pogratulować marusze skuteczności. Dzięki nowym przepisom będziemy mieli większy wzrost w budownictwie i oszczędzimy ok. 5% sumy odszkodowań za likwidację stad z ASF. To dzięki temu, że wróciliśmy do starych i sprawdzonych wzorów https://www.youtube.com/watch?v=lgBVRBfDe-Y - tak od 8.30.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

bolek bardzo dobrze to wytlumaczyles. ZA KOMONY TO WLADZY ZALEZALO NA NASZEJ PRODUKCJI .Od kiedy bioasekuracja w calym kraju .
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

https://wiadomosci.wp.pl/rolnicze-lobby ... 873099905a

Larum grają! wojna! Ekooszołom w granicach! a ty się nie zrywasz! szabli nie chwytasz? na koń nie siadasz? Co się stało z tobą, rolniku? zaliś swej dawnej przypomniał cnoty, że nas samych w żalu jeno i trwodze zostawiasz?
danielski813

Post autor: danielski813 »

Polecam komentarze pod artykułem . Swoją drogą mam nadzieje że te szczawie co tak plują będą niedługo po 30 za schab płacić jak krajowy się skończy wtedy inaczej zaśpiwają.
co wy tak się to bioasekuracją martwicie żadne płoty i reszta nic nie zmieni jak w rejonie dzik padnie z zarazą. A poza tym ciekawe ilu jest rolników utzrymujących się z hodowli kabanów co mają nie ogrodzone posesje czy chlewnie .
krzywy

Post autor: krzywy »

Ja grodzę. Choć nie wiem po co? Wice min rol Lech mówi, że ogrodzenie to niekoniecznie. Do dziczej zarazy mam niecałe 60 km.
Falco

Peron pisze:https://wiadomosci.wp.pl/rolnicze-lobby ... 873099905a

Larum grają! wojna! Ekooszołom w granicach! a ty się nie zrywasz! szabli nie chwytasz? na koń nie siadasz? Co się stało z tobą, rolniku? zaliś swej dawnej przypomniał cnoty, że nas samych w żalu jeno i trwodze zostawiasz?
danielski813 pisze:Polecam komentarze pod artykułem . Swoją drogą mam nadzieje że te szczawie co tak plują będą niedługo po 30 za schab płacić jak krajowy się skończy wtedy inaczej zaśpiwają.

Wile z tych komentarzy to nie wpisy ludzi tylko programu tzw. bota, do tego jest człowiek, nazywają go trollem który dopisuje takie a nie inne komentarze. Jakby ktoś się zastanawiał, dlaczego na stronach należących do grupy Wirtualna Polska (wp.pl, money.pl, o2.pl a nawet na pudelek.pl) jest taka a nie inna retoryka, czyli są są wyjątkowo antypisowskie, to powiem tylko jedno, są kontrolowane przez tzw. STARE KIEJKUTY jak by to powiedział Michalkiewicz. Dużo ciekawych rzeczy można o tym napisać, jak będę miał kiedyś czas i ochotę to coś może zrobię. Spróbuj napisać w komentarzu jak Czesi i Niemcy u siebie likwidują dzika i jeszcze dodaj jakiś link np. http://www.svscr.cz/amp-mapy szybko zniknie, mimo, że nikogo nie obrazisz itd. W takie bzdury podawane przez te portale jak i gazeta.pl natemat.pl TVNy itd itp ponoć wierzy jeszcze blisko 1/3 mieszkańców tego kraju.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Falco

krzywy pisze:Ja grodzę. Choć nie wiem po co? Wice min rol Lech mówi, że ogrodzenie to niekoniecznie. Do dziczej zarazy mam niecałe 60 km.
Każdy powinien wiedzieć gdzie mieszka i jakie jest ryzyko. W zeszłym roku dokładnie końcówka sierpnia byłem u koleżanki niedaleko Szamotuł. Do lasu ma dobre pół kilometra, pokazywała mi co dziki robią u niej z kiszonką dla bydła. A nie była to zima tylko czas po żniwach gdzie wydawałoby się, że powinny mieć dośćc jedzenia w polu i nie powinny się zbliżać do zabudowań, tym bardziej, że ma psy. Anie nie będę opowiadał co robią z tą kiszonką na przedwiośniu Poprzedniej wiosny pierwsze przypadki u trzody zaczęły się niespełna po dwóch tygodniach po pierwszych bardzo ciepłych nocach. To powinno dać do myślenia.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75

Post autor: mietko75 »

Czyli Niemcy liczą że do 2021 do nich ta choroba nie dotrze , skoro wtedy miały by nowe złagodzone wymogi obrotu wejść w życie . To w 2 wojnę krócej Polskę okupowali .
loyer

Post autor: loyer »

mietko75 pisze:Czyli Niemcy liczą że do 2021 do nich ta choroba nie dotrze , skoro wtedy miały by nowe złagodzone wymogi obrotu wejść w życie . To w 2 wojnę krócej Polskę okupowali .
Kiedy planujesz atak na Niemcy? Ostateczne rozwiązanie sprawy niemieckiej?
danielski813

Post autor: danielski813 »

To nie niemców wina że polską rządzą ad zawsze najgorsze łajzy które zrobią wszystko aby obatel miał jak najbardziej pod górę
mietko75

Post autor: mietko75 »

loyer pisze:
mietko75 pisze:Czyli Niemcy liczą że do 2021 do nich ta choroba nie dotrze , skoro wtedy miały by nowe złagodzone wymogi obrotu wejść w życie . To w 2 wojnę krócej Polskę okupowali .
Kiedy planujesz atak na Niemcy? Ostateczne rozwiązanie sprawy niemieckiej?
Sporo wody jeszcze w Wiśle upłynie zanim reszta na oczy przejrzy . Tego po 9 minucie posłuchaj , bo to niezwykle kulturalny i wyważony człowiek i nie z Pis czy PO . Ja to mogę nie wiedzieć nawet co piszę , bo jestem prostym "wieśniakiem " Jakubiak jest światły a mówimy tym samym głosem .

https://www.youtube.com/watch?v=YEwMXxwPe48
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

andre

Post autor: andre »

stan1069@o2.pl pisze:Tu jest problem
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 76394.html
Stan zauważył coś bardzo ważnego a NIKT chyba nie zwrócił na to uwagi . Przeczytałem ten tekst do końca i guru Pejsak dał do zrozumienia:" Do kompartmentu nie może też przystąpić zbyt wiele gospodarstw, gdyż przeprowadzenie np. restrykcyjnych kontroli na zbyt dużej grupie gospodarstw nie będzie miarodajne." Co to oznacza ,ano to że wszyscy średniacy tak myślę do 1000szt. będą zmuszeni do rezygnacji a molochy i najwięksi kontraktowcy będą mieli prawo produkcji z zastrzeżeniem ostrej bioasekuracji. Dotąd się dziwiłem po co ktoś buduje chlewnie za kilka mln. to teraz już wiem . Biznes już wie że wprowadzą takie obostrzenia i jeżeli będą mogli tylko produkować WYBRANI to inwestycja się zwróci gdyż na pewno mięsko będzie sprzedawane już w innej cenie.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

andre pisze:
Stan zauważył coś bardzo ważnego a NIKT chyba nie zwrócił na to uwagi . Przeczytałem ten tekst do końca i guru Pejsak dał do zrozumienia:" Do kompartmentu nie może też przystąpić zbyt wiele gospodarstw, gdyż przeprowadzenie np. restrykcyjnych kontroli na zbyt dużej grupie gospodarstw nie będzie miarodajne." Co to oznacza ,ano to że wszyscy średniacy tak myślę do 1000szt. będą zmuszeni do rezygnacji a molochy i najwięksi kontraktowcy będą mieli prawo produkcji z zastrzeżeniem ostrej bioasekuracji. Dotąd się dziwiłem po co ktoś buduje chlewnie za kilka mln. to teraz już wiem . Biznes już wie że wprowadzą takie obostrzenia i jeżeli będą mogli tylko produkować WYBRANI to inwestycja się zwróci gdyż na pewno mięsko będzie sprzedawane już w innej cenie.
Tam pada słowo Kompartment przetłumaczyło mi to na komora :lol: :lol: :lol: :lol: tam jest pomysł nie tak dawno modny ;od pola do stołu ; asf dzięki tej komorze :lol: :lol: i zalecieniom walki z asf trzeba położyć łapę po całości :lol: :lol: będziesz chciał sprzedać zboże zgoda komory = cena 300 :lol: będziesz chciał swoje śrutować nie wolno , musi być gotowiec po 1500 za tone :lol: :lol: będziesz chciał kupić duna 400 tyle co latem , dla mnie to oczywiste że hodowca w otwartym cyklu jak go kupuje warchlaka duna to dopłaca do warchlaka wstawianego na kontrakt 100 zł średnio :lol: :lol: o tych mniejszych to szkoda pisać bo ich samymi matami wyduszą :oops:
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

W tym szalenstwie jest metoda ,wykonczyc rozdrobnione hodowle , wyplacic jak najmniej odszkodowan [ papierkami zalatwic brak asekuracji. itp.]Zostana tylko nieliczne hodowle a jak tam cos wpadnie to sie zaplaci .Dziki same wyzdychaja na ASF .Urzeda.....ow bedzie potrzeba wiecej aby to wszystko nadzorowac . Oni z tego zyja i nic wiecej ich nie interesuje . Jakby dziki wybili to to cale nasze pisanie tez niemialoby zadnego sensu .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Kondominium ! 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:W tym szalenstwie jest metoda ,wykonczyc rozdrobnione hodowle , wyplacic jak najmniej odszkodowan [ papierkami zalatwic brak asekuracji. itp.]Zostana tylko nieliczne hodowle a jak tam cos wpadnie to sie zaplaci .Dziki same wyzdychaja na ASF .Urzeda.....ow bedzie potrzeba wiecej aby to wszystko nadzorowac . Oni z tego zyja i nic wiecej ich nie interesuje . Jakby dziki wybili to to cale nasze pisanie tez niemialoby zadnego sensu .
Racja .
Dużej grupie obywateli naszego kraju ten cały asf jest receptą na dostatnie życie !
...i to jest smutne . :cry:
Jarek1980

Post autor: Jarek1980 »

Pejsak jest najbardziej odpowiedzialny za zaistniala sytuacje. Od samego poczatku zostal wykreowany na wszechwiedzacego doradzajac wladzy zarowno Pslowi czy Pisowi. Ciagle dostaje za spotkania i rady pieniadze i co z nich. Dostosowuje je do zaistnialej sytuacji i g z tego Asf pedzi na zachod w tempie niespotykanym. Uwazam ze powinien jako pierwszy poniesc odpowiedzialnosc za swoje rady na walke z ta choroba.
bizon

Post autor: bizon »

[quote="Jarek1980"]Pejsak jest najbardziej odpowiedzialny za zaistniala sytuacje. Od samego poczatku zostal wykreowany na wszechwiedzacego doradzajac wladzy zarowno Pslowi czy Pisowi. Ciagle dostaje za spotkania i rady pieniadze i co z nich. Dostosowuje je do zaistnialej sytuacji i g z tego Asf pedzi na zachod w tempie niespotykanym. Uwazam ze powinien jako pierwszy poniesc odpowiedzialnosc za swoje rady na walke z ta choroba.[/quote
z Pejsakiem rozmawiałem 2 razy i powiem że to jest człowiek beton uważa sie za autorytet od t ch i żadne sugestie ze strony innych Go nie przekonają , ma tak być jak On uważa nawet jeśli sie myli.
arek

Post autor: arek »

bizon zgadzam się z tobą w 1000%
abcd

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 mar 2018, 19:29 przez abcd, łącznie zmieniany 2 razy.
Jarek1980

Post autor: Jarek1980 »

Najgorsze w tym jest to iz rolnicy sie na nim poznali a rzadzacy nie.
ODPOWIEDZ