FORUM
ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia
-
Re: ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia
Czyli agencja znowu chce nie wymagalnych dokumentów.
Czasami ta dotacja nie warta nerwów które towarzyszą otwieraniu takiego listu.
Czasami ta dotacja nie warta nerwów które towarzyszą otwieraniu takiego listu.
.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 mar 2018, 19:38 przez abcd, łącznie zmieniany 2 razy.
- Muchozolali
mytotoksyna1 pisze:Dograne pisze:Danelski, sprawdź tutaj: http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2018/290/1danielski813 pisze:Dałoby rade jakiś namiar na ustawe czy rozporządzenie gdzie napisane jest o tych innych urządzeniach do dezynfekcji bo nadgorliwy inspektor sie czepia a nie uśmiecha mi sie co kilka miesięcy kupować mat po 1,5 tysia bo to dziadostwo i nie bardzo chce mi się robić niecki od prawie 2 lat używam opryskiwacza ale ten geniusz jakby głuchy na argumenty.
Staramy się być na bieżąco, gdyby urządzenia internetowe też trzeba było desynfekować
Te cało waszo ustawe o bioasekuracji OBALA wam zwykła ,pospolita mucha polska .
- Załączniki
-
- much.jpg (20.93 KiB) Przejrzano 32572 razy
-
ja zrezygnowałem bede grodzil na wlasna reke, poprostu gra nie warta świeczki i to budowlanka jest moga pozniej nie wyplacic bo im centymetry sie nie zgodza i zostane z plotem za 45 tysi, tak rabatke sie wyleje słupki wstawi i plot za 15 tysi będzie
Najlepiej betonowy , nie rób siatki , siatka to nie płot , to kojec dla psa
-
Też jestem zdania że betonowy najlepsze wyjście.
Pytanie czy zagłębić taki płot
Pytanie czy zagłębić taki płot
A potrzebne jak najbardziej .abcd pisze:O ile wiem to nieGregory_Fox pisze: Na płot potrzebne jest pozwolenie?![]()
Z mojej wiedzy z przed 2 lat uzyskanej w odpowiednim urzędzie, proszę uzgodnić z sąsiadem od strony którego ma powstać takowa inwestycja.
do 2 metrów wysokości plota nic nie jest potrzebne stawiasz i już
Jak słupki będą tylko wkopane to i owszem , ale gdy już betonem będą oblewane to już co innego . Czyli trwale związane z gruntem .
najlepiej węz gotowy projekt tu link https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Mur_Chiński pomyślcie słoma pasza insekty gdy kilometr dwa lezy zdechły dzik lub kupisz paszę z np/ Białorusi
Nikt mokrym betonem słupków betonowych nie zalewa , każdą firma robi to na szybko i tańszym kosztem , żwir ,cement ,trochę wody bo i tak zagłębienie to ok 80-90 cm . Płot z czterech płyt i pierwsza od ziemi 15-25cm wkopana w grunt . Zresztą gryzonie i tak przejdą , koty , kuny co byś nie zrobił dla nich to nie problem . Sąsiada pies bierze 1.70 cm jak poczuje wolność.
- mytotoksyna1
Pytanie za jednego złotego .mietko75 pisze:Jak słupki będą tylko wkopane to i owszem , ale gdy już betonem będą oblewane to już co innego . Czyli trwale związane z gruntem .
Czy dzika świnia wie ,czy ten przysłowiowy słupek płota jest zalany cementem , czy wkopany w ziemię ?
Dzika świnia to nie lis .

- Muchozolali
[
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 mar 2018, 19:36 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marucha pisze:a co by się miało tam dziać? Zasady są proste i ogólnie znane. Jest dzik w gminie lub okolicy to czerwona, jeśli razem ze świnią to niebieska. Dookoła żółta- jak sobie wymyślą lub wynegocjują, czasem gminę dzielą po rzece lub drodze aby całej nie zapowietrzyć. Mija rok ( z okładem ) od ogniska to niebieską się usuwa, czerwona trwa rok (zapewne z okładem) od
Sokoły i Poświętne na razie żółte. Jeśli będzie dzik- a na razie nie widzę to i tak pozostanie, jeśli mają już dzika w badaniach to prędzej czy później będzie czerwona. Mapy wa giwie są obecnie bardzo opóźnione.
a w strefach i wkrótce w Polsce jak tutaj http://www.radio.bialystok.pl/forumpodl ... /id/152022
Jednak gm sokoły idzie na czerwono a dzik 2 gminy dalej w rzędzianach
siatki w oknach też obowiązkowe?
-
A jeśli mamy literę C stworzoną z budynków...okna zamknięte bez drzwi od zew strony...czy wymagany jest płot za tymi budynkami?
co się gorączkujecie odwiedzi was pan z weterynarii to wyjaśni co i jak wtedy będziesz kombinował
Gorzej jak wirusa wykryja a bioasekuracji nie bedzie .Pewnie glownie o to chodzi .
-
Taka prawda...a druga strona jak w powiecie powiatowy da jakieś wskazówki co i jak ...to jakie będą terminy u producentów płotów...
Nie a obowiązku grodzenia cosik mi się widzi że najważniejszym elementem bioasekuracji będzie zeszyt wejść i wyjść ora plan wymiany środka dezynfekcyjnego na macie przed chlewniąmaciej.wlkp pisze:A jeśli mamy literę C stworzoną z budynków...okna zamknięte bez drzwi od zew strony...czy wymagany jest płot za tymi budynkami?

Można nie mieć mat płotów , zeszytów , siatek itd itd dopóki nie będzie wirusa u ciebie albo w bliskim sąsiedztwie .
Nie zgodzę sie z tobą znajomy wstawia w przyszłym tygodniu warchlaka i będzie miał wizytę z powiatu.vicia1223 pisze:Można nie mieć mat płotów , zeszytów , siatek itd itd dopóki nie będzie wirusa u ciebie albo w bliskim sąsiedztwie .
Podobno dostali pismo,z nakazem zamykania produkcji jeżeli ktoś nie spełnia bioasekuracji,
bez możliwości uzupełnienia uchybień. Osobiście myślę ze to trochę wyolbrzymione....
W powiatach pracują tacy a nie inni ludzie. To są urzędnicy, większość ma zablokowane myślenie. Będą się ślepo trzymać tego co mają napisane w przepisach. Więc trzeba zadbać o mądre przepisy. Na moją logikę ogrodzenie jest ważne, z jakiegoś powodu od kiedy noce stały się chłodniejsze nie ma przypadku u trzody. To samo było w 2017, przyszła wiosna, do puki w nocy było chłodno było ok, jak przyszły bardzo ciepłe noce to po niecałych dwóch tygodniach od pierwszej był pierwszy przypadek u trzody. JAk ci dzik zdechnie na polu w kwietniu, maju, czerwcu i ty jego resztki w sierpniu sprasujesz i we wrześniu tą słomą pościelisz, to prawdopodobieństo, że tam będzie wirus zdolny zakazić świnie jest prawie zerowe. No chyba że padnie z tydzień lub dwa prze prasowaniem. Ale to powinniśmy mieć jakieś przypadki teraz, w końcu ludzie ścielą słomą. A nie ma. W pierdoły, że dzik ci nasika na trawę, ty ją dwa dni później skosisz i dasz świnią też bym nie wierzył. Że ci znad biebrzy tak opowiadali i ktoś uwierzył, to inna sprawa. Że ci chory dzik nasra na polu ty to przejedziesz ciągnikiem i zwleczesz i to na nadkolu jest takie jak to, że w przyszłym tygodniu będzie u nas powyżej dwudziestu stopni. To już gorzej jak rozjedziesz padlinę dzika np. rozsmarowaną po drodze.
Na logikę, na Lubelszczyznę pomór trafił z prosiętami od handlarza. Ten z pod Hajnówki miał nie ogrodzoną chlewnię i w czasie upałów zostawił otwarte drzwi na noc, samotny zakażony dzik wyczuł lochę z rują, kontakt ryjek ryjek i problem. Jak zobaczył co się dzieje szybko tel do znajomego handlarza i sprzedał co się dało. Dopiero potem zgłosił do weterynarii pomór. Głupota. Prosiaki po atrakcyjnej cenie kupili ci po drugiej stronie Bugu. Pomór jest jaki jest wydawały się zdrowe. A jak padły to któryś zrobił taki numer https://www.agropolska.pl/produkcja-zwi ... ,1256.html i tak zakaziły się tamtejsze dziki. Nie przeszedł z Ukrainy, bo tam na początku 2017 pojawił się u świń ze 100km na wschód od Lwowa tudzież na Krymie. I od tego czasu mamy kolczykowanie. W okolice Legionowa najprawdopodobniej zawlekli go tamtejsi myśliwi. Kto jest myśliwym? Przeważnie lekarze, samorządowcy, prawnicy, jakieś biznesmeny, politycy itp. To nie jest tanie hobby, i jak się natyrasz to nie masz wielkiej ochoty na wędrówki ze strzelbą, ja wielu rolników myśliwych nie znam. A w tamtej okolicy w kołach jest ich sporo. Pojechali na wschód, zapolowali i przywieźli zdobycz. Nawet nie mieli pojęcia, że był zakażony. Poszły jakieś resztki do śmieci i dziki je zbuchtowały. Potem nie wiedząc, że są zakażone odławiali je i rozwozili po lasach i parkach, tam gdzie przyjaciele ich w biedzie poratowali. W warunkach naszej zimy zakażony dzik ma nikłe szanse na przetrwanie więcej niż dziesięć dni. Inaczej zbieranie padliny nie miałoby żadnego wpływu, a widać, że opóźnia, ale nie zatrzymuje wirusa. Latem inaczej, mają szansę przeżyć i zostać nosicielami. W hiszpańskim klimacie miały duże szanse przeżyć zimę i pewnie też dlatego tak długo się z tym męczyli.
Po pierwsze płot, wystarczy zwykła leśna siatka i słupki, druga ważna rzecz to psy. Jak dziki zaczną zdychać i wyczuje padlinę to na pewno skorzystają. I nie przeniosą ci zarazy na łapach czy ogonie, tylko taki może przynieść kawałek ścierwa i żeby skonsumować to może położy się na słomie w stodole a ty z resztkami może nią pościelisz. Twój pies nie zaszkodzi sąsiadowi który wyrzuci swoją padlinę w obornik, on ją do ciebie przyniesie. Mój sąsiad wywalił w zeszłym roku wiosną padłą świnię na pole i próbował ją przyorać. Oczywiście się nie udało i lisy ją zaczęły obrabiać. Myślałem, że na polu obok padł dzik. To nie można takiego charłaczna chociażby zakopać? Albo lis przyniesie kawałek padliny do stogu https://youtu.be/aOurCJejyU8?t=147. Po mojemu to jeszcze osobne buty do chlewni i kombinezon, do tego mata do odkażania na wejściu i rozsądek. I straszniejsze będą kolorowe strefy i urzędnicy niż sam wirus. Apropo odkażania butów to ja mam coś takiego

Na logikę, na Lubelszczyznę pomór trafił z prosiętami od handlarza. Ten z pod Hajnówki miał nie ogrodzoną chlewnię i w czasie upałów zostawił otwarte drzwi na noc, samotny zakażony dzik wyczuł lochę z rują, kontakt ryjek ryjek i problem. Jak zobaczył co się dzieje szybko tel do znajomego handlarza i sprzedał co się dało. Dopiero potem zgłosił do weterynarii pomór. Głupota. Prosiaki po atrakcyjnej cenie kupili ci po drugiej stronie Bugu. Pomór jest jaki jest wydawały się zdrowe. A jak padły to któryś zrobił taki numer https://www.agropolska.pl/produkcja-zwi ... ,1256.html i tak zakaziły się tamtejsze dziki. Nie przeszedł z Ukrainy, bo tam na początku 2017 pojawił się u świń ze 100km na wschód od Lwowa tudzież na Krymie. I od tego czasu mamy kolczykowanie. W okolice Legionowa najprawdopodobniej zawlekli go tamtejsi myśliwi. Kto jest myśliwym? Przeważnie lekarze, samorządowcy, prawnicy, jakieś biznesmeny, politycy itp. To nie jest tanie hobby, i jak się natyrasz to nie masz wielkiej ochoty na wędrówki ze strzelbą, ja wielu rolników myśliwych nie znam. A w tamtej okolicy w kołach jest ich sporo. Pojechali na wschód, zapolowali i przywieźli zdobycz. Nawet nie mieli pojęcia, że był zakażony. Poszły jakieś resztki do śmieci i dziki je zbuchtowały. Potem nie wiedząc, że są zakażone odławiali je i rozwozili po lasach i parkach, tam gdzie przyjaciele ich w biedzie poratowali. W warunkach naszej zimy zakażony dzik ma nikłe szanse na przetrwanie więcej niż dziesięć dni. Inaczej zbieranie padliny nie miałoby żadnego wpływu, a widać, że opóźnia, ale nie zatrzymuje wirusa. Latem inaczej, mają szansę przeżyć i zostać nosicielami. W hiszpańskim klimacie miały duże szanse przeżyć zimę i pewnie też dlatego tak długo się z tym męczyli.
Po pierwsze płot, wystarczy zwykła leśna siatka i słupki, druga ważna rzecz to psy. Jak dziki zaczną zdychać i wyczuje padlinę to na pewno skorzystają. I nie przeniosą ci zarazy na łapach czy ogonie, tylko taki może przynieść kawałek ścierwa i żeby skonsumować to może położy się na słomie w stodole a ty z resztkami może nią pościelisz. Twój pies nie zaszkodzi sąsiadowi który wyrzuci swoją padlinę w obornik, on ją do ciebie przyniesie. Mój sąsiad wywalił w zeszłym roku wiosną padłą świnię na pole i próbował ją przyorać. Oczywiście się nie udało i lisy ją zaczęły obrabiać. Myślałem, że na polu obok padł dzik. To nie można takiego charłaczna chociażby zakopać? Albo lis przyniesie kawałek padliny do stogu https://youtu.be/aOurCJejyU8?t=147. Po mojemu to jeszcze osobne buty do chlewni i kombinezon, do tego mata do odkażania na wejściu i rozsądek. I straszniejsze będą kolorowe strefy i urzędnicy niż sam wirus. Apropo odkażania butów to ja mam coś takiego

- mytotoksyna1
Odstaw te dopalacze od swojego organizmu.Falco pisze:W powiatach pracują tacy a nie inni ludzie. To są urzędnicy, większość ma zablokowane myślenie. Będą się ślepo trzymać tego co mają napisane w przepisach. Więc trzeba zadbać o mądre przepisy. Na moją logikę ogrodzenie jest ważne, z jakiegoś powodu od kiedy noce stały się chłodniejsze nie ma przypadku u trzody. To samo było w 2017, przyszła wiosna, do puki w nocy było chłodno było ok, jak przyszły bardzo ciepłe noce to po niecałych dwóch tygodniach od pierwszej był pierwszy przypadek u trzody. JAk ci dzik zdechnie na polu w kwietniu, maju, czerwcu i ty jego resztki w sierpniu sprasujesz i we wrześniu tą słomą pościelisz, to prawdopodobieństo, że tam będzie wirus zdolny zakazić świnie jest prawie zerowe. No chyba że padnie z tydzień lub dwa prze prasowaniem. Ale to powinniśmy mieć jakieś przypadki teraz, w końcu ludzie ścielą słomą. A nie ma. W pierdoły, że dzik ci nasika na trawę, ty ją dwa dni później skosisz i dasz świnią też bym nie wierzył. Że ci znad biebrzy tak opowiadali i ktoś uwierzył, to inna sprawa. Że ci chory dzik nasra na polu ty to przejedziesz ciągnikiem i zwleczesz i to na nadkolu jest takie jak to, że w przyszłym tygodniu będzie u nas powyżej dwudziestu stopni. To już gorzej jak rozjedziesz padlinę dzika np. rozsmarowaną po drodze.
..gdzie psy ci latajo samopas , chyba w twoi wiosce.

]
Ostatnio zmieniony środa 28 lut 2018, 00:20 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Maty przejazdowe to strata kasy rozsypują się po chwili ja zabuliłem prawie 2 tysie i szlag je trafił po kilkunastu przejazdach lepiej odrzałować i coś z betonu wystrugać . Jak już sie uprzesz wpisz w google maty asf i ci wyskoczą linki do sprzedawców ale wszystkie są gówno warte...
-
dokladnie kilka przejazdow i 2 tys ida w pis.du
Na razie maty zbędne więc nie ma co wychodićprzed szeregnemezis pisze:Wrzuci ktoś link do stronki gdzie można by się zaopatrzyć w maty przejazdowe [tanio]

.
Ostatnio zmieniony środa 28 lut 2018, 00:19 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
Co ja mogę na to rzec ?
Jak lubisz jeść mięso z psa to smacznego.

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... 57069,4199
Jak to rozumieć ?????????????? Nie dali do dzików strzelać a to jak niby PISiory miały tą plagę wyeliminować
Jak to rozumieć ?????????????? Nie dali do dzików strzelać a to jak niby PISiory miały tą plagę wyeliminować
.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 mar 2018, 19:34 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
Rupta tak dali - śmiejta sie jeden z drugiego to daleko ujdzieta. 

-
tak jak sady reformowali, tak powinni dzika wytlucmietko75 pisze:http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/platforma-wzywa-do-wprowadzenia-stanu-kleski-zywiolowej-wz,2557069,4199
-
Jak jestem opanowanym człowiekiem i zobaczyłem ten artykuł to się wszystko we mnie zagotowalo.mietko75 pisze:http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/platforma-wzywa-do-wprowadzenia-stanu-kleski-zywiolowej-wz,2557069,4199
Gdyby mi to ktoś z PO powidział na żywo chyba bym żywcem za.....bał.
Szczyt bezczelności
- mytotoksyna1
..o, 14 luty to już jaskółki zaczynają frunąć do Polski. 

- mytotoksyna1
https://youtu.be/y4i4_e7T7Ig
...zwróćmy uwagę na to
...zwróćmy uwagę na to
Może w sprawie PZŁ który jest rządzony przez rodziny byłych tw które trzymają łapy na wcale niemałej kasie warto wrócić do pomysłu pewnych zbuntowanych myśliwych.
http://www.lasypolskie.pl/printview.php?t=19051&start=0
http://www.lasypolskie.pl/printview.php?t=19051&start=0
- mytotoksyna1
...najgorsze jest to ,że pisiory każą zamykać okna i drzwi w chlewach !!!mytotoksyna1 pisze:..o, 14 luty to już jaskółki zaczynają frunąć do Polski.

Gregory_Fox pisze:Jak jestem opanowanym człowiekiem i zobaczyłem ten artykuł to się wszystko we mnie zagotowalo.mietko75 pisze:http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/platforma-wzywa-do-wprowadzenia-stanu-kleski-zywiolowej-wz,2557069,4199
Gdyby mi to ktoś z PO powidział na żywo chyba bym żywcem za.....bał.
Szczyt bezczelności
Czyli fanatyczny PISior

-
Do fanatyka pisowskiego dużo mi brakuje.
Nigdy nie głosowałem na PiS.
Zawsze się ich bałem, ale to chyba przez Antoniego którego się bałem od najmłodszych lat.
Wiem że to jednak partia antychłopska. Obecne działania są jednak konieczne. Boję się tylko restrykcyjnosci egzekwowania nowych przepisów i tempa ich wprowadzania, oraz czasu jaki będzie na ewentualne naprawy.
Do do pisu jeszcze.
Przyglądając się coraz bardziej nabieram przeświadczenia że próbuje odbudować godność Polski. Taka dygresja co do skarg PO w Brukseli.
Jako dzieciak w szkole nie mogłem zrozumieć jak 3 kraje mogły zwłaszczyc tereny polskie.
I szokiem dla mnie było kiedy stosunkowo niedawno dowiedziałem się że wszystkie akty rozbiorowe były zatwierdzone przez sejmy szlacheckie.
Nigdy nie głosowałem na PiS.
Zawsze się ich bałem, ale to chyba przez Antoniego którego się bałem od najmłodszych lat.
Wiem że to jednak partia antychłopska. Obecne działania są jednak konieczne. Boję się tylko restrykcyjnosci egzekwowania nowych przepisów i tempa ich wprowadzania, oraz czasu jaki będzie na ewentualne naprawy.
Do do pisu jeszcze.
Przyglądając się coraz bardziej nabieram przeświadczenia że próbuje odbudować godność Polski. Taka dygresja co do skarg PO w Brukseli.
Jako dzieciak w szkole nie mogłem zrozumieć jak 3 kraje mogły zwłaszczyc tereny polskie.
I szokiem dla mnie było kiedy stosunkowo niedawno dowiedziałem się że wszystkie akty rozbiorowe były zatwierdzone przez sejmy szlacheckie.
- mytotoksyna1
Weźta sobie do głowy tako oto teze , że Władek Gomułka nie chciał znacjonalizować gospodarstwa rolne ?
..mugłby........
..mugłby........

-
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 599,1.html
A może w tym szaleństwie jest logika.
Duże zagęszczenie dzików czyli wysoki stopień przenoszenia choroby.
Zachoruje wszystkie.
Przeniosą się na tamten świat.
My otoczeni płotami będziemy czekać trzy lata od chwili ostatniego padniętego dzika. I sprawa się sama rozwiąże.
Chyba już zaczynam myśleć jak myko
A może w tym szaleństwie jest logika.
Duże zagęszczenie dzików czyli wysoki stopień przenoszenia choroby.
Zachoruje wszystkie.
Przeniosą się na tamten świat.
My otoczeni płotami będziemy czekać trzy lata od chwili ostatniego padniętego dzika. I sprawa się sama rozwiąże.
Chyba już zaczynam myśleć jak myko
Jak byście sami rozwiązali ten problem z ASF ???? wiedząc że myśliwi nie chcą strzelać do loch dzika a i opozycja od barbarzyńcy będzie was w kraju i za granicą wyzywać . Pewnie i tego gwiazdora porno by uruchomili , gdyby tylko był nakaz strzelania do loch prośnych oczywiście dzika

u mnie to myśliwi jeszcze dziki dokarmiają a ptactwo roznosi resztki chleba po którym wcześniej chodziły dziki. Jestem już w strefie żółtej
A nie lepiej by było zakupić po jednej odłowni na gminę z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i w końcu wziąć sprawę w swoje ręce
Duże zagęszczenie choroby nie zlikwiduje zawsze zostanie osobnik który będzie nosicielem ( roznosicielem )
Duże zagęszczenie choroby nie zlikwiduje zawsze zostanie osobnik który będzie nosicielem ( roznosicielem )
-
bron dla rolników dzika sie odstrzeli, a i pare kurw ze wsi zniknie 

?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 mar 2018, 19:33 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.