FORUM
Kulawizna i obgryzanie ogonów.
Kulawizna i obgryzanie ogonów.
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem w tuczarni na rusztach . Tuczniki powyżej 50 kg zaczynają kuleć i obgryzać ogony. Na głębokiej sciółce brak kłopotu a pasza idzie ta sama. Podejrzewam jakieś niedobory w paszy, Wapń ? Fosfor ? Teoretycznie wszystko jest w porządku :/ Miał ktoś podobny problem ?
-
Re: Kulawizna i obgryzanie ogonów.
Pasza robiona w gospodarstwie czy kupna?Emil144 pisze:Witam. Od jakiegoś czasu mam problem w tuczarni na rusztach . Tuczniki powyżej 50 kg zaczynają kuleć i obgryzać ogony. Na głębokiej sciółce brak kłopotu a pasza idzie ta sama. Podejrzewam jakieś niedobory w paszy, Wapń ? Fosfor ? Teoretycznie wszystko jest w porządku :/ Miał ktoś podobny problem ?
Pasza w gospodarstwie na bazie koncentratów.
-
Na początek dorzucilbym fosforan jednowapniowy, u mnie pomaga na kulawizny, a na kanibalizm tlenek magnezu.Emil144 pisze:Pasza w gospodarstwie na bazie koncentratów.
- mytotoksyna1
Kanibalizm to choroba psychiczna świni.
Żadne tlenki ,srenki itp. nic nie wskórają .
Nie wypisujta głupot i dyrdymał.
Żadne tlenki ,srenki itp. nic nie wskórają .
Nie wypisujta głupot i dyrdymał.

- Muchozolali
kastrata ci doładowali
-
Odony też obgryzają jak jest mało tryptofanu, taki psikus że w krwi jest go sporo spróbuj zbilansować.
-
Jak na słomie było dobrze a na rusztach się pogorszyło to znaczy że mają niedobory słomy
na chłopski rozum to albo mało włókna , albo temperatura nie dopasowana , a kuleją od zakażeń po gryzieniu
po co zaraz bawic w chemika ????
wystarczy uruchomić obszar głowy pomiędzy uszami

na chłopski rozum to albo mało włókna , albo temperatura nie dopasowana , a kuleją od zakażeń po gryzieniu
po co zaraz bawic w chemika ????

-
Słoma to raczej daje im zajęcie nie słyszałem żeby od braku włókna się gryzły.
Co do kulenia słuszna uwaga przez rany włażą streptokoki i robią jazdy w stawach.
Co do kulenia słuszna uwaga przez rany włażą streptokoki i robią jazdy w stawach.
-
Świnia jest dość inteligentna i jak coś potrzebuje to sobie poszuka , no ale na ruszcie juz nie da rady nic wygrzebać
jest wtedy zdana na hodowcę
słyszałeś to że polak jak głodny to zły ??? podobnie jest ze świnią z niskim włóknem w paszy

słyszałeś to że polak jak głodny to zły ??? podobnie jest ze świnią z niskim włóknem w paszy

- mytotoksyna1
Kanibalizm ni ma nic wspólnego z kulawizną !
Kanibalizm to kanibalizm.
Kulawizna to kulawizna.
Kanibalizm to kanibalizm.
Kulawizna to kulawizna.

-
ja miałem też kiedyś taki problem ,po pierwsze musi być włókno w paszy tego pilnuj na rusztach, bo muszą być syte czy na rusztach czy na głębokiej u brata było to samo,po 2 sól do paszy cały czas po 2-3kg do tony,za duże naświetlenie ,zaciemnić okna ,po 3 mało bialka w paszy pilnować receptur ,powtarzalność każdej paszy