FORUM
Silos zbożowy
-
Silos zbożowy
Witam! Przymierzam sie do zakupu silosa zbożowego BIN20W posiadam 10ha ziemi na której uprawiam głównie mieszankę jęczmień-owies oraz jęczmień, pszenżyto wiec tutaj moje pytania:
1. Czy na budowę silosa moge otrzymać jakąś dotacje z UE?
2. Jakiej firmy i rodzaj silosa byłby w moim przypadku najlepszy?
1. Czy na budowę silosa moge otrzymać jakąś dotacje z UE?
2. Jakiej firmy i rodzaj silosa byłby w moim przypadku najlepszy?
-
patrycjusz silos to dobra sprawa ale typ o którym wspomniałeś to siloś płaskodenny tak mi sie wydaje ale mogę sie mylić . ja też kiedyś kupiłem trzy sztuki 20 WR i dziś takiego błedu bym nie popełnił . przedewszystkim silos z dnem lejowym al jeśli chodzi o dotacje to zakup tego silosu to nie jest jakaś kosmiczna suma i niewiem czy gra jest warta świeczki
Ja bym sie zastanowił czy wogóle taki silos w 10ha gospodarstwie jest potrzebny. Żeby zainstalowac BINa potrzebne jest pozwolenie na budowe a dodatkowo konieczny jest zakup dobrego wentylatora najlepiej ze sterownikiem, inaczej ziarno szlak trafi, do tego jeszcze coś do załadunku.
Czy warto ponosic takie koszty żeby przechować 20t ziarna?
Moze lepiej zbudowac jakis garaz i wsypac do niego ziarno, a gdy odechce sie juz uprawiać zboże na tych 10ha mozna go bedzie jakos wykorzstać w przeciwieństwie do silosu.
Czy warto ponosic takie koszty żeby przechować 20t ziarna?
Moze lepiej zbudowac jakis garaz i wsypac do niego ziarno, a gdy odechce sie juz uprawiać zboże na tych 10ha mozna go bedzie jakos wykorzstać w przeciwieństwie do silosu.
-
-
Baraki łebski z Ciebie Gość co kilka razy już potwierdziłeś to swoimi wypowiedziami i w przypadku zakupu bina na taki areał to w sumie też masz racje tylko z tym wentylatorem do suszenia to bym sie z nie zgodził. ja sypie ziarno w 3 biny po 28 ton każdy i jeszcze mi sie nie trafiło abym zmarnowała ziarno z powodu zbyt dużej wilgotności co prawda u mnie temat wygląda tak iż mamy w gospodarstwie kombajn i staram sie kosić w opytmalnych warunkach . tylko tych obecnych żniw troche sie boje . a w mojej okolicy ostatnio modne jest sypanie zboża w big bagi ale do tego trzeba mieć widlak albo dużego tura,.
-
Przyjaciele z forum często kosiłem zboże ,które nie chciało wylecieć z kombajnu .Podstawowa sprawa to odpowiedni wentylator najlepiej żeby był większy niż przewiduje producent.Dmuchawa od zboża się wogóle do tego nie nadaje za mała wydajność.Ja zboże trzymam i 2 lata w binie bez przesypywania , strat nie ma.
Lukas to normalka w BINie że jak się przedmuchuje to powietrze zabiera wilgoć z dolnej warstwy ziarna i przemiescza do górnej, większość tego wilgotnego powietrza uchodzi do atmosfery ale część może się wykraplać tam gdzie ziarno jest najchłodniejsze a więc w wieżchniej warstwie, wystarczy co nieco go przemieszac i wszystko jest ok. Inna sprawa to trzeba wiedzieć kiedy włączać wentylator bo zamiast suszyć można jescze nawilżyć ziarno! Nigdy nienalezy wentylowac gdy temperatura na zewnątrz silosa jest wyższa niż temperatura ziarna!!lukas1982 pisze:Bin jest tragiczny do suszenia. U mnie przy suszeniu tak się skraplało że od góry woda ciórkiem leciała! a sąsiadowi tak na górze zarosło, że nie mógł pszenicy z binu wyciągnąćPolecam silosy ale tylko lejowe!!
Tomek też mam własne kombajny ale czasmi pogoda jest bezlitosna i nie każdego roku da się zebrac super suche ziarno. Poza tym ja mam silosy 70t więc warstwa ziarna jest nieco wyższa niz w Twoich i bez wentylatora nawet po nasypaniu bardzo suchego ziarna wzrasta jego temperatura.
Po zaty co toznaczy nie "miałem strat"? To że ziarno nie spleśniało to jescze nie oznacza że nie ma strat w masie składników pokarmowych! W świeżo zebranym ziarnie zachodzą intensywne procesy biochemiczne, ziarno oddycha wytwarzając ciepło, zużywając czesc zawartej w nim energi a proces ten nasila sie wraz ze wzrostem temperatury, dlatego aby zminimalizować te straty należy jak najszybciej schłodzić ziarno spowalniajac w ten sposób biochemiczne procesy.
Zmierz temperature wewnątrz świerzo zasypanego silosu a przekonasz się że mam racje.
Po zaty co toznaczy nie "miałem strat"? To że ziarno nie spleśniało to jescze nie oznacza że nie ma strat w masie składników pokarmowych! W świeżo zebranym ziarnie zachodzą intensywne procesy biochemiczne, ziarno oddycha wytwarzając ciepło, zużywając czesc zawartej w nim energi a proces ten nasila sie wraz ze wzrostem temperatury, dlatego aby zminimalizować te straty należy jak najszybciej schłodzić ziarno spowalniajac w ten sposób biochemiczne procesy.
Zmierz temperature wewnątrz świerzo zasypanego silosu a przekonasz się że mam racje.
a co do lejowych wprowadzasz zmijke pod spod bina pod podloga i ams zprawiejak lejowy
) zaznaczam PRAWIE jak lejowy !!!! silos rozladowujesz prkatycznie raz do roku wiec czy warto zalozmy w przypadku 100 tonowego silosu placic 200% ceny ????? moim zdaniem nie to tylko 2 godziny roboty rocznie wiecej

[quote="maciek*"]a co do lejowych wprowadzasz zmijke pod spod bina pod podloga i ams zprawiejak lejowy
) zaznaczam PRAWIE jak lejowy !!!! silos rozladowujesz prkatycznie raz do roku wiec czy warto zalozmy w przypadku 100 tonowego silosu placic 200% ceny ????? moim zdaniem nie to tylko 2 godziny roboty rocznie wiecej
EDIT: @ baraki warstwa zboza w silosie 70 i 28 ton jest taka sama sa to silosy tej samej wysokosci

EDIT: @ baraki warstwa zboza w silosie 70 i 28 ton jest taka sama sa to silosy tej samej wysokosci
-
-
-
-
- Muchozolali
-
- Muchozolali
-
-
Re: Silos zbożowy
Będę robił w paszarni zbiorniki blaszane na śruty oraz paszę. Będą one od 1 do kilku ton w rostawie od 1mx1m do 1,5mx2m
Coś na taki wzór
http://olx.pl/oferta/rivakka-silos-pasz ... abf04d743c
Profile przyjdą 50x50x3 lub 60x40x3
A moje pytanie odnośnie blachy 1000x2000 jaką grubą byście dali, 1.5 czy jednak 2?
Coś na taki wzór
A moje pytanie odnośnie blachy 1000x2000 jaką grubą byście dali, 1.5 czy jednak 2?
myślę że 1.5 wystarczy i tak trzeba dać coś na wzmocnienielukas1982 pisze:Będę robił w paszarni zbiorniki blaszane na śruty oraz paszę. Będą one od 1 do kilku ton w rostawie od 1mx1m do 1,5mx2m
Coś na taki wzór
nawet kątownik 20x20 wystarczy pospawany punktowo mocno usztywni konstrukcję, a profil to bym wolał dać 50x50 ale z grubszą ścianką np. 5mm
-
Ponownie poszukuje porady, bo co roku przed zniwami przy sprzątaniu binow płaskodennych przeżywam dramat. Pomimo przedmuchiwania binow powstaje ok 5 cm skorupa ze zgnilego zboża, usuwanie tego to jakaś porażka. Macie jakieś rady?
Zepsute zboże masz na dnie czy ścianach silosu?
Jak długo czasu zboże od zasypania leży w zbiorniku?
Jak długo czasu zboże od zasypania leży w zbiorniku?
-
Zepsute jest całe dno, zboże leży cały rok, sprzątam przed zniwami.
Witam. Chcialem postwawic dwa silosy plaskodene po okolo 100 ton i nie wiem ktora firme wybrac bin czy polnet macie jakies doswiadczenia?
Witam. Chcialem postwawic dwa silosy plaskodene po okolo 100 ton i nie wiem ktora firme wybrac bin czy polnet macie jakies doswiadczenia?
-
Grunt to dobrze wylać płytę fundamentową.
Ja robiłem ją sam w młodych latach i niestety wyszło leciutkie zagłębienie.
Efekt taki ze woda wpływa pod silos.
Warstwa może pół centymetra w części ale wystarczy, żeby tam zboże dostało trochę wilgoci i zaczynało się psuć chociaż jest przerwa 25 cm od dna silosu.
I zwróć uwagę na uszczelnienie silosu.
Wg mnie to jest najważniejsze.
Reszta jeden ciort.
Ja robiłem ją sam w młodych latach i niestety wyszło leciutkie zagłębienie.
Efekt taki ze woda wpływa pod silos.
Warstwa może pół centymetra w części ale wystarczy, żeby tam zboże dostało trochę wilgoci i zaczynało się psuć chociaż jest przerwa 25 cm od dna silosu.
I zwróć uwagę na uszczelnienie silosu.
Wg mnie to jest najważniejsze.
Reszta jeden ciort.
- mytotoksyna1
W dolnej części pod podłogą silosa musita zrobić drugi otwór na przeciwko pierwszego tym samym zrobita przewiew pod podłogą i ziarno będzie leżeć kilka lat błogo. 

-
Wiesz, że to akurat nieglupie i też już o tym myślałem.mytotoksyna1 pisze:W dolnej części pod podłogą silosa musita zrobić drugi otwór na przeciwko pierwszego tym samym zrobita przewiew pod podłogą i ziarno będzie leżeć kilka lat błogo.
A dno perforowane nic nie pomaga?
-
Nie pomaga, przez to dno idzie tylko wilgoć do zboża.
-
Woda która się znajdzie pod podłogą paruje i się skrapla w zimnym zbożu i zboże gnije , dziadostwo robi się przeważnie od wiosny bo zboże wtedy najzimniejsze
przeważnie woda dostaje się po scianach silosu w deszcz wnikając pomiędzy blachą a tym betonikiem którym jest oblepiony silos
ten betonik by zdawał egzamin jak by był od środka , jak jest na zewnątrz to lepiej żeby go wcale nie było pod warunkiem że płyta równa , bo jak naleje to szybko wyleci i wyschnie
wcześniej zalecali płytę wylać na podsypce z piachu i w płycie zostawić kilka dziur żeby woda wsiąkła w piasek
jak się robi tą obwódkę betonowa to silos / blacha jest nowa i tłusta na dodatek silos pusty = beton nie chwyci do blachy a jak się wsypie ziarno do silosu to na dodatek się trochę zwęzi od samego dołu i woda płynie pod podłogę
jak jest opaska betonowa to po zasypaniu silosa wskazany silikon albo coś podobnego
przeważnie woda dostaje się po scianach silosu w deszcz wnikając pomiędzy blachą a tym betonikiem którym jest oblepiony silos
ten betonik by zdawał egzamin jak by był od środka , jak jest na zewnątrz to lepiej żeby go wcale nie było pod warunkiem że płyta równa , bo jak naleje to szybko wyleci i wyschnie
wcześniej zalecali płytę wylać na podsypce z piachu i w płycie zostawić kilka dziur żeby woda wsiąkła w piasek
jak się robi tą obwódkę betonowa to silos / blacha jest nowa i tłusta na dodatek silos pusty = beton nie chwyci do blachy a jak się wsypie ziarno do silosu to na dodatek się trochę zwęzi od samego dołu i woda płynie pod podłogę
jak jest opaska betonowa to po zasypaniu silosa wskazany silikon albo coś podobnego
-
Stan.
Ale Ty mądrze mówisz. Aż Cię nie poznaje.
Ja w jednym silosie zrobiłem tak jak mówisz.
Zdemontowalem podłogę w silosie i wylalem polmetrowy pierścień po obwodzie
Ale Ty mądrze mówisz. Aż Cię nie poznaje.
Ja w jednym silosie zrobiłem tak jak mówisz.
Zdemontowalem podłogę w silosie i wylalem polmetrowy pierścień po obwodzie