CENY TRZODY

MARTECH

Re: CENY TRZODY

Post autor: MARTECH »

loyer pisze:
Peron pisze:Znajomy twierdzi, że na chwilę obecną można dostać 5.4 netto za całe samochody.
Jutro 5,3 netto 60 sztuk.
Kto tyle płaci?
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

MARTECH pisze:
loyer pisze:
Peron pisze:Znajomy twierdzi, że na chwilę obecną można dostać 5.4 netto za całe samochody.
Jutro 5,3 netto 60 sztuk.
Kto tyle płaci?
Napewno nie Ty.
pitek81

Post autor: pitek81 »

witam miał ktoś sytuacje że loch po pierwszym wyproszeniu (taka jest u mnie) pokryta 2x ( inseminacja 7 marca ) 14 marca nadal ruja poszła do knura ( 3x) dziś nadal nie może iść do grupy bo cały czas ma ma ruje i warjuje
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Świnina do Wielkanocy cenę utrzyma.
Tak jak zawsze :święta ,święta i po świętach. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

pitek81 pisze:witam miał ktoś sytuacje że loch po pierwszym wyproszeniu (taka jest u mnie) pokryta 2x ( inseminacja 7 marca ) 14 marca nadal ruja poszła do knura ( 3x) dziś nadal nie może iść do grupy bo cały czas ma ma ruje i warjuje
..to cosik tam przespałeś i nie zaobserwowałeś! 8)
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

pitek81 pisze:witam miał ktoś sytuacje że loch po pierwszym wyproszeniu (taka jest u mnie) pokryta 2x ( inseminacja 7 marca ) 14 marca nadal ruja poszła do knura ( 3x) dziś nadal nie może iść do grupy bo cały czas ma ma ruje i warjuje
Widocznie chce spędzić święta z Tobą przy stole.
A konkretnie na stole.
tukan

Post autor: tukan »

Takie sytuacje najczęściej zdarzają się u starszych loch z torbielowatością jajników. A tu mamy do czynienia z młodą sztuką. Kolejną przyczyną może być skarmianie pasz zawierające substancje estrogenne typu pastewne rośliny motylkowe, przerośnięte i nadpleśniałe ziarno, przeleżałe otręby, DDGS jednak w takim przypadku u większej ilości doszłoby do zaburzeń hormonalnych. W każdym razie nie jest z nią dobrze i chyba szczególnie dzisiaj rzeźnik się ucieszy. No chyba, że chcesz poczekać aż jej przejdzie. A morze to nimfomanka i lubi się z knurkiem potarmosić? :lol: :lol: :lol:
A tak na poważnie. Ja w takich przypadkach (bardzo rzadkich) kasuję. Kiedyś czekałem długo i nie zachodziła w ciążę.
Siwy

Post autor: Siwy »

W USA warchlak tydzień do tygodnia plus 9,25 dolarów a tuczniki 0,32 centy to jest prawie złotówka na żywo .....
Globalny kryzys mięsny się rozpoczął ..
Co do naszych cen.... to jakie 5,4? - nie dajcie sie nabrać tu trzeba 5,8 wołać chociaż , w tym tygodniu było już 5,5-5,6 .
A w przyszłym tyg 6 może wskoczyć
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Chcieć to sobie można nawet 7.
jacek-g

Post autor: jacek-g »

w tym tygodniu ceny 5,5-5,60 zł na żywą stają się normą.
tukan

Siwy pisze:W USA warchlak tydzień do tygodnia plus 9,25 dolarów a tuczniki 0,32 centy to jest prawie złotówka na żywo .....
Globalny kryzys mięsny się rozpoczął ..
Co do naszych cen.... to jakie 5,4? - nie dajcie sie nabrać tu trzeba 5,8 wołać chociaż , w tym tygodniu było już 5,5-5,6 .
A w przyszłym tyg 6 może wskoczyć
I tu się zgodzę. W tej chwili amerykańskie świnie są po 1,50 euro, czyli nie są tańsze od europejskich. Realne stają się amerykańskie prognozy, że w sierpniu będą chodziły po 1,2 dolara za funt. Obecnie 76 centów. Z końcem roku było 42 - 44 centy. Amerykanie twierdzą, że w tym roku zobaczymy historycznie wysokie ceny wieprzowiny jakich świat nie widział. Jeśli w 2013 roku były dwie sprzedaże po 8,15 i 8,30 na WBC przy w miarę zrównoważonej produkcji na świecie to dlaczego nie może być wyżej przy powiedzmy 20 % spadku w Chinach, co w przybliżeniu daje 10% na świecie. Ja tylko wyciągam logiczne ( jak mi się wydaje ) wnioski.
W każdym razie jest dobrze z nadzieją, że będzie lepiej.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

jacek-g pisze:w tym tygodniu ceny 5,5-5,60 zł na żywą stają się normą.
Stają , a staną - oto jest pytanie ?
...gdzie gro hodowców odpowiedzi nie dostanie. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Minister teraz powinien rzucić na rynek zapasy materiałowe i strategiczne mięsa wieprzowego żeby nie doprowadzić do ten tego tego. 8)
tukan

Peron pisze:Chcieć to sobie można nawet 7.
Niebawem przekroczymy 6 zł. A jak przekroczymy to czy 7 nie jest w zasięgu? Pogłowie tuczników w unii jeszcze spada siłą rozpędu w następstwie wycięcia loch, a dojdą sezonowe czynniki zwiększające popyt typu święta, sezon grillowy i letni. Ktoś powie " to dlaczego w ubiegłym roku grille nie spowodowały podwyżki ". Jak miały rosnąć ceny przy rosnącym pogłowiu i spadającym eksporcie? Takie jest moje zdanie, które pewnie wielu skrytykuje twierdząc, że bujam w obłokach. Wiem, że czasem logika bywa zawodna ale nie tym razem.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mytotoksyna1 pisze:Minister teraz powinien rzucić na rynek zapasy materiałowe i strategiczne mięsa wieprzowego żeby nie doprowadzić do ten tego tego. 8)
Jak ta operacja zawiedzie to będzim w biedzie. 8)
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

co niektorzy niech sobie przypomna czyja matka jest Nadzieja , bo juz takie glupoty wypisuja ze sie potwierdza
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

tukan pisze:
Peron pisze:Chcieć to sobie można nawet 7.
Niebawem przekroczymy 6 zł. A jak przekroczymy to czy 7 nie jest w zasięgu? Pogłowie tuczników w unii jeszcze spada siłą rozpędu w następstwie wycięcia loch, a dojdą sezonowe czynniki zwiększające popyt typu święta, sezon grillowy i letni. Ktoś powie " to dlaczego w ubiegłym roku grille nie spowodowały podwyżki ". Jak miały rosnąć ceny przy rosnącym pogłowiu i spadającym eksporcie? Takie jest moje zdanie, które pewnie wielu skrytykuje twierdząc, że bujam w obłokach. Wiem, że czasem logika bywa zawodna ale nie tym razem.
Ty już zaczynasz gadać jak W. Gomułka w latach sześcdziesiątych XX wieku o tych planach pięcioletnich w gospodarce 8)
tukan

Stanislaw pisze:co niektorzy niech sobie przypomna czyja matka jest Nadzieja , bo juz takie glupoty wypisuja ze sie potwierdza
Jesienią i na początku roku też byłem krytykowany jak pisałem, że pomór w Chinach doprowadzi do podwyżek. Przyzwyczaiłem się do tego. Każdy ma prawo do swojej oceny, Ty Stasiu też.
Puki co powinniśmy się cieszyć, że chmury się rozeszły i wyjrzało słońce. Dzwonią za świnkami co daje nadzieję na dalsze podwyżki.
tukan

https://www.vezg.de/schlachtzahlen/vere ... ungen.html

Tygodniowe uboje w Niemczech i cena VEZG
danielski813

Post autor: danielski813 »

Szkopy oszalały czy co????
Maniu

Post autor: Maniu »

danielski813 pisze:Szkopy oszalały czy co????
Pewnie tak okazuje się ze jednak nie ma dużo tucznika sztuczne dolowanie ceny przez ostatnie miesiące się skończyło . U nas szukają ostro tucznika tylko pamiętajcie kto w grudniu przesowal odbiory. Kto odbierał w terminie to dziś ma tuczniki nieco mniej ale ma a reszta niech jedzie szukać na zachód
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

Zgadza się. Niech teraz czekają.
Propozycja na dziś ok 7zl WBC
Ale po dzisiejszej giełdzie myślę że w przyszłym tygodniu będzie dużo więcej.
Aha, handlujcie na żywa wagę bo teraz to wezmą na każdych warunkach.
tukan

Maniu masz rację. U nas jeden jest zakład do którego nikt nie chce sprzedawać. Chłopy pamiętają. Sokołów przed aukcją 6,90 czyli po niedzieli 7 pęknie. Jak na przełom marca i kwietnia nie jest źle. Delektowałem się aukcją. Należy nam się odrobina luksusu po tym ciężkim okresie. W środę +10, dziś aukcja +9. Pozdrawiam wszystkich. :lol: :lol: :lol:
mietko75

Post autor: mietko75 »

Środowy zapowiadany protest rolników przypadkiem nie jest powodem tych nagłych i niespotykanie wysokich podwyżek :?: :?: :?: Może ma zmobilizować rolników do zostania w domu i obserwowaniu giełdy :?: :?: Po co miasto ma wysłuchiwać że w Polska z eksportera stała się importerem wieprzowiny i nie tylko wieprzowiny :?: :!:
tukan

Warchlak niemiecki od dziś + 4 euro
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

A więc ile na przyszły tydzień płacą pośrednicy do Pini za solówkę? Pytam o wagę żywą
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

A więc ile na przyszły tydzień płacą pośrednicy do Pini za solówkę? Pytam o wagę żywą
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:
Środowy zapowiadany protest rolników przypadkiem nie jest powodem tych nagłych i niespotykanie wysokich podwyżek :?: :?: :?: Może ma zmobilizować rolników do zostania w domu i obserwowaniu giełdy :?: :?: Po co miasto ma wysłuchiwać że w Polska z eksportera stała się importerem wieprzowiny i nie tylko wieprzowiny :?: :!:
Prawda , że POLSKA nie eksportuje polskiej wieprzowiny to są kpiny . 8)
tukan

Znów mi się kula zje....Miało być w kwietniu 7, a Pan Paweł Mółka już wystawił 7,10. Brawo, kto da więcej? :D :D :D
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Panowie, to co się dzieje wydaje się aż trochę podejrzane, a nawet niepokojące. Mimo to cieszę się, że w poniedziałek sprzedaje świnki :)
Awatar użytkownika
Peron

Ciekawe, czy zakład z Rawy też wydzwania?
0909

Post autor: 0909 »

Peron pisze:Ciekawe, czy zakład z Rawy też wydzwania?
Rawa płaci swoje grzeszki z historii jak nie płaciła to teraz wali kasą
Siwy

Post autor: Siwy »

[quote="tukan"]Znów mi się kula zje....Miało być w kwietniu 7, a Pan Paweł Mółka już wystawił 7,10. Brawo, kto da więcej? :D :D :D[/quote]

Szczerze .... to w tych cennikach "cen rolniczych " to właśnie te ceny -Pana Mółki są realne i prawdziwe , mówię o tej cenie 5,80. Znajome fermy na przyszły tydz 5,7-5,8 . Reszta cen w tym cenniku, to chyba po to żeby złapać jakiegoś naiwnego i wyrwać po o wiele niższej cenie niż obecnie jest na rynku
jarekmalina

krzysieko71 pisze:Panowie, to co się dzieje wydaje się aż trochę podejrzane, a nawet niepokojące. Mimo to cieszę się, że w poniedziałek sprzedaje świnki :)
Też się trochę tej sytuacji boję.
Cena idzie w górę w tempie 15-20 gr/dzien
Pracuś

Post autor: Pracuś »

Cena idzie i to ostro. Jak tam, był ktoś dzisiaj w Śląskowie na otwarciu fermy ? :)
0909

Post autor: 0909 »

SKUP 5 dun 5,6 plussssssssssss mysłe ze zblizaamy sie do 6 zł zywiec
arek

Post autor: arek »

a u nas nawet 4,5 nie płacą
brzydal

Post autor: brzydal »

7,3 hak
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Sprzedałem wczoraj po 5.3 Dziś szef zadzwonił co bym sobie 10groszy dołożył. Miło :)
Awatar użytkownika
Peron

Niebywałe...
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

jarekmalina pisze:Zgadza się. Niech teraz czekają.
Żeby nam tych zapędów cenowych zaraz nie ostudzili, bo od poniedziałku tir za tirem z Belgii ponoć jedzie.
Może by tak sprawdzić czy to aby bezpieczny towar, bo zabronić importu chyba się da.
wojce

Post autor: wojce »

Niektórzy to juz przeskoczyli cene niemiecką ,a nie tak dawno stękali ,że nasi przedsiebiorcy cena zaniżaja o kilka procent a tu proszę Polacy teraz płaca wiecej jak bogaci Niemcy :) jak szybko wzrasta tak szybko bedzie spadać ,kto ma niech korzysta
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

prosiaczek pisze:
Żeby nam tych zapędów cenowych zaraz nie ostudzili, bo od poniedziałku tir za tirem z Belgii ponoć jedzie.
Może by tak sprawdzić czy to aby bezpieczny towar, bo zabronić importu chyba się da.
Chiny tyle mięcha potrzebują, że byle Belgia rynku nie zapcha...
rafall

Post autor: rafall »

Dzisiaj słyszałem o cenie 5,8
jarekmalina

wojce pisze:Niektórzy to juz przeskoczyli cene niemiecką ,a nie tak dawno stękali ,że nasi przedsiebiorcy cena zaniżaja o kilka procent a tu proszę Polacy teraz płaca wiecej jak bogaci Niemcy :) jak szybko wzrasta tak szybko bedzie spadać ,kto ma niech korzysta
To jak to wytłumaczyć, że 3-4 tygodnie temu mieliśmy prawie 50 gr cenę niższą niż u Niemca, a teraz mamy prawie tyle samo, ale w drugą stronę? Bo u sąsiada "tylko" niecałe 6,90 WBC. Nie rozumiem tego.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

jarekmalina pisze:
wojce pisze:Niektórzy to juz przeskoczyli cene niemiecką ,a nie tak dawno stękali ,że nasi przedsiebiorcy cena zaniżaja o kilka procent a tu proszę Polacy teraz płaca wiecej jak bogaci Niemcy :) jak szybko wzrasta tak szybko bedzie spadać ,kto ma niech korzysta
To jak to wytłumaczyć, że 3-4 tygodnie temu mieliśmy prawie 50 gr cenę niższą niż u Niemca, a teraz mamy prawie tyle samo, ale w drugą stronę? Bo u sąsiada "tylko" niecałe 6,90 WBC. Nie rozumiem tego.
Co tu jest do tłumaczenia ?
Raz na wozie raz pod wozem.
Baba z wozu koniom lżej.
Kto dołki pod kimś kopie sam w nie wpada. 8)
tukan

lukas1982 pisze:Sprzedałem wczoraj po 5.3 Dziś szef zadzwonił co bym sobie 10groszy dołożył. Miło :)
A jak mój pośrednik dawał mi więcej niż ustalona w czasie kryzysu to nikt mi nie wierzył. Trzymaj się gościa. Zależy mu na twoich świnkach i daje coś od siebie. Nie jest ździercą. Razem na tym skorzystacie.
tukan

prosiaczek pisze:
Akurat w Belgii cena rośnie dynamicznie pomimo pomoru na dzikach. Nawet Niemcom to mięsko zasmakowało. Nie wierz w propagandę skupników. Belgijskie pogłowie to mały pikuś. Oni nic nie mogą, w chwili obecnej nie mają żadnego wpływu na unijne ceny.
tukan

Nic nie będzie spadać. W Polsce było w 2018r. trzy razy większe brakowanie loch. Cena nie jest wyższa niż niemiecka. Nie patrz na giełdę. W czasie podwyżek większość patrzy na aukcję. Giełda środowa to już przeszłość. Jak na rynku popyt mniej więcej równy jest podaży to wszystkie szwindle można wykręcać. Jak faktycznie brakuje świń to nikt nie kombinuje żeby manipulować aukcją. "Ile kupię, tyle będę miał". Dlatego cena nie spadnie. Stawiałem na to, że 8 na WBC będzie w czerwcu jednak weryfikuję swoje prognozy w oparciu o dane z różnych źródeł. Myślę, że nastąpi to w maju.
Dobrze wiem, że "Stan" znów powie, że słuchacie mojego pierdolenia, ale jak miałoby się sprawdzić to warto. Szczerze mówiąc dzisiejszy dzień źle przełożył się na moją psychikę. Do południa cieszyłem się, że Sokołów daje 6,90 a teraz widzę 7,10; 7,30 hak. To nie na moje nerwy. Cieszę się i wy też nie szukajcie zagrożeń. Cieszmy się chwilą która mooooooże być długa.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

odstaw to biale swinstwo a psychika sie sama wyreguluje :lol:
ODPOWIEDZ