FORUM
CENY TRZODY
-
Re: CENY TRZODY
Giełda - cena bez zmian
Nerwowa giełda jedni chcą minusa drudzy plusa USA MINUSUJĄ
Polska jest w czołówce cen tucznika nawet drożej jest niż w Hiszpanii
chyba jesteśmy na pierwszym miejscu co do cen , w Belgi ASF
Polska jest w czołówce cen tucznika nawet drożej jest niż w Hiszpanii
chyba jesteśmy na pierwszym miejscu co do cen , w Belgi ASF
-
a w przyszłym tygodniu zobaczymy
Najtańsze były na aukcji te z terminem odbioru 2 - 3 maj, natomiast te na 5 - 7 wszystkie zostały sprzedane po 1,83. W piątek powinno być w górę.
U nas jedne z lepszych cen, bo import siadł. Kiedyś pisałem, że jak ruszą ceny to i Niemcy nie pogardzą belgijskimi tucznikami i tak też się dzieje. Hiszpania też potrzebuje na eksport a naszych rodzimych siłą rozpędu coraz mniej. I dobrze
Warchlak ciągle do góry ale tucznik też jeszcze sporo pójdzie. Każdy będzie zadowolony.

Niemcy 0 - nie widać podwyżek oby nie spadło tylko
Spaść to może cegła na głowę zakres cen 1.73 - 1.76 to raczej minimalne podwyżki możliwe , ostatnio zakres cen to 1.73- 1.73 chyba był0909 pisze:Niemcy 0 - nie widać podwyżek oby nie spadło tylko
- mytotoksyna1
Raz , dwa , trzy , cztery , pięć w maju świnia straciła na ubój chęć!! 

- mytotoksyna1
We wiosce powiadajo ,że świń jest mało.
Czerwiec gorący to nie będzie do uboju tucznika ,bo apetyt zanika.!!
Czerwiec gorący to nie będzie do uboju tucznika ,bo apetyt zanika.!!

-
Witam, mam przeczucie , że cena długo będzie dobra 

Chiny i USA MINUSY
- Wróż Maciej
więcej na statek się już nie zmieści
i cena spadnie na 5.40 hihii
09 nie siej paniki. W USA zmiana wynika z kursu walut. Dodam, że od jesieni świnie zdrożały tam prawie dwa razy. W Chinach jest tak duża rozpiętość cenowa, że cokolwiek portal 333 napisze może być prawdą. Świń w Chinach robi się coraz mniej, a rząd chiński ukrywa przed społeczeństwem i mediami skalę strat aby nie wywoływać paniki. Do czego doszło, że Chińczycy chcą kupować z Rosji.0909 pisze:Chiny i USA MINUSY
Cena będzie szła do góry i nic tego nie zmieni. Amerykanie przewidują jeszcze wyższe ceny w 2020r niż w obecnym. Zimna majówka może przedłużyć stabilizację ale to zobaczymy jutro na aukcji. Ja jestem raczej za małym wzrostem.
Wróż Maciej pisze:więcej na statek się już nie zmieści
Wróż Maciej pisze:więcej na statek się już nie zmieści
Już nic nie gadamtukan pisze:09 nie siej paniki. W USA zmiana wynika z kursu walut. Dodam, że od jesieni świnie zdrożały tam prawie dwa razy. W Chinach jest tak duża rozpiętość cenowa, że cokolwiek portal 333 napisze może być prawdą. Świń w Chinach robi się coraz mniej, a rząd chiński ukrywa przed społeczeństwem i mediami skalę strat aby nie wywoływać paniki. Do czego doszło, że Chińczycy chcą kupować z Rosji.0909 pisze:Chiny i USA MINUSY
Cena będzie szła do góry i nic tego nie zmieni. Amerykanie przewidują jeszcze wyższe ceny w 2020r niż w obecnym. Zimna majówka może przedłużyć stabilizację ale to zobaczymy jutro na aukcji. Ja jestem raczej za małym wzrostem.
na cenę to dopiero sie zanosi
-
Szykuje się całkiem udany rok:-)
A w cenie warchlaka co się szykuje na kolejny tydzień?
0909 wszystkich uwagi są ważne i te Twoje też. Jednak o ewentualnych spadkach musimy wypowiadać się ostrożnie a to dlatego, że niejeden stresuje się z powodu rosnących cen warchlaka. Według mnie nawet jak warchlak dojdzie do 500 to i tak każdy zarobi bo i tucznik pójdzie na rekord. Niemcy piszą o 2 euro w niedługim czasie. Ale kto na dzień dzisiejszy to zagwarantuje? Pewnie tak będzie ale tylko pewnie...
- mytotoksyna1
Jak Polska długa i szeroka nie róbta ,ze świni tłumoka.Wróż Maciej pisze:więcej na statek się już nie zmieści

Mała giełda ładne ssanie dzisiaj
No i ładnie. Aukcja +4 i wszystko sprzedane 

Pewnie tak, ale jeszcze nie teraz.

- Muchozolali

- Załączniki
-
- 59664417_2421355947894996_241167477436841984_n.jpg (8.42 KiB) Przejrzano 26193 razy
to ile teraz można dostać do auto kabanów?
a tak poza tym Panowie to oderwijcie się od chlewów choć na chwile, żeby poświętować jak normalni ludzie w majówke, choćby nawet niezbyt gorąca
a tak poza tym Panowie to oderwijcie się od chlewów choć na chwile, żeby poświętować jak normalni ludzie w majówke, choćby nawet niezbyt gorąca

Re: cena świń w nadchodzącym tygodniu
wkładautor: farmer09 »piątek 03 maja 2019 11:46
Tönnies Agrarblog nie przewiduje żadnych dalszych podwyżek cen po Wielkanocy z powodu braku impetu w biznesie krajowym i trzecim. Jednocześnie giełda rośnie o 4 centy przy najwyższej cenie 1,88 euro.
Więc nie daj się zwieść. Świnie są jeszcze bardziej pożądane w ciągu najbliższych kilku tygodni niż przed Wielkanocą!
Landwirt09
W górę
wkładautor: Porcex »piątek 03 maja 2019 r. 12:32
Taki jednostronny zasięg, jak u Tönnies Agrarblock, służy tylko jednej stronie, czerwony!
Porcex
Rezydencja: South Oldenburg
W górę
wkładprzez Estomil »Piątek 03 maja 2019 13:59
Musiałem też się śmiać, kiedy to czytałem. Świnie są wciąż rzadkie i poszukiwane.
Nawiasem mówiąc, byłem bardzo zaskoczony w zeszłym tygodniu, kiedy robiłem zakupy z żoną. Mięso z grilla w nowej kasie kosztuje teraz 10-12 € za kilogram. Szaleństwo!
Estomil
Taki tam sobie dialog z niemieckiego forum.

wkładautor: farmer09 »piątek 03 maja 2019 11:46
Tönnies Agrarblog nie przewiduje żadnych dalszych podwyżek cen po Wielkanocy z powodu braku impetu w biznesie krajowym i trzecim. Jednocześnie giełda rośnie o 4 centy przy najwyższej cenie 1,88 euro.
Więc nie daj się zwieść. Świnie są jeszcze bardziej pożądane w ciągu najbliższych kilku tygodni niż przed Wielkanocą!
Landwirt09
W górę
wkładautor: Porcex »piątek 03 maja 2019 r. 12:32
Taki jednostronny zasięg, jak u Tönnies Agrarblock, służy tylko jednej stronie, czerwony!
Porcex
Rezydencja: South Oldenburg
W górę
wkładprzez Estomil »Piątek 03 maja 2019 13:59
Musiałem też się śmiać, kiedy to czytałem. Świnie są wciąż rzadkie i poszukiwane.
Nawiasem mówiąc, byłem bardzo zaskoczony w zeszłym tygodniu, kiedy robiłem zakupy z żoną. Mięso z grilla w nowej kasie kosztuje teraz 10-12 € za kilogram. Szaleństwo!
Estomil
Taki tam sobie dialog z niemieckiego forum.

- mytotoksyna1
Nie licytujta sie !
Cena pięć złotych trzydziesći w granicach błędu się miesci .
Cena pięć złotych trzydziesći w granicach błędu się miesci .

Jeśli podniosą nawet 4 centy to cena zrówna się dopiero z naszą ! U nas jest najdrożej w europie !
a myślisz że niemiec sprzedaje po cenie bazowej ?
- Muchozolali

- Załączniki
-
- 59706289_1222050877957857_4647589045919023104_n.jpg (32.87 KiB) Przejrzano 24814 razy
- mytotoksyna1
Dobrze ,że jeszcze tatuaże nikt nie nakłada na twarze , bo to ,że się tak wyrażę będą blamaże. 

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... oniec-lata
Było o tym napisać jesienią tak jak ja pisałem. Wielu śmiało się ze mnie ale przyświecał mi jeden cel - utrzymanie w braciach hodowcach jakiegoś optymizmu. Sam miewałem wzloty i upadki, chwile zwątpienia jednak wierzyłem, że sytuacja na świecie rozwinie się dla nas pomyślnie. Wygląda na to, że ponad pół roku temu dobrze prognozowałem. Mam starszego kolegę - sąsiada. Na początku roku za moją namową nakupował prosiąt za 65 zł. od sztuki. Ładne warchlaczki. Na początku marca przyjechał i z wyrzutami przeklinał dzień w którym dał się namówić na ich kupno. Łyso mi było choć wiedziałem, że cena musi pójść. Teraz jest zły, że nigdzie nie może kupić, bo w kryzysie źródełka wyschły po likwidacji loch jednak już nie żałuje, że ma tuczniki na sprzedaż. Ot mała dygresja.
Było o tym napisać jesienią tak jak ja pisałem. Wielu śmiało się ze mnie ale przyświecał mi jeden cel - utrzymanie w braciach hodowcach jakiegoś optymizmu. Sam miewałem wzloty i upadki, chwile zwątpienia jednak wierzyłem, że sytuacja na świecie rozwinie się dla nas pomyślnie. Wygląda na to, że ponad pół roku temu dobrze prognozowałem. Mam starszego kolegę - sąsiada. Na początku roku za moją namową nakupował prosiąt za 65 zł. od sztuki. Ładne warchlaczki. Na początku marca przyjechał i z wyrzutami przeklinał dzień w którym dał się namówić na ich kupno. Łyso mi było choć wiedziałem, że cena musi pójść. Teraz jest zły, że nigdzie nie może kupić, bo w kryzysie źródełka wyschły po likwidacji loch jednak już nie żałuje, że ma tuczniki na sprzedaż. Ot mała dygresja.
Tukan czytam te nowinki z 5 maja i aż orgazmu dostaje jakimi to bogami będziemy po nauczycielach w 2020 roku.Nic tylko trzymać świnie jak to było do ASFu kiedy rzucali kierownicze i dyrektorskie stanowiska i budowali chlewnie na kilka tysi. Żałosne jest to dla mnie że lobby ZM pracują i w niedziele i piszą takie dyrdymały jaki to będzie kryzys w Chinach w 2020 a w Europie renesans XXI dla świniarzy w czasach gdy korporacje chińsko-amerykańskie zmiatają resztki hodowców świń w wschodniej Europie.
2,5 kg paszy na kg tucznika = 3,15 + warchlak 400 = 715 zl za 1 25kg x 5,4 =722 z VAT .Co tu komentowac .
-
- Kontakt:
06.05.2019 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
- mytotoksyna1
Potwierdzam te słowa , chłop pańszczyźniany to tylko marny puch; co,BRUTAL pisze:Tukan czytam te nowinki z 5 maja i aż orgazmu dostaje jakimi to bogami będziemy po nauczycielach w 2020 roku.Nic tylko trzymać świnie jak to było do ASFu kiedy rzucali kierownicze i dyrektorskie stanowiska i budowali chlewnie na kilka tysi. Żałosne jest to dla mnie że lobby ZM pracują i w niedziele i piszą takie dyrdymały jaki to będzie kryzys w Chinach w 2020 a w Europie renesans XXI dla świniarzy w czasach gdy korporacje chińsko-amerykańskie zmiatają resztki hodowców świń w wschodniej Europie.

Jeszcze kilka miesięcy temu był podobny artykuł tylko napisany w takim tonie, że w 2019 nie ma co liczyć na cenę tucznikow. Więc traktuję to z przymrużeniem oka
A cykl zamknięty nie łaska?Stanislaw pisze:2,5 kg paszy na kg tucznika = 3,15 + warchlak 400 = 715 zl za 1 25kg x 5,4 =722 z VAT .Co tu komentowac .
-
To samo pomyślałem. Eksperci z BGŻ przewidują lekkie wzrostu cen na koniec lata a ogólnie nie ma się co spodziewać poprawy sytuacji.rom19 pisze:Jeszcze kilka miesięcy temu był podobny artykuł tylko napisany w takim tonie, że w 2019 nie ma co liczyć na cenę tucznikow. Więc traktuję to z przymrużeniem oka
Co do Stasia to trochę racji, maciory wyprzedal zostawił tylko tyle co do zobowiązan agencyjnyvh i teraz zastanawia się c6z nie wstawić warchlaka ale powyższa kalkulacja go nie zachęca
macior jeszcze zlikwidowalismy w kwietniu kilka szt , zobowiazania sie za pol roku skoncza i pewnie reszta tez zostanie sprzedana .Jak wielokrotnie pisalem nie bedziemy produkowac z warchlaka importowanego .Mamy polski honor .Kidys byla kalkulacja ze swinka w zamknietym musi kosztowac najmniej 1kg = 10 kg zyta . Pytam co sie zmienilo , koszty znacznie wzrosly i oglupianie Polakow rowniez .Cykl zamknety nie jest taki prosty i mysle ze niewielu rolnikow sobie z tym radzi [ koszty chlewni , problemy techniczne i zdrowotne ]. Powtarzam aby sie to oplacilo wiekszosci musi byc 10 kg zyta za kg tucznika inaczej polskich swinek bedzie ubywac i bedziemy zalezni od importu . Nie powiedziane ze nie znacznie drozszego niz 1 do 10 .
- mytotoksyna1
..eksperci z BGŻ co ze świnio majo wspulnego .Gregory_Fox pisze:To samo pomyślałem. Eksperci z BGŻ przewidują lekkie wzrostu cen na koniec lata a ogólnie nie ma się co spodziewać poprawy sytuacji.rom19 pisze:Jeszcze kilka miesięcy temu był podobny artykuł tylko napisany w takim tonie, że w 2019 nie ma co liczyć na cenę tucznikow. Więc traktuję to z przymrużeniem oka
Co do Stasia to trochę racji, maciory wyprzedal zostawił tylko tyle co do zobowiązan agencyjnyvh i teraz zastanawia się c6z nie wstawić warchlaka ale powyższa kalkulacja go nie zachęca
Chyba ,że chco kupić jednego?

przy 4,90 za kg żywca winien być skup interwencyjny tucznika , ale rolnicy zgłupieli obok mnie stawiane są dwa kurniki po 60 tys każdy inwestor po podstawówce , za niego myśli bank bo ma dużo ziemi
Trzeba mieć szacunek do siebie i 12 kg żądać. Szanuj Siebie Stasiu.Stanislaw pisze:macior jeszcze zlikwidowalismy w kwietniu kilka szt , zobowiazania sie za pol roku skoncza i pewnie reszta tez zostanie sprzedana .Jak wielokrotnie pisalem nie bedziemy produkowac z warchlaka importowanego .Mamy polski honor .Kidys byla kalkulacja ze swinka w zamknietym musi kosztowac najmniej 1kg = 10 kg zyta . Pytam co sie zmienilo , koszty znacznie wzrosly i oglupianie Polakow rowniez .Cykl zamknety nie jest taki prosty i mysle ze niewielu rolnikow sobie z tym radzi [ koszty chlewni , problemy techniczne i zdrowotne ]. Powtarzam aby sie to oplacilo wiekszosci musi byc 10 kg zyta za kg tucznika inaczej polskich swinek bedzie ubywac i bedziemy zalezni od importu . Nie powiedziane ze nie znacznie drozszego niz 1 do 10 .
U nas nie 5.4 tylko 6.2kowal pisze:A cykl zamknięty nie łaska?Stanislaw pisze:2,5 kg paszy na kg tucznika = 3,15 + warchlak 400 = 715 zl za 1 25kg x 5,4 =722 z VAT .Co tu komentowac .
-
Chińczyk, nie psuj Stanisławowi obliczeń.
- Muchozolali
Może to i lepiej bo nie będziemy padliny z zachodu jeść nie dziwi Was że kraj który nie pokrywa połowy zapotrzebowania na wieprzowinę eksportuje jeszcze to co wyprodukuje?
Biedaki nie hodują tuczników
https://wiadomosci.wp.pl/europoslowie-u ... 269046913a
https://wiadomosci.wp.pl/europoslowie-u ... 269046913a
dla tych ktorzy myslec samodzielnie nie potrafia , czyli polowy z tego forum https://www.youtube.com/watch?v=Rn66RZLzkJE