CENY TRZODY

krzysieko71

Re: CENY TRZODY

Post autor: krzysieko71 »

MekkaB pisze:Wczoraj trochę porządków robiłem w papierach i tak faktury za 2017 - 2018 patrze i *** mnie strzela na ile nas okradli. Przy mojej niewielkiej skali produkcji, co odstawa to 3-6 tys w łeb i tak co 3-4 tygodnie qrwa aby ich wszystkich *** strzelił :twisted:
Przy sprzedaży 80 szt tygodniowo, boli to jeszcze bardziej.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Krzysiu boli każdego czy qrwa sprzedał 1 szt czy 100 i tak był tak samo dymany!!! A ja skromnie liczę tylko 2 zł różnicy/kg.
Ulan

Post autor: Ulan »

BRUTAL pisze:Ulan a po le teraz chodzą?
na ten moment ceny zaczynają się od 6zł netto na żywą. Zobaczymy co po giełdzie będzie
balon

Post autor: balon »

Ulan pisze:
na ten moment ceny zaczynają się od 6zł netto na żywą. Zobaczymy co po giełdzie będzie
Pini -7 eurocentów
rom19

Post autor: rom19 »

balon pisze:
Ulan pisze:
Pini -7 eurocentów
A temu co się stało ?
chłop

Post autor: chłop »

Skąd takie informacje ???
0909

Post autor: 0909 »

balon pisze:
Ulan pisze:
Pini -7 eurocentów
Niemcy 4 plus
Ostatnio zmieniony środa 15 maja 2019, 14:15 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

A warchlaczek po ???
rom19

Post autor: rom19 »

A szkopy plus 4
Ulan

w zeszłym tygodniu +3 teraz+4 , do tego euro w góre, to dać powinno około 30gr wzrostu
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Ulan pisze:w zeszłym tygodniu +3 teraz+4 , do tego euro w góre, to dać powinno około 30gr wzrostu
O !krucafuks.
Złotówka słabnie ?
chłop

Słyszałem że u kolegów na Grabicy fajna impreza w niedziele czy to tylko dla miejscowych czy można wpaśc na kielicha ?
Bart 20

Post autor: Bart 20 »

Wie ktoś ile Marcinkowscy od jutra podnoszą?
dragonlux

Post autor: dragonlux »

Bart 20 pisze:Wie ktoś ile Marcinkowscy od jutra podnoszą?
A podnoszą ?
Fikuśny Marek

Post autor: Fikuśny Marek »

Witam , jakie ceny teraz można maksymalnie uzyskać za tucznika?
chłop

Albo 0 albo -- u nas za zestaw 5,80 do 5,90 max
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

znajomy dostaje ponad 1200zł za tucznika plus 7% vatu
Fikuśny Marek

a nie jest to cena za dwa tuczniki ???? :-) :-)
Fikuśny Marek

Podzwoniłem trochę i oferty są przeróżne...........:-(
Awatar użytkownika
Muchozolali

Fikuśny Marek pisze:a nie jest to cena za dwa tuczniki ???? :-) :-)
za jednego i do duzego zakładu na południu Polski!!! :D
Fikuśny Marek

Proszę o dane na PRIV tego niezwykłego zakładu.........
0909

Post autor: 0909 »

Cena cofa sie w tył w Polsce
daniel0

Post autor: daniel0 »

Ty 09 agenturalny fikuśny chłopie czy coś tam jeszcze...a może niech cofnie się do przodu??
7.5 netto na haku za wszystko co leci.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Żaba kum, kum.
Bocian kle ,kle .
Kogut kukuryku , kukuryku.
Kura koko dag , koko dag.
...i jak tu nie lubić świat. :D
nemezis

Post autor: nemezis »

Muchozolali pisze:
Fikuśny Marek pisze:a nie jest to cena za dwa tuczniki ???? :-) :-)
za jednego i do duzego zakładu na południu Polski!!! :D
Co to za zakład że przyjeżdża po jednego tucznika i płaci dajmy na to- ponad1200zł dzielone na 140 kg =8,60za kg. Czy ten znajomy to aby na pewno na żywą sprzedał -czy może policzył po żywej poubojową :D :D :D
Awatar użytkownika
Muchozolali

400szt i płacił 5,8złkg żywej wagi plus vat
nemezis

Post autor: nemezis »

To jakieś ponad 200stu kilogramowe chyba były , że wyszło ponad 1200 zeta za szt.
Ostatnio zmieniony czwartek 16 maja 2019, 21:28 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Mysle ze Polakow , rowniez rolnikow latwo wpuscic w pokrzywy https://www.youtube.com/watch?v=gYTA4Jc_S18
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Ze świniami obecnie nie jest wesoło trzeba szukać wokoło. :roll:
boder24

Post autor: boder24 »

Myślę, że duże zakłady znów się dogadały. Wszędzie ta sama cena 7.6-7,7. Wszyscy niby mają towar i nie potrzebują. Negocjowałem cenę na 3 auta 600szt. w 4rech zakładach. wszędzie ta sama gadka. Gdy sprzedałem do jednego to w tych trzech pozostałych jednak było im przykro i nagle chcieli cenę podnosić i milion pytań czemu pan nie oddał do nas; my byśmy dali lepsze warunki.
Widzę, że sporo tuczy akurat się kończy i może trochę tucznika więcej się pojawiło pogoda też nie jest grillowa ale to chwilowa zadyszka przed większymi podwyżkami!!!!
tukan

Post autor: tukan »

boder24 pisze:Myślę, że duże zakłady znów się dogadały. Wszędzie ta sama cena 7.6-7,7. Wszyscy niby mają towar i nie potrzebują. Negocjowałem cenę na 3 auta 600szt. w 4rech zakładach. wszędzie ta sama gadka. Gdy sprzedałem do jednego to w tych trzech pozostałych jednak było im przykro i nagle chcieli cenę podnosić i milion pytań czemu pan nie oddał do nas; my byśmy dali lepsze warunki.
Widzę, że sporo tuczy akurat się kończy i może trochę tucznika więcej się pojawiło pogoda też nie jest grillowa ale to chwilowa zadyszka przed większymi podwyżkami!!!!
Myślę, że tak to dokładnie wygląda jak przedstawiłeś. Byłoby też większe ożywienie gdyby pogoda była bardziej sprzyjająca jednak cieszę się że pada, bo susza kroiła się nieziemska.
Część amerykańskiego raportu który dziś się ukazał:

Afrykański pomór świń to wirus wywołujący gorączkę krwotoczną o wysokiej śmiertelności u świń. W ostatnich tygodniach gorączka świńska mocno uderzyła w dostawy wieprzowiny w Chinach. Według Arlana Sudermana , głównego analityka ds. Towarów w INTL FCStone, żywienie trzody chlewnej w Chinach spadło w tym roku o 40%. Przy typowej produkcji trzody chlewnej na poziomie 710 milionów świń rocznie, redukcja może oznaczać, że z powodu choroby zginęło nawet 300 milionów świń.

Zmniejszenie żywienia trzody chlewnej wpływa na popyt na soję, ponieważ mączka sojowa jest głównym składnikiem paszy dla zwierząt. Według Sudermana: „To radykalnie zmieni to, co handlują. Zamiast kupować dużo soi, [Chińczycy] będą kupować dużo mięsa”.

Chiny bagatelizują masakrę w zapasach wieprzowych, ale naród jest największym na świecie konsumentem wieprzowiny, a afrykański pomór świń, który ma 1,4 miliarda paszy, może przerodzić się w katastrofę w zaopatrzeniu w żywność. Możemy być na skraju niedoboru wieprzowiny na całym świecie, ponieważ Chiny pozyskują mięso z całego świata, aby zastąpić utraconą produkcję. Ceny kontraktów terminowych na odchudzoną wieprzowinę w USA od marca wzrosły.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

:D Podsumowanie tematu.
"Jestem , a jakoby ,by mnie nie było"
Dobre to ,że ceny zboża nie ido to tak jakby chłop szedł tylko z jedną dzido.
Na przednówku ceny zboża stabilne to hodowcy nie siedzą bezczynnie.
..tu trzeba pochwalić ministra .
Awatar użytkownika
Wróż Maciej

Post autor: Wróż Maciej »

pies sierść swoją mokrą liże
5,40 coraz bliżej hihihiii
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Jeż kolce wystawia
Wie ,że cena tucznika sprawia
Nigdy nie przebije ceny pawia :roll:
Ulan

moim zdaniem zakłady boją się ceny 6 zł przekroczyć- bo to psychologiczna bariera. Poza tym przyzywczaili się do dupcenia nas - chłopów i teraz po miesiącu wysokich cen chcieliby wrócić na 3 zł znowu. Niestety muszą zrozumieć że w tym roku obecne ceny są prawodopobnie najniższymi jakie będą płacić i to jest powrót karmy jaką nam dawali w poprzednich latach. Dlatego kochane zakłady - prosze o podzielenie się milionowymi zyskami z tymi bez których nie bedziecie istnieć. Dziękuje za uwagę :D
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Wygląda na to, że nie ma podstaw do obniżek.
tukan

Ulan pisze:moim zdaniem zakłady boją się ceny 6 zł przekroczyć- bo to psychologiczna bariera. Poza tym przyzywczaili się do dupcenia nas - chłopów i teraz po miesiącu wysokich cen chcieliby wrócić na 3 zł znowu. Niestety muszą zrozumieć że w tym roku obecne ceny są prawodopobnie najniższymi jakie będą płacić i to jest powrót karmy jaką nam dawali w poprzednich latach. Dlatego kochane zakłady - prosze o podzielenie się milionowymi zyskami z tymi bez których nie bedziecie istnieć. Dziękuje za uwagę :D
Dobrze to ująłeś :lol:
dragonlux

Post autor: dragonlux »

BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

No i Mazury pozamiatane!. Kto następny?. Jestem ciekaw ile czasu zachodnia część Polski będzie żyła kosztem
wschodu.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

dragonlux pisze:http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/ognisko-asf-w-duzym-stadzie-swin-w-woj-warminsko-mazurskim,85963.html
..ale też wielki problem ?
Konserwy z tuczników zrobić i po krzyku.
..tym bardziej ,że dziki świni nie chceta zabijać.
andre

Post autor: andre »

80 szt. 6.35 netto żywa. I małe pytanie do wyznawców wodza z Żoliborza. Gdzie jest państwowa ubijania jaką chcieli zrobić gdzie jest polski holding owoców miękkich i jabłek, co zrobili z dzikami, tak się zastanawiam bo myślę że rolnik któremu właśnie wpadło ASF i 1800szt idzie do piachu też musi mieć to w głowie .Chyba że wszyscy zamurowani obecną ceną już zapomnieli jak było jeszcze miesiąc wcześniej. A i jeszcze przypomniało mi się gdzie wyrównanie dopłat. Nadchodzi czas wyborów, oby polska Wieś była tym razem MĄDRZEJSZA Pozdrawiam
SA

Post autor: SA »

andre pisze:80 szt. 6.35 netto żywa. I małe pytanie do wyznawców wodza z Żoliborza. Gdzie jest państwowa ubijania jaką chcieli zrobić gdzie jest polski holding owoców miękkich i jabłek, co zrobili z dzikami, tak się zastanawiam bo myślę że rolnik któremu właśnie wpadło ASF i 1800szt idzie do piachu też musi mieć to w głowie .Chyba że wszyscy zamurowani obecną ceną już zapomnieli jak było jeszcze miesiąc wcześniej. A i jeszcze przypomniało mi się gdzie wyrównanie dopłat. Nadchodzi czas wyborów, oby polska Wieś była tym razem MĄDRZEJSZA Pozdrawiam
Tak była mądra i będzie mądra wie na kogo ma głos oddać.
tukan

andre pisze:80 szt. 6.35 netto żywa. I małe pytanie do wyznawców wodza z Żoliborza. Gdzie jest państwowa ubijania jaką chcieli zrobić gdzie jest polski holding owoców miękkich i jabłek, co zrobili z dzikami, tak się zastanawiam bo myślę że rolnik któremu właśnie wpadło ASF i 1800szt idzie do piachu też musi mieć to w głowie .Chyba że wszyscy zamurowani obecną ceną już zapomnieli jak było jeszcze miesiąc wcześniej. A i jeszcze przypomniało mi się gdzie wyrównanie dopłat. Nadchodzi czas wyborów, oby polska Wieś była tym razem MĄDRZEJSZA Pozdrawiam
Obecnie rządzący chociaż o nasze głosy zabiegają ale nie próbuj mnie przekonać, że Schetyna i inni z jego otoczenia lepiej zadbają o polskiego rolnika. Kiedyś PSL popełnił błąd wchodząc w koalicję z PO i musieli tak tańczyć jak oni zagrają, ale i dziś nic w tej kwestii się nie zmieniło, gdyż znów są w koalicji tyle że szerszej. Pozostaje jeszcze Biedroń i Petru zależnie od preferencji :lol: Każdy dokona swego wyboru, a że dodatkowo blisko mi do narodowych, a nie unijnych wartości sprawa jest oczywista.
Taka mała dygresja - nie chciałbym aby za np. 30 lat językiem urzędowym w unii był np. niemiecki, a nasz narodowy traktowany jako dialekt ludności tubylczej. To tak z przymrużeniem oka....ale kto to wie?
andre

Post autor: andre »

Przecież nie prowadzę tu żadnej agitacji politycznej na rzecz jednej czy drugiej opcji ,zadałem natomiast konkretne pytania do tematów i haseł jakimi nas obecny obóz rządzący mami
I jakoś nie widzę odpowiedzi. Nawet mnie to nie dziwi. Dobra kończę swój wywód. Życzę udanego wekendu tym bardziej że w końcu pogoda na grilla super
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

jak tak dalej beda rzadzić to ydisz moze byc .Mam dosyc PiSu i PO . Jest nowe "Konfederacja " i moim zdaniem trzeba sprobowac , chcialbym aby dostala tylko 20 poslow w sejmie to juz moze byc jakas merytoryczna opozycja ale stawiam na wiecej .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

W Sejmie powinny być dwie partie
1 -223 posłów.
2-223 posłów
...wtedy będzie posłuch!
Sejmu rozdrabnianie spowoduje ,że obywatel źle się czuje. 8)
Awatar użytkownika
Witek71

Post autor: Witek71 »

Stanislaw pisze:jak tak dalej beda rzadzić to ydisz moze byc .Mam dosyc PiSu i PO . Jest nowe "Konfederacja " i moim zdaniem trzeba sprobowac , chcialbym aby dostala tylko 20 poslow w sejmie to juz moze byc jakas merytoryczna opozycja ale stawiam na wiecej .
popieram w 100 procentach , moj glos tez maja ,
robert0169

Post autor: robert0169 »

trzymając karte do głosowania w rekach dobrze sie zastanów :idea: i przez tydzien nie ogladaj telewizji z udziałem zachodniego kapitału :shock:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Polska jest za bardzo upartyjniona dlatego każdy wyciąga po nią ramiona.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

ODPOWIEDZ