FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
takFikuśny Marek pisze:b/z
Za tydzień w górę. Najważniejsze, że spadku nie będzie. Zgadzasz się ze mną 09?
Tukan ale u nas w górę ??? bo szkopy to nas nie obchodzą
-
Tak to kurestwo zdominowało rynek że ani tuczyć ani czytać się nie da !!! gdzie są prawdziwi hodowcy ????
to kurestwo trzeba wypalać jak minister gadał żywym ogniem

to kurestwo trzeba wypalać jak minister gadał żywym ogniem

Tego nie wie nikt. Jest jednak coś na rzeczy, że jak tam w górę to i u nas jakaś szansa na podwyżkę.chłop pisze:Tukan ale u nas w górę ??? bo szkopy to nas nie obchodzą
Wczoraj widziałem szwabski schab w biedronce po 16,99. Tam wyższa cena to i droższy import. Niby to logiczne ale czasem sytuacja zaskakuje.
-
Stan jedyne co twój minister wypala to rodzinne gospodarstwa a nakladcze osobiście przecina wstęgi mówiąc że to wzór gospodarowania...
PRAWDĘ MÓWICIE,JEDYNIE CO ROBIĄ TO SKUR...NISZCZĄ NAS A MY NA NICH GŁOSUJEMY I WYNOSIMY NA SZCZYTY.
upały są i przez to nikt nie trzyma dużych świń, co za tym idzie jest chwilowo więcej świn, przez co cena w zeszłym tygodniu lekko spadła, ale zaraz zrobi się dziura w dostawach i zacznie się ssanie. Taka moja prognoza 

Polacy z ciągnęli ogromne ilości warchlaka do polski tyle co mogę powiedzieć
- mytotoksyna1
Minister musi rozwinąć skrzydła i opodatkować tych nierobów !0909 pisze:Polacy z ciągnęli ogromne ilości warchlaka do polski tyle co mogę powiedzieć

Pewnie, w Danii pogłowie o 4% niższe a rekordowy import notują Hiszpanie i Włosi, więc nie chrzań.0909 pisze:Polacy z ciągnęli ogromne ilości warchlaka do polski tyle co mogę powiedzieć
Za chwilę pęknie bańka i ci co hodowcom życzą nie specjalnie to się obsrają. Nie wierzę w żadne obniżki i Wy też nie dajcie się urabiać. Chcą tucznika to muszą zapłacić , a jak nie to niech sobie natrzepią.

W kiepskiej sytuacji są zakłady, bo podpisały umowy na konkretną cenę , a surowiec podrożał. Szczerze? Wisi mi to. Każdy miał nas w dupie jak było tanio i nierzadko tworzyli sztuczne kolejki jak już z surowca było mniej. Pocieszę niektórych, którzy są z tej drugiej strony - nie myślcie, że minie to jesienią. Według mnie zabraknie mięska na święta. To znaczy może nie zabraknie, bo wszystko jest kwestią ceny. Śmieszy mnie jak ktoś zaklina rzeczywistość i rozpowszechnia tezę, że cena spadnie. Obrażacie naszą inteligencję, no ale my przecież tylko świnki po dupkach klepiemy i jesteśmy ciemni.
-
Tukan pewnie masz rację , ja jednak bym się nie martwił że zakładom zabraknie surowca bo cenę to mogą zaoferować jaką rolnik sobie wymarzy tylko czy będą w stanie potem za to zapłacić to już inna bajka a jak się zaczną bankrótctwa to rolnik kasy nie dostatnie a do a+ ustawią się nowe kolejki niewolników...
Pewnie to mało realny scenariusz ale prawdopodobny.
Pewnie to mało realny scenariusz ale prawdopodobny.
- mytotoksyna1
Tukan - czy ty czasami duńskim warchlakiem nie handlujesz ?tukan pisze:Pewnie, w Danii pogłowie o 4% niższe a rekordowy import notują Hiszpanie i Włosi, więc nie chrzań.0909 pisze:Polacy z ciągnęli ogromne ilości warchlaka do polski tyle co mogę powiedzieć
Za chwilę pęknie bańka i ci co hodowcom życzą nie specjalnie to się obsrają. Nie wierzę w żadne obniżki i Wy też nie dajcie się urabiać. Chcą tucznika to muszą zapłacić , a jak nie to niech sobie natrzepią.![]()
![]()
![]()
W kiepskiej sytuacji są zakłady, bo podpisały umowy na konkretną cenę , a surowiec podrożał. Szczerze? Wisi mi to. Każdy miał nas w dupie jak było tanio i nierzadko tworzyli sztuczne kolejki jak już z surowca było mniej. Pocieszę niektórych, którzy są z tej drugiej strony - nie myślcie, że minie to jesienią. Według mnie zabraknie mięska na święta. To znaczy może nie zabraknie, bo wszystko jest kwestią ceny. Śmieszy mnie jak ktoś zaklina rzeczywistość i rozpowszechnia tezę, że cena spadnie. Obrażacie naszą inteligencję, no ale my przecież tylko świnki po dupkach klepiemy i jesteśmy ciemni.
Wypowiedzi są tendencyjne wręcz obsesyjne , przysłonięte woalką z tworzywa sztucznego wcale nie magicznego .

tukan pisze: Chcą tucznika to muszą zapłacić , a jak nie to niech sobie natrzepią.![]()
![]()
![]()
.

Sorry, chyba trochę to wszystko za mocno ująłem. Do dziś mnie trzęsie jak sobie przypomnę okres w którym ciężko było sprzedać świnie, a import nas zalewał. Przez to wszystko pogłowie jest jakie jest. Wielu z nas umoczyło. Było minęło. Mam nadzieję, że szybko to się nie powtórzy. Pewnie jednak taki moment nadejdzie.nemezis pisze:tukan pisze: Chcą tucznika to muszą zapłacić , a jak nie to niech sobie natrzepią.![]()
![]()
![]()
.![]()
![]()
A dlaczego tak nie mówiłeś zimą zakładom- przecież nikt Ci lufy do łba nie przystawił i nie zmuszał do sprzedaży.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ten moment z krótkimi wzniesieniami trwa nieprzerwanie od mniej więcej 20 lat już-
hodowla swinek to obecnie stan emocjonalny a nie sposob na pieniadze .3 mln kredytu na chlewnie , kiedy to sie odrobi a poza tym ASF .
- mytotoksyna1
Miarka się przebrała i na rolnictwo trzeba spojrzeć z dużej wysokości i rozwinąć skrzydła w całej rozciągłości. 

teza mieć nierówno pod sufitem żeby w tych czasach tak się umoczyc kredytem,do końca żywota być wyrobnikiem!!!Stanislaw pisze:hodowla swinek to obecnie stan emocjonalny a nie sposob na pieniadze .3 mln kredytu na chlewnie , kiedy to sie odrobi a poza tym ASF .
- mytotoksyna1
Gospodarna Wielkopolska jak tak powiada to nie można słuchać żadnego innego dziada.MARTECH pisze:teza mieć nierówno pod sufitem żeby w tych czasach tak się umoczyc kredytem,do końca żywota być wyrobnikiem!!!Stanislaw pisze:hodowla swinek to obecnie stan emocjonalny a nie sposob na pieniadze .3 mln kredytu na chlewnie , kiedy to sie odrobi a poza tym ASF .

Trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby w tych czasach tak się umoczyć kredytem na produkcje czegoś po cenach z przed 20 lat , zapierdalać przy nienormalnych ilościach i przy optymistycznym scenariuszu do końca żywota być wyrobnikiem!!!MARTECH pisze:teza mieć nierówno pod sufitem żeby w tych czasach tak się umoczyc kredytem,do końca żywota być wyrobnikiem!!!Stanislaw pisze:hodowla swinek to obecnie stan emocjonalny a nie sposob na pieniadze .3 mln kredytu na chlewnie , kiedy to sie odrobi a poza tym ASF .
Ile opstawiacie podwyrzki od poniedziałku ,5 gr. Obstawiam
pół grosza?MARTECH pisze:Ile opstawiacie podwyrzki od poniedziałku ,5 gr. Obstawiam
no to ostro w górę
Dzisiaj dostałem info które mnie
niemiło zaskoczyło ale ci co wiedzą lepiej niech się wypowiedzą bo ja zaraz będę wyśmiewany i agentem handlarzem itp.
niemiło zaskoczyło ale ci co wiedzą lepiej niech się wypowiedzą bo ja zaraz będę wyśmiewany i agentem handlarzem itp.
jakie info?chłop pisze:Dzisiaj dostałem info które mnie
5.90 solo dziś
- mytotoksyna1
chłop pisze:Dzisiaj dostałem info które mnie

-
Czyli w przyszłym tygodniu 6 wraca
Teksty w stylu "wiem ale nie powiem" to raczej do przedszkola się nadają
Niedawno podobne tezy wygłaszał tu inny kolega i nic się nie wydarzyło.

Teksty w stylu "wiem ale nie powiem" to raczej do przedszkola się nadają

Wielkopolaniń za małym pionkiem jesteś w grze byś decydował o cenie.To że powinni być nie oznacza że będzie.Dziki są w całej Polsce nie tylko te na czterech nogach.
- mytotoksyna1
,,znów jakiś dubinng jest i manijastwo , bo w sklepie dużo powierzchniowym kotlet po 10, 40 złotego ,ale ja nic nie pisałem ,ani nic nie mówie. 

- mytotoksyna1
...i to jest kotlet bez kośći! 

- Muchozolali
- mytotoksyna1
O rety! po co trzymata w jednym miejscu tyle swiń!!Muchozolali pisze:https://nltimes.nl/2019/06/20/900-dead-pigs-found-winterswijk-barn
Potem jak sie coś wydarzy to dłuugo w d,,,ę parzy .

Nauczta się w końcu gospodarzyć.
Mo ze od upału padły?
Jakie u Was ceny? Jest już 7 zł?
Jakie u Was ceny? Jest już 7 zł?
Zbliża się do 7 ale na wbc
to mamy 7 zł ?chłop pisze:Zbliża się do 7 ale na wbc
Huraaaaaaaaaaaaa
Jutro 7,40 w E 150 szt.
09 nie dołuj. Po stabilizacji zbliża się czas na kolejne podwyżki. Przynajmniej u mnie telefony się rozdzwoniły.0909 pisze:to mamy 7 zł ?chłop pisze:Zbliża się do 7 ale na wbc
Huraaaaaaaaaaaaa

W mojej okolicy jest dokładnie tak samo. Rozdzwoniły się telefony z ZM. A w słuchawce głos:
"Dzień dobry. Miałem nieodebrane połączenie tego numeru..."
"Dzień dobry. Miałem nieodebrane połączenie tego numeru..."
-
Ja dziś też miałem telefon o świnie, ale cena D... nie urywa 7.4 za E.
Moim zdaniem bedzie w lipcu 8 z przodu
a ja myślę ze będzie na poziomie dzisiejszym kolega od półtora miesiąca 3 razy w tygodniu jeździ do dani po warchlaka już dawno nie było takiego ruchu jego firma tygodniowo przywozi ponad 20 tys warchlaka
- mytotoksyna1
No będzie na pewno osiem złotych , ale za kilogram łosia łosiem złotych!Chinczyk pisze:Moim zdaniem bedzie w lipcu 8 z przodu

- mytotoksyna1
Wszystko pięknie ,ale jest jeden szkopuł - to mięso nie posiada absolutnie żadnych walorów smakowych!chłop pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/mieso-na-wtorek-z-wizyta-u-belgijskich-dostawcow-miesa-zdjecia,172825.html
Lepszy jeden tucznik żywiony śrutem i pokrzywami niż 10 tych sprowadzanych.

3 razy w tygodniu to tylko raz w miesiacu może jechac. Tyle woża a kolejka za warchlakiem ponad miesiac. Włosi hiszpanie i rumuni płaca po 20zł na szt wiecejarek pisze:a ja myślę ze będzie na poziomie dzisiejszym kolega od półtora miesiąca 3 razy w tygodniu jeździ do dani po warchlaka już dawno nie było takiego ruchu jego firma tygodniowo przywozi ponad 20 tys warchlaka
Może jechać. Ale musi mieć asa w rękawie. To taka magiczna karta:)
To ten kolega bogatszy, niż ci farmerzy, którym przywozi te warchlaki.
To ten kolega bogatszy, niż ci farmerzy, którym przywozi te warchlaki.
jak to robią nie wiem ale jeżdżą już 6 tydzień po 3 razy
Wystarczy że mają w kraju kierowce skoczka i spokojnie po 3 kursy zrobią
Ryży Tusk weźmie dole i podpisze
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 72825.html
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 72825.html