FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
To co 09, jutro na dół czy do góry?0909 pisze:to mamy 7 zł ?chłop pisze:Zbliża się do 7 ale na wbc
Huraaaaaaaaaaaaa

Ja stawiam na mały plus, ale Ty może wymodlisz minus. Wszystko możliwe.
Na modlitwy mi nie wjeżdżaj ,bo uważałem cię za kogoś inteligentnego i szkoda abym miał zmieć zdanietukan pisze:To co 09, jutro na dół czy do góry?0909 pisze:to mamy 7 zł ?chłop pisze:Zbliża się do 7 ale na wbc
Huraaaaaaaaaaaaa
Ja stawiam na mały plus, ale Ty może wymodlisz minus. Wszystko możliwe.
minus nie będzie dzisiaj .
Ująłem to żartobliwie, nie złośliwie. Jeśli jednak piszesz o obniżkach musisz mieć na względzie tych co kupili drogiego warchlaka. Według mnie cena powoli będzie wzrastała. Faktycznie na moim podwórku było 10 gr. na dół ale liczę na odbicie tym bardziej, że zaczęli dzwonić za świnkami. 

- mytotoksyna1
Do 1 listopada cenie swini opaść nie wypada , a po 1 listopada będzie zadyszka. 

Liczyłem na plus 5.
Plus- minus -zero, to ile jest aktualnie bo się pogubić można.
z tej strony siódemki...
nie ma co się ekscytować giełda niemiecka jak ceny na naszym rynku już dawno się rozjechały i jak nas ruchali tak ruchają .................
Jak zaczną świnki taniec w Niemczech to w Polsce 2 razy szybciej stanie ją. Jedynie trzeba ograniczyć produkcje do min.
Nie stanieją szybko. Kolega mi dzisiaj mówił, że szukali świń. Dawali 7.1 netto za żywą. Strączka 19 procent.
Peron pisze:Nie stanieją szybko. Kolega mi dzisiaj mówił, że szukali świń. Dawali 7.1 netto za żywą. Strączka 19 procent.
Może to o byki chodziło?? Taka cena
O świnie. Naprawdę. Tak było. Nie zmyślam.
- mytotoksyna1
Pamiętajta ,że jak wszystkie ceny idą do góry to świat staje się ponury , a to przypomina komunistyczne bzdury. 

Ja tu nie widzę nic nadzwyczajnego.Jeśli 19% potrąca to liczy poubojowo,czyli wyjdą w granicach 5,80 na żywą
- mytotoksyna1
Właśnie te potrącenia !
Świnia w oku mgnienia się zmienia.
Świnia w oku mgnienia się zmienia.

-
żałuję, że nie znam Cię osobiście.Peron pisze:O świnie. Naprawdę. Tak było. Nie zmyślam.
a reszcie życzę więcej dystansu;)
BARDZO PROSZĘ ZOBACZYĆ KTO CHCE DOBIĆ NASZ RYNEK WOŁOWINY !!!!!
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... mercosurem
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... mercosurem
- mytotoksyna1
Ręce po piniądze unijne wyciągata i teraz mata.
Musita tańczyć ratatata.

Musita tańczyć ratatata.
Miał być plus, ale pewnie 0909 wymodlił...
Warchlaki nie drożeją już, dostępne bez problemu, giełda minusuje... Coś mi sie wydaje, że niebawem niejednemu poleci po nodze przy próbie puszczenia cichego bączka...
Warchlaki nie drożeją już, dostępne bez problemu, giełda minusuje... Coś mi sie wydaje, że niebawem niejednemu poleci po nodze przy próbie puszczenia cichego bączka...
Tak serio kto o zdrowych zmysłach będzie stał w kolejce po tak drogiego warchlaka jak zboże uschło ?! Dziś to biznes pewny - kupić prosiaczka kupić zboże ale to w takich ilościach żeby znowu zapchać rynek a zarobek pewny z tym że dla wszystkich poza hodowcą.Peron pisze:Miał być plus, ale pewnie 0909 wymodlił...
- Muchozolali
a snuto tak piekna wizje , wyszlo jak zwlykle .
09, jestem pod wrażeniem. Po dzisiejszej aukcji bardziej spodziewałbym się, że będziesz pisał o obniżkach. Może faktycznie różnice w ocenie sytuacji rynkowej wynikają z różnych źródeł po które sięgamy. Faktem jest, że inna sytuacja byłaby, gdyby ceny od początku roku rosły stopniowo a nie tak dynamicznie od wiosny. Niektóre zakłady złapały zadyszkę ale nikt inny jak one te podwyżki spowodowały. Najpierw wykoszono pogłowie a później zaczęła się walka o surowiec ogólnie ujmując. Między przetwórcami też ma miejsce konkurencja i nie wykluczone, że jakaś część wypadnie co oczywiście nie powinno nam być na rękę. Za jakiś czas, myślę że niedługi stabilizacja minie i będą dalsze podwyżki. Upały nie sprzyjają. Najważniejsze, że Chiny wprowadziły regionalizację i zamierzają ciągnąć mięso od Piniego. Do takiej informacji dotarłem.0909 pisze:10 gr plus skup
Ciekawi mnie 09 co Ty o tym wszystkim myślisz. Jestem przekonany że wiesz co w trawie piszczy. Kwestia czy się z nami podzielisz swoją wiedzą. Ja dzielę się tym co wiem i jesienne prognozy się sprawdziły. Pamiętajmy, że wtedy wszyscy analitycy i eksperci zapowiadali przedłużający się kryzys w 2019r. Wcześniej myślałem że to debile a nie eksperci, ale może jednak właśnie takie informacje mieli rozpowszechniać. Kto to wie.
Tukan małe sprostowanie PINI POLONIA już nie istnieje jest ANIMEX 4 !!! Kturemu to UOKIK wydał zgode na przejęcie a dzisiaj wydaje pozytywną opinię na TUCZE NAKŁADCZE !!!!
Masz rację. Napisałem tak aby niezorientowani wiedzieli o jaki zakład chodzi.chłop pisze:Tukan małe sprostowanie PINI POLONIA już nie istnieje jest ANIMEX 4 !!! Kturemu to UOKIK wydał zgode na przejęcie a dzisiaj wydaje pozytywną opinię na TUCZE NAKŁADCZE !!!!
-
Nie wiem o co chodzi ale jest straszna rozbieżność ja ze świętokrzyskiego sprzedaję po 6,1 netto żywą a jestem u chłopaka z tomaszowa mazowieckiego i on mi mówi ze ma tylko 5,3 netto to chłopaki szanujmy się ,skoro jedni potrafią to też niech drudzy docenia, nie dajmy się okradać legalnie w tych trudnych czasach .
Nie wiem czy zdążyłeś to zauważyć ale w czasach gdzie tucznika nie ma za fest to właśnie świętokrzyskie, małopolskie i pewnie jeszcze jakieś rejony mają ceny wyższe, mam na myśli mniejsze zakłady które muszą konkurować między sobą o towar. Jakby cena tam gdzie odstawiasz a zakładam że nie jest to jakiś ogromny zakład była na takim samym poziomie co w Sokołowie lub innym animexie to sprzedał byś tam ze względu na wygodę, a twój obecny odbiorca musiałby szukać towaru gdzieś dalej a to też generuje koszty. Ostatnią sprawą jest to że twój kolega pewnie miał kilka średnio ładnych ryjków i to też wpłynęło na cenętomekgeo2@o2.pl pisze:Nie wiem o co chodzi ale jest straszna rozbieżność ja ze świętokrzyskiego sprzedaję po 6,1 netto żywą a jestem u chłopaka z tomaszowa mazowieckiego i on mi mówi ze ma tylko 5,3 netto to chłopaki szanujmy się ,skoro jedni potrafią to też niech drudzy docenia, nie dajmy się okradać legalnie w tych trudnych czasach .
- mytotoksyna1
To zamiast chłopu pańszczyźnianemu dodać animuszu i pomóc rozwinąć skrzydła to jeszcze mu te skrzydła potcinata ??chłop pisze:Tukan małe sprostowanie PINI POLONIA już nie istnieje jest ANIMEX 4 !!! Kturemu to UOKIK wydał zgode na przejęcie a dzisiaj wydaje pozytywną opinię na TUCZE NAKŁADCZE !!!!

Michu podałeś to w końcu na tacy. Ja też cały czas pisze że ASFu w Polsce nie ma,że jest to wymysł okupanta jakim jest USA dla oczyszczenia terenu pod swoje fermy
- mytotoksyna1
Tylko ziarno w tej wypowiedzi jest , a cała prawda gdzie indziej jest.BRUTAL pisze:Michu podałeś to w końcu na tacy. Ja też cały czas pisze że ASFu w Polsce nie ma,że jest to wymysł okupanta jakim jest USA dla oczyszczenia terenu pod swoje fermy
Jest głęboko zakorzeniona w polskich ramionach.

-
Jak tam u kolegów z odbiorem kabanow bo u nas się zablokowało i trzeba czekać na odbiór...
U nas jest mniej tucznika i cena lekko odbija na +
Podobnie jest u mnie z dzisiaj na piątek przekładka
W biedronce dominuje mięso z Hiszpanii i ludzie chętnie kupują bo żony koleżanka pracuje tam to mówi co słyszy od ludzi " a co mam kupować karczek w mięsnym za 21zł to wolę tu za 14zł a to wszystko i tak jeden gatunek "
W biedronce dominuje mięso z Hiszpanii i ludzie chętnie kupują bo żony koleżanka pracuje tam to mówi co słyszy od ludzi " a co mam kupować karczek w mięsnym za 21zł to wolę tu za 14zł a to wszystko i tak jeden gatunek "
- mytotoksyna1
W szkołach nie uczyta tego co trza i potem jeden\a z drugim\ą tak ma!chłop pisze:Podobnie jest u mnie z dzisiaj na piątek przekładka
i takie mięso wybiera.

-
-
On tak zawsze pierdoli czy od upału ???

Zrobiło się chłodniej, niektórzy wyjechali kombajnami, świń jakby mniej, telefonów za świnki znacząco więcej... A podobno jutro w najlepszym wypadku bez zmian. W moich okolicach nadal bez zmian: 7,1 netto za żywą minus 19% strączki.
Chyba przebranżowie się na byki...
Chyba przebranżowie się na byki...
-
A co uzależniony od gnoju jesteś ??
-
Peron teraz byczka kupisz w cenie dunczyka
-
A jak taki byczek urośnie to sprzedasz w cenie koguta 

Dziś informacja z pierwszej ręki. Animex będzie eksportował bezpośrednio do Chin. Wytyczne chińskich mocodawców: pozyskać jak najwięcej hodowców. Preferowani ci z cyklu zamkniętego ( stabilna ilość ). Wiecie, że to będzie impuls do podwyżek? Jest dobrze.
09, odniesiesz się ? Prosiłbym szczerze.
09, odniesiesz się ? Prosiłbym szczerze.
-
10 ognisko 3 km od macierzystej fermy a+ podobno ciekawe rzeczy tam się dzieją
Oj Oj Oj
Nie wyobrażam sobie aby warchlaki po prawie 400zł były sprzedawane w takiej cenie jak jest obecnie !!! Musi coś iść do góry niedługo ale na ile moje ciche marzenie to min 6,5 koniec lipca ?
Teraz nas trochę trzyma cena Kurczaka no i wołowinka leci !

Nie wyobrażam sobie aby warchlaki po prawie 400zł były sprzedawane w takiej cenie jak jest obecnie !!! Musi coś iść do góry niedługo ale na ile moje ciche marzenie to min 6,5 koniec lipca ?
Teraz nas trochę trzyma cena Kurczaka no i wołowinka leci !